Mariusz1 19.05.2004 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Mam zamiar dokopać się do ław fundamentowych i wyłośyć ściany fudamentowe wraz z ławami folią kubełkową, a przy okazji zrobić drenaż. Czy można odkopać ściany fundamentowe na całym obwodzie domu za jednym razem, czy trzeba to robić odcinkami ?Proszę o opinie pozdrawiamMariusz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 19.05.2004 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Mozna ,przecież nie bedziesz podkopywał ławy tylo odkopywał fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.05.2004 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Mozna ,przecież nie bedziesz podkopywał ławy tylo odkopywał fundamenty Ja bym jednak doradzał ostrożność w takich radach. Nie znając rodzaju gruntu, głębokości posadowienia ław i konstrukcji budynku, trudno coś więcej rzetelnie podpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 20.05.2004 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Mam zamiar dokopać się do ław fundamentowych i wyłośy= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księguś 20.05.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Nie można ponieważ ziemia którą jest obsypany budynek przejmuje na siebie część obciążenia z fundamentów. Mój ojciec który wykłada fundamentowanie tłumaczył mi jakie siły jak działaja ale wszystko zapomniałem.Jednak na pewno nie możesz odkopać załych fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 23.05.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Nie można ponieważ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guest 31.05.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Mam zamiar dokopać się do ław fundamentowych i wyłośyć ściany fudamentowe wraz z ławami folią kubełkową, a przy okazji zrobić drenaż. Czy można odkopać ściany fundamentowe na całym obwodzie domu za jednym razem, czy trzeba to robić odcinkami ? Proszę o opinie pozdrawiam Mariusz1 Jak zrezygnujesz z folii i wybierzesz jakąś masę hydroizolacyjną będzie trochę łatwiej robić po kawałku. Ja też nie odkopywałbym całych fundamentów. Dobrze się sprawdzi styrozol ( http://www.styrozol.pl ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 31.05.2004 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Jeżeli masz już wybudowany dom to radziłbym odkopywać fundamenty odcinkami po 1m. pzdr. koncze wlasnie izolacje folia kubelkowa zrobilem tez drenaz. A wiec nie 1 m taka zasade stosuje sie przy podbijaniu fundamentow lawami, wystarczy odkopac1/3 sciany i postepujesz nastepujaco: 1.uzpelniasz ewentualne ubytki fundamentu 2.Izolujesz min2 razy fundament np.dysperbitem 3zakladasz folie rozwijajac ja z rolki jak sie zakonczy jedna rolka robisz zakladki na min.15 cm. 4kladziesz rure drenazowa ze spadkiem 0,5 - 1% (jak bedzie troche wiecej to sie nie przejmuj pamietaj tylko aby nie wejsc z rura pod fundament 5.rura zasypujesz zwirem 8-16 na min 20 cm] 6.reszte zasyp pospolka a na wierzch gruby zwir bedziesz mial pytania pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MP1 31.05.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Mnie osobiście bawią naciągacze produkujący cuda i wmawiający ludziom że to jest niezbędne. Tak właśnie jst z folią kubełkową i całą tą zabawą z fundamentami. Może ktoś mi powie czy wydarzyła się jakaś tragedia lub chociaż uszkodził się budynek z powodu wilgotnych fundamentów w domku jednorodzinnym niepodpiwniczonym. Nie mylić z izolacją fundament-ściany parteru. Nie mylić również z zapadaniem się fundamentu z powodu braku oceny gruntu lub bardzo często drenażem wykonanym przez amatora z poradnikiem w ręku. Wykonanie drenażu może doprowadzić do prawdziwej tragedii. Drenaż niby odprowadza wodę, ale bardzo łatwo zamienia się w akumulacyjny zbiornik wody.Czy ktoś widział uszkodzenia fundamentu 100 letniego ( nie mówie o tych z komuny, gdzie beton partia z murarzem zamieniali na piasek), a jeśli tak to czy widział miejscowe uszkodzenie większe niż 0.5-1cm.Jak wyglądają kegi od studni? Rozpłynęły się od stania w wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 31.05.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Mnie osobiście bawią naciągacze produkujący cuda i wmawiający ludziom że to jest niezbędne. Tak właśnie jst z folią kubełkową i całą tą zabawą z fundamentami. Może ktoś mi powie czy wydarzyła się jakaś tragedia lub chociaż uszkodził się budynek z powodu wilgotnych fundamentów w domku jednorodzinnym niepodpiwniczonym. Nie mylić z izolacją fundament-ściany parteru. Nie mylić również z zapadaniem się fundamentu z powodu braku oceny gruntu lub bardzo często drenażem wykonanym przez amatora z poradnikiem w ręku. Wykonanie drenażu może doprowadzić do prawdziwej tragedii. Drenaż niby odprowadza wodę, ale bardzo łatwo zamienia się w akumulacyjny zbiornik wody. Czy ktoś widział uszkodzenia fundamentu 100 letniego ( nie mówie o tych z komuny, gdzie beton partia z murarzem zamieniali na piasek), a jeśli tak to czy widział miejscowe uszkodzenie większe niż 0.5-1cm. Jak wyglądają kegi od studni? Rozpłynęły się od stania w wodzie? ano widzial widzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 31.05.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 pchlistosc,zapomniałeś o owinięciu rury drenażowej geowłókniną?czy rura drenażowa nie powinna leżeć na żwirku o frakcji 8-16 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 31.05.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 pchlistosc, zapomniałeś o owinięciu rury drenażowej geowłókniną? czy rura drenażowa nie powinna leżeć na żwirku o frakcji 8-16 ? owinalem geowloknina rura powinna byc obsypana ze wszystkich stron zwirem o frakci 8-16 i nie zasypuj tego wszystkiego ziemia tylko pospolka lub bardzo dobrze wyplukanym piaskiem 0,4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts