xXGruzinXx 19.02.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) Na wstępie witam wszystkich odwiedzających ten wątek. Wbijam się w wątek samorobów z nadzieja ze podołam wyzwaniom budowania samemu. Nie jestem budowlańcem i nigdy niczego nie murowałem. Myślę ze we współpracy z zapaleńcami samorzeźbiącymi dam rade cos stworzyć Zacznę od tego że moja druga "polowka" )i nie mylic z flaszka heheheh) nie byla optymistyczna do budowania domu, ale ja sie uparlem i jest:D działkę kupiliśmy w lutym 2013r, nie jest duża nie jest mala, myślę ze 940 m2 jest w miarę w porządku. Projekt domu hmmmmm...usiadlem sobie na krzesełku i na jakims tam szkoleniu nie interesujac sie szkoleniem wzialem kartke dlugopis zrobilem pare kresek, podsunalem koledze ktory siedzial obok mnie i ktory jest w trakcie budowania i pytam co bys dorzucil? Wzial kartke dorobil pare kresek i tak powstal moj wstepny projekt. Domek prosty w prostokacie dach dwuspadowy w wymiarach 15x12(jak bede mial projekcik dorzuce zdjecia;)) Polecialem do architekta dalem kartkke i mowie tak ma byc:) no i sie rysuje. Narazie moja przygoda krotka ale bede w miare mozliwosci czasowych pogłębial wątek. zas potem w wolnej chwili dorzuce pare fotek dzialki. Korzystajac z chwili gdzie oczekuje na papierologie, ( enea sie ociaga:/) chcialbym popytac o pare rzeczy a mianowicie 1) fundamenty- lepiej szalowane czy tylko kopane(jezeli kopane to czy musi isc folia na dno) 2) przy kopanych fundamentach jakie macie patenty azeby uzykac porzadana wyokosc ławy fundamentowej 3) jak prawidłowo wykonac zbrojenie i jak wykonac przy nim uziemienie i odgrom 4) czy pape na lawie przyklejac czy tylko rozwinac i na to "emki" 5)jaka grubosc spoin przy emkach 6) jak chcecie podzielic sie swoja wiedza to wpisujcie (zeby nic mi nie umknelo i zebym kichy nie zrobi lhehe, jak macie jakies ciekawe linki co do wiedzy tajnikow budowlanki wrzuccie za wszystko z gory dzieki, NETBET licze na Ciebie hehehe p to przez Ciebie;D) PS kurna nie przypuszalem ze tyle napisze hehehe Edytowane 19 Lutego 2014 przez xXGruzinXx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 19.02.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Odpowiedzi na powyższe znajdziesz w projekcie.Ja robiłem ławy w szalunkach a fundament murowany. Fuga gdzieś pomiędzy 1cm a 1,5 mi wychodziła.Papę na ławy jak dajesz termozgrzewalną to zgrzewaj jak zwykła to też dobrze bo się przyciśnie i nic tego nie ruszy.Jesli chodzi o głębokość kopania to jak wymierzą geodeci domek to to będzie poziom zero i do tego trzymasz wymiar. Trochę ciągiem ale mam nadzieje, że się połapiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xXGruzinXx 19.02.2014 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 A jezeli bede robil fundamenty kopane nie szalowane to wbijaliscie jakies kolki aby wiedziec ze lawa ma porzadana wysokosc np 50cm czy zaznaczaliscie jakimis sznurkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yasiek 19.02.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Hej.Jeśli zdecydujesz się na kopane, to najważniejszą warstwą jaka dla mnie było ułożenie suchego betonu na spód wykopu. łatwo na nim wyprowadzić wstępne poziomy, spokojnie można zmieścić się w 1 cm trzymając wymiar do ław drutowych. Na to układanie szalowania samej ławy to czysta przyjemność. Oczywiście warto zadbać o poprawne złożenie szalunków na wysokość ław z projektu. Przy wylewanych prosto do wykopu ciężej jest utrzymać jakiś dokładniejszy wymiar, jedyne co mi przychodzi do głowy to pręt na wysokość od ławy do sznurków i sprawdzanie co kawałek, a i tak trzeba się ratować potem grubością spoiny między bloczkami. Przy zalewanych warto w wykopie rozłożyć folię, żeby z zaprawy nie uciekało do gruntu mleczko cementowe. Co do papy, ja warstwę na ławę po prostu położyłem bez klejenia. Potem murowanie z bloczków, nic trudnego, ważne żeby od czasu do czasu sprawdzić wymiar do ław drutowych. Dwie ostatnie warstwy wyprowadzałem już na szlauchwagę, na górę fundamentu dam plastpape.Zbrojenia będziesz miał w projekcie, ważne jest dozbrajanie narożników i podkładki pod całe zbrojenie, żeby z każdej strony otulił je beton warstwą co najmniej 5 cm, ja użyłem kawałków cegieł. Uziom to bednarka, najlepiej dospawana do zbrojenia, warto też w kilku miejscach na narożnikach zbrojenia zespawać ze sobą pręty, dla lepszej przewodności. Odgrom układasz co najmniej metr od fundamentów, jeśli dobrze pamiętam i co najmniej 1.5 metra pod ziemią na około domu, ważne żeby miał dobrą styczność z gruntem. Jeśli chodzi o wiedzę, to na allegro można kupić dość fajny poradnik w formie filmów, nazwy nie podaję żeby nie było zbędnej reklamy, ale powiem szczerze, że wiele istotnych szczegółów jest tam poruszane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 19.02.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 U mnie ławy laliśmy bez szalowania - co jakieś 1,2 m wbijaliśmy drut 6 do wysokości przyszłej ławy. Ławy laliśmy na wcześniej rozsypanym chudziaku. W miejscach gdzie koparka zdjęła za dużo humusu doszalowywaliśmy tylko góre. Moim zdaniem wyszło całkiem nieźle Do spodu zbrojenia przywiązaliśmy bednarkę ułożoną w otok. Jeśli robisz uziom w ławach to ław nie powinno wylewać się w foli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xXGruzinXx 19.02.2014 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 (edytowane) Dziekuje bardzo za wszelaka pomoc:) TOMI zdjecia bardzo pomocne, dobrze widac wystajace prety i chyba wlasnie tak to zrobie, a bednarke chyba przyspawam i tu nasuwa mi sie jeszcze jedno pytanie ile tych bednarek 1,2,4? jezeli sa jakies spostrzezenia i uwagi chetnie pozyskam wiedze:)Najgorsze z tego wszystkiego to czekanie za tymi papierami....człowiek juz by dzialal a tu nie bo nie ma tego tamtego...krew zalewa.... Edytowane 19 Lutego 2014 przez xXGruzinXx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 19.02.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 TOMII - rewelacyjnie dokładne wyszły Ci te ławy - naprawdę bardzo dobra robota:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 19.02.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Ja na uziomach się nie znam, ale kupiłem całą rolkę bednarki i robiłem otok. Z tego co wiem jeśli ma być bednarka łączona ze zbrojeniem, to trzeba połączenia zbrojenia również spawać. Bednarkę wyprowadzałem do góry w miejscu przyszłej rozdzielni. Jest ona kilkoma grubymi przewodami żółto-zielonymi połączona z rozdzielnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xXGruzinXx 19.02.2014 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 TOMI a co masz na mysli mowiac otok? tzn ze oplotles zale zbrojenie a pozniej wyszedles gora? jestem swiezy w tych tematach dlatego tak wypytuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 19.02.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Jeśli łączysz do zbrojenia to nie musisz dawać w koło tylko na rogach wyprowadzasz złącza kontrolne chyba.Gdzieś to jest na forum opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 20.02.2014 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Jak prześledzisz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?217611-Dom-na-twardym-wzg%C3%B3rzu to dużo się dowiesz - ładnie ma to zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xXGruzinXx 25.02.2014 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 No w koncu po miesiącu czekania przyszly warunki przylaczeniowe z enei i mozna kontynuowac projekt. jeszcze tylko pnb i zaczynamy. Ta papierologia mnie dbija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 25.02.2014 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 NETBET licze na Ciebie hehehe p to przez Ciebie;D) tam zaraz przeze mnie... ja to chyba tylko za koklusz tutaj nie odpowiadam:lol2: powitać.... powitać... jak będę mógł - pomogę. pozdro NETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xXGruzinXx 08.03.2014 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 dobra kolejny etap za soba...wczoraj odebralismy projekt...czas ruszac po pozwolenie na budoweciekawe w ile urzad sie uwinie:) chcecie to obstawiajcie hehehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 09.03.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 zależy gdzie - jaki rejon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xXGruzinXx 23.04.2014 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 A więc jakiś cas mnie nie było w sumie to nadal jest mało d opowiedzenia ponieważ nadal czekamy na pozwolenie. No, ale żeby czasu nie tracic zacząłem giąć strzemiona juz 350 szt na giete, za niedługo zacznie sie skrecanie zbrojenia. dzisiaj zadwonil do mnie geodeta i oznajmil ze wyznaczyl dom na dzialce, wiec prace malymi kroczkami posuwaja sie do przodu. \\\jak to bywa w fazie przyotowan szukam betonu b20 w okolicach Śremu w woj. wlkp. jak ktos jest z okolic to podrzccie jakies propozycje,(jak jest jakas betoniarnia ktora dowiezie beton z dalszej odleglosci to tez chetnie skorzystam:):) betonu bede potrzebowal doscc sporo bo 33m wiec kazda niska cena mile widziana:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xXGruzinXx 23.04.2014 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) A tu dwie fotki z gięcia strzemion moim super przyżadem http://images64.fotosik.pl/912/e880cc444c3fe511med.jpg http://images62.fotosik.pl/912/273798fe670a420emed.jpg Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez xXGruzinXx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xXGruzinXx 23.04.2014 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Jak pojade na dzialke ogladnac wyczyny geodety to dorzucę kilka fotek dialki:) Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez xXGruzinXx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 23.04.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Witam prawie sąsiada widzę że etap budowy mamy podobny - oczekiwanie na PnB, w pierwszym poście obiecywałeś projekcik pokazać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xXGruzinXx 23.04.2014 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Powitac. no problem w tym ze w chwili obecnej nie mam zadnego, a jedyna kserokopie jaka mialem zabral geodeta:) ale jak tylko ja odzyskam postaram sie wrzucic i pochwalic sie moim dzielem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts