k.piotrowicz 18.02.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Witam, wraz z mężem budujemy dla siebie domek jednorodzinny. Powoli zbliżamy się do etapu wyboru okien oraz ich montażu. W związku z tym, że zależy nam aby nasz dom był energooszczędny/pasywny myślimy nad montażem okien w warstwie ocieplenia. W internecie znaleźliśmy nowe rozwiązanie montażowe pod nazwą "MOWO" firmy Ilbruck. Czy możecie powiedzieć coś na temat tego montażu? Czy ktoś z was miał już taki montaż ? Czy możecie polecić jakąś firmę z Wrocławia lub okolic, która wykonywała już taki montaż i się na tym zna ? pozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnkaSz 03.03.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Witam! My mamy zamontowane okna w systemie MOWO. Jezeli myslicie o domu pasywnym/energooszczednym to radze wybrac ten system. Jezeli chcecie zobaczyc jak to wyglada w realu to zapraszam do siebie do Jawora k/Legnicy. Nie bede pisac o plusach tego systemu bo wszystko jest w internecie. Moje okna znajdziecie w internecie http://www.tvp.pl/wroclaw/inne/zrob-sobie-dom/wideo/30112013/13181800firma ktora nam montowa okna to FIX z Wroclawia. Profesjonalna ekipa, zadnych problemów, naprawde z czystym sumieniem moge ich polecic. Chyba oni jedyni maja doswiadczenie w MOWO, nie wiem czy ktos w PL montuje w ten sposob okna. Kupujac dobre okna szkoda montowac je na piane, czy z tasma (chociaz w mojej miescinie montaz z tasma okreslany jest jako "cieply" hehe)W razie pytan piszcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 03.03.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 bez przesady, Ekipa Vetrexu jako pierwsza zamontowała okna w tym systemie w Polsce, drugi był forumowy Jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 03.03.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Witam Kupujac dobre okna szkoda montowac je na piane, czy z tasma (chociaz w mojej miescinie montaz z tasma okreslany jest jako "cieply" hehe) W razie pytan piszcie. Pozdrawiam a to ciekawe stwierdzenie a co do FIXa to miałem okazję poznać nie dalej jak w zeszłym tygodniu, mam nadzieję, że jeszcze w marcu będę mógł zobaczyć co i jak montują - wrażenie sprawili jak na moje dobre Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 03.03.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 [quote=MMichal;6391892 a co do FIXa to miałem okazję poznać nie dalej jak w zeszłym tygodniu, mam nadzieję, że jeszcze w marcu będę mógł zobaczyć co i jak montują - wrażenie sprawili jak na moje dobre Potwierdzam konkretne chłopaki dobrze znające temat okienny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnkaSz 03.03.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 a co do MOWO, bardzo sie ciesze ze sie na ten sposob zdecydowalismy. tanio nie jest ale moim zdaniem warto, jezeli ktos mysli o "cieplym montazu". z "odpadow" montazysta zrobil nam ramke do drzwi wejsciowych oraz tych miedzy nieogrzewanym garazem a domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 03.03.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Witam! My mamy zamontowane okna w systemie MOWO. Jezeli myslicie o domu pasywnym/energooszczednym to radze wybrac ten system. Jezeli chcecie zobaczyc jak to wyglada w realu to zapraszam do siebie do Jawora k/Legnicy. Nie bede pisac o plusach tego systemu bo wszystko jest w internecie. Moje okna znajdziecie w internecie http://www.tvp.pl/wroclaw/inne/zrob-sobie-dom/wideo/30112013/13181800 firma ktora nam montowa okna to FIX z Wroclawia. Profesjonalna ekipa, zadnych problemów, naprawde z czystym sumieniem moge ich polecic. Chyba oni jedyni maja doswiadczenie w MOWO, nie wiem czy ktos w PL montuje w ten sposob okna. Kupujac dobre okna szkoda montowac je na piane, czy z tasma (chociaz w mojej miescinie montaz z tasma okreslany jest jako "cieply" hehe) W razie pytan piszcie. Pozdrawiam Hej, Powiedz proszę ile Cię wyszedł koszt montażu z materiałem za mb ramy ? U nas jest bardzo dużo tych metrów,a cenę moim zdaniem dostałem zaporową.. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 03.03.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 A już miałem kolegę Norberta pochwalić, bo to na dzisiaj mowo rekordzista pod względem wykonanych w MOWO montaży ale jak on te ramki z "mowo odpadów" robi, to się muszę zastanowić. To żart oczywiście. Miałem okazję z nim współpracować i dyskutować. Mogę tylko przyłączyć się do chóru- konkretny z niego mowo gość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnkaSz 03.03.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 My za montaz zaplacilismy ok 22 tys. Obwod okien byl ok 125 m. MOWO kupuje sie w pakietach, nie na metry. nam troche zostalo to okleilismy sobie drzwi wejsciowe i te do garazu Pan Norbert o drzwiach nic nie wiedzial My dogadalismy sie z montazysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 03.03.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Pan Norbert o drzwiach nic nie wiedzial My dogadalismy sie z montazysta Ups! To lepiej cicho być, bo się szefisko wkurzy przyjdzie i pourywa. A duża z niego menszczyzna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 03.03.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 My za montaz zaplacilismy ok 22 tys. Obwod okien byl ok 125 m. MOWO kupuje sie w pakietach, nie na metry. nam troche zostalo to okleilismy sobie drzwi wejsciowe i te do garazu Pan Norbert o drzwiach nic nie wiedzial My dogadalismy sie z montazysta Czyli jakieś 176 zł/mb:o Uważasz, że warto? Jak grube masz docieplenie i z czego budowałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnkaSz 03.03.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 mysle ze warto. system jest naprawde super. my juz zainwestowalismy w izomur, cieple systemowe laczniki balkonowe, wentylacje mechaniczna z rekuperacja, pompe ciepla. sciany sa z porothermu 25 cm plus 22 cm styro termoorganiki o lambdzie 0,031, na dachu bedzie 40 cm welny lambda 0,035. Uwierz mi, glupio byloby montowac okna na piane. rama zawsze ma gorsza lambde. jak masz ja wysunieta przed mur w ociepleniu to nie masz teoretycznie takich sporych mostkow. my planujemy zrobic audyt energetyczny i sprawdzic jak to wyglada. poki co czytam opinie ludzi, ktorzy budowali niby energooszczedny dom, ze standardowym montazem okien i w szafce kuchennej pod blatem maja ok 10 st C. wiem, ze przy MOWO tak nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 03.03.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 My za montaz zaplacilismy ok 22 tys. Obwod okien byl ok 125 m. MOWO kupuje sie w pakietach, nie na metry. nam troche zostalo to okleilismy sobie drzwi wejsciowe i te do garazu Pan Norbert o drzwiach nic nie wiedzial My dogadalismy sie z montazysta U nas jest tych metrów trochę więcej, bo około 300mb na całą inwestycję... a po uwzględnieniu odpadów,koszt mb wyszedł mi chyba 185/190 zł A jak to jest z izolacją w miejscu w którym są wstawiane te "belki",bo wiadomo zabierają z grubości styropianu. Ja ogólnie mam 20 cm,ale w niektórych miejscach jest 15cm i jak odejdzie mi na te "belki" MOWO 7 cm to zostaje mi tylko 7 cm styropianu,dobrze rozumiem ? Tak samo zastanawiam się nad propozycją montażu kilku producentów. System,który ma być tańszą alternatywą dla MOWO,czyli poprostu przykręcane do muru są kantówki drewniane i w nich montowane są okna. co o tym myślicie ?> Jak wtedy z tym ociepleniem,bo kantówki to pewnie 10-tki będą ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 03.03.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Witam Ludzie odrobinę opamiętania, na co komu montować w ociepleniu 15 cm ehhh jedni nie chcą wydać paru złotówek więcej na prawidłowo wykonany montaż a inni chcą wywalić te złotówki, na moje, bez uzasadnienia. Budowa domu to CAŁOŚĆ - okna i ich montaż w oderwaniu od reszty albo inaczej zdecydowanie odbiegający od reszty to wywalenie pieniędzy - ale w sumie to Wasze złotówki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnkaSz 03.03.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 jezeli chodzi o docieplenie: u nas te 22 cm rozbite sa na 10 plus 12cm. w jednym miejscu "dekarz" sie pomylil i nie dalo rady wsadzic 12cm tylko 8. Belki mowo maja 10 cm. pan montazysta z FIX'a mowil mi, ze niektorzy robia sobie dookola okna taka ramke ze styro zeby byl wiekszy parapet. ja w tym jednym miejscu mam waski ma 12 cm i nie wyglada to zle. nawet nic nie da sie zauwazyc. co do kantowek to smiac mi sie chce. naprawde. drewno pod nie-paroprzepuszczalnym styropianem?? ile to zelastwa na murze zeby te kantowki przyczepic ?? ja bardzo chcialam miec deske elewacyjna, ale jak pomyslalam o kotwieniu belek w murze, mostkach itp to zrezygnowalam. mowo jest klejone, masz pare srub, ale tylko dlatego zeby nie splynelo nim klej zaschnie. dla mnie jedyny minus oprocz ceny? otwory musza byc idealne. u mnie sciany byly krzywe, otwory okienne rownane, scinane, kombinowane. Brygada FiX'a byla u mnie z 1,5 tygodnia, zmudna, powolna robota. ale sie udalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 03.03.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 A jeżeli juz chcesz potanic montaż w ociepleniu to przygladnij sie lepiej kotwom Knelsen a nie kantowkom drewnianym.nie stracisz na ociepleniu i będziesz miał sprawdzony system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian123 03.03.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Witam Jesli mozna spytac jakiego producenta i o jakich parametrach okna montujecie (Ug? Uw?)Montowaliscie moze rolety okienne? Był z tym problem w polaczeniu z MOWO ? Tez sie zastanawiam na tym systemem tylko ta cena. Moze warto pokusic sie o wlasnoreczny montaz wyglada na dziecinnie prosty:)Co do montazu z uzyciem belek drewnanych to to fajny, prosty i tani sposob - pytanie po jakim czasie belka zgnije od wilgoci Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 03.03.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 jezeli chodzi o docieplenie: u nas te 22 cm rozbite sa na 10 plus 12cm. w jednym miejscu "dekarz" sie pomylil i nie dalo rady wsadzic 12cm tylko 8. Belki mowo maja 10 cm. pan montazysta z FIX'a mowil mi, ze niektorzy robia sobie dookola okna taka ramke ze styro zeby byl wiekszy parapet. ja w tym jednym miejscu mam waski ma 12 cm i nie wyglada to zle. nawet nic nie da sie zauwazyc. co do kantowek to smiac mi sie chce. naprawde. drewno pod nie-paroprzepuszczalnym styropianem?? ile to zelastwa na murze zeby te kantowki przyczepic ?? ja bardzo chcialam miec deske elewacyjna, ale jak pomyslalam o kotwieniu belek w murze, mostkach itp to zrezygnowalam. mowo jest klejone, masz pare srub, ale tylko dlatego zeby nie splynelo nim klej zaschnie. dla mnie jedyny minus oprocz ceny? otwory musza byc idealne. u mnie sciany byly krzywe, otwory okienne rownane, scinane, kombinowane. Brygada FiX'a byla u mnie z 1,5 tygodnia, zmudna, powolna robota. ale sie udalo Czy dobrze rozumiem,że w miejscu gdzie są montowane belki MOWO do muru np w Twoic wypadku ze styro zostaje tylko grubość 12 cm ? Jeśli chodzi o kotwy Knelsen to je się w jakis sposób zabezpiecza,żeby nie robiły mostków ? Kotwy robione są z jakiego materiału ? Czy przy normalnym montażu w murze np na taśmach rozprężnych iLLmond Trio i taśma parosczelnych i przepuszczalnych i dodatkowo ciepłym parapecie można zniwelować mostki do minimum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 03.03.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Witam Jesli mozna spytac jakiego producenta i o jakich parametrach okna montujecie (Ug? Uw?) Montowaliscie moze rolety okienne? Był z tym problem w polaczeniu z MOWO ? Tez sie zastanawiam na tym systemem tylko ta cena. Moze warto pokusic sie o wlasnoreczny montaz wyglada na dziecinnie prosty:) Co do montazu z uzyciem belek drewnanych to to fajny, prosty i tani sposob - pytanie po jakim czasie belka zgnije od wilgoci Pozdrawiam Mnie zapewniają,że belka drewniana nie ma prawa zgnić,jest zaimpregnowana ciśnieniowa,dobrze wysuszona,osłonięta specjalną taśmą i schowana pod styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 03.03.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Witam Czy dobrze rozumiem,że w miejscu gdzie są montowane belki MOWO do muru np w Twoic wypadku ze styro zostaje tylko grubość 12 cm ? Jeśli chodzi o kotwy Knelsen to je się w jakis sposób zabezpiecza,żeby nie robiły mostków ? Kotwy robione są z jakiego materiału ? Czy przy normalnym montażu w murze np na taśmach rozprężnych iLLmond Trio i taśma parosczelnych i przepuszczalnych i dodatkowo ciepłym parapecie można zniwelować mostki do minimum ? Mnie zapewniają,że belka drewniana nie ma prawa zgnić,jest zaimpregnowana ciśnieniowa,dobrze wysuszona,osłonięta specjalną taśmą i schowana pod styropianem. Ojoj widzę sporo informacji w Twojej głowie a wszystko to przykryte bladym strachem przed ... MOSTKIEM Montować możesz jak sobie chcesz i jak uznasz za słuszne - to Twoja decyzja i Twój dom. Moje zdanie - skoro masz 15 cm ocieplenia - zastosuj blok podparapetowy + taśma multifunkcyjna - wg mojej oceny uzyskasz najlepszy do siebie efekt. A teraz na marginesie: - stosując taśmy multifunkcyjne nie stosuje się już taśm/foli paroszczelnych i paroprzepuszczalnych oraz pianu PU - na tym polega właśnie ich MULTIfunkcyjność - konsole można dobrać takie, które całkowicie zamontowane są w ociepleniu - o ile budowa pozwala oczywiście - skoro masz zapewnienie o belce i jej zamocowaniu i jesteś do tego przekonany to na co czekasz ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts