nikt ważny 07.04.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) na początek uprzedzę że montuję i teraz już tylko na MOWO, nawet jak klient się upiera na konsole dość skutecznie namawiam go na MOWO.Są tu osoby mocno lobbujące za konsolami i każdy mój argument będą zbijać bo ich montaż wychodzi taniej.- dla mnie jest to system dopracowany w każdym szczególe ale wymagający dokładności.- w sytuacji konieczności wymiany całego okna najmniej inwazyjne i niszczące czynności wykonać przy tym trzeba (już wymieniałem okna zamontowane na MOWO i na Kneselu gdzie w MOWO elewacja została nienaruszone ucierpiał tylko tynk wnęki okiennej a przy konsolach dewastacja elewacji była ogromna, bo poprzednicy zamontowali na kotwy mocowane od zewnątrz zarówno do okna jak o do ściany, i trzeba było odciąć ok 15 elewacji by konsolę odsłonić- zastosowanie taśmy 3w1 dobrze wykonane i z zachowaniem odpowiedniej szerokości szczeliny montażowej gwarantuje bardzo dobre parametry także cieplne- systemowo zamiast listwy podparapetowej jest listwa z XPS Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 07.04.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 - zastosowanie taśmy 3w1 dobrze wykonane i z zachowaniem odpowiedniej szerokości szczeliny montażowej gwarantuje bardzo dobre parametry także cieplne - systemowo zamiast listwy podparapetowej jest listwa z XPS Odnośnie tej taśmy 3w1, ma to się również do montażu w ścianie - bo o to pytałem, jeżeli nie wybiorę MOWO to pozostaje ciepły montaż Illbrucka z ciepłymi parapetami.....i tutaj właśnie moje zapytanie czy w takim przypadku lepesza ta taśma 3w1 czy standardowo pianka rozprężna i taśm wew. i zew.? - a co z tą listwą z XPS? bo nie rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.04.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 tutaj właśnie moje zapytanie czy w takim przypadku lepesza ta taśma 3w1 czy standardowo pianka rozprężna i taśm wew. i zew.? Według mnie pianka PU i folie, to rozwiązanie bardziej szczelne, ale to według mnie. Koledzy mogą mieć inne zdanie i doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.04.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 a ja tradycyjnie się zapytam ile zaoszczędziłbym na całkowitym wysunięciu okien ?-bardzo proszę o uwzględnienie mojej stopki w wyliczeniachpopieram słowa kolegi T1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 07.04.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) a ja tradycyjnie się zapytam ile zaoszczędziłbym na całkowitym wysunięciu okien ?-bardzo proszę o uwzględnienie mojej stopki w wyliczeniach popieram słowa kolegi T1 malux20 dziękuję za kontakt....czekam na foto.....przecież już pisali Tobie, że nie ma sensu ekonomicznego tym bardziej w Twoim przypadku i w wielu, wielu innych! Czego oczekujesz, że Ktoś Tobie obliczy, że oszczędziłbyś na sezon 10zł. i zwrot za 10...wieków:) Ja również pytałem o sens ekonomiczny, mam płacić za prąd 4 razy tyle co Ty, dlatego myślałem, z w moim przypadku coś taki montaż da! A odnośnie tej taśmy 3w1 to.... 2:0 dla pianki Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 07.04.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Panowie, wydaje mi się, że niepotrzebnie wdajecie się w mało znaczące niuanse. Generalnie straty ciepła będą powodowane przez przewodzenie i infiltrację. Proponuję na początek zadać sobie trud najprostszego obliczenia i porównania, jakie oszczędności można osiągnąć w sezonie grzewczym ograniczając przewodność cieplną okna lub połączenia o 0,1 W/m2K, a jaką w tych samych warunkach obliczeniowych wyniku ograniczenia infiltracji o 0,1 m3/mh. Mnie wynik zaskoczył, a od czasu tego zaskoczenia debaty o ograniczaniu wartości mostków cieplnych o 0,001, 0,01 a nawet 0,1 W/m2K zwyczajnie pomijam jako mniej istotne w czasie dla portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.04.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 kolego T12345T, przecież od dawna klienci skupiają się tu tylko na ekonomii, zwrocie poniesionych nakładów - dla nich liczy się kasa wydana teraz a nie jakieś realne oszczędności w przyszłościTo, że taśmy 3w1 są tak nisko oceniane wynika z nieumiejętności ich stosowania - zresztą podobnie z foliami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 07.04.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 kolego T12345T, przecież od dawna klienci skupiają się tu tylko na ekonomii, zwrocie poniesionych nakładów - dla nich liczy się kasa wydana teraz a nie jakieś realne oszczędności w przyszłości To, że taśmy 3w1 są tak nisko oceniane wynika z nieumiejętności ich stosowania - zresztą podobnie z foliami Już kiedyś w innym temacie to powiedziałem. Każda "inwestycja" ma się "zwracać" . Ale niekoniecznie w sensie ekonomicznym. Może się także zwrócić w lepszym samopoczuciu, większej dbałości o środowisko, lepszym mikroklimacie, itd. Bo żyjemy w takich czasach, że każdy zadaje sobie takie pytanie: "Co ja będę z tego miał, że kupię produkt X, a nie produkt Y lub Z." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.04.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam - w sytuacji konieczności wymiany całego okna najmniej inwazyjne i niszczące czynności wykonać przy tym trzeba (już wymieniałem okna zamontowane na MOWO i na Kneselu gdzie w MOWO elewacja została nienaruszone ucierpiał tylko tynk wnęki okiennej a przy konsolach dewastacja elewacji była ogromna, bo poprzednicy zamontowali na kotwy mocowane od zewnątrz zarówno do okna jak o do ściany, i trzeba było odciąć ok 15 elewacji by konsolę odsłonić Masz może jakieś fotki ? chętnie bym zobaczył, szczególnie ta wymiana okien zamontowanych na konsolach mnie interesuje - to po pierwsze. Po drugie śmiem zauważyć, że nie znasz zbyt dobrze systemów konsolowych skoro nie wiesz, że są konsole przy zastosowaniu których okna montuje DOKŁADNIE tak samo jak w systemach ramowych - śruba 7,5 przez ramę, więc i wymiana stolarki - bo w końcu kiedyś nastąpi - będzie wyglądała identycznie. Tak to wygląda: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.04.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) poprawiałem po innych i zastosowano tam konsole mocowane z zewnątrz do ościeżnicy i do czoła ściany nośnej. Niestety nie mam zdjęć i też żałuję że pracownicy ich nie zrobili, teraz nie byłoby posądzenia że tego nie robiłem.Poza tym samo dobrze wiesz że idee JB-D Knesel skopiował o wiele później, najpierw były dostępne tylko konsole Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 07.04.2015 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Po drugie śmiem zauważyć, że nie znasz zbyt dobrze systemów konsolowych skoro nie wiesz, że są konsole przy zastosowaniu których okna montuje DOKŁADNIE tak samo jak w systemach ramowych - śruba 7,5 przez ramę, więc i wymiana stolarki - bo w końcu kiedyś nastąpi - będzie wyglądała identycznie. Tak to wygląda: [ATTACH=CONFIG]311919[/ATTACH] Pozdrawiam Już widzę, jak montujesz nowe okno w te same konsole trafiają śrubami w istniejące otwory. Zdajesz sobie sprawę jak precyzyjne trzeba by nawiercić otwory w ramie nowego okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.04.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam poprawiałem po innych i zastosowano tam konsole mocowane z zewnątrz do ościeżnicy i do czoła ściany nośnej. Niestety nie mam zdjęć i też żałuję że pracownicy ich nie zrobili, teraz nie byłoby posądzenia że tego nie robiłem. Poza tym samo dobrze wiesz że idee JB-D Knesel skopiował o wiele później, najpierw były dostępne tylko konsole a czy ja gdzieś napisałem, że tego nie robiłeś ??? ciekawy jestem dlaczego konieczna była zmiana i tyle. a co do kopiowania to trochę mnie rozbawiłeś, wiesz ile lat temu Knelsen wystartował z produkcją ? chyba nie bardzo ale to w sumie mało istotne, zerknij CO oferują obecnie obie firmy a zakresie zamocowań stolarki w warstwie ocieplenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.04.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam Już widzę, jak montujesz nowe okno w te same konsole trafiają śrubami w istniejące otwory. Zdajesz sobie sprawę jak precyzyjne trzeba by nawiercić otwory w ramie nowego okna? Ja pisze o demontażu a Ty o ponownym montażu to zasadnicza różnica prawda ? Z drugiej strony jak ktokolwiek z Was będzie dokonywał bezinwazyjnej/bezszkodowej czy jakkolwiek to nazwiecie wymiany stolarki to chętnie wpadnę popatrzeć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 07.04.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Ja pisze o demontażu a Ty o ponownym montażu to zasadnicza różnica prawda ? Czyli wg ciebie wymiana (bo o niej pisałeś) to tylko demontaż? Ciekawe podejście do tematu. więc i wymiana stolarki - bo w końcu kiedyś nastąpi - będzie wyglądała identycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.04.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam Czyli wg ciebie wymiana (bo o niej pisałeś) to tylko demontaż? Ciekawe podejście do tematu. bwojtku - wyrywasz kawałki z kontekstu i ... po co ? chcesz powiedzieć, że demontaż/montaż można wykonać bez spowodowania szkody ? toć to bzdura kompletna. Moja wypowiedz odnosiła się do zdań napisanych prze nikt ważny - i pokazałem, że przy odpowiednio dobranych konsolach nie musimy uszkodzić zewnętrznej elewacji, podobnie jak w systemach ramowych i tylko tyle. I kończę temat bo tak jak napisałem "bezinwazyjna" wymiana stolarki nie istnieje niezależnie od systemu w jakim została zamocowana. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.04.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 MMichał, powód był prozaiczny, klient z pięć czy więcej lat temu zakupił okna i mu się rozsypały, już nie pamiętam czy to były Rąbienia czy jeszcze Brokatu, grunt że wtedy były dostępne JB-D ale za drogo i wybrał najtańsze rozwiązanie - Knesela mocowanego do zewnętrznej płaszczyzny ścianyNie ma bezinwazyjnej wymiany ale przyznasz że dewastacja tynku i przywrócenie elewacji do jako takiego stanu po kilku latach od położenia struktury to realnie renowacja całej elewacji.I nie powiesz mi że przy takich kotwach nie rozpierniczysz elewacjiPrzy MOWO wykręcasz śruby, jest dłubaniny z wyjęciem taśmy po uprzednim usunięciu tynku z wnęki okiennej, nowe zakładasz dając dodatkowo taśmę rozprężną między oknem a węgarkiem i masz też estetycznie wykończone połączenie okna z murem. Taśma wokoło okna, śruby w dowolnym miejscu i leeeecisz jak z płatka Skoro Knesel miał tylko różnych kotew systemowych to cieszyć się że stałeś się przedstawicielem tej firmy bo może rozpropagujesz to o czym wielu nawet nie wie że istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.04.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam MMichał, powód był prozaiczny, klient z pięć czy więcej lat temu zakupił okna i mu się rozsypały, już nie pamiętam czy to były Rąbienia czy jeszcze Brokatu, grunt że wtedy były dostępne JB-D ale za drogo i wybrał najtańsze rozwiązanie - Knesela mocowanego do zewnętrznej płaszczyzny ściany Nie ma bezinwazyjnej wymiany ale przyznasz że dewastacja tynku i przywrócenie elewacji do jako takiego stanu po kilku latach od położenia struktury to realnie renowacja całej elewacji. I nie powiesz mi że przy takich kotwach nie rozpierniczysz elewacji Przy MOWO wykręcasz śruby, jest dłubaniny z wyjęciem taśmy po uprzednim usunięciu tynku z wnęki okiennej, nowe zakładasz dając dodatkowo taśmę rozprężną między oknem a węgarkiem i masz też estetycznie wykończone połączenie okna z murem. Taśma wokoło okna, śruby w dowolnym miejscu i leeeecisz jak z płatka Skoro Knesel miał tylko różnych kotew systemowych to cieszyć się że stałeś się przedstawicielem tej firmy bo może rozpropagujesz to o czym wielu nawet nie wie że istnieje Szkoda zatem wielka, że klient tak kiepsko wybrał , po pierwsze okna, które się rozpadły, a po 2 system montażu bo konsole kątowe są drogie a nie tanie a jeżeli zależało mu na złotówkach mógł wybrać właśnie to co pokazałem na zdjęciu bo to jest najtańsze rozwiązanie, konsola 4-5 zł i dodatkowo jak widać miałby mniejszy problem przy wymianie. a to co pozwoliłem sobie zaznaczyć na czerwono to mam nadzieję takie drobne przejęzyczenie było Co do ilości różnych rozwiązań w Knelsenie to zapraszam do siebie chętnie Ci je przybliżę jak będziesz w okolicy Bydgoszczy - zapraszam na kawę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej206 05.05.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Witam Jestm nowy na tym forum. Wyszukalem haslo "Czy MOWO jest szczelne?" Buduje dom ktory ma byc pasywny, z dodatkiem piwnicy i garazu w piwnicy - wiem ze piwnica i garaz nie ida w parze z domem pasywnym, ale tak zdecydowalem z wielu powodow miedzy innymi z wolnego miejsca na dzialce itp. Dom tez nie lezy najlepiej w stosunku stron swiata ale to tez jest zwiazane z moja dzialka. Za decyzja budowy domu pasywnego stoi tez dluga historia poza tematem tego forum. Pasywne okna (Uw < 0 , 8 ) zamontowalem w systemie MOWO - cyfra 8 i ")" skutkuje tym: hmm Sredni wynik wspolczynnika N50 w tescie szczelnosci wykonanym 30/04/2015 (temp 16oC, dzien bezwietrzny w Krakowie) w stanie surowym zamknietym wyniosl az 97 a pasywny dom nie powinien przekroczyc 60. Wiec cos poszlo nie tak, ale co? Bylo pare drobnych nieszczelnosci zwiazanych z sama konstrukcja - te beda wyeliminowane w tym tygodniu. Drzwi Pasywne od Pana Rutkowskiego sa super i szczelne. Wykryto maly przeciek na konsolach montazowych nie przykrytych tasma (drzwi montowane na konsolach a nie w systemie MOWO). Cztery z osmiu wystajacych montazowych konsol nie zostalo przykryte tasma, problem zostanie usuniety naklejajac po 10cm tasmy na kazdej konsoli. Drzwi i montaz beda szczelne. Test wykazal nieszczelnosc przez sama tasme rozprezna MOWO firmy Illbruka (a mam tego 113m biezacych wg faktry za montaz MOWO). Mam nagrane jak dym "wsiaka" w sama tasme i wylatuje na zewnatrz podczas prob nadcisnienia. Nie przy krawedzi na styku ramy okna i tasmy czy na styku MOWO z tasma co bylo pozniej sugerowane przez Illbruka, ale przez sama tasme. To "wsiakanie" jest ewidentne na kazdym centymetrze tasmy rozpreznej a nie w kilku miejsczach. Co bylo wielkim zaskoczeniem i rozczarowaniem. Moze mialem za wysokie oczekiwania? Illbruk juz wie o problemie i mam dostac raport co poszlo nie tak. Sugestja jest ze uzyto tasmy o mniejszym zakresie niz luz montazowy, to jest troche nie zrozumiale gdzyz przedstawiciel samego Illbruka nadzorowal montaz i jest sprzeczne z tym co zostalo nagrane. Wykryto tez nieszczelnosci w pasywnych skladanych w harmonijke drzwiach ktore sprowadzilem z Niemiec bez montazu, producent po obejrzeniu nagrania wskazal blad w regulacji drzwi i wyjasnil jak to trzeba zrobic. Drzwi sprowadzilem bez montazu bo producent niema w Polsce przedstawicielstwa i nie podja sie montazu w Krakowie. Szczelnosc poprawie dopiero po skonczeniu tynkowania wewnatrz i zewnatrz domu (drzwi sa oklejone z zewnatrz folja). Drzwi te byly montowane w swietle muru z powodu ich ciezaru. O dziwo, bardziej tradycyjny montaz drzwi tarasowych i wejsciowych okazal sie szczelniejszy niz montaz systemem MOWO (poza ominieciem tych 4 konsoli nie przykrytych tasma przy drzwiach Rutkowskiego). Cos tu nie gra i dlatego czekam na wytlumaczenie ze strony Illbruka. Tynkarze wchodza do domu 15go Maja, elewacja jest juz przykryta styropianem tak ze dostep do MOWO jest tylko i wylacznie od wewnatrz domu. Do 15go we wlasnym zakresie uszczelnie system MOWO tasma "Tescon Profil" firmy "Pro Clima" - jedna rolke nabylem podczas testu nieszczelnosci (ma dzielony rozdzielajacy papier woskowany co ulatwia jaj montaz). Dodatkowo ekpia tynkarzy wewnetrznych zastosuje listwy dylatacyjne do okien ktore tez pomoga w uszczelnieniu. Ta listwa zamaskuje tasme "Pro Climy" ktora nakleje na ramie i na sciane z Ytonga. Ekipa od elewacji ma tez dolozyc szczegolna uwage na zewnetrzne uszczelnienie ram stolarki z ociepleniem. Oczywiscie ramy zostana czesciowo zasloniete styropianem o wspolczynniku 0,31. Illbruk nie wyrazil sprzeciwu co do mojej propozycji uszczelnienia ich tasmy rozpreznej w systemie MOWO i to wkrotce wykonam we wlasnym zakresie. Wykonanie testu szczelnosci w stanie surowym wykrywa wszystkie nieszczelnosci zanim zostana one przykryte wewnetrznym tynkiem. Planuje powtorzyc test w drugiej polowie Czerwca po calkowitym zakonczeniu tynkowania. Nie moge sie doczekac tego testu. Nie szukam tu winowajcow ale rozwiazania, trudno stalo sie i trzeba ten problem rozwiazac a nie rozpaczac i tracic czas i nerwy na udawadnianie komus winy. CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 05.05.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Maciejua mogę się zapytać czym się kierowałeś decydując się na wysunięcie okien?ekonomią???czy grubością ocieplenia- to jakoś zrozumiałbym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.05.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 A co do objawów - od pierwszych zdań podejrzenia kierują się na zbyt duże luzy dla użytej taśmy.. No i co z tego że ktoś wydaje certyfikaty. Wybaczcie - 10 lat temu "szkoliłem" z montażu firmy. Dziś to ja się nadal uczę - mimo zupełnie innego doświadczenia. I śmieszą mnie wszelkie szkolenia ze strony przedstawicieli którzy uczciwie nie przepracowali na budowach choćby jednego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts