Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poradźcie! Vat!

zoskasamoska

Recommended Posts

Witam,

dostaję wycenę na szafę wnękową cena brutto X. Pytam czemu tak dużo, jaki VAT mają. Mówią, że 23%. Ja na to, że niektóre firmy dają 8%, oni na to, że są asekuracyjni i dają 23%. Ok. Podpisałam umowę, na umowie jest tylko kwota X (bez wskazania netto/brutto/VAT). Dostaję szafy a wraz z nimi fakturę, a na niej kwota X i VAT 8%!!!!!!!!!!!!!! Czy ja nie powinnam w takiej sytuacji mieć kwotę X niższą o różnicę VAT?

BARDZO MI ZALEŻY NA ODPOWIEDZI

Doprecyzujmy, kwota X z faktury zawiera już VAT 8% (czyli jest kwotą brutto do zapłaty) ?

Jeżeli tak, to moim zdaniem niestety, ale opierając się o zapisy umowy nic nie ugrasz (nieprecyzyjne, a w obrocie z osobami fizycznymi podaje się domyślnie cenę brutto). Możesz jedynie oskarżyć wykonawcę o celową nieuczciwość - wszak zadawałaś konkretne pytania a teraz wykonawca robi co innego.

Tak czy inaczej, zaakceptowałaś zaproponowaną cenę i nie widzę podstaw aby nie zapłacić. Oczywiście było by zupełnie inaczej gdybyś w umowie zapisała że cena jest ceną netto + vat według odpowiedniej stawki.

Witam,

na fakturze końcowej widnieje kwota brutto X łącznie z VATem tyle, że z 8% VATem a nie 23%. I żeby była jasność ta kwota X nie uległa zmianie. Czyli z jednej strony nie zrobili nic złego bo przecież kwota dla mnie do zapłaty jest taka sama jak na umowie, ale i tak uważam, że jest to oszukanie mnie, celowe wprowadzenie w błąd żeby zarobić na różnicy VAT. Strasznie mnie to wkurzyło. Już nie chodzi o kasę, ale o to, że tak namiętnie mi tłumaczyli, że nie mogą dać 8 % (i tu nieskończone dyskusje z prawa podatkowego, rozporządzeń i orzeczeń) a potem to perfidnie robią. Bezczelność ludzka nie zna granic. Może jakieś pismemko do Rzecznika Praw Konsumenckich po to tylko żeby zaznaczyć istnienie takiej praktyki.

P.S. dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam