Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MOWO - montaż okien w ociepleniu

Recommended Posts

Ciniek, wybacz ale nie masz racji. Śruby trzymają idealnie tylko trzeba wydać trzysta zeta na odpowiednie wiertło :) by porotermu nie roz.... przy wierceniu

Taa jak 50% śrub chwycie to będzie dobrze ;-) Michal na szkoleniu sprawdzał siły wyrywania różnych rodzajów śrub, kołków itp z pustaków i w porotermie to nawet nie było czego mierzyć. Nie pamiętam tylko czy wtedy używał zwykłego wiertła czy tego z frezem.

• Odpowiedzi 272
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I widzisz, podstawowy błąd w rozważaniach to jest nieświadomość śił jakie wpływają na śrubę

W porotermie tylko frez i jeśli masz śrubę zagłębioną minimum 12 cm przy wywierconym bez udaru w otworze 5mm na pewno jej nie wyrwiesz ale....ale najważniejsze jest to, że na pewno jej nie poluzujesz w otworze bo ciągle zapomina się o jednym, śruba mocująca pracuje na ścinanie a nie na wyrywanie - ale o tym chyba wiesz ?

a co do szkolenia - na każdym szkoleniu udowadnia się to, co chce się udowodnić - to tak na marginesie :)

Co nie oznacza, że dyskredytuję działania MMichała i Pana Knesela na tych szkoleniach.

MM jest zainteresowany materiałami uszczelniającymi zaś Pan Knesel sprzedażą swoich kotew

I obaj sprzedają emocje (to tak dla potrzeb innego wątku), choć Pan Knesel rzadko się uśmiecha i jest taki . . . małomówny hi hi hi ale kto go zrozumie jak zacznie nawijać po Niemiecku ;) a MMichał mimo wszystko mało emocjonalnie prowadzi szkolenia :)

Więc. . . . uczmy się :)

Edytowane przez nikt ważny

To akurat była prywatna inicjatywa Michala na sprzęcie, który ktoś inny miał przy sobie. Naprawdę ciekawe doświadczenie. Ja na pewno bez użycia specjalnych kotew w porotermie na same skręty bym nie zamontował. Po otwarciu skrzydła działają tez jakieś siły wyrywające, zwłaszcza przy montażu na taśmę multifunkcyjna.

Bardzo dziękuje za odpowiedź, w takim razie musz się umówić z firmą FIX na jakieś spotkanie aby głębiej rozpoznać temat montażu MOWO oraz samych okien. Czy poleca Pani kogoś konkretnego widzałam, że mają dwa salony ?

My uzgadnialismy wszystko z przemila pania Olą z ulicy Bystrzyckiej :wiggle:

ŻE TREZEBA BYĆ DEBILEM ŻEBY UZNAĆ MONTAŻ ZA 185 ZŁ MB ZA PRZYNOSZĄCY OSZCZĘDNOŚCI

WOLAŁBYM ZROBIĆ mur jednowarstwowy 36 cm czy nawet 45 cm i dołożyć z 10-15 cm ocieplenia.

przepraszam ża dosadność

jedni wolą spagetti we wloskiej restauracji w centrum rzymu, inni wolą swiderki z biedronki i sos pomidorowy. no comment

jedni wolą spagetti we wloskiej restauracji w centrum rzymu, inni wolą swiderki z biedronki i sos pomidorowy. no comment

TE JEDZENIE jest dla zdrowia i przyjemności

montaż w strefie ocieplenia służy do przynoszenia konkretnych[?] oszczędności.

jeszcze dwie sprawy

1\ zamontowanie w strefie ocieplenia ma jakieś teoretyczne znaczenie[praktyka pokazuje że tego nawet nie] jeżeli absolutnie ewentualne wszystkie mostki są wyeliminowane w chwili projektowania i wykonastwa.

proponuję dziesiątą część kwoty na taki montaż przeznaczyć na docieplenie stropu , ściany

efekt finansowy szybszy i przede wszystkim realny

2/ proponuje zastanowić się nad ewentualnymi kosztami wymiany okna po 20-25 latach ze strefy takiego montażu[wiadomo sprzedawcy pvc nie powiedzą tego że systemodawcy [nie producenci] określają trwałość na +_ 25lat

ja nie jestem teoretykiem tylko praktykiem - zadam jeszcze raz jedno pytanie

dokładając do mojego domu taki montaż za dodatkowe 10000zł na jakie oszczędności mogę liczyć skoro koszt ogrzewania u mnie będzie się wachał rocznie w okolicach +- 500 zł .

przy założeniu że 50%;) to będzie 40 lat

no ale kto z was wierzy w te 50%$ he he

przy założeniu że przyniesie 20% oszczędności mamy 100lat nieżle

Witam

ale się napisało :) to w sumie dobrze

co do sił jakie działają na śruby i testów jakie robiliśmy sobie przy okazji w Krakowie - dzięki uprzejmości kolegów z Seleny i ich maszynce.

Oczywiście na śruby wkręcone w ramę działają siły ścinające jednak nie tylko, jeżeli okna zamontowane są w ociepleniu na konsolach płaskich to jednak działają spore siły wyrywające, wszak okno potrafi ważyć. Co do stosowania odpowiednich dodatkowych konsol płaskich przy taśmie multifunkcyjnej to mają one na celu przeniesienie siły w "głąb" ściany. Przy licowaniu okna czy też jego drobnym wysunięciu zamocowanie ramowe wypada bardzo blisko krawędzi muru i największym niebezpieczeństwem jest odłupanie kawałka materiału.

Fotka może dla zobrazowanie

DSC_0668.jpg

tak przy okazji możecie zobaczyć "jak" to u nas wykonuje się montaż w ocieplenie przy ścianie 3 warstwowej :)

Wracając jeszcze do testów jakie wykonaliśmy to sam byłem mocno zdziwiony wynikiem ale po to robi się testy :)

aaa dodam jeszcze, że już "poza kamerami" test dokończyliśmy dokładając pewne możliwe wydarzenia i wtedy wynik ... :)

Mam już zaplanowane kolejne na szkoleniu we Wrocławiu. Jako, że za długo by tu smęcić to jak ktoś chce poznać szczegóły przeprowadzonego testu niech dzwoni :)

Co do OSZCZĘDNOŚCI z takowego montażu - nie wszystko kręci się wokół pieniędzy:

jeżeli inwestor planuje ocieplenie 30 czy więcej cm na murze standardowym 24 cm i chce montować w murze to lekka głupota, na moje, tworzenie sobie okienek strzelniczych oczywiście to wola Inwestora i jak chce to może. Chciałem tylko zauważyć, że aspekt finansowy to nie wszystko.

W sumie dobrze bo gdyby tylko takowe aspekty rządziły światem to byśmy wszyscy jeździli Dacia Logan :) - bez urazy.

Pozdrawiam

czyli co tylko pozostaje tylko aspekt wizualny?

ekonomicznie nie ma to żadnego uzasadnienia.

przy grubości 30 styro proponuje się zastanowić nad materiałami do ocieplenia ścian które pozwalają zamiast tych 30 cm styro zaplanować max 20 cm przy takiej samej izolacji.

proponuje wszystkim planującym budowę w oklicach 20-40 kwh/m2/rok przeliczyć koszt muru poroterm+ 25-30 cm styro+ konsole czy mowo

a następnie np [bo to nie jedyna możliwość ] ytong 400 36 cm + 15 cm styro ale już bez montażu za dodatkowe 10000 zł -ponieważ nie będzie potrzebny absolutnie.

no panowie czekam na odpowiedż ile zaoszczędziłbym gdybym dołożył te dodatkowe 10000zł w swoim 123m2 domku?

nie ma chętnych do ośmieszania się?

osoby którym wychodzi dom energooszczędny w okolicach 80-120 kwh/m2/rok nawet niech tego nie liczą tego u siebie -za te dodatkowe 10000zł [domek około 120m2] niech zaizolują dom po prostu rzetelnie i skutecznie

Edytowane przez malux20

malux20 - przecież już Ci odpowiedziałem, nie zaoszczędzisz, poniesiona inwestycja nie zwróci się tak szybko jakbyś chciał

A dokładnie to musisz sobie wyliczyć. Są domy, konkretne rozwiązania architektoniczne i konstrukcyjne (wraz z wybranym systemem ogrzewania) gdzie wyliczenia OZC wskazują na realny zwrot poniesionych nakładów na montaż w warstwie ocieplenia poniżej 30 lat, czyli na granicy zakładanej żywotności okien. Znam obliczenia gdzie wychodzi to w okolicy 20 lat.

I wchodzimy w kolejny temat, łatwość ich wymiany i skala dewastacji domu przy pracach z tym związanych.

Tu jest kolejna zaleta MOWO nad innymi, tańszymi systemami.

Podstawowy błąd jaki czynisz to sprowadzanie wszystkiego TYLKO do kasy

I kolejny błąd, nie każdy patrzy na swój dom jak Ty, niektórym przeszkadza 20 cm parapet zewnętrzny gdy w środku mają tylko 19 ;)

Każdy ma prawo wyboru, nawet jeśli w Twej ocenie wyrzuca kasę w błoto

Na pewno ogrzewając węglem, peletami, gazem czy innymi tanimi nośnikami energii czas zwrotu będzie o wiele wiele dłuższy.

Nie można każdego domu traktować identycznie

ogrzewam dom pądem

ok.

Ty i ja wiemy że żaden systemodawca takiego montażu się nie podpisze w tych wyliczeniach.

ja cały czas się zastanawiam ile z tych moich 500zł zaoszćzędziłbym

przyjmuję argument o estetyce

tylko że pokazałem konkretne rozwiązania jak można rozwiązać problemy estetyczne

Wyliczenia w OZC opierały się na współczynnikach ogólnie dostępnych i podpisał się pod tym człowiek który je opracowywał.

Poza tym nie bierzesz pod uwagę rzeczy zasadniczej, że inny może mieć inne podejście do strat, wydatków z własnej kieszeni, czy do emisji gazów cieplarnianych ;)

na czym te podejście polega?

jeśli chodzi o gazy- wystarczy więcej jeżdzić rowerem

albo zamiast lecieć do rzymu i zjeść w domu

a tak poważniej jeżeli zamiast spagetti w rzymie pojadę na bukowinę i zjem ich mamałygę z widokiem na karpaty albo nad przełomem dunaju to będę miał mniejszą satysfakcję i rozkosz w gębie niż w rzymie- no bo przecież będzie taniej i nie w rzymie

wiadomo że tak -to będzie tylko rumunia

Nie zrozumiemy się.

Ja nie bronię wydawać klientom kasy na rzeczy dla nich istotne. I bynajmniej nie patrze tez na świat przez pryzmat kasiory i nie wydaję pieniędzy tylko na rzeczy, które mi się "opłacają".

Żyjesz więc daj żyć innym :) i nie udowadniaj na siłę, że racja jest po Twojej stronie

na siłę nie udowadniam

kwestie estetyczne -od biedy się bronią[jeśli oczywiście ktoś przed rozpoczęciem budowy tego nie przemyśli]

jeżeli widzę durnoty typu TO SIĘ OPŁACA to nazwyczajniej podaje fakty wynikające z mojego licznika prądu i niezastosowania montażu za extra 10000zł - tylko tyle

troche to teraz tu wygląda że skoro się nie da obronić racjonalności wydawania takiej kasy to sprowadzamy dyskusję do estetyki

Edytowane przez malux20