Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie wyjdzie ok 700/m2 ściana 3W z Lewkowa z wełną wewnątrz, ale ceny za jakie kupowałem materialy są z grudnia i stycznia. Sama stal jest o 9 tys na mój dom droższa. Poza tym drewno to tylko koszt traku, impregnacji i transportu, bo mam własny las. Ekipa też nie najdroższa, ale sprawdzona, jak będziesz chciał to dam namiary (szef nie toleruje alkoholu na budowie, skakania z budowy na budowę, i jest bardzo konkretnym i znającym się na robocie gościem - wiele rzeczy sprawdzałem na forum czy dobrze mówi i o dziwo zawsze miał rację, jego propozycje co do pewnych rozwiązań były takie aby było dobrze i taniej dla inwestora, Fakt gościu jest wykształcony.) Jak jakieś pytania to służę pomocą możesz nawet na priva.
https://forum.murator.pl/topic/18766-ile-w-bia%C5%82ymstoku/#findComment-322131

Dobra cena mimo iż teraz trzeba dodać średnio 15-20 %

Czy Lewkowo jest aż takie dobre?? Wszyscy polecają porotherm... mówią że ściany lepiej z tego oddychają i nie ma zagrożenia wilgoci..no i szybciej się buduje.....nie wiem na co się zdecydować...

https://forum.murator.pl/topic/18766-ile-w-bia%C5%82ymstoku/#findComment-322237

Czy Lewkowo jest aż takie dobre?? Wszyscy polecają porotherm... mówią że ściany lepiej z tego oddychają i nie ma zagrożenia wilgoci..no i szybciej się buduje.....nie wiem na co się zdecydować...

Dotti porotherm też przerabiałem i jednak w końcu zdecydowałem sie na Lewkowo mimo, że było droższe. Głównie chodzi o to że jest bardziej wytrzymałe i nie chciałem robić już grubszej ściany niż mam zaprojektowaną (U-220+13cm wełna + 2cm pustka + 9cm DZ-220). Gdybym zastosował porotherm 25cm to wspólczynnik przenikania ciepła miałbym taki sam jak w U, a wynika to z ułożenia szczelin w cegle, a tak mam mocniejszą ścianę i nie będę się martwił jak coś zawiesić itp. A dlaczego ściany mają lepiej oddychać z porothermu. A jeśli chodzi o wilgoć to takie samo masz zagrożenie w przypadku jednego i drugiego materiału. Fakt że szybciej się muruje, ale ja w tym roku mam zamiar postawić stan surowy i nakryć, a dopiero wiosną ruszyć z kopyta. Ja jednak postawilem na sprawdzoną i starą technologię, tak samo nie będę dawał folii na dach tylko pełne deskowanie i papa, a na to Brass. Okna też drewniane, podłogi też na dole parkiet dębowy, na górze mozaika jesinowa (wiem na 100% co będzie bo już kupione). Chyba jestem starej daty co?

https://forum.murator.pl/topic/18766-ile-w-bia%C5%82ymstoku/#findComment-322291

Dotti porotherm też przerabiałem i jednak w końcu zdecydowałem sie na Lewkowo mimo, że było droższe. Głównie chodzi o to że jest bardziej wytrzymałe i nie chciałem robić już grubszej ściany niż mam zaprojektowaną (U-220+13cm wełna + 2cm pustka + 9cm DZ-220). Gdybym zastosował porotherm 25cm to wspólczynnik przenikania ciepła miałbym taki sam jak w U, a wynika to z ułożenia szczelin w cegle, a tak mam mocniejszą ścianę i nie będę się martwił jak coś zawiesić itp. A dlaczego ściany mają lepiej oddychać z porothermu. A jeśli chodzi o wilgoć to takie samo masz zagrożenie w przypadku jednego i drugiego materiału. Fakt że szybciej się muruje, ale ja w tym roku mam zamiar postawić stan surowy i nakryć, a dopiero wiosną ruszyć z kopyta. Ja jednak postawilem na sprawdzoną i starą technologię, tak samo nie będę dawał folii na dach tylko pełne deskowanie i papa, a na to Brass. Okna też drewniane, podłogi też na dole parkiet dębowy, na górze mozaika jesinowa (wiem na 100% co będzie bo już kupione). Chyba jestem starej daty co?

https://forum.murator.pl/topic/18766-ile-w-bia%C5%82ymstoku/#findComment-322292

• 2 weeks później...
Za dom 230m2 ściana 3warstwy z siporeksu 19 tys. z więźbą, pełne deskowanie z papą 2000, dachówka z obróbkami 7500. Tynkowanie i posadzki 8zł/m2. Wszystko ceny robocizny. Czy to drogo?
https://forum.murator.pl/topic/18766-ile-w-bia%C5%82ymstoku/#findComment-328559