paczasss 18.02.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Witam za chwile buduje dom na dzialce która oddalona jest od drogi utwardzonej ponad 200m . Jak tanim kosztem utwardzić dojazd do posesji ?? podłoże to ziemia rolna uprawiana jeszcze . Myślałem najpierw o utwardzeniu ziemi wałem nastepnie nasypanie na to kruszywa / gruzu i ponownie utwrdzenie wałem drogowym bo mam do takiego dostęp . A z czasem moze po kawałku zalewaniu tej ze drogi betonem . Prosze o porady czy to sie sprawdzi ? jesli tak to jakiej grubosi kruszywo i na jaką wysokość nasyp pod auto osobowe ? jaką techniką itp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.02.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Nie sprawdzi się. Twoje oszczędności wejdą w błoto ! http://allegro.pl/geowloknina-altex-ppt-150-10-5-12kn-docinamy-i3923346637.html niekoniecznie ta .. ważne aby była polipropylonowa a nie polietylenowa !! bierzesz 50-60cm w spód humus na bok i jak oka w głowie bo żyzny ! przyda się. https://www.google.pl/search?q=zageszczarka+do+gruntu&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=qMkDU9fsJoXNygPH-YKIDg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1304&bih=683 układasz geowłókninę i sypiesz 5-10cm piasku i jedziesz tym urządzeniem wyżej ... po tym lecisz z gruzem, pospółą tłuczniem itp.. nie dawaj cegieł i cermiki ... na wierzch dajesz drobniejszy tłuczeń ... i możesz dać to https://www.google.pl/search?q=geo+krata&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&imgil=ia-lqIITZH7LaM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn1.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcR1KGQJQRSdH7KcEc9K9-yLLS0hNSYYzpPbyJ-a71RKtw5uGtUP%253B290%253B185%253BZVpaBcbNlwVvlM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.kratkatrawnikowa.pl%25252F&source=iu&usg=__lmz7l5LnIP3VqEXf5PNRPamq2ss%3D&sa=X&ei=GsoDU8nJLoWxywP2ooCABQ&ved=0CC4Q9QEwAQ&biw=1304&bih=683#facrc=_&imgdii=_&imgrc=ia-lqIITZH7LaM%253A%3BZVpaBcbNlwVvlM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.kratkatrawnikowa.pl%252Fgfx%252Fthumb-kratka-01.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.kratkatrawnikowa.pl%252F%3B290%3B185 będzie trawa rosła a Ty nie będziesz topił nawet tira z 18m^3 tłucznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szb 19.02.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 ile według Ciebie może kosztować utwardzenie takiego odcinka drogi na szerokości ok. 4m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 19.02.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) Takich tematów było już bardzo wiele. Co do kosztów - policzmy. Zacznijmy od tego, że w zupełności wystarczy utwardzenie na szerokości 3m. Po tym przejedzie każda ciężarówka. 4m to i tak za mało, żeby się normalnie wyminęły dwa samochody osobowe, więc nie ma to sensu. Raz na ruski rok się z sąsiadem wyminiecie "po miękkim", albo zrobicie sobie szerszą mijankę na odcinku kilku metrów. 1. koparka korytowanie - u mnie przez godzinę korytowała 15m o szerokości 3m i głębokości 50cm. Zatem masz 14h pracy koparki. Myślę, że to jest i tak policzone ostrożnie, może być tego trochę więcej. Dużo więcej, jeśli ziemię zamierzasz przewozić dalej lub ładować na samochody i wywozić. Godzina pracy koparki 80-100 zł, czyli minimum 1100-1500 zł za korytowanie. 2. gruz - najlepiej betonowy, ceramika i wszelkiego rodzaju betony komórkowe rozsypują się w proszek zmniejszając przy tym objętość. Niby można wrzucić, ale licz się z koniecznością ponadnormatywnych poprawek po jakimś czasie. m3 sensownego gruzu lub klińca to ok. 1600kg. Gruzu nasypiesz 40cm (jeśli chcesz przejechać samochodem osobowym, to na górę i tak musisz nasypać czegoś drobniejszego i bardziej regularnego, bo gruz to często wielkie kawały zbrojonego betonu). 0,4 x 200m x 3m == 240m3, czyli 384t, czyli prawie 20 kursów wywrotki. Zakładając, że gruz jest za darmo i płacisz tylko za przewóz - komercyjnie da się w moich okolicach znaleźć ceny rzędu 4-6 zł za kilometr. Tutaj koszta trudno ocenić z góry. 3. nadsypka na górę - mieszankę tłucznia 30-60mm u mnie sprzedają po 40 zł za tonę, potrzeba 0,1x200x3 = 60m3, czyli ok. 100t, czyli 4000 zł plus kilkaset zł transport. 4. koparka w celu rozwleczenia tego w wykopie - czas prawdopodobnie jak przy korytowaniu, dużo zależy od jakości gruzu. Czyli znowu ~1500 zł. 5. po jakimś czasie - drugi raz akcja z tłuczniem i koparką, bo zawsze się nieco zapadnie. Wliczając poprawkę po czasie i zaokrąglając kwoty w górę masz zatem 5000 zł koparka minimum, 10000 tłuczeń i bliżej nieustalona kwota za gruz. W 20k się zamkniesz, jeśli dobrze pójdzie. Co do geowłókniny - na glinie jest ona zbędna moim zdaniem przy odpowiedniej głębokości podbudowy. Nie mam doświadczenia przy innych typach gruntu. Ubijanie - jak masz czym, to zawsze warto zagęścić. Ja nie za bardzo miałem i jakoś daje radę, po prostu więcej wtedy wchodzi materiału w "poprawkę", a mniej w początkową robotę, a sama poprawka musi nastąpić szybciej. Ale ja mam drogę na twardej glinie i lekko pochyłą, więc się sama odwadnia - to podobno bardzo istotne dla sprawy... Edytowane 19 Lutego 2014 przez samotnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczasss 19.02.2014 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 trzeci link podany nie chce sie otworzyc mozesz przesła ponownie ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczasss 19.02.2014 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 a co daje geowłoknina ??? czy nie taniej byłoby zakupic płyty MON ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szb 20.02.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 geowłóknina daje tyle, że to co włożysz w ziemię nie zostanie "wciągnięte" przez luźniejszą glebę. jak wysypiesz gruz prosto na glinę to po pewnym czasie Twój gruz się w tej glinie utopi. w przypadku zastosowania geowłókniny tak się nie stanie. Jest to materiał, który w pełni przepuszcza tylko wodę. płyty MON są dość drogie, na odcinek 200m i szerokości 3m potrzeba 200 płyt. Na allegro chodzą po 55zł, więc lekko licząc za sam materiał 11.000zł. + praca koparki. No i jeśli kiedyś chciałbyś porządną drogę (asfalt/kostka) to musisz tych płyt się pozhyć (wyjąć) - może tymczasowo to nie jest złe rozwiązanie. ciekawe jak się zachowają płyty betonowe na miękkim gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 20.02.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 ciekawe jak się zachowają płyty betonowe na miękkim gruncie. Znajomy testował - położył tak po prostu na trawę. Nie wiem, jaki tam był grunt, ale prawie w ogóle nie utonęły, za to zaczęły klawiszować. Jazda po tym to koszmar, trzeba zwalniać niemal do zera. I nie da się tego poprawić inaczej, niż ściągając płyty i robiąc innego typu nawierzchnię, ewentualnie usypując pod nimi jakąś podstawową chociaż podbudowę. Plus jest taki, że płyty można próbować sprzedać i odzyskać większość kasy. Zastanawiam się za to, jak by się sprawdziły płyty na dnie wykopu, przysypane tłuczniem. Pewnie dobrze, tylko chyba to dość drogie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szb 20.02.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 jak już robić wykop, ściągać humus to można tam zamiast płyt położyć geowłókninę - ona nie jest tak droga jak płyty. Koszty - geowłóknina 50m x 1m = 112,25zł - płyta 3m x 1m = 55zł, czyli 50m x 1m = 916,66zł Do tego geowłókninę sam rozłożysz - płyt raczej nie dasz rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczasss 20.02.2014 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Jestem również ciekawy jak wyszłoby finansowo siągniecie humusu , położenie geowłókniny na to 20 cm gruzu , ubicie bądz zagęszczenie i zalaniem tego wszystkiego betonem ?? Bądzz 2 sposób . geowłóknina na to z 10cm piasku zagęszczonego , na piasek jedna warstwa gruzu i zalane z 10cm getonem .. Co sądzicie o tym ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 20.02.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 tylko, że ten beton Ci popęka po jakimś czasie i będzie jako wysypany gruz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczasss 20.02.2014 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 dlaczego za cienka warstwa ?? dzielił by go na kwadraty np 2 m wkładając np listki steropianu czy deski zeby nie był jednolity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richad72 20.02.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 (edytowane) . i możesz dać to https://www.google.pl/search?q=geo+k...2F%3B290%3B185 będzie trawa rosła nie otwiera się ten link a bardzo ciekawi mnie co to takiego:o .Na wiosnę będę utwardzał kawałek drogi na działce. Edytowane 20 Lutego 2014 przez Richad72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczasss 21.02.2014 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 zgadza sie link sie nie otwiera przesij jeszcze raz jak mozesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 01.03.2014 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Ale po co komplikowac z piaskiem, geo i betonem.Tak jak już napisano: bierzesz koparkę, korytujesz, sypiesz ok 50cm gruzu, ubijasz lub walcujesz i koniec.Mam tak wykonaną drogę na glinie, od 5 lat nic się z nią nie dzieje. Gruz brałam z zakładu recyklingu, mieli różne rzeczy do wyboru, ja wzięłam czysty beton.Płaciłam jakieś śmieszne pieniądze. Na 120mb drogi plus plac 70m2 wyszło 352 tony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczasss 02.03.2014 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 firma recyklingu np ?? mysle na połozeniem płyt mon czy pod nie nalezy i ile sypac piasku ? i czy nalezy kłaść geowłoknine ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 03.03.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 firma recyklingu np ?? mysle na połozeniem płyt mon czy pod nie nalezy i ile sypac piasku ? i czy nalezy kłaść geowłoknine ? Nie wiem, mam za Ciebie w google wpisać recykling kruszyw włocławek, albo skład kruszyw i potem zadzwonić i popytać o ceny?? Piszą Ci ludzie że geo nie trzeba, że plyty po czasie klawiszują... a Ty wciąż o to samo pytasz. Więc odpowiem tak: kładź geo i płyty... Ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczasss 04.03.2014 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 OK . a czy konieczny jest piasek na geowłóknina czy mozna od razu kruszywo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 07.03.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Kopiesz na pół metra i utwardzasz. Dajesz geo, choc nie trzeba. Na to gruz i utwardzasz. Na to kliniec/tłuczeń, ładnie go równasz i utwardzasz. Następnie płyty. Przejeżdżasz walcem, bez wibrowania kilka razy i sypiesz stabilizację we wszystkie szczeliny. Robisz jeden przejadz na pół gwizdka z wibracją, żeby się stabilizacja rozeszła. Zostawiasz 15cm od wysokości docelowej (czyli kopiesz 15cm niżej) na wypadek jakbyś chciał później kłaśc kostkę na dojazd. Zostawiasz na kilka dni i możesz wjeżdżac bez obaw. Poprawnie wykonana podbudowa i ułożone płyty nie mają prawa klawiszowac! Płyty mają tak dużą powieżchnię, że nie łatwo spowodowac ich zapadanie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paczasss 08.03.2014 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 gruz kruszec i płyty /????? to bomba koszt . taniej wyjdzie mnie geo piasek i kostka polbrukowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts