Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MOWO - montaż okien w ociepleniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 272
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

za życia moich dzieci?

65 mb x185 zł

no nieżle

czy ludzie jeszcze myślą przy budowie?

pobawmy się jeszcze raz

proszę o podanie procentowo albo jeszcze lepiej w kilowatach zaoszczędze ?

wyniki proszę podpisać imieniem i nazwiskiem

ludzie myślcie

Edytowane przez malux20

Jareko nie montowal na MOWO, tylko konsolach :)

Tu masz MOWO http://fix.wroclaw.pl/fix-new/oferta/montaz/okna/mowo

W takie szczególy nie wnikam. Jesli Ci to sprawi satysfakcję to prawdopodobnie masz pierwszego Doskonalego na Movo ;)

Ja pokazalem tylko, ze to wcale nie byl drugi montaż oraz wskazalem, ze Doskonaly to swego rodzaju "specjalnosc" Jareko.

A co fo FIXa- to przyłączę się do innch glosow - tak, polecam.

kiedyś były tu wyliczanki dla jakieś budowy i wyszło że przy ogrzewaniu prądem, w tamtym, konkretnym wypadku, koszt zwrotu różnicy między montażem w licu ściany a montażem w ociepleniu na kotwach wyniósł 21 czy 22 lata, nie pamiętam.

malux20 - czasem koszt nie ma znaczenia, tak jak niektórzy wydają po 1000 i więcej za 1mkw terakoty na podłogi tak inni nie mogą sobie wyobrazić parapety zewnętrznego głębszego niż wewnętrznego

Nie sprowadzajmy wszystkiego tylko do kasy ale też uświadamiajmy klientom fakt, że niektóre wydatki albo nigdy się nie zwrócą albo czas zwrotu może okazać się mało atrakcyjny

Prosta kalkulacja

Przyjmuje się dla montażu w licu ściany z najściem 30-40 mm ociepleniem na ościeżnicę współczynnik liniowych strat ciepłą na poziomie 0,059 [W/m*K]

Dla montażu w warstwie ocieplenia ten współczynnik wynosi zero, oblicz sobie tak na szybko i oceń czy warto

W powyższym przykładzie wychodzi 3,6 W/K na wszystkie okna, nie pamietam ile mamy stopniodni :(

Edytowane przez nikt ważny

w zwiazku z tym, ze mam wentylacje mechaniczna, dawalam witrynki wszedzie gdzie tylko moglam :) i tak np okno balkonowe na pieterku, jedne skrzydlo to witryna, drugie otwieralne (szyby bez poziomej podzialki). wymiar 1750x2350, obliczone Uokna 0,74

[ATTACH=CONFIG]246103[/ATTACH]

Jak dla mnie patrząc na budynek te cyferki nie bardzo się zgadzają. Masz dużo profilu w stosunku do szklenia i nie możesz mieć takich współczynników, będą one bliżej 0,9 W/m2K. Trójkąt złączony z czterech elementów też nie będzie miał rewelacyjnego współczynnika. Czy łącząc te elementy trójkąta ekipa zastosowała taśmę rozprężną między łączone okna?

Jaka jest zastosowana ramka dystansowa w pakietach szybowych?

Jak dla mnie patrząc na budynek te cyferki nie bardzo się zgadzają. Masz dużo profilu w stosunku do szklenia i nie możesz mieć takich współczynników, będą one bliżej 0,9 W/m2K. Trójkąt złączony z czterech elementów też nie będzie miał rewelacyjnego współczynnika. Czy łącząc te elementy trójkąta ekipa zastosowała taśmę rozprężną między łączone okna?

Jaka jest zastosowana ramka dystansowa w pakietach szybowych?

Oj bzdury opowiadasz. Na stronie Vetrexu masz dostępne badania na podstawie których sa te obliczenia wykonane. Ramki dystansów maja 18mm.

Oj bzdury opowiadasz. Na stronie Vetrexu masz dostępne badania na podstawie których sa te obliczenia wykonane. Ramki dystansów maja 18mm.

Jakie bzdury? Jakie tam masz dane, chyba marketingowe i dla okna referencyjnego. Powiesz mi, że te balkony po lewej mają współczynnik 0,78?

Podaj mi Uf i Ψ i sam sobie obliczę jaka jest wartość dla konkretnego wymiaru. Nie bawmy się w D..x z wyimaginowanymi danymi Uw:no:

Nawet nie widzę certyfikatu na szyby 0.5 dla okna VA90+ jest tylko taki: http://www.vetrex.com.pl/sites/default/files/ift_alphaline.pdf

kiedyś były tu wyliczanki dla jakieś budowy i wyszło że przy ogrzewaniu prądem, w tamtym, konkretnym wypadku, koszt zwrotu różnicy między montażem w licu ściany a montażem w ociepleniu na kotwach wyniósł 21 czy 22 lata, nie pamiętam.

malux20 - czasem koszt nie ma znaczenia, tak jak niektórzy wydają po 1000 i więcej za 1mkw terakoty na podłogi tak inni nie mogą sobie wyobrazić parapety zewnętrznego głębszego niż wewnętrznego

Nie sprowadzajmy wszystkiego tylko do kasy ale też uświadamiajmy klientom fakt, że niektóre wydatki albo nigdy się nie zwrócą albo czas zwrotu może okazać się mało atrakcyjny

Prosta kalkulacja

Przyjmuje się dla montażu w licu ściany z najściem 30-40 mm ociepleniem na ościeżnicę współczynnik liniowych strat ciepłą na poziomie 0,059 [W/m*K]

Dla montażu w warstwie ocieplenia ten współczynnik wynosi zero, oblicz sobie tak na szybko i oceń czy warto

W powyższym przykładzie wychodzi 3,6 W/K na wszystkie okna, nie pamietam ile mamy stopniodni :(

u mnie 65 mb + drzwi 7 mb=72

różnica między mowo a zwykłym montażem to minimum 11 tyś .

przy kosztach u mnie wrzesień -kwiecień+- 500zł

to faktycznie brać taki montaż .

a na szerokie parapety są inne sposoby.