leniwybudowniczy 20.02.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 (edytowane) Witam, stoję z nagłej konieczności ( gazownia wypieła się na podłączenie z powodów gruntowych - dla przebiegu ) przed wyborem pompy ciepła dla domu 160m2 PU + 35m2 garaż ( całośc 50-55 Wm2 ) i mam takie możliwości ( budżet na kotłownię miałem 15 tyś nie za bardzo mam więcej z kredytu kasy na rozwiązania ) Pompa PW 1. Meeting MD50d http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-18kw-powietrze-woda-60c-i3959144103.html - parametry wydają się być super ( proszę czy możecie to zweryfikować - kompletna kotłownia z około 18-19 tyś2. Panasonic T-cap 9KW - cena za kompletną kotłownię dla 3 FAZówki około 28tyś zł dla 1 FAZ 26tyś zł - http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-9kw-montaz-gratis-i3907459684.html3. LG therma V model:H09SNE - koszt kompletu ze zbiornikami etc bez montażu - 24 tyś Pompa Woda - Glikol 1. Meeting MDS30D 12KW cena za kotłownię plus źródło poziome 500 m (mam słaby grunt piach i woda dopiero na 3 m ) pex pe32 jakieś 24 tyś zł ( nie wiem czy tego nie można zrobić taniej - ale teraz taką mam wycenę ) http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-mds30d-woda-woda-glikol-woda-i3985449253.html Może jakieś inne proponujecie rozwiązania tak max do 20 paru tyś za kompletną kotłownię? Bardzo proszę doradźcie coś bo muszę się szybko zdecydować ( wprowadzam się na wiosnę/ lato - znowu ciśnie mnie kredyt i sprzedaż mieszkania ) Edytowane 20 Lutego 2014 przez leniwybudowniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 20.02.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Witam!A gdzie budujesz? i jak masz rozwiązane ogrzewanie w domu - podłogówka, grzejniki? I oczywiście jaki standard ocieplenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 20.02.2014 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Buduje w okolicach legionowa k/Warszawy, w domu na dole 75m2 podłogówki a na górze przewymiarowane kaloryfery + podłogówka w łazience. Ocieplenie 15cm grafitowy styropian 031 ściana bloczek kl. 500 - 24 cm, bez kominów, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem, Okna z roletami ocieplanymi. bryła domu "stodoła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l_ukasz 20.02.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 ja mam t capa. 9kw jednofazowy. powierzchnie mam podobną i podobnie ocieplony dom ale bez wm. Tylko ja mam 100% podłogówki specjalnie pod pompę (gęsto) grzejniki mogą nie działać przy optymalnych parametrach pompy. A jak będziesz podawał na nie 45 st to chyba lepiej kupić taki kocioł elektryczny i grzać w taniej taryfie. Widzę to na drabinkach z łazienki są bardzo letnie nawet ręczniki ledwo schną, a przy podłogówce w pomieszczeniach mam 22st. Nie masz akumulacji cieplej przy grzejnikach więc musiałbyś mieć bufor.Przy zasilaniu 40 stopni uzyskasz cop może 1,5 przy ujemnych temperaturach. Obecnie za późno na zmianę sposobu ogrzewania.moja propozycja to rób gazowe z butlą własną dużo pisali na forum cenowo cię nie zabije, chyba że lubisz palić zrób kominek z płaszczem do tego bufor i grzałka. Będziesz chciał mieć taniej palisz w kominku a jak ci się nie będzie chciało to grzejesz bufor w nocnej. drogo też nie masz przy takim zapotrzebowaniu na ciepło. Przy takiej powierzchni pewno nie masz wielkiej kotłowni wiec eko-syf odrzuć, zresztą kto normalny we własnym nowym domu będzie kopalnie sobie robił i dodatkowy etat palacza za oszczędności rzędu 1000zł rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 20.02.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 pompy ciepła Chińskiego producenta Meeting Guangzhou to kompletny bubel, te parametry to kpina i oszustwo. Te pompy nawet mają o 40% mniejsza moc niż jest to reklamowane, COP to juz żart. Temat poruszany i dobrze znany, daj sobie lepiej spokój z tym bublem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 20.02.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Buduje w okolicach legionowa k/Warszawy, w domu na dole 75m2 podłogówki a na górze przewymiarowane kaloryfery + podłogówka w łazience. Ocieplenie 15cm grafitowy styropian 031 ściana bloczek kl. 500 - 24 cm, bez kominów, wentylacja mechaniczna z rekuperatorem, Okna z roletami ocieplanymi. bryła domu "stodoła" A więc tak, mamy domy podobnej wielkości i tak samo rozwiązane ogrzewanie, więc generalnie Panasonica mogę Ci polecić, ale... - nie ukrywajmy, że grzejniki komplikują tutaj nieco sprawę. Ja wymieniłem grzejniki na klimakonwektory i jestem bardziej niż zadowolony z takiego rozwiązania. Niestety wiąże się to z dodatkowymi kosztami, których jak piszesz nie posiadasz, więc trzeba by zostać przy tym co jest. Piszesz, że grzejniki są przewymiarowane, dodatkowo dom masz lepiej ocieplony od mojego, więc chyba warto zaryzykować. Rozejrzyj się za Panasonicem serii F 9kW 400V, jego cena powinna być na poziomie 1-fazowego T-cap'a, a moim zdaniem będzie lepszy, bo pogoni Ci całą instalacje na jednej pompie obiegowej. Do tego zbiornik CWU i z robocizną powinieneś się w 25tys. zmieścić. Co do Meetinga, nie wypowiadam się bo nie mam, ale ja bym nie ryzykował Nie wszystko złoto co się świeci:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 20.02.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Przy takiej powierzchni pewno nie masz wielkiej kotłowni wiec eko-syf odrzuć, zresztą kto normalny we własnym nowym domu będzie kopalnie sobie robił i dodatkowy etat palacza za oszczędności rzędu 1000zł rocznie. Jakie oszczędności:confused: Ekosyfek wychodzi minimum 2x drożej niz pompa. Wiem bo miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 20.02.2014 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 (edytowane) Dzięki za podpowiedź - jeszcze fajnie wygląda ta pompa LG therma V - ale wygląda jakby dystrybutorzy przestali sprzedawać - bo aktualnych ofert brak a mozesz napisać jakie masz realne zużycia energii? sezonowe Pytania - Jakie masz zużycie na tym Panasonicu sezonowe na wszystko ( 4 osoby czy więcej w domu ? ) Co to są te klimakonwektery ? ja nie kupiłem jeszcze kaloryferów więc mogę zmienic ale na allegro takie purmo 1 szt 1353 W to kosztuje 2000 zł to licząc na piętro jakies 95 m2 po 50 W wyjdzie że muszę takich kupić ze 3-4 sztuki ( gdzie to wieszać - bo mam 7 pomieszczeń poza łazienkami a do wszystkch kupić takie cacka to trzeba w totaka wygrać a może założyć sobie ogrzewanie ścienne - w rurkach pod tynkiem ?? to dobry pomysł - w podłodze niestety nie mam miejsca na podłogówkę bo rurka to 2 cm mam też kolizję z kanałami od wentylacji etc... technologicznie do niczego. ostatecznie może i tak będę głownie grzał na dole i liczył na to że wentylacja mechaniczna mi to ciepło rozprowadzi oraz sama konwekcja z podłogówki na pięterko ? Edytowane 20 Lutego 2014 przez leniwybudowniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 20.02.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Dzięki za podpowiedź - jeszcze fajnie wygląda ta pompa LG therma V - ale wygląda jakby dystrybutorzy przestali sprzedawać - bo aktualnych ofert brak a mozesz napisać jakie masz realne zużycia energii? sezonowe Pytania - Jakie masz zużycie na tym Panasonicu sezonowe na wszystko ( 4 osoby czy więcej w domu ? ) Co to są te klimakonwektery ? ja nie kupiłem jeszcze kaloryferów więc mogę zmienic ale na allegro takie purmo 1 szt 1353 W to kosztuje 2000 zł to licząc na piętro jakies 95 m2 po 50 W wyjdzie że muszę takich kupić ze 3-4 sztuki ( gdzie to wieszać - bo mam 7 pomieszczeń poza łazienkami a do wszystkch kupić takie cacka to trzeba w totaka wygrać a może założyć sobie ogrzewanie ścienne - w rurkach pod tynkiem ?? to dobry pomysł - w podłodze niestety nie mam miejsca na podłogówkę bo rurka to 2 cm mam też kolizję z kanałami od wentylacji etc... technologicznie do niczego. ostatecznie może i tak będę głownie grzał na dole i liczył na to że wentylacja mechaniczna mi to ciepło rozprowadzi oraz sama konwekcja z podłogówki na pięterko ? Ogrzewanie ścienne jak najbardziej polecam mam kilka realizacji ( w tym modernizacje) działa bdb. także można chłodzić tu znajdziesz więcej info http://ogrzewaniescienne.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 20.02.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Zużycie od 27.09.2013r do dziś - 3500kWh - czyli jakieś 1500zł za wszystko CO + CWU na 4 osoby z cyrkulacją. Temp w domu +23*C. Klimakonwektory - to ogólnie mówiąc ogrzewanie nadmuchowe. Latem mogą służyć jako pełnosprawne klimatyzatory. Te które znalazłeś na allegro to takie jak moje, tylko ja mam większe i mocniejsze. Cena z allegro też jest sporo przesadzona, więc jakbyś się zdecydował to na PW dam znać gdzie można kupić taniej:) Ja mam zamontowane 3 szt, po jednym w każdej sypialni, w górnej łazience mam podłogówkę, a korytarz i garderoba są nieogrzewane. Jeżeli masz możliwość i chęć montować ścienne to jak najbardziej. Generalnie wszystko będzie lepsze niż grzejniki, a przy pompie ciepła bardzo ważne jest, żeby zasilać jak najniższą temperaturą. Konwekcja i owszem coś tam da, ale całej góry nie ogrzeje, a na dodatek na górze często występują jakieś niedoróbki w ociepleniu itd, także na to za bardzo nie licz - montuj ścienne, albo klimakonwektory i będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 20.02.2014 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 No to dawaj na priv kontakt gdzie można takie większe klimakonwektory znaleść - na górze mam 3 sypialnie ( 2 x 15m2 i jedna 16 m2, do tego gabinet i pralnia po 8 m2, garderoba też 8 m2 i łaziena 8 m2 oraz jeszcze jedna 6,5 m2 no i hol 20m2, myślisz że tylko w tych 3 sypialniach wystarczą ? w pralni też by się przydał - do suszenia gaci ? Pozdrawiam i dziękuje za rady. Tak jeszcze rozważam opcje tej pompy woda-glikol mds30d meetinga - ze źródłem poziomym - pompa niecałe 6 tyś, źródło 8 tyś ( tyle mi wyliczyli na 500 m rury pe32 ) plus reszta gratów i rozruch myslie że z 6-8 tyś następne - wyjdzie najtaniej bo 20-22 tyś za wszystko i chyba sprawność lepsza - temperatura na wyjści z pompy podobno 50 stopni wiec nawet teoretycznie normalne kaloryfery pociągnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 20.02.2014 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 (edytowane) No to dawaj na priv kontakt gdzie można takie większe klimakonwektory znaleść - na górze mam 3 sypialnie ( 2 x 15m2 i jedna 16 m2, do tego gabinet i pralnia po 8 m2, garderoba też 8 m2 i łaziena 8 m2 oraz jeszcze jedna 6,5 m2 no i hol 20m2, myślisz że tylko w tych 3 sypialniach wystarczą ? w pralni też by się przydał - do suszenia gaci ? Firmę, w której kupowałem mogę w sumie podać, bo widzę, że maja płatny profil to: http://bayzone.pl/pl/search?search_query=purmo+vido&submit_search=&orderby=price&orderway=asc (można się targować) U mnie pomieszczenia większe - sypialnie 25m2, 21m2 i 16m2, zasilane klimakonwektorami odpowiednio K140, K140, K120. Wg mnie są znacznie przewymiarowane i teraz wziąłbym mniejsze. Na twoim miejscu wziąłbym chyba 4szt. K80 do sypialni i gabinetu. Do pralni kup suszarkę kondensacyjną i ewentualnie drabinkę - żadne ogrzewanie Ci tam nie potrzebne. Tak jeszcze rozważam opcje tej pompy woda-glikol mds30d meetinga - ze źródłem poziomym - pompa niecałe 6 tyś, źródło 8 tyś ( tyle mi wyliczyli na 500 m rury pe32 ) plus reszta gratów i rozruch myslie że z 6-8 tyś następne - wyjdzie najtaniej bo 20-22 tyś za wszystko i chyba sprawność lepsza - temperatura na wyjści z pompy podobno 50 stopni wiec nawet teoretycznie normalne kaloryfery pociągnie Sprawność większa, ale raczej nie z meetinga. Jak już rozważasz takie rozwiązanie to przynajmniej z jakąś porządną pompą, są nawet polskie całkiem chwalone na forum, a DZ możesz zrobić taniej przy odrobinie własnej pracy. To, że może zasilać 50st nie znaczy, że jest to ekonomiczne - większość pomp może zasilać i 55 czy 60st, ale nie ma to już nic wspólnego z ekonomią. Aby system był opłacalny musisz operować w przedziale do 35st. Pozdrawiam Edytowane 21 Lutego 2014 przez map78 Nieprawidłowy link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomarszczonyfred 20.02.2014 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 chłopie rób co chesz ale nie bierz tego meetinga!1. czynnik R417a jest czynnikiem używanym za zakazany R22, aby ratować stare technologicznie urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 21.02.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 A te pewna firma z północy sprzedaje jako swoje http://www.hiseer-heat-pump.com/sdp/502558/4/pd-2691630/5779473-1915670/R410A_Air_Source_Heat_Pump_Heating_Only_AW12_13_15.html#normal_img Taką sobie kupię chyba, że doczekam się na http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/programy/prosument-dofinansowanie-mikroinstalacji-oze/ Mają też gruntowe chinnki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 21.02.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 chłopie rób co chesz ale nie bierz tego meetinga! 1. czynnik R417a jest czynnikiem używanym za zakazany R22, aby ratować stare technologicznie urządzenia. Tak , tak , cała Ameryka Północna to taka zacofana technologicznie -jadą na r22.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 21.02.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Tak , tak , cała Ameryka Północna to taka zacofana technologicznie -jadą na r22.. Teraz to już nie mam wątpliwości nie jesteś zwykłym konsumentem witam pana od marketingu chińskiego szajsu dziękuję za robienie z Polski śmietnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l_ukasz 21.02.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Jakie oszczędności:confused: Ekosyfek wychodzi minimum 2x drożej niz pompa. Wiem bo miałem. Chodziło mi w porównaniu do "czystego" prądu. Ja bym brał jednofazową, po co 3 fazy. W pompie grzałki podłączyłem do jednej fazy a jednostkę do drugiej fazy. w instrukcji prąd rozruchowy teoretycznie może być max 25A a w domu mam zabezpieczenie przedlicznikowe 35A. Konstrukcyjnie niczym się nie różnią. 3 fazowe miały nowocześniejszą pompkę obiegową ale od tego roku podobno wszystkie są takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 21.02.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Ja bym brał jednofazową, po co 3 fazy. W pompie grzałki podłączyłem do jednej fazy a jednostkę do drugiej fazy. w instrukcji prąd rozruchowy teoretycznie może być max 25A a w domu mam zabezpieczenie przedlicznikowe 35A. Konstrukcyjnie niczym się nie różnią. 3 fazowe miały nowocześniejszą pompkę obiegową ale od tego roku podobno wszystkie są takie same. Ja miałem za słabą instalację na 1-fazówkę, więc dużego wyboru nie miałem. Gdyby kolega leniwybudowniczy miał wybierać między 1 i 3-fazowym T-cap'em to również radziłbym mu 1-fazowego, bo jest chyba z 5tys. tańszy. Natomiast ja zwróciłem uwagę, że w cenie 1-fazowego T-cap,a może dostać 3-fazową Aquarea serii F, która ma bardzo podobne parametry do T-cap'a - i tu już bym się zastanowił, bo niby konstrukcyjnie niczym się nie różnią, ale jednak skądś ta różnica w cenie musi wynikać i ja jakoś tak podskórnie czuję się lepiej posiadając jednostkę 3-fazową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 21.02.2014 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Ja miałem za słabą instalację na 1-fazówkę, więc dużego wyboru nie miałem. Gdyby kolega leniwybudowniczy miał wybierać między 1 i 3-fazowym T-cap'em to również radziłbym mu 1-fazowego, bo jest chyba z 5tys. tańszy. Natomiast ja zwróciłem uwagę, że w cenie 1-fazowego T-cap,a może dostać 3-fazową Aquarea serii F, która ma bardzo podobne parametry do T-cap'a - i tu już bym się zastanowił, bo niby konstrukcyjnie niczym się nie różnią, ale jednak skądś ta różnica w cenie musi wynikać i ja jakoś tak podskórnie czuję się lepiej posiadając jednostkę 3-fazową. Pozdrawiam No jasne że jest różnica - i jest ona w silniku sprężarki - generalnie znacznie lepsze sprawności i żywotności - wszystkie silniki elektryczne powinny być na 3 fazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l_ukasz 21.02.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 ze sprawnością to nie wiem COPy są takie same. Jak by miały lepszą sprawność na pewno producent by się tym pochwalił. 9kw Aquarea serii F może być za słaba, przy -15st C ma 5,39KW a t-cap 9kw. Przy takim domu to za mało. Musiała by być 12kw wtedy ma jak T-cap 8,9kw. Cenowo się to nie będzie opłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts