Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak nie ja to kto- własny projekt własnymi ręcami

Recommended Posts

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Całej powierzchni jest 148 m, a po odliczeniu kotlowni i pralni wychodzi 131 m. Prawdopodobnie jest to nasza pierwsza chatka i ostatnia wiec chcielismy cos troszke wiekszego. Ja mieszkalem w czesniej w domu jednorodzinnym takze jakies doswiadczenie jest w kwestiach co sie przydaje:):) niestety mamy podmokle tereny wiec nie moglismy miec piwnicy, no ale damy rade bez niej;)

• 2 weeks później...

Jestem jakieś 1,5 miesiąca do przodu i przyznam szczerze, że kopanie pod ławy to nie jest przyjemne zajęcie, ale nie ma tragedii. Masz piach, więc powinno być dobrze. Tylko spiesz się pomiędzy kopaniem, a zalewaniem, bo Ci deszcz rozmoczy i się może pozapadać - niepotrzebna dodatkowa robota.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

Mam nadzieje że wytrwałości wystarczy;) Piach to duuuuży plus w moim kopaniu, ale na początek chce poskrecac zbrojenie, mieć już wszystko przygotowane i od razu wszystko zalewać.Beton mam wstępnie omówiony, tylko z czasem jest krucho bo firma wysłała mnie na szkolenie już ponad miesiąc siedzę, a tu jeszcze 3 tyg siedzenia przede mną, więc ciężko cokolwiek pchnąć do przodu:/ mam nadzieje ze jak skończę te szkolenie to trochę ruszę do przodu Edytowane przez xXGruzinXx

• 2 weeks później...

Przez te wyjazdy nie mogę za bardzo pchnąć roboty... ostatnio co udało mi się załatwić to kierownika budowy i skończyłem wbijać resztę kołków i przybijać dechy wyznaczające pozostałe fundamenty.

Pan który sprzedawał mi druty- na początku " nie ma problemu nie musisz kręcić u siebie na działce przyjedź do mnie poskręcasz u mnie na placu a jak będziesz potrzebować to przywiozę już Tobie gotowe na działkę". No i w miniony week mówię sobie czas zacząć skręcać zbrojenie. Udałem się do kolesia (głupio się przyznawać, ale jest to mój sąsiad) i mówię, chciałbym poskręcać zbrojenie...jego mina mówiła sama ze siebie, że niezbyt był zadowolony że się pojawiłem..po czym dodał byle mi to nie leżało zbyt długo. i widzicie tak się idzie dogadać, jak chca zebys kupil to zlote gory obiecuja, a jak przychodzi co do czego to........DUPA. Ale co nie zastanawiając sie stwierdziłem mam Cie gdzieś i oznajmiłem mu przywóź mi to wszystko na działke tam sobie wszystko poskręcam. No i moje skręcanie zbrojenia przeniosło się na przyszły tydzień.

Dziękuje:) no więc już mam zakupione 2100 szt cegły robena t24, wydaje mi się ze była w dobrej cenie bo zapłaciłem 3.35 brutto za szt. chętnie skorzystam z wiedzy osób doświadczonych, jak macie jakieś filmiki zdjęcia instruktażowe to zapodajcie:)

A z tym projektowaniem, to usiadłem i wiedziałem czego chce i tak właśnie to powstało:) na papier musiał przenieść kto inny bo niestety brak uprawnień, ale warto samemu rozrysować sobie SWOJE WŁASNE CZTERY KĄTY:)

Ja wziąłem robena bo mysle ze cna była dosc przystępna, ponieważ za szt. 3.35 zł, wiec mysle ze sie oplacalo.

Jestem ciekaw ile mi zejdzie przy murowaniu hheh jak wiekszosc samorobow nigdy tego nie robilem wiec pewnie poczatki beda trudne, mysle jednak, ze do odwaznyc swiat nalez wiec co mi tam

• 2 weeks później...
Ja szukałem długo projektu gotowego, ale nic nie spełniało moich oczekiwań, zawsze czegos brakowało, albo było nie w tym miejscu, tak więc dlatego postanowiłem narysować dom, ktory bedzie spełniał moje oczekiwania i myślę, że mi sie udało. Budowanie własnymi ręcoma....ma swoje plusy pilnujesz sam siebie, starasz sie aby wszystko było jak najlpiej, nawet jak cos spartolisz to winisz tylko siebie, ale najwazniejsym argumentem jest to,z e jak kiedys stane przed moją chawirą to zdumy pękne, że udało mi sie zbudowac swoj wlasny dom:):):) a jeżeli chodzi o naszych polskich "profesjonalistów" to pewnie niejeden na forum wypowiedialby sie tak, że grube wulgaryzmy by poszły:):)a taki jeszcze inny mały aspekcik KASA:):):)