Barth3z 04.01.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Zastanów się nad tym BK 400, było na forum, bodajże LoboM m.in. o tym wspominał, że więcej by z tego nie budował!!! Bierz BK600 o wiele twardszy, A do czego mi to, że twardszy, skoro BK400 ma wystarczającą wytrzymałość ? a te U popraw lepiej centymetrem grubości styropianu;) Potrzeba wówczas 3cm i to grafitowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.01.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Tutaj dokumentacja certyfikacji dla domu parterowego 14,9 kWh/(m2a) Szkoda, że oni nie polecają domów izolowanych (izolacja zaczyna się od 0.1W/m2xK) , 15kWh /m2 osiągają "sztuczkami" typu - biopaliwo (nawet kominek ) mnoży się kWh x0.2. Kolektor ( choć sporo zużywa w skali roku x 0 itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.01.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Czasami odnoszę wrażenie ,że Pan jest zakamuflowaną odmianą ciepłownika .Propagować kilka źródeł ciepła do domu który wymaga prawie nic,czym jest wg. Pana? Tylko proszę bez pisaniny o komforcie i takich tam. Ciepłownik nie posiada podstawowej wiedzy o izolowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 05.01.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Szkoda, że oni nie polecają domów izolowanych (izolacja zaczyna się od 0.1W/m2xK) , 15kWh /m2 osiągają "sztuczkami" typu - biopaliwo (nawet kominek ) mnoży się kWh x0.2. Kolektor ( choć sporo zużywa w skali roku x 0 itp) W tym domu jest PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.01.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Zastanów się nad tym BK 400, było na forum, bodajże LoboM m.in. o tym wspominał, że więcej by z tego nie budował!!! Bierz BK600 o wiele twardszy, a te U popraw lepiej centymetrem grubości styropianu;) chodzilo o gestość w kontekscie dzwiekoszczelnosci ale ja majac dom z grubych i ciezkich silikatow - nie widze jakiejs wielkiej różnicy - podobnie jak u LoboM słysze ujadajacego psa u siasiada wiec nowy dom zrobie z 400-ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.01.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 W tym domu jest PC O to rzadkość, by robili klimatyzację, choć dom izolowany powinien ją mieć. Czy te 14.9kWh jest dzięki dogrzewaniu z PC? czy taka jest izolacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.01.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Tzn wybierając dowolny projekt to lepiej niż energooszczędny NF40 się nie zbuduje .. nie zgodze się z Tobą - moj jest katalogowy i znacznie ponizej 40 w zasadzie ponizej 30 co pokazuja rachunki / wskazania licznika i odnosze sie tu do kubatury a nie powierzchni grzewczej (bo mam skosy) Więc na początku trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie jaki dom chce się zbudować czy pasywny czy NF15 bo jedno może nie pokryć się z drugim. Przykładowo z tego co wiem to w NF15 rekuperator ma mieć certyfikat na to że ma odzysk ponad 90% a w pasywnym chyba nie musi być ponad 90% tylko 85% więc jak ktoś będzie patrzył na normy pasywne to dofinansowania na to nie dostanie jeżeli takie będzie chciał. mało kto sobie chce zawerzac wybor do konkretnych firm/ modeli za konkretna cene - bo to nie ma uzasadnienia ekonomicznego w zasadzie caly projekt czy to nf40 czy 15 jest w mojej ocenie blednie skonstruowany - dajac np lepsza izolacje niz przewiduje projekt nie mozna miec nieco gorszego rekuperatora itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.01.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 bo masz drewniany strop ?? ja u siebie mam ceramikę oblepioną tynkiem tradycyjnym cem-wapiennym, podłoga i sufit betonowe stropy teriwa, i jak wszystkie okna są pozamykane a ja siedzę w ogródku to telefonu za cholerę nie usłyszę Zmień dzwonek na odgłos "ujadajacego psa u siasiada" i będziesz słyszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.01.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Szkoda, że oni nie polecają domów izolowanych (izolacja zaczyna się od 0.1W/m2xK) , 15kWh /m2 osiągają "sztuczkami" typu - biopaliwo (nawet kominek ) mnoży się kWh x0.2. Kolektor ( choć sporo zużywa w skali roku x 0 itp) Te 15 kWh to Eu, ten kominek i kolektor to Ep, całkowite pomieszanie z poplątaniem Panie Tomaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.01.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Te 15 kWh to Eu, ten kominek i kolektor to Ep, całkowite pomieszanie z poplątaniem Panie Tomaszu. Nawet jeśli dałbyś mu kolejne 25 lat to nie zrozumie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 05.01.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) O to rzadkość, by robili klimatyzację, choć dom izolowany powinien ją mieć. Czy te 14.9kWh jest dzięki dogrzewaniu z PC? czy taka jest izolacja? Eu. Izolacja Edytowane 5 Stycznia 2015 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.01.2015 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 bo masz drewniany strop ?? ja u siebie mam ceramikę oblepioną tynkiem tradycyjnym cem-wapiennym, podłoga i sufit betonowe stropy teriwa, i jak wszystkie okna są pozamykane a ja siedzę w ogródku to telefonu za cholerę nie usłyszę Zamknij w domu psa i sprawdz czy slychac na zewnatrz:) Albo nagraj szczekanie i wtedy sprawdz:) R&K, bardzo dobrze ze piszesz swoje odczucia odnosnie silki, juz dawno to zauwazylem i wszystkim dookola mowie, ze rodzaj materialu na sciany ma znaczenie marginalne, reszta to czysty marketing. Caly halas idzie przez okna, mozna wstawic rolety albo pozakrywac okna jak w "domu bezpiecznym" wg projektu Roberta Koniecznego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 05.01.2015 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Szkoda, że oni nie polecają domów izolowanych (izolacja zaczyna się od 0.1W/m2xK) , 15kWh /m2 osiągają "sztuczkami" typu - biopaliwo (nawet kominek ) mnoży się kWh x0.2. Kolektor ( choć sporo zużywa w skali roku x 0 itp) Tu wychodzi cała Pana niewiedza. Pan powinien przestać pisać a zacząć czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.01.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Zamknij w domu psa i sprawdz czy slychac na zewnatrz:) Albo nagraj szczekanie i wtedy sprawdz:) R&K, bardzo dobrze ze piszesz swoje odczucia odnosnie silki, juz dawno to zauwazylem i wszystkim dookola mowie, ze rodzaj materialu na sciany ma znaczenie marginalne, reszta to czysty marketing. Caly halas idzie przez okna, mozna wstawic rolety albo pozakrywac okna jak w "domu bezpiecznym" wg projektu Roberta Koniecznego...Ja mam dokładnie odwrotne doświadczenia. Mam sąsiadkę która ma dom z BK, odmiany nie znam. Od mojej strony ma ścianę bez okien. Strop jakiś gęsto-żebrowy. Słychać nawet jak głośniej coś mówi. To przez ściany, nie ma innej możliwości, bo słychać tylko jak jest w pomieszczeniach z tą ścianą zewnętrzną. Sprawdzaliśmy to, bo sama była zdziwiona, że aż tak wszystko słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.01.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 bo masz drewniany strop ?? ja u siebie mam ceramikę oblepioną tynkiem tradycyjnym cem-wapiennym, podłoga i sufit betonowe stropy teriwa, no to u mnie podobnie płyta, silka 25 najgestrza / najciezsza strop monolit , 40 wełny co niby tez wyglusza i dachowka psa słysze, auta przezezdzajace , w duzej mierze tu musza byc okna chyba nie tylko ... ale na targach widzialem fajne pudlo z okien glosno grajace - mozna bylo otworzyc i zamknac okno - dziala na wyobraznie - tyle ze takie tez kosztuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.01.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Warunek techniczny ścian między mieszkaniami mówi wprost .. ściana ma mieć więcej jak 300kg/m2 masy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.01.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Dom z kostek słomy . plus parę szyb... i nawet pierona nie będzie słychać jak piźgnie 50m od domu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 07.01.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 O to rzadkość, by robili klimatyzację, choć dom izolowany powinien ją mieć. Czy te 14.9kWh jest dzięki dogrzewaniu z PC? czy taka jest izolacja? Nie pisałem o klimatyzacji. PC gruntowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.01.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Dom z kostek słomy . plus parę szyb... i nawet pierona nie będzie słychać jak piźgnie 50m od domu .. Gorzej jak pizgnie w tą słomę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Gorzej jak pizgnie w tą słomę. → Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts