Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oto rzut tego domu z Darmstadt:

rzuty_pasiv.jpg

Prawie identyczny jak mój. Nawet garaż mam tak samo odstawiony od bryły budynku. Ale wymiary inne. Jego - 10,5m x 17,6m, pow. 185m2. Mój ma 20,8m x 8,6m, 179m2. Różnimy się jednak obwodem (na moją niekorzyść) - 56,6mb do moich 58,8mb. Ich budynek jest bardziej zwarty - większa powierzchnia przy mniejszym obwodzie, stąd ta różnica na stratach.

Co do detali to śmiem twierdzić, że mam mniejsze mostki i lepiej opracowane detale.

Co masz na myśli?

A jakie masz straty na detalach?

Mam na myśli izolację od wewnątrz. Mam praktycznie termos z EPS'a grafitowego 30cm dookoła plus dodatkowa izolacja wełną i proszkiem PUR. Do tego pakiety szybowe będę osadzał w samym XPS'ie. Drzwi tarasowe oraz drzwi frontowe w MOWO. Praktycznie żadnych strat przez mostek na styku ściana - fundament, murłata i więźba. No i solidna opaska przeciwwysadzinowa w postaci proszku od pigeona, którym obsypie fundamenty na wysokość ok 0,5m i szerokość ok. 1,5m.

Dom pasywny w dużej mierze zależy od doboru okien, Bart będzie miał samiuśkie pakiety w XPS'sie pewnie .. co daje pewien zysk..

U mienia budiet prawdziwyj test jeśli dom niedostanie aktywnego ogrzewania :) tylko zje odpady :)

Bardziej mnie dręczy wybór zasilania w energię el, bo teraz mocno w dół poszły PV oraz jest dotacja na to .. na razie tylko lampka się pali ..

w głowie.. jeszcze nie poczynałem z analizą ..

Ściana to 30cm grafitowego styro,
równie dobrze może być 40/45 białego ..

z markieta ..:)

Dom pasywny w dużej mierze zależy od doboru okien, Bart będzie miał samiuśkie pakiety w XPS'sie pewnie .. co daje pewien zysk..

U mienia budiet prawdziwyj test jeśli dom niedostanie aktywnego ogrzewania :) tylko zje odpady :)

Bardziej mnie dręczy wybór zasilania w energię el, bo teraz mocno w dół poszły PV oraz jest dotacja na to .. na razie tylko lampka się pali ..

w głowie.. jeszcze nie poczynałem z analizą ..

równie dobrze może być 40/45 białego ..

z markieta ..:)

Dlatego głupotą jest budować pasywnie. Lepiej niech dom będzie tańszy, bardziej komfortowy i sporo mniej zużywający kWh - czyli izolowany dom z aktywnie ustawianą temperaturą. Ponieważ powietrze dogrzewamy z klimatyzacji z średniozimowym COP4 , to główna uwaga skupia się na izolowaniu podłogi, przeszklenia mogą być duże, a PV założy Pan do inwertera - pobiera on w skrajnych warunkach chwilowo 700W więc nie będą drogie .

W stopce masz link do projektu - taki jest plan: Jamnik - pasywna parterówka

Ściana to 30cm grafitowego styro, BK400, ruszt drewniany a pomiędzy nim wełna 5-6cm i elewacja drewniana.

Zastanów się nad tym BK 400, było na forum, bodajże LoboM m.in. o tym wspominał, że więcej by z tego nie budował!!!

Bierz BK600 o wiele twardszy, a te U popraw lepiej centymetrem grubości styropianu;)

to główna uwaga skupia się na izolowaniu podłogi
jeśli by Pan się znał na fizyce to by wiedział gdzie ma być najmniejsza sensowna izolacja w pasywnym .. jakoś chce wychodzić od podłogi .. mi wystarczy 30cm .. i jest to wartość bardzo duża ... niech sobie Pan doda wartość oporu gruntu ..

nie izolowana podłoga w gruncie osiąga U 0,4 W/m2K.. to o czymś świadczy.

Akurat wolę aby w temperaturę domu nie ingerować zbytnio, czy Pan potrzebuje ustawiania temp początkiem maja .. gdy na zewnątrz jest +15 st ...

Bierz BK600 o wiele twardszy, a te U popraw lepiej centymetrem grubości styropianu
oczywiście że nie 400 nie wiem czy konstruktor by puścił takie coś..

bez obliczeń .. imo z daleka do 24cm i takiej odmiany .. to ma sens przy grubszym murze ..

ale nie 24 cm..

Edytowane przez מרכבה

jeśli by Pan się znał na fizyce to by wiedział gdzie ma być najmniejsza sensowna izolacja w pasywnym .. jakoś chce wychodzić od podłogi .. mi wystarczy 30cm .. i jest to wartość bardzo duża ... niech sobie Pan doda wartość oporu gruntu ..

nie izolowana podłoga w gruncie osiąga U 0,4 W/m2K.. to o czymś świadczy.

Akurat wolę aby w temperaturę domu nie ingerować zbytnio, czy Pan potrzebuje ustawiania temp początkiem maja .. gdy na zewnątrz jest +15 st ...

oczywiście że nie 400 nie wiem czy konstruktor by puścił takie coś..

bez obliczeń .. imo z daleka do 24cm i takiej odmiany .. to ma sens przy grubszym murze ..

ale nie 24 cm..

Gdyby Pan znał podstawy fizyki, nie pisałby Pan takich rzeczy. Ponieważ na politechnice nie ma fizyki, więc niech Pan z łaski swojej przestudiuje choć PN 13370 "straty do gruntu" .

Dlatego głupotą jest budować pasywnie. Lepiej niech dom będzie tańszy, bardziej komfortowy i sporo mniej zużywający kWh - czyli izolowany dom z aktywnie ustawianą temperaturą. Ponieważ powietrze dogrzewamy z klimatyzacji z średniozimowym COP4 , to główna uwaga skupia się na izolowaniu podłogi, przeszklenia mogą być duże, a PV założy Pan do inwertera - pobiera on w skrajnych warunkach chwilowo 700W więc nie będą drogie .

Głupotą jest też pisać o czymś o czym nie ma się pojęcia. Panie Tomaszu,że coś paruje w podciśnieniu nie oznacza ,że przetransportuje odpowiednią ilość energii. Jeżeli Szanowny Pan spręży gaz o temp np. -25oC i gaz o temp. 5oC,nie oznacza to ,że z jednego i drugiego otrzyma Pan taką samą ilość energii. Kluczem jest entalpia początkowa jednego i drugiego ,a one są różne. Odpuść Pan wstydu oszczędź ze względu na rocznik.

choć PN 13370 "straty do gruntu" .
dobrze wiem co i jak :)

zgadzam się że trzeba posmarować tam te 30cm izolacji... ponieważ już tego się nie ruszy .. tylko że grunt

to nie jest powietrze .. gdzie szybko furr energia ucieka w świat .. tylko musi zostać przeniesiona przez przewodzenie...

a to chwilę trwa. Grunt niczym się nie różni od cegieł/ betonów itp .. ciał stałych dokładnie poznanych...

jeśli drewno mając 16 cm posiada opór równy 1 (1 m2K/W ) to EPS na taki sam opór potrzebuje ile ?

4 cm grubości ...w drugą stronę .. na ten sam opór potrzeba ile cegieł ? 80cm ..

a one są różne. Odpuść Pan wstydu oszczędź ze względu na rocznik.
tylko że to odbywa się w szczelnie zamkniętej przestrzeni...

bardzo prosta rzecz, gaz gwałtownie się rozprężają traci temp .. i przepływając koło ośrodka cieplejszego .. odbiera od niego energie .. i później spręża się jakby cieplejszy gaz.. i dzięki temu uzyskuje się tą upragnioną temp ..

w idealnym procesie Carnota COP wynosi 11 ..

Edytowane przez מרכבה

Głupotą jest też pisać o czymś o czym nie ma się pojęcia.
Opisuję to co robię od 25 lat. Poza bombą atomową najgłupszym wynalazkiem ludzkości jest ogrzewanie pośrednie (centralne). Nie może Pan uważać się za mającego podstawową wiedzę, skoro dopuszcza Pan takie ogrzewanie.

Te rzeczy wiedza i ogrzewanie centralne się wykluczają.

Opisuję to co robię od 25 lat. Poza bombą atomową najgłupszym wynalazkiem ludzkości jest ogrzewanie pośrednie (centralne). Nie może Pan uważać się za mającego podstawową wiedzę, skoro dopuszcza Pan takie ogrzewanie.

Te rzeczy wiedza i ogrzewanie centralne się wykluczają.

To ,że trwa to 25lat jest porażką .

Piszę to mimo całej sympatii do Szanownego Pana.

To ,że trwa to 25lat jest porażką .

Piszę to mimo całej sympatii do Szanownego Pana.

Proszę Sobie wyobrazić, że do dziś się wydaje kasę na "kształcenie" cieplowników. Rolą izolacji jest marginalizacja ich roli, zastąpienie ich elektonikami. Z takim szkodliwym, bogatym lobby trudno się walczy. Ale nie jest się bez szans. Piniądze to nie wszystko. Trzeba jeszcze podstawowej wiedzy, której ciepłownikom brakuje. Podstawoa wiedza, to: ciepłownik jest na budowie zbędny wręcz szkodliwy. Jak ciepłownicy zaczną wiedzę zdobywać bedzie OK.