Pieetrass 18.02.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Zaczynając od początku będzie to tak.... Bardzo chcieliśmy mieszkać w mieście w którym się wychowaliśmy i pracowaliśmy, a by było szybciej to szukaliśmy domku do remontu blisko centrum.Od zawsze wiedziałem że muszę mieć swój własny kąt z odrobina prywatności i garażem ale blisko cywilizacji, rozrywki i znajomych.i buuuummm kupiliśmy....Zrobi się remoncik trochę się dobuduje i będzie pięknie (prąd jest, kanaliza jest, woda jest) pikuś!!! http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=243602&d=1392744922to ten z pierwszego planu - ceglany Na podniesienie dachu bo stary był i tak zawalony potrzeba pozwolenia i projektu.Więc o pozwolenie na rozbudowę do urzędu bo domek w granicy i czekamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieetrass 18.02.2014 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Po niezliczonych wizytach (dowożenie papierków i poprawianie jakiś innych), telefonach przez przypadek okazało się że nasza sprawa jest u naczelnika a jemu się to gdzieś zawieruszyło (od złożenia mija 9miesięcy). Wizyta u naczelnika wydziału architektury a ten że mu się to nie widzi i wyda pozwolenie tylko na doklejenie się do sąsiada!!!I jeszcze takie coś że architekt który nam robił projekt jest niezabardzo on zna takiego dobrego którego projekty przechodzą bez problemu. W ramach rekompensaty za tak długie czekanie jak już będzie projekt to go szybciutko podpisze. Więc do niego może będzie szybciej i bez problemów a tu cena za projekt 8tys bo to indywidualny trzeba wszystko przeliczać itp.więc projekt się robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieetrass 18.02.2014 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Po przemyśleniach stwierdziłem że niema co tu klecić nowego ze starym tym bardziej że fundament nie był najlepszej jakości, wywalamy wszystko i budujemy od zera. Do architekta a tu projekt był gotowy i teraz to już się nie da bo wymaga to wszystkich przeliczeń od nowa co wiąże się oczywiście z odpowiednią dopłatą Po długich rozmowach doszliśmy do kompromisu że część zaprojektowana zostanie po staremu a na rysunkach się zmieni że część istniejąca to projektowana... Projekt budowlany został zgłoszony w urzędzie i należy trochę poczekać bo u nas wszystko trwwwwaaaaaaa.... Po miesiącu idę bo miało być szybciutko, nikt nic nie wie to do pokoju naczelnika a tam zamknięte to pytam a on na L-4. Odczekałem kolejny miesiąc i dzwonie do niego bo dostałem prywatny numer to nie odbiera. Drogą formalną to trzeba jeszcze czekać, to czekam i czekam i dzwonie i dzwonie mija kolejny miesiąc to idę i dowiaduje się że wspaniały naczelnik już tu nie pracuje śmiać się czy płakać nie wiem już mi wszystko jedno tylko poczułem się....I oczywiście musiałem odczekać do końca ustawowego terminu czyli 6miesięcy tak jak wcześniej z pozwoleniem na rozbudowe.Działkę kupiliśmy w październiku 2009 i od razu zaczęliśmy załatwiać sprawy a pozwolenie otrzymaliśmy w marcu 2012 da się? da!!! hehe. Połowy albo i więcej problemów pominąłem ale tego się już nie pamięta.Koniec tej papierkologii zaczynamy budować!!! aha trzeba jeszcze wyburzyć co wymaga pozwolenia i dziennika budowy-rozbiórki z kierownikiem budowy ale na szczęście to już było złożone razem z pozwoleniem na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieetrass 18.02.2014 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Z lotu ptaka a właściwie z Googla cała działka na końcu której są garaże Aha działka to tylko 270m2 7,5m x 36m w stylu angielskim domek a za nim ogródekhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=243601&d=1392744922 cdn... bo są już fundamenty z instalacjami, ociepleniem i chudziakiem ale chwile cierpliwościMożna komentować jak macie ochotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 18.02.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Nooo to nieźle się naczekałeś na to pozwolenie. Ale gratuluję wytrwałości. A fotki będą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieetrass 19.02.2014 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Pożyczyłem koparkę z firmy i zamówiłem dwa samochody 3osiowe do wywozu gruzu na godzinę 7.00, była to sobota. Szwagier, brat i Rumek-przyjaciel rodziny do pomocy - przebierania gruzu bo miałem umówiony wysyp za darmo ale miał być czysty bez desek, papy i innych śmieci. Zjawił się tylko jeden samochód gdyż drugi miał awarię. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=243600&d=1392744907 Do 14tej zrobił tylko osiem kursów i powiedział że sobota to on dłużej nie robi a tyle kilometrów to się nie opłaca i pojechał do domu.Efekt to jakaś 1/3 wywieziona. Koszty 7x70zl/h samochód i 30 litrów paliwa do koparkihttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=243566&d=1392744812 Załatwiłem wysyp 1km od budowy ale 100zl od wozu, umawilem się z kierowcą na następną sobotę ale trochę dłużej gdyby była taka potrzeba.W między czasie załatwiam geodetów znajomych z pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieetrass 19.02.2014 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 W piątek ulewa była przeokrutna i gościu z wysypu zadzwonił że nie przyjmie w sobotę samochodów ode mnie gdyż jest za duże błoto to przekładamy na następną sobotę. W między czasie pani inwestor załatwia geodetów i dziwna wiadomość od nich: Budynek w granicy to trzeba rozgraniczenie a to stara dzielnica i niema aktualnych map więc trzeba je dopiero zrobić ale to potrwa około 6miesięcy i cena=5tys!!!!Dzwonie i usłyszałem że po znajomości to mi zejdzie z ceny na 3,5tys ale czasu się nie przeskoczy. Telefoniada po okolicznych geodetach i faktycznie ceny takie wysokie i jeśli niema aktualnych map to bedzie to tyle trwało. Po obdzwonieniu wszystkich cena zeszła na 2,3tys z wytyczeniem budynku ale z budową trzeba czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 19.02.2014 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Nie wiem czy inni też ale ja nie widzę zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieetrass 19.02.2014 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Haaalllooo widać zdjęcia? z telefonu wchodziłem też nie było a z lapa jest ok nawet gdy nie jestem zalogowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 19.02.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 nie mA zdj.avatar się nie liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 19.02.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 I oczywiście musiałem odczekać do końca ustawowego terminu czyli 6miesięcy tak jak wcześniej z pozwoleniem na rozbudowe. A co to za ustawowy termin 6m-cy? Skąd to? Zgodnie z ustawą "Prawo budowlane" urząd ma 65 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada1719506750 19.02.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 żądamy fotorelacji z prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 19.02.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieetrass 20.02.2014 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Nie wiem jak teraz z terminami ale skoro w urzędzie taką odpowiedź uzyskałem to albo tak było albo mydlili mi oczy. Najważniejsze że nie jestem już uzależniony od nich.Zdjęcia mam umieszczone na forumowym albumie i linkuje do niego, gdybyście mieli sugestie dlaczego nie działają to proszę o info, jak nie to po pracy przerzuce na jakiś inny serwer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 20.02.2014 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Niestety nawet linków nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 20.02.2014 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 ale ty nie masz założone żadnego albumu.Wchodzę na twój profil i w albumach JEST PUSTO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieetrass 20.02.2014 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 (edytowane) Upubliczniłem album powinno być ok.Zdjęć niema bo jakoś nie ma czasu cykać fotek, jest kilka filmików ale żaden się nie nadaje do emisji. Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez Pieetrass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieetrass 20.02.2014 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Kolejna sobota: przypełzłem koparką 10km -1.10h jazdy na 7-mą i z pierwszym kursem pojechałem na wysyp zaliczkować kolejne transporty ale gościa nie było ani nie odbierał telefonu więc wysypaliśmy i tak gdy gościu nie odbierał ani nie oddzwaniał wywiozłem chatkę i teren pod fundamenty juz obniżylem o 30cm. 16 samochodów x 100zl myślałem że się upomni ale tyle miałem gratis. Na placu boju została wielka sterta papy i sterta byle jakiego drewna i spora sterta złomu. Alba za odbiór papy miała jakieś chore kwoty więc znalazłem w Sosnowcu na Lenartowicza firmę która zajmuje się utylizacją materiałów niebezpiecznych i liczą sobie za tonę to papę na Żuka kuzyna i jeden problem z głowy. Następnego dnia okazało się że sterta złomu co nie zdążyliśmy sprzedać w sobotę też zniknęła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieetrass 20.02.2014 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 (edytowane) W trakcie prac wyburzeniowych wyszedł kolejny bubel z moją działką a mianowicie gdy urwałem koparką rurę wodociągową i woda napierdzielała przekrojem fi 50 przelewając się do rury kanalizacyjnej okazało się że woda wypływa nie do studni kanalizacyjnej a do ulicznej studzienki deszczowej, która jest na skraju drogi- jakaś koszmarna samowolka budowlana!!! Coś trzeba będzie z tym zrobić. Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez Pieetrass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieetrass 20.02.2014 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 (edytowane) Zapomniałem w końcu pokazać projektu:Tak to wyglądało dom i doklejone dwa garaże i na końcu działki podwójny garaż http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=243499&d=1392739970 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=243599&d=1392744907Garaże na końcu działkihttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=243597&d=1392744907 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=242927&d=1392473087 Parterhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=243505&d=1392739987 Piętrohttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=243504&d=1392739979 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=243511&d=1392740112 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=243508&d=1392740023 Izolacja od gruntu będzie 20-30cm,ściany 15cm grafitowego dół i góra podłogówka+drabinki w łazienkach strop nad parterem żelbet nad piętrem będzie chyba drewniany poddasze nie użytkowe, piec to śmieciuch z buforem 1500-2000l a może dwabez kominka jeden komin na zewnątrz budynkuWentylacja mechaniczna własnorobna raczej bez rekuperatora chyba że własnej robotyGWC rurowyogólnie to wszystko własnej roboty bo kasy to ledwie na materiały na stan surowy i mamy nadzieję że zamknięty ale jakoś to będzie. Edytowane 1 Kwietnia 2014 przez Pieetrass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts