Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MOWO - montaż okien w ociepleniu

Recommended Posts

Witam,

wraz z mężem budujemy dla siebie domek jednorodzinny. Powoli zbliżamy się do etapu wyboru okien oraz ich montażu. W związku z tym, że zależy nam aby nasz dom był energooszczędny/pasywny myślimy nad montażem okien w warstwie ocieplenia. W internecie znaleźliśmy nowe rozwiązanie montażowe pod nazwą "MOWO" firmy Ilbruck. Czy możecie powiedzieć coś na temat tego montażu? Czy ktoś z was miał już taki montaż ? Czy możecie polecić jakąś firmę z Wrocławia lub okolic, która wykonywała już taki montaż i się na tym zna ?

pozdrawiam

Kasia

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 272
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam! My mamy zamontowane okna w systemie MOWO. Jezeli myslicie o domu pasywnym/energooszczednym to radze wybrac ten system. Jezeli chcecie zobaczyc jak to wyglada w realu to zapraszam do siebie do Jawora k/Legnicy. Nie bede pisac o plusach tego systemu bo wszystko jest w internecie. Moje okna znajdziecie w internecie http://www.tvp.pl/wroclaw/inne/zrob-sobie-dom/wideo/30112013/13181800

firma ktora nam montowa okna to FIX z Wroclawia. Profesjonalna ekipa, zadnych problemów, naprawde z czystym sumieniem moge ich polecic. Chyba oni jedyni maja doswiadczenie w MOWO, nie wiem czy ktos w PL montuje w ten sposob okna.

Kupujac dobre okna szkoda montowac je na piane, czy z tasma (chociaz w mojej miescinie montaz z tasma okreslany jest jako "cieply" hehe)

W razie pytan piszcie.

Pozdrawiam

Witam

Kupujac dobre okna szkoda montowac je na piane, czy z tasma (chociaz w mojej miescinie montaz z tasma okreslany jest jako "cieply" hehe)

W razie pytan piszcie.

Pozdrawiam

a to ciekawe stwierdzenie :)

a co do FIXa to miałem okazję poznać nie dalej jak w zeszłym tygodniu, mam nadzieję, że jeszcze w marcu będę mógł zobaczyć co i jak montują - wrażenie sprawili jak na moje dobre :)

Pozdrawiam

Witam! My mamy zamontowane okna w systemie MOWO. Jezeli myslicie o domu pasywnym/energooszczednym to radze wybrac ten system. Jezeli chcecie zobaczyc jak to wyglada w realu to zapraszam do siebie do Jawora k/Legnicy. Nie bede pisac o plusach tego systemu bo wszystko jest w internecie. Moje okna znajdziecie w internecie http://www.tvp.pl/wroclaw/inne/zrob-sobie-dom/wideo/30112013/13181800

firma ktora nam montowa okna to FIX z Wroclawia. Profesjonalna ekipa, zadnych problemów, naprawde z czystym sumieniem moge ich polecic. Chyba oni jedyni maja doswiadczenie w MOWO, nie wiem czy ktos w PL montuje w ten sposob okna.

W razie pytan piszcie.

Pozdrawiam

Hej,

Powiedz proszę ile Cię wyszedł koszt montażu z materiałem za mb ramy ? U nas jest bardzo dużo tych metrów,a cenę moim zdaniem dostałem zaporową..

pozdrawiam

A już miałem kolegę Norberta pochwalić, bo to na dzisiaj mowo rekordzista pod względem wykonanych w MOWO montaży ale jak on te ramki z "mowo odpadów" robi, to się muszę zastanowić:-). To żart oczywiście. Miałem okazję z nim współpracować i dyskutować. Mogę tylko przyłączyć się do chóru- konkretny z niego mowo gość.

My za montaz zaplacilismy ok 22 tys. Obwod okien byl ok 125 m. MOWO kupuje sie w pakietach, nie na metry. nam troche zostalo to okleilismy sobie drzwi wejsciowe i te do garazu :) Pan Norbert o drzwiach nic nie wiedzial ;) My dogadalismy sie z montazysta :)

Czyli jakieś 176 zł/mb:o Uważasz, że warto? Jak grube masz docieplenie i z czego budowałaś?

mysle ze warto. system jest naprawde super. my juz zainwestowalismy w izomur, cieple systemowe laczniki balkonowe, wentylacje mechaniczna z rekuperacja, pompe ciepla. sciany sa z porothermu 25 cm plus 22 cm styro termoorganiki o lambdzie 0,031, na dachu bedzie 40 cm welny lambda 0,035. Uwierz mi, glupio byloby montowac okna na piane. rama zawsze ma gorsza lambde. jak masz ja wysunieta przed mur w ociepleniu to nie masz teoretycznie takich sporych mostkow. my planujemy zrobic audyt energetyczny i sprawdzic jak to wyglada. poki co czytam opinie ludzi, ktorzy budowali niby energooszczedny dom, ze standardowym montazem okien i w szafce kuchennej pod blatem maja ok 10 st C. :) wiem, ze przy MOWO tak nie bedzie :)

My za montaz zaplacilismy ok 22 tys. Obwod okien byl ok 125 m. MOWO kupuje sie w pakietach, nie na metry. nam troche zostalo to okleilismy sobie drzwi wejsciowe i te do garazu :) Pan Norbert o drzwiach nic nie wiedzial ;) My dogadalismy sie z montazysta :)

U nas jest tych metrów trochę więcej, bo około 300mb na całą inwestycję... a po uwzględnieniu odpadów,koszt mb wyszedł mi chyba 185/190 zł :bash:

A jak to jest z izolacją w miejscu w którym są wstawiane te "belki",bo wiadomo zabierają z grubości styropianu. Ja ogólnie mam 20 cm,ale w niektórych miejscach jest 15cm i jak odejdzie mi na te "belki" MOWO 7 cm to zostaje mi tylko 7 cm styropianu,dobrze rozumiem ?

Tak samo zastanawiam się nad propozycją montażu kilku producentów. System,który ma być tańszą alternatywą dla MOWO,czyli poprostu przykręcane do muru są kantówki drewniane i w nich montowane są okna. co o tym myślicie ?>

Jak wtedy z tym ociepleniem,bo kantówki to pewnie 10-tki będą ...

pozdrawiam

Witam

Ludzie odrobinę opamiętania, na co komu montować w ociepleniu 15 cm ehhh jedni nie chcą wydać paru złotówek więcej na prawidłowo wykonany montaż a inni chcą wywalić te złotówki, na moje, bez uzasadnienia.

Budowa domu to CAŁOŚĆ - okna i ich montaż w oderwaniu od reszty albo inaczej zdecydowanie odbiegający od reszty to wywalenie pieniędzy - ale w sumie to Wasze złotówki :)

Pozdrawiam

jezeli chodzi o docieplenie: u nas te 22 cm rozbite sa na 10 plus 12cm. w jednym miejscu "dekarz" sie pomylil i nie dalo rady wsadzic 12cm tylko 8. Belki mowo maja 10 cm. pan montazysta z FIX'a mowil mi, ze niektorzy robia sobie dookola okna taka ramke ze styro zeby byl wiekszy parapet. ja w tym jednym miejscu mam waski ma 12 cm i nie wyglada to zle. nawet nic nie da sie zauwazyc.

co do kantowek to smiac mi sie chce. naprawde. drewno pod nie-paroprzepuszczalnym styropianem?? ile to zelastwa na murze zeby te kantowki przyczepic ?? ja bardzo chcialam miec deske elewacyjna, ale jak pomyslalam o kotwieniu belek w murze, mostkach itp to zrezygnowalam. mowo jest klejone, masz pare srub, ale tylko dlatego zeby nie splynelo nim klej zaschnie.

dla mnie jedyny minus oprocz ceny? otwory musza byc idealne. u mnie sciany byly krzywe, otwory okienne rownane, scinane, kombinowane. Brygada FiX'a byla u mnie z 1,5 tygodnia, zmudna, powolna robota. ale sie udalo :wiggle:

Witam

Jesli mozna spytac jakiego producenta i o jakich parametrach okna montujecie (Ug? Uw?)

Montowaliscie moze rolety okienne? Był z tym problem w polaczeniu z MOWO ?

Tez sie zastanawiam na tym systemem tylko ta cena. Moze warto pokusic sie o wlasnoreczny montaz wyglada na dziecinnie prosty:)

Co do montazu z uzyciem belek drewnanych to to fajny, prosty i tani sposob - pytanie po jakim czasie belka zgnije od wilgoci

Pozdrawiam

jezeli chodzi o docieplenie: u nas te 22 cm rozbite sa na 10 plus 12cm. w jednym miejscu "dekarz" sie pomylil i nie dalo rady wsadzic 12cm tylko 8. Belki mowo maja 10 cm. pan montazysta z FIX'a mowil mi, ze niektorzy robia sobie dookola okna taka ramke ze styro zeby byl wiekszy parapet. ja w tym jednym miejscu mam waski ma 12 cm i nie wyglada to zle. nawet nic nie da sie zauwazyc.

co do kantowek to smiac mi sie chce. naprawde. drewno pod nie-paroprzepuszczalnym styropianem?? ile to zelastwa na murze zeby te kantowki przyczepic ?? ja bardzo chcialam miec deske elewacyjna, ale jak pomyslalam o kotwieniu belek w murze, mostkach itp to zrezygnowalam. mowo jest klejone, masz pare srub, ale tylko dlatego zeby nie splynelo nim klej zaschnie.

dla mnie jedyny minus oprocz ceny? otwory musza byc idealne. u mnie sciany byly krzywe, otwory okienne rownane, scinane, kombinowane. Brygada FiX'a byla u mnie z 1,5 tygodnia, zmudna, powolna robota. ale sie udalo :wiggle:

Czy dobrze rozumiem,że w miejscu gdzie są montowane belki MOWO do muru np w Twoic wypadku ze styro zostaje tylko grubość 12 cm ?

Jeśli chodzi o kotwy Knelsen to je się w jakis sposób zabezpiecza,żeby nie robiły mostków ? Kotwy robione są z jakiego materiału ?

Czy przy normalnym montażu w murze np na taśmach rozprężnych iLLmond Trio i taśma parosczelnych i przepuszczalnych i dodatkowo ciepłym parapecie można zniwelować mostki do minimum ?

Witam

Jesli mozna spytac jakiego producenta i o jakich parametrach okna montujecie (Ug? Uw?)

Montowaliscie moze rolety okienne? Był z tym problem w polaczeniu z MOWO ?

Tez sie zastanawiam na tym systemem tylko ta cena. Moze warto pokusic sie o wlasnoreczny montaz wyglada na dziecinnie prosty:)

Co do montazu z uzyciem belek drewnanych to to fajny, prosty i tani sposob - pytanie po jakim czasie belka zgnije od wilgoci

Pozdrawiam

Mnie zapewniają,że belka drewniana nie ma prawa zgnić,jest zaimpregnowana ciśnieniowa,dobrze wysuszona,osłonięta specjalną taśmą i schowana pod styropianem.

Witam

Czy dobrze rozumiem,że w miejscu gdzie są montowane belki MOWO do muru np w Twoic wypadku ze styro zostaje tylko grubość 12 cm ?

Jeśli chodzi o kotwy Knelsen to je się w jakis sposób zabezpiecza,żeby nie robiły mostków ? Kotwy robione są z jakiego materiału ?

Czy przy normalnym montażu w murze np na taśmach rozprężnych iLLmond Trio i taśma parosczelnych i przepuszczalnych i dodatkowo ciepłym parapecie można zniwelować mostki do minimum ?

Mnie zapewniają,że belka drewniana nie ma prawa zgnić,jest zaimpregnowana ciśnieniowa,dobrze wysuszona,osłonięta specjalną taśmą i schowana pod styropianem.

Ojoj widzę sporo informacji w Twojej głowie a wszystko to przykryte bladym strachem przed ... MOSTKIEM :)

Montować możesz jak sobie chcesz i jak uznasz za słuszne - to Twoja decyzja i Twój dom.

Moje zdanie - skoro masz 15 cm ocieplenia - zastosuj blok podparapetowy + taśma multifunkcyjna - wg mojej oceny uzyskasz najlepszy do siebie efekt.

A teraz na marginesie:

- stosując taśmy multifunkcyjne nie stosuje się już taśm/foli paroszczelnych i paroprzepuszczalnych oraz pianu PU - na tym polega właśnie ich MULTIfunkcyjność

- konsole można dobrać takie, które całkowicie zamontowane są w ociepleniu - o ile budowa pozwala oczywiście

- skoro masz zapewnienie o belce i jej zamocowaniu i jesteś do tego przekonany to na co czekasz ?

pozdrawiam