Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka - dobór osprzętu

patrykq

Recommended Posts

Witajcie, jestem na etapie uzbrajania kotłowni i w związku z tym mam kilka pytań do bardziej doświadczonych . Instalatora mam umòwionego lecz chcialbym poznać opinie domownikòw.

Przejdę do sedna:

- ogrzewanie podłogowe, całość, tj. parter, poddasze, garaż

- zastosowane 3 rozdzielacze z przepływkami i wkładkami termostatycznymi odpowiednio 7, 6 i 4 sekcje

- piec kondensat Vaillant ecoTec plus 146/5-5 14,9 kw

- zbiornik cwu 120 L

- regulator pogodowy calorMatic 470

- pow. domu 110m2 plus garaż 25 m2

Wiem, ze powinienem zastosować czujnik temp. na zasobniku cwu (nr katalogowy ??). Co dalej ?? Orientowalem się i wychodzi na to, że na 1 pompie z pieca będzie działać.

Zakładam, że temp. Na wyjściu pieca będzie ok. 40 st.C i trzeba to jeszcze odpowiednio rozdysponować.

Na górze miałby być dodatkowy termostat, który przy grzaniu DGP z kominka poprzez calorMatic 470 przymykałby zawór przed rozdzielaczem obniżając przepływ a co za tym idzie temp. zasilania.

Co potrzebuję do tego aby to spiąć razem ? Chodzi mi o zawory, pompy? Czy za bardzo nie kombinuję?

Proszę o wszelkie sugestie i pomocne rady.