Maciej206 08.05.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Bufor byl kopiony wlasnie z mysla o solarach - pozniej przemyslalem i narazie nie bede montowal solarow. Zato bufor bedzie. Instalacja bedzie latwa do podlaczenia solarow. Tak wneki beda min 48cm ale wiekszosc okien jest od podlogi do sufitu a od wewnatrz beda zamykane okiennicami zlicowane ze sciana. U sciany 0,11, pasywniak wymaga 0,12 dlatego takie mury. Domy pasywne rzadza sie wlasnymi prawami. Wymagane proporcje powierzchni okien do powierzchni podlogi sa zachowane dlatego okna od podlogi do sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 08.05.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Dlaczegos biedny? - Bo glupi Dlaczegos glupi? - Bo biedny. Czlowiek uczy sie cale zycie i glupim umiera, Marketingowcy robia swoje a my sie nato nabieramy, no ja sie dalem nabrac. Fora nic nie wspominaly o problemach jakie ja napotkalem, gdybym znalaz podobny post to bym zrezygnowal z MOWO. illbruk i wykonawca zaproponowali tasme i ze uszczelnia. Nie protestowali, czyli wiedza ze sprzedaja scieme. Podziekowalem i w tym momencie uszczelniam we wlasnym zakresie i opracowaniu. Widocznie nikt nie robil testu szczelnosci przed tynkowaniem a tu nagle sprawa sie rypla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.05.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Fora nic nie wspominaly o problemach jakie ja napotkalem, gdybym znalaz podobny post to bym zrezygnowal z MOWO. Nie wiem czy na tym forum, ale niedawno usłyszałem szanowany przeze mnie głos, który napomknął, że jednak szczelniej jest w układzie folia/ piana/ taśma-lub folia. Maciej - w Twoim przypadku ciągle nie wiemy czy błąd nie tkwił w złym doborze grubości taśmy do otworu. Oczywiście ramę z MOWO robili sobie montażyści, ale mogę sobie wyobrazić, że zrobili ją ze zbyt dużymi luzami jak na posiadaną taśmę ... a komu by się chciało zrywać ramy i robić je od nowa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.05.2015 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 (edytowane) Maciej206 Nareszcie jakiś rozsądny głos Inwestować to sobie można na giełdzie a nie w dom - i niech to w końcu do tych wszystkich pytających "czy to się opłaca" w końcu dotrze. Nie mam pojęcia co się z ludźmi dziej. Chciałby wyrób z kosmosu za cenę buraków a najlepiej za darmo. Co do MOWO i innych wynalazków w warstwie ocielenia - jak mawiał Pan Holik (o ile ktokolwiek pamieta ten serial CSR) - TO SE WRATI Chcesz dokładnie wiedzieć jeden z drugim ? wybeceluj trochę kasy, zrób bilans cieplny chałupy i przestań gdybać Za 20, 30 a może nigdy taki montaż Ci się "nie zwróci" Szukasz oszczędności ? Zainwestuj w siebie i ekologiczne ogrzewanie domu po sutej porcji grochówki i w końcu prestań pie...ć o tym czy się opłaca czy nie Będziesz miał ogrzewanie za darmo a że zapach taki sobie - ale ZA DARMO co tak nerwowo ? maciej chciał mowo to ma i ok ale jak teraz czytam z czego ma ścianę to napiszę że u niego to absolutnie niepotrzebne a dlaczego przy mowo i konsolach nie rozmawiać o ekonomii? do czego taki montaż ma służyć ? dla wyglądu budynku?\ dla oszczędności finansowych inwestora? dla zysku firmy montującej? moźe jest inny powód ? ps ja akurat dysponuje takim bilansem cieplnym swojego budynku na 30 stronach a4 i całkiem fajną kamerą termowizyjną a przede wszystkim rachunkami za prąd i danymi z własnych podliczników Edytowane 8 Maja 2015 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.05.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Maciek to nie jest rozmowa w tym wątku ale w takim domku jak Twój ogrzewanie gazem z powodu opłat generuje ci koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 08.05.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 (edytowane) (...)Tak wneki beda min 48cm ale wiekszosc okien jest od podlogi do sufitu a od wewnatrz beda zamykane okiennicami zlicowane ze sciana. U sciany 0,11, pasywniak wymaga 0,12 dlatego takie mury. Domy pasywne rzadza sie wlasnymi prawami.(...) według u-wert Twoja kombinacja Ytonga ze styro to u = 0,091 (link) takie mury możesz już osiągnąć przy grubości 53 cm razem z izolacją: Ytong PP4/0.6 (24 cm) i styro 0,031 (29 cm) daje U = 0,091 (link do u-wert) żeby mieć u = 0,11 wystarczy izolacja 23 cm, czyli jeszcze 6 cm mniej na grubości przegrody. masz ścianę chudszą o 10 cm i lepsze parametry nośne samych bloczków. możesz uzasadnić wybór tych 48 cm bloczków? Edytowane 8 Maja 2015 przez olo911 zmieniona kolejnosć zdań na poprawną :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 08.05.2015 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 możesz uzasadnić wybór tych 48 cm bloczków? Dzieki za linki. Obliczalem innym kalkuatorem i mi wyszlo wlasnie 0,11, ale wole Twoje wyliczenia Uzasadnic? Wszystko zaczelo sie od "Hotbloka" - keramzyt ze styropianem, z wykonawca zobaczylismy ten material i nam sie odechcialo. Nie jest latwy do obrobki i budowy. Brak mozliwosci bruzdowania w Hotbloku tez mnie zrazil do tego materialu. Dom byl projektowany wlasnie na budowe z tego bloku. Ale architekt pomimo moich prosb o sprawdzenie ze nie bedzie ciecia blokow na budowie sknocil sprawe bo wstawki sie pokazaly - chcialem zrekompensowac to oknami od podlogi do sufitu i ten pomysl juz zostal a Hotbloka zamienilem na Ytonga. Po 3 wersji projektu dalem spokoj z architektem. Okna od podlogi do sufitu daja mi tez wymagana proporcje powierzchni okien do podlogi nawet z podzialem salonu i sypialni na pietrze jakie powinny byc dla domu pasywnego. Projekt tez mial byc z detalami jak do domu pasywnego przystalo ale tu tez sie zawiodlem na znajomej mi firmie. Na szczescie trafilem na wykonawce ktory nie bal sie podjac tego wezwana (trudna dzialka, malo miejsca, klopoty z dojazdem, isniejacy zamieszkaly dom obok, itp itd). Wykonawca bardzo dokladny. Jak przyszli mierzyc okna to dwa razy mierzyli bo roznica w poziomie na 20m jest .... 2mm. Mierzyli dwa razy laserem i wyszlo 2mm. Dokladnosc wykonania pokazal test szczelnosci gdzie konstrukcja jest szczelna z nielicznymi nieszczelnosciami. Wykonawca od samego poczatku wiedzial i chcial wybudowac dom pasywny. Wspolnie, ja, wykonawca i moj inwestor zastepczy prowadzilismy liczne rozmowy na kazdym etapie i omawialismy kazdy najdrobniejszy szczegol. Dokladnosc i starannosc na budowie nie kosztuje wiecej. Ytong gr 48cm mial podobne parametry izolacyjne i na to sie zdecydowalem z karty technicznej nie bardzo zdajac sobie sprawy z jego rozmiarow bo nastepnego dnia wylatywalem z kraju. Choc starali mnie przekonac inaczej. Ytong i tak okazal sie duzo tanszy niz Hotblok. Budowe prowadze mejlowo i Skypem z wizyta raz na dwa miesiace i tak powstaly sciany grubosci zamka krzyzackiego. Ale zato jakie cieple Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 08.05.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 ogrzewanie gazem z powodu opłat generuje ci koszty Kazde ogrzewanie generuje koszty - poza pasywnym i to tez nie tak do konca bo jest rekuperator a ten uzywa energie. Mam nadzieje ze gaz bedzie tylko do CWU i sporadzycznie ogrzewanie. Planowalem wstawic piec na pelet - kominek z plaszczem wodnym, ale ze to ustrojstwo musi byc szczelne to jedyny jaki znalazlem ktory spelnia ten warunek (wiele twierdzi ze sa szczelne ale niesa) to odstapilem od tego pomysl bo takie cudo jest dostepe w Niemczech za ponad 8,5tys Eur !!!. Pompa ciepla w moim przypadku nie oplaca sie bo mam gaz z sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 08.05.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Nadal uważam, że 48cm ściana + ocieplenie + okna na MOVO to nonsens i tego co to wykonał (bo zdaje się, że wymyślił inwestor) nie poleciłbym nikomu. Skoro styropian ma lepszą lambdę niż gazobeton to logiczne jest, że przy domu pasywnym trzeba dążyć do jak największej grubości ocieplenia i jak najmniejszej grubości ściany konstrukcyjnej. IMHO znacznie lepszym wyjściem byłaby SILKA 18cm + 30cm styro. Dlaczego? Lepsza izolacja akustyczna, lepsza akumulacja ciepła, "mocniejsza" ściana (łatwość kotwienia czegokolwiek) lepszy efekt estetyczny ("płytsze" wnęki okienne) i pewnie (zgaduję) niższa cena przy takich samych parametrach termicznych.A co do uwag Malux'a w temacie gazu ziemnego to domyślam się, że chodzi o to, że przy pasywniaku nie ma on większego sensu. Lepiej grzać prądem w II taryfie bo nie ma opłat stałych za "dostępność" gazu i odpada stosunkowo drogi kocioł gazowy oraz przyłącze. A do tego masz bufor, który aż prosi się o wykorzystanie II taryfy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 08.05.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 (edytowane) ...Fora nic nie wspominaly o problemach jakie ja napotkalem, gdybym znalaz podobny post to bym zrezygnowal z MOWO. illbruk i wykonawca zaproponowali tasme i ze uszczelnia. Nie protestowali, czyli wiedza ze sprzedaja scieme. ... Nie wciskają ściemy MOWO - by dobrze zamontować trzeba mieć troch e oleju w głowie, być dokładnym i po prostu robić swoje. Już trzy domy z pięciu jakie do zamontowałem miały testy szczelności przed tynkami - zresztą w trakcie rozmowy z Inwestorami sam nakłaniałem ich do testów i to PRZED tynkami by jakiekolwiek niedociągnięcia poprawić. Wyniki są doprawdy rewelacyjne W twoim wypadku - pozostawiając sens takiej ściany i dostosowanym do niej sposobie montaż - chciałeś - OK, masz widzę dwa podstawowe problemu Dla domów pasywnych stosowana w MOWO taśma rozprężna TP 652 mająca w spoczynku 5mm szczeliny nie przekraczającej 8 mm !!! Dla samego montażu MOWO podstawą jest dokładne kładzenie kleju by między kształtką w murem nie następowały nieszczelności No i chyba rzecz najważniejsza - klejenie samej taśmy TP652, zwłaszcza w narożach. Tu dokładność jest podstawą Zresztą, MOWO nie popuszcza tym, którzy chcą iść na skróty co wychodzi w próbach szczelności I tak mi się wydaje, że podstawowe błędy zostały u Ciebie popełnione O opłacalności ekonomicznej montażu MOWO czy jakiegokolwiek innego w warstwie ocieplenia już lepiej nie rozmawiajmy. Powiem tylko, że tylko w jednym wypadku, po decyzji na taki sposób montażu OZC wykazało, że różnica w oszczędnościach a zakupie skompensuje sie poniżej 20 lat, w innych różnie to bywał, a jak będzie . . .się zobaczy Edytowane 8 Maja 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 09.05.2015 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Illbruk i wykonawca zobligowali sie uszczelnic tasmami Illbruka bez protestow. Wnioskuje ze wiedza ze dali ciala, polowa okien juz jest uszczelniona tasma ProClima.Nie beda rozpaczal nad tym problemem, wole skupic swoja uwage na wyeliminowaniu tego problemu co tez wlasnie robie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 09.05.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Bwojtek Masz racje co do scian i w 100% i oczywiscie styropian ma lepsze parametry izolacyknosci niz materialy na sciany. Lepsze od styropianu maja panele prozniowe i "Aerogel" (Styropian i welna maja podobne i zaraz ktos podejmie watek ze to albo to jest lepsze). Prowadze.budowe na odleglosc i po refleksji moglbym dokonac lepszego wyboru, ciensze bloczki i grubszy styropian. Ale jest jak jest i tego nie zmienie. Plytsze weneki okienne - kto co lubi. poza czterema oknami wszystkie okna sa do podlogi i "de gustibus non est disputandum", kto co lubi. Ktos lubi cienikie sciany (tez sie zaliczam do tych i postwilem taki dom "kanadyjczyk" - idzie do rozborki po postawieniu tego), inni chca miec mury jak w zamku w Malborku. Zato zona bedzie miala miejsce na duze / duzo doniczek na parapetach Silkaty wykorzystalem do scian wewnetrznych wlasnie dla poprawienia akumulacyjnosci ciepla. Akumulacyjosc jest praktycznie pomijana przez architektow ale to jest tak samo wazne jak i szczelnosc i termoizolacja. Przy trzecim domu, dla syna, przeanalizuje rozne warianty scian i tez bede dazyl do standardu U-sciany jak dla domu pasywnego. Pierwszy dom dla wroga .... Co do MOWO - wybralem ten system bo mial byc szczelny a ze cos poszlo nie tak to juz inna sprawa i niebede rozpaczal i ubolewal. Niemam czasu do tracenia na takie sprawy, jest problem, trzeba go rozwiazac co zrobilem. Ale juz go nie polece synowi, raz koszty (bedzie finansowal budowe kredytem) i dwa moje totalne rozczarowanie tym systemem, nic co mi teraz powiedza nie zmieni tego. Argument ze latwiej wymienic okna w systemie MOWO nie przekonuje mnie, to bedzie problem ekipy ktora wymienia okna a nie moj. Wspomniano wczseniej ze uzyto tasmy o niewystarczajacym zakresie, to po grzyba byl tam przedstawiciel Illbruka podczas montazu okien? Niewazne. Test szczelnosci wykazal spaprana robote i trudno. Zaplacone, rozliczone i wkrotce zapomniane. Co do ogrzewania - to jeszcze nie jest roztrzygniete i przemysle Twoja propozycje ogrzewania pradem w II taryfie. Uwaga warta przemyslenia, moze kiedys zrobie nastepny krok i zrobie dom zero lub nawet plus energetyczny i grzanie pradem bedzie prawie ze darmowe (pomijajac koszty zakupu, amortyzacji i serwisowania tej instalacji), ale narazie nie mysle az tak daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.05.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Budowa pasywniaka z gazem-tego nie da sie racjonalnie obronicŁadujemy grube pieniadze w izolacjeA na koniec bedziemy i tak placic za gaz pod 2 tysIzolacji domu w pasywniaku bez uwzglednienia czym grzejemy nie warto ustalacPotem wychodzi taki kwiatek ze ten dom i tak bedzie wiecej kosztowal w grzaniu co niz sredniawe domki izolacyjne ktore korzystają z pradu do co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.05.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Ale polaczenie takiego energo np z 15 cm welny mardzo mi sie podobaPrzy okazji wneka zewn mialaby z 11 cm bez zbednych doplatA wiec kwestia wizualnosci przy zastosowaniu mowo tez odpadlby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 10.05.2015 03:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Budowa pasywniaka z gazem-tego nie da sie racjonalnie obronic Ładujemy grube pieniadze w izolacje A na koniec bedziemy i tak placic za gaz pod 2 tys Izolacji domu w pasywniaku bez uwzglednienia czym grzejemy nie warto ustalac Potem wychodzi taki kwiatek ze ten dom i tak bedzie wiecej kosztowal w grzaniu co niz sredniawe domki izolacyjne ktore korzystają z pradu do co Ogrzewanie gazem mam nadzieje ze bedzie potrzebne tylko do CWU i basenu. Czas Okaże ile będę płacił za rachunki za Ogrzewanie. Teraz to jest tylko spekulacja. Z chęcią podzielę sie tą informacją. Te powyższe 2 tys to za jaki okres? Rok? Sezon grzewczy? Miesiąc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.05.2015 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Rokjeślibyś jechal z co i cwupolicz czy przypadkiem abonamenti przeglądy pieca przy gazie nie będą. Droższe nawet od czystego praduten basen wymaga też niskotemp ogrzewaniazresztą nie wierze że. Robiąc. Taka izolace nie masz zrobionego porządnego ozc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 10.05.2015 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 OZC jest ale nie zwracam na niego uwagi. Po 3cim podejściu architekta dałem sobie spokój. Wyliczenia: Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EA (kWh/m2) 17,9Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EV (kWh/m3) 6,4. Pierwszy wskaźnik zmusił mnie do obniżenia wszystkich współczynników U przenikania ciepła. Zaprojektowane ławy fundamentowe !!!! zamieniłem na izolowana plyte (pierwszy dom Lipinskich pod Wrocławiem stoi na ławach i tez mieli duzo zabawy z uszczelnieniem). Podobnie zrobiłem inne zmiany (miedzy innymi ten Ytong 48cm) dążąc do obniżenia do 15 kWh/m2. Czy to mi wyjdzie? Czas pokaże. Wyliczone U po oprawkach sa duzo lepsze niz te użyte do wyliczeń. Zamierzam monitorować zużycie energii i moze zlecę audyt energetyczny dla zaspokojenia mojej ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 10.05.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Rok! W obecnym domu (Kanadyjczyk, bubel do rozebrania) płace za gaz i prad ponad 2tys MIESIĘCZNIE w sezonie grzewczym. Szlag mnie trafia bo pomimo takich rachónków niemam komfortu cieplnego i dogrzewanie kominkiem. Dlatego przeginam pale w druga stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 10.05.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Dlatego przeginam pale w druga stronę. I to jest klucz do sukcesu . To tak tylko żartem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 10.05.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 A mnie czytając kilkanaście ostatnich postów przychodzi do głowy taki pomysł, żeby inwestorzy zawierając umowy z podwykonawcami robót w poszczególnych zakresach zastrzegali sobie, że jednym z wyznaczników oceny jakości robót będzie odpowiednia wartość n50, powiedzmy 0,6. Na test będący jednym z przewidzianych umową odbiorów zwołujemy wszystkich ancymonów i jak nie wychodzi jak wyjść miało, a wytwornica dymu pokazuje kto nawalił to wiadomo komu i za co ciąć albo kto i co ma poprawić na własny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts