Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanów się nad tym BK 400, było na forum, bodajże LoboM m.in. o tym wspominał, że więcej by z tego nie budował!!!

Bierz BK600 o wiele twardszy,

A do czego mi to, że twardszy, skoro BK400 ma wystarczającą wytrzymałość ?

a te U popraw lepiej centymetrem grubości styropianu;)

Potrzeba wówczas 3cm i to grafitowego.

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tutaj dokumentacja certyfikacji dla domu parterowego 14,9 kWh/(m2a)
Szkoda, że oni nie polecają domów izolowanych (izolacja zaczyna się od 0.1W/m2xK) , 15kWh /m2 osiągają "sztuczkami" typu - biopaliwo (nawet kominek ) mnoży się kWh x0.2. Kolektor ( choć sporo zużywa w skali roku x 0 itp)

Czasami odnoszę wrażenie ,że Pan jest zakamuflowaną odmianą ciepłownika .Propagować kilka źródeł ciepła do domu który wymaga prawie nic,czym jest wg. Pana? Tylko proszę bez pisaniny o komforcie i takich tam.

Ciepłownik nie posiada podstawowej wiedzy o izolowaniu.

Zastanów się nad tym BK 400, było na forum, bodajże LoboM m.in. o tym wspominał, że więcej by z tego nie budował!!!

Bierz BK600 o wiele twardszy, a te U popraw lepiej centymetrem grubości styropianu;)

chodzilo o gestość w kontekscie dzwiekoszczelnosci

ale ja majac dom z grubych i ciezkich silikatow - nie widze jakiejs wielkiej różnicy - podobnie jak u LoboM słysze ujadajacego psa u siasiada

wiec nowy dom zrobie z 400-ki

Tzn wybierając dowolny projekt to lepiej niż energooszczędny NF40 się nie zbuduje ..

nie zgodze się z Tobą - moj jest katalogowy i znacznie ponizej 40 w zasadzie ponizej 30 co pokazuja rachunki / wskazania licznika i odnosze sie tu do kubatury a nie powierzchni grzewczej (bo mam skosy)

Więc na początku trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie jaki dom chce się zbudować czy pasywny czy NF15 bo jedno może nie pokryć się z drugim. Przykładowo z tego co wiem to w NF15 rekuperator ma mieć certyfikat na to że ma odzysk ponad 90% a w pasywnym chyba nie musi być ponad 90% tylko 85% więc jak ktoś będzie patrzył na normy pasywne to dofinansowania na to nie dostanie jeżeli takie będzie chciał.

mało kto sobie chce zawerzac wybor do konkretnych firm/ modeli za konkretna cene - bo to nie ma uzasadnienia ekonomicznego

w zasadzie caly projekt czy to nf40 czy 15 jest w mojej ocenie blednie skonstruowany - dajac np lepsza izolacje niz przewiduje projekt nie mozna miec nieco gorszego rekuperatora itd

bo masz drewniany strop ??

ja u siebie mam ceramikę oblepioną tynkiem tradycyjnym cem-wapiennym, podłoga i sufit betonowe stropy teriwa, i jak wszystkie okna są pozamykane a ja siedzę w ogródku to telefonu za cholerę nie usłyszę

Zmień dzwonek na odgłos "ujadajacego psa u siasiada" i będziesz słyszał ;)

Szkoda, że oni nie polecają domów izolowanych (izolacja zaczyna się od 0.1W/m2xK) , 15kWh /m2 osiągają "sztuczkami" typu - biopaliwo (nawet kominek ) mnoży się kWh x0.2. Kolektor ( choć sporo zużywa w skali roku x 0 itp)

Te 15 kWh to Eu, ten kominek i kolektor to Ep, całkowite pomieszanie z poplątaniem Panie Tomaszu.

ja u siebie mam ceramikę oblepioną tynkiem tradycyjnym cem-wapiennym, podłoga i sufit betonowe stropy teriwa, i jak wszystkie okna są pozamykane a ja siedzę w ogródku to telefonu za cholerę nie usłyszę

Zamknij w domu psa i sprawdz czy slychac na zewnatrz:)

Albo nagraj szczekanie i wtedy sprawdz:)

R&K, bardzo dobrze ze piszesz swoje odczucia odnosnie silki, juz dawno to zauwazylem i wszystkim dookola mowie, ze rodzaj materialu na sciany ma znaczenie marginalne, reszta to czysty marketing. Caly halas idzie przez okna, mozna wstawic rolety albo pozakrywac okna jak w "domu bezpiecznym" wg projektu Roberta Koniecznego...

Tu wychodzi cała Pana niewiedza. Pan powinien przestać pisać a zacząć czytać.

Zamknij w domu psa i sprawdz czy slychac na zewnatrz:)

Albo nagraj szczekanie i wtedy sprawdz:)

R&K, bardzo dobrze ze piszesz swoje odczucia odnosnie silki, juz dawno to zauwazylem i wszystkim dookola mowie, ze rodzaj materialu na sciany ma znaczenie marginalne, reszta to czysty marketing. Caly halas idzie przez okna, mozna wstawic rolety albo pozakrywac okna jak w "domu bezpiecznym" wg projektu Roberta Koniecznego...

Ja mam dokładnie odwrotne doświadczenia. Mam sąsiadkę która ma dom z BK, odmiany nie znam. Od mojej strony ma ścianę bez okien. Strop jakiś gęsto-żebrowy. Słychać nawet jak głośniej coś mówi. To przez ściany, nie ma innej możliwości, bo słychać tylko jak jest w pomieszczeniach z tą ścianą zewnętrzną. Sprawdzaliśmy to, bo sama była zdziwiona, że aż tak wszystko słychać.

ja u siebie mam ceramikę oblepioną tynkiem tradycyjnym cem-wapiennym, podłoga i sufit betonowe stropy teriwa,

no to u mnie podobnie

płyta, silka 25 najgestrza / najciezsza

strop monolit , 40 wełny co niby tez wyglusza i dachowka

psa słysze, auta przezezdzajace , w duzej mierze tu musza byc okna chyba nie tylko ...

ale na targach widzialem fajne pudlo z okien glosno grajace - mozna bylo otworzyc i zamknac okno - dziala na wyobraznie - tyle ze takie tez kosztuja