Tomaszs131 12.09.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 W nastepnym tygodniu przeprowadzam probe szczelnosci budynkuz P. Grzegorzem z FM. Okaze sie wtedy czy MOWO naprawde jest szczelne? Jesli nie, zawsze bedzie mozna stwierdzic iz montaz zostal skopany Nie ma co gdybac, moze wszystko bedzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 12.09.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 nie zapomnij napisać o efektach próby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 12.09.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Tak zrobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 13.09.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 W nastepnym tygodniu przeprowadzam probe szczelnosci budynkuz P. Grzegorzem z FM. Okaze sie wtedy czy MOWO naprawde jest szczelne?. Dobrze, że takich prób szczelności wykonuje się coraz więcej!!!! Sam jestem ciekaw Panów wyniku. Wczoraj, czyli 12.09 byłem na próbie szczelności budynku, w którym zastosowaliśmy montaż w ociepleniu z wykorzystaniem wyłącznie "fragmentów MOWO", "ciepłego parapetu", rolet i całkowicie odmienną filozofią uszczelnienia połączeń. Nasz wynik w teście: n50 = 0,39. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 24.09.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Dobrze, że takich prób szczelności wykonuje się coraz więcej!!!! Sam jestem ciekaw Panów wyniku. Wczoraj, czyli 12.09 byłem na próbie szczelności budynku, w którym zastosowaliśmy montaż w ociepleniu z wykorzystaniem wyłącznie "fragmentów MOWO", "ciepłego parapetu", rolet i całkowicie odmienną filozofią uszczelnienia połączeń. Nasz wynik w teście: n50 = 0,39. Bardzo dobry wynik. Mozna wiedziec przy jakiej kubaturze budynku, czy poddasze przed badaniem bylo ukonczone, czym ocieplone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 24.09.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Mozna wiedziec przy jakiej kubaturze budynku, czy poddasze przed badaniem bylo ukonczone, czym ocieplone? Nie mam jeszcze w ręce oficjalnego raportu z badania, a nie chciałbym wprowadzać w błąd, więc pozwolę sobie nie odpowiadać bezpośrednio na Pańskie pytania, natomiast chętnie skontaktuję Pana z inwestorem. Pan Maciej zbudował niewielki dom w sposób oryginalny, płynąc często nieco pod prąd powszechnie głoszonych pasywnych zasad. Warto z nim porozmawiać, bo to prawdziwy pasjonat energooszczędnego budowania kierujący się w swych działaniach przede wszystkim zdrowym rozsądkiem. Mnie ujęło takie jego podejście do sprawy, więc trochę maczałem paluchy w działce okiennej. Może uda mi się go namówić i zorganizujemy po sezonie jakieś spotkanie dla wszystkich, którzy myślą o tym jak budować dobrze i niedrogo, ale z dobrym skutkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 25.09.2014 04:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 czy poddasze przed badaniem bylo ukonczone? :lol2::lol2::lol2: co za amator, chłopie gdyby poddasze było niewykończone to nie dało by się podnieść w środku ciśnienia do wymaganych 50Pa, a wynik wyszedł by 100 razy gorszy, to jak pompować dziurawy balon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Mr 25.09.2014 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Dobrze, że takich prób szczelności wykonuje się coraz więcej!!!! Sam jestem ciekaw Panów wyniku. Wczoraj, czyli 12.09 byłem na próbie szczelności budynku, w którym zastosowaliśmy montaż w ociepleniu z wykorzystaniem wyłącznie "fragmentów MOWO", "ciepłego parapetu", rolet i całkowicie odmienną filozofią uszczelnienia połączeń. Nasz wynik w teście: n50 = 0,39. Jakies blizsze informacje o sposobie mintazu na "fragmentach mowo" i calkowicie odmiennej filozofi uszczelnienia mozna poznac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.09.2014 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 (edytowane) :lol2::lol2::lol2: co za amator, chłopie gdyby poddasze było niewykończone to nie dało by się podnieść w środku ciśnienia do wymaganych 50Pa, a wynik wyszedł by 100 razy gorszy, to jak pompować dziurawy balon A tu sie mylisz znawco wszystkiego. Udowodniles swoim postem jak bardzo jestes ograniczony. Welna, welna i nic wiecej. W przypadku izolcji dachu piana, wcale nie musisz zamykac poddasza. W takich wlasnie warunkach przeprowadzilem u siebie probe szczelnosci. Proba dymna badalismy wszelkie nie szczelnosci i nic na dachu nie znalezlismy. Przy otwartym poddaszu jest jeszcze mozliwosc cos poprawic, nie uwazasz- handlarzu welna? Edytowane 29 Września 2014 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 25.09.2014 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Jakies blizsze informacje o sposobie mintazu na "fragmentach mowo" i calkowicie odmiennej filozofi uszczelnienia mozna poznac? Można. Zostały opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 25.09.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Bardzo dobry wynik. Mozna wiedziec przy jakiej kubaturze budynku, Właśnie otrzymałem kopię raportu z badań. Warunki w jakich wykonano badanie przedstawiam na... obrazku:-). Jak widać jest również powierzchnia i kubatura. Podczas badania budynek był całkowicie wykończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 25.09.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Właśnie otrzymałem kopię raportu z badań. Warunki w jakich wykonano badanie przedstawiam na... obrazku:-). Jak widać jest również powierzchnia i kubatura. Podczas badania budynek był całkowicie wykończony. Nie chcę się czepiać, ale po tych danych widać, że wiele parametrów przyjęto jako domyślne z programu (temperatura i ciśnienie - gęstość powietrza). Przy tak małym budynku i tak dużej szczelności, wprowadza to znaczne błędy. W ekstremalnym przypadku można pomylić zakresy przesłon wentylatora, co zupełnie wypacza wyniki badań. Jeśli to nie tajemnica, proszę o podanie większej ilości danych. - data badania, lokalizacja, - kto wykonywał badania (jaka firma), - jakiś link do projektu budynku w sieci + info o ew, poprawkach - wykresy przepływu (nadciśnienie/podciśnienie), - współczynnik korelacji R lub r Jeśli wynik n50 jest rzeczywiście poniżej 0,4 to z całego serca gratuluję inwestorowi !!! Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 25.09.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 W przypadku izolcji dachu piana, wcale nie musisz zamykac poddasz. W takich wlasnie warunkach przeprowadzilem u siebie probe szczelnosci. na co czekasz, podaj wyniki swojej próby, jesteś bliżej czy dalej od n50 = 0,39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.09.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 (edytowane) Juz ci raz powiedzialem. Nic dla twojego widzimisie nie bede robil. Kubatura budynku podana przez T12345T w roporcie jest o 2.5 raza mniejsza od mojej.Wiec takiego wyniku nigdy nie zdolalbym osiagnac. Edytowane 25 Września 2014 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 25.09.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Nie chcę się czepiać, ale po tych danych widać, że wiele parametrów przyjęto jako domyślne z programu (temperatura i ciśnienie - gęstość powietrza). Przy tak małym budynku i tak dużej szczelności, wprowadza to znaczne błędy. W ekstremalnym przypadku można pomylić zakresy przesłon wentylatora, co zupełnie wypacza wyniki badań. Jeśli to nie tajemnica, proszę o podanie większej ilości danych. - data badania, lokalizacja, - kto wykonywał badania (jaka firma), - jakiś link do projektu budynku w sieci + info o ew, poprawkach - wykresy przepływu (nadciśnienie/podciśnienie), - współczynnik korelacji R lub r Jeśli wynik n50 jest rzeczywiście poniżej 0,4 to z całego serca gratuluję inwestorowi !!! Pozdrawiam GREGOR Przyznaję, że moja domena, to okna i ich montaż, więc nie mnie wypowiadać się o poprawności wykonania testu. Jednak byłem przy nim obecny i muszę powiedzieć, że zarówno temperatury, jak i ciśnienie nie były brane "z kapelusza". Inwestor prostymi, bo prostymi miernikami, ale obie wartości ustalał w naturze. Jak to później przełożono do programu sterująco-obliczeniowego nie wiem. Badanie przeprowadzono 12.09 w Koźminie. Test przeprowadzała firma PASS z Poznania. Projekt indywidualny, w sieci niedostępny. Wyniki nie będą tajemnicą, bo mam zamiar je opublikować. Jeśli wtedy będą merytoryczne uwagi chętnie się z nimi zapoznam i przekażę je Inwestorowi jak i firmie PASS, aby się do nich odniosła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 25.09.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 (edytowane) Przyznaję, że moja domena, to okna i ich montaż, więc nie mnie wypowiadać się o poprawności wykonania testu. Jednak byłem przy nim obecny i muszę powiedzieć, że zarówno temperatury, jak i ciśnienie nie były brane "z kapelusza". Inwestor prostymi, bo prostymi miernikami, ale obie wartości ustalał w naturze. Jak to później przełożono do programu sterująco-obliczeniowego nie wiem. Badanie przeprowadzono 12.09 w Koźminie. Test przeprowadzała firma PASS z Poznania. Projekt indywidualny, w sieci niedostępny. Wyniki nie będą tajemnicą, bo mam zamiar je opublikować. Jeśli wtedy będą merytoryczne uwagi chętnie się z nimi zapoznam i przekażę je Inwestorowi jak i firmie PASS, aby się do nich odniosła. 12.09 w centralnej Polsce, było do 25C i w okolicach 1003hpa. W nagłówku raportu (chyba automatycznego) są inne dane, więc podejrzewam nieprawidłową korekcję gęstości powietrza. Kluczowe jest także prawidłowe obliczenie kubatury. Nie może to być wartość z projektu, tylko bazująca na wymiarach z granicy ciśnienia. Czekam w takim razie na pełny raport. Pozdrawiam GREGOR Edytowane 25 Września 2014 przez xmsg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.10.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 (edytowane) Panie Andrzeju, wlasnie otrzymalem wyniki testu szczelnosci mojego domu. Przy kubaturze 838m3(dom przed zabudowa poddasza) osiagnalem wynik n50- 0.66. Uwazam go za calkiem dobry. Do osiagniecia takiego wyniku znacznie przyczynilo sie MOWO i pianka OK na poddaszu. Nieszczelnosci zostaly zlokalizowane w obrebie 3 balkonow na poddaszu, 5 okien rowniez na poddaszu i fix-a w wykuszu. Powodem owych nieszczelnosci byly minimalne szpary w dolnych rogach polaczen tasm Trio-band. Przy fix-ie dymek wylatywal po przez szpare na polaczeniu podstawy styrodury z oknem (lewy rog okna). Duzym problemem okazalo sie okno zamontowane na drewnianym wykuszu. Przed samym testem Pan Grzegorz po wizualnym rozpoznaniu budynku stwierdzil iz okno to wypadnie najslabiej. W probie dymnej oprocz okien znalezlismy male nieszczelnosci przy murlacie i przy zabudowie okna polaciowego. Wszystkie nieszczelnosci zostaly pozaznaczane by mozna je bylo latwo zlokalizowac i uszczelnic. Oczywiscie skontaktowalem sie z przedstawicielem Illbrucka i przedstawilem moje watpliwosci co do szczelnosci system MOWO. Na Pana Artura wczesniej zawsze moglem liczyc i tym razem tak bylo. Trzy dni pozniej pojawil sie u mnie na budowie i osobiscie uszczelnil wszystkie newralgiczne punkty. W lukarnie na polaczeniu oscierzy z konstrukcja drewniana przyklejona zostala tasma paroszczelna. Po zakonczeniu zabudowy poddasza przy zmniejszonej kubaturze budynku - powtornie przeprowadze test szczelnosci. Mam nadzieje, ze wynik bedzie troche lepszy. Podsumowujac, MOWO spelnilo swoja role. Mial to byc system szczelny i taki jest a drobne uchybienia w montazu nie mialy zbyt duzego wplywu na szczelnosc budynku. Sumaryczna wielkosc nieszczelnosci to 2.3 cm2. Dodac trzeba rowniez iz duza nieszczelnosci okazal znajdujacy sie na strychusie peszel z kablami do TV Sat. Przechodzi przez polac dachu na zewnatrz. Po zapiankowaniu peszla bedzie lepiej Oczywiscie poinformuje o winikach drugiego testu. P.S. Zapomnialem wspomniec o samych oknach u mnie sa okna Heki- zdaly test celujaco. Edytowane 4 Października 2014 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 04.10.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 Przy kubaturze 838m3(dom przed zabudowa poddasza) osiagnalem wynik n50- 0.66. Uwazam go za calkiem dobry. Ja też wynik uważam go za bardzo dobry, a przede wszystkim uważam, że tego typu próby szczelności są świetnym sprawdzianem dla weryfikacji sposobów i uzyskiwanej w nich jakości montażu okien. Jakby do tego dodać jeszcze jednoczesną termowizję, to.... śmierć budowlanym brakorobom dowolnej maści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.10.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 (edytowane) Ja też wynik uważam go za bardzo dobry, a przede wszystkim uważam, że tego typu próby szczelności są świetnym sprawdzianem dla weryfikacji sposobów i uzyskiwanej w nich jakości montażu okien. Jakby do tego dodać jeszcze jednoczesną termowizję, to.... śmierć budowlanym brakorobom dowolnej maści. Ma Pan racje, ale z tego co mi Pan Grzegorz wspomnial to do termowizji musza byc scisle okreslone warunki atmosferyczne. Nomen omen nastepny u mnie bloow door ma byc z termowizja. Mam mam nadzieje iz pogoda temu nie przerszkodzi. Teraz przy takim wyniku szczelnosci konieczna jest weryfikacja obliczenia obciazenia cieplnego budynku- OZC. Edytowane 4 Października 2014 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 05.10.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Pan Grzegorz wspomnial to do termowizji musza byc scisle okreslone warunki atmosferyczne. Pan Grzegorz jest fachowcem, wie co mówi. Abstrahując od wszystkich możliwych zastosowań, termografia przy blower door to dla mnie raczej profesjonalne "zastąpienie" wytwornicy dymu:-). Kamera doskonale wykrywa miejsca niekontrolowanej infiltracji niezależnie od wielkości tej infiltracji. Pewnie zgrzeszę w oczach Pana Grzegorza, ale wydaje mi się, że aby osiągnąć co potrzebne wystarczy odrobina wiatru i różnica temperatur. Te wszystkie zachmurzenia i emisyjności materiałów mają mniejsze znaczenie dla samej identyfikacji miejsc nieszczelności. Co innego jeśli chcemy identyfikować mostki i analizować straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts