Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa powietrze - woda md50d - niezwykłe parametry

leniwybudowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tu mysle sa roznice... wiekszosc PC to on/off ( sa jednak i inverterowe ale nie wiadomo jak dobre ).

Pieniadze sa jednak faktycznie male... kwestia ile bedzie kosztowala do momentu dotarcia przed drzwi...

Kiedy mamy "markowe" PC za ca 20k z montazem, gwarancja i zbiornikiem CWU. Ba... nawet takie z marketu budowlanego za ca 7000:- z gwarancja.

Kazdy musi sam to rozwazyc...

Interesujace by bylo kupic "dobre " Chinki... nadac wzbudzajca zaufanie nazwe i ... sprzedawac ;)

Nie wiem tego na pewno , ale rozmawiałem jakiś czas temu z importerem Chińskich pc p-w i mówił mi że ma w ofercie invertorowe, choć ja takiej nie widziałem na oczy , cena też była jakaś atrakcyjna.Znajomy płacił za pc w chinach około 900 dolarów( gruntowa) , a w domu miał ją za 4000 pln.Tylko w przypadku pc p-w , inverter , to siłą rzeczy rozbudowana elektronika , i tutaj bym się tej elektroniki w razie awarii obawiał , lepiej może te ryzykować,, zrzucić" na importera.Tak jest z np. z chinkami z Juli.W gruntowej on/of jest jednak uboga elektronika , bez problemu można ją wymienić , na oryginalną czy też odpowiednik , a dostępnośc w Polsce tych części jest jednak bezproblemowa.

Pytanie , co też rozumieć pod względem ,, dobrej " chinki , ja jak kupowałem swoją , założyłem że wystarczy mi jak podziała 6 lat , to dobrze , jak dłużej , to jeszcze lepiej , konkurencja ,,chinek" zrobi swoje , standartowe markowe pc w Polsce muszą stanieć, kwestia czasu..Tak jakiś czas temu przeszedłem się od zaplecza budynków , na głównej ulicy w moim mieście ( wiadomo przeważnie knajpy , banki , telefonie komórkowe itp) otóż naliczyłem tam ( a ulica ma nie więcej jak 400 m ) ponad 80 jednostek zewnętrznych , pewnie klimy ( to też pc) i pc do ciepłej wody( knajpy) niewiele więcej jak 10 miało markową nazwę , za jakiś czas tak też się stanie z pc p-w , czy też pc gruntowymi.

Fajna stronka. Jak ktos ma uprzedzenia do Galmetu, to moze taki zasobnik sobie kupic:

Ale JAJA. Kopiują na żywca i nawet zdjęcia swojego nie muszą wklejać....... Logo Galmet :)

Chyba nie przeczytaliście gdzie jest produkcja, a gdzie sprzedaż. Na Alibabie piszą, że kraj pochodzenia to Polska a nie Chiny, osoby do kontaktu też mają polskie nazwiska. Kontakt jest do Gliwic. Wygląda że ktoś sprzedaje polskiego Galmeta na Alibabie, a nie Galmet kupuje na Alibabie w Chinach ;-)

Chyba nie przeczytaliście gdzie jest produkcja, a gdzie sprzedaż. Na Alibabie piszą, że kraj pochodzenia to Polska a nie Chiny, osoby do kontaktu też mają polskie nazwiska. Kontakt jest do Gliwic. Wygląda że ktoś sprzedaje polskiego Galmeta na Alibabie, a nie Galmet kupuje na Alibabie w Chinach ;-)

:p

To jest jasne. Jednak ja i Wihi piszemy o tym, ze Galmeta sprzedaja pod jakas tam nibymarka i nawet foty z nalepka nie zmiania, wiec to raczej Ty nas nie zrozumiales. :)

Duzo jest kwestia podejscia i filozofii... ma byc najtaniej... czy ma byc przynajmniej Europejskie...?

Sami sobie prace zabieramy... pytaniem jest czy kiedys bedziemy mieli za co kupic cos z Chin...

Podpisuję się pod tym.

Pod opinią mkm-silesia również w zakresie "robienia z Polski śmietnika".... (:(

Niestety. Co do jakości pomp G-W prosto z Chin pod nazwą np. Meeting to już swoje powiedziałem. I lepiej nie będzie.

A tak swoją drogą , naprawdę myślisz że lepiej się znasz , na wyrobach tej firmy ode mnie?:D

Nie ale myślę że w Pl są drogie bo zachodzi konieczność utrzymywania drogiego serwisu a w tym serwisie to zwykły serwisant zarabia tyle że go stać na budowę domu z najdroższym możliwym rozwiązaniem c.o. czyli pompa gruntowa i ogrzewanie podłogowe zamiast mieszkać w bloku najlepiej z piecem węglowym żeby u mnie na Śląsku górnicy zarabiali.

Jestem ciekaw ile zarabia taki kierownik serwisu a właściciel to już pewnie ma prywatne lotnisko a wszystko to z pieniędzy które muszę płacić za narzędzia i potem amortyzować doliczając do wykonywanych robót.

Żeby przynajmniej tak jak w UK ci serwisanci mieli nie płatne pierwsze dwa dni L4 a reszta płatna 35% to już by pewnie wiertarki staniały jeszcze tylko vat taki jak w UK i już by było taniej.

:P8-)

witam

zgadza się

przecież na alibabie może każdy sprzedawać nie tylko Chińczycy

w Gliwicach jest firma Keno Energy, która sprzedaje w taki sposób zbiorniki Galmetu - ja między innymi od nich kupuję zbiorniki Galmetu

pozdrawiam

Nie ale myślę że w Pl są drogie bo zachodzi konieczność utrzymywania drogiego serwisu a w tym serwisie to zwykły serwisant zarabia tyle że go stać na budowę domu z najdroższym możliwym rozwiązaniem c.o. czyli pompa gruntowa i ogrzewanie podłogowe zamiast mieszkać w bloku najlepiej z piecem węglowym żeby u mnie na Śląsku górnicy zarabiali.

Jestem ciekaw ile zarabia taki kierownik serwisu a właściciel to już pewnie ma prywatne lotnisko a wszystko to z pieniędzy które muszę płacić za narzędzia i potem amortyzować doliczając do wykonywanych robót.

Żeby przynajmniej tak jak w UK ci serwisanci mieli nie płatne pierwsze dwa dni L4 a reszta płatna 35% to już by pewnie wiertarki staniały jeszcze tylko vat taki jak w UK i już by było taniej.

:P8-)

Drogie są bo tak zostały ,,wykreowane " w Polsce.Utrzymanie serwisu drogie , bo większość narzędzi kiepska, niektóre naprawia się na gwarancji kilkadziesiąt razy , ale za to tak naprawdę płacą jelenie, zadowoleni jakie dobre , bo drogie mają narzędzia.

Nie serwisantów tej firmy nie stać na budowę domu za pensję z tej pracy ( no chyba że na kredyt i najlepiej ,,tymi ręcami) A jeślo któryś z serwisantów buduje dom to nie koniecznie z tej pracy , z pensji tylko utrzymuje dom, a pc taka jaką mam , nie jest najdroższym możliwym rozwiązaniem ,raczej najtańszym, podłogówka też tańsza jest w inwestycji niż kaloryfery.Mieszkania w bloku pozbyłem się , jest wiele droższe w utrzymaniu niż dom.Nie patrzę w kieszeń górnikowi , tak jaki kierownikowi serwisu.

A przebywanie na zwolnieniu , to gorzej jak w UK , traci się po prostu pracę.

No wiesz , na logo to jednak najpierw trzeba zapracować , i to solidnie , ale często później , jak już zdobędzie odpowiednią wielkość rynku nakleja się na byle czym logo. Najważniejsze jest , jednak zapoznanie się z danymi technicznymi produktu i ceną , to jest średnia która decyduje o zakupie danego produktu przeze mnie.Jeśli cena markowego jest nieznacznie większa od niemarkowego , wybiorę markowy .

Ale chyba przyznacze ze czasami nalepka cos przedstawia... i nie koniecznie ta najbardziej kolorowa musi byc najlepsza...

W innym przypadku bez sensu jest wogole spogladanie na materialy w sensie premium vs budget... okna, pokrycia dachowe, AGD & RTV , samochody itd.

to tylko naklejki, logo... co nic nie znacza...:rolleyes:

Jesli za nalepka stoi solidna produkt, to oczywiscie. Taka jest wlasnie idea "marki".

Drogie są bo tak zostały ,,wykreowane " w Polsce.Utrzymanie serwisu drogie , bo większość narzędzi kiepska, niektóre naprawia się na gwarancji kilkadziesiąt razy , ale za to tak naprawdę płacą jelenie, zadowoleni jakie dobre , bo drogie mają narzędzia.

Nie serwisantów tej firmy nie stać na budowę domu za pensję z tej pracy ( no chyba że na kredyt i najlepiej ,,tymi ręcami) A jeślo któryś z serwisantów buduje dom to nie koniecznie z tej pracy , z pensji tylko utrzymuje dom, a pc taka jaką mam , nie jest najdroższym możliwym rozwiązaniem ,raczej najtańszym, podłogówka też tańsza jest w inwestycji niż kaloryfery.Mieszkania w bloku pozbyłem się , jest wiele droższe w utrzymaniu niż dom.Nie patrzę w kieszeń górnikowi , tak jaki kierownikowi serwisu.

A przebywanie na zwolnieniu , to gorzej jak w UK , traci się po prostu pracę.

Z moimi narzędziami nie biegam do serwisu ale może jak kupię nowe to już będzie trzeba - znów Pan mnie wydoi, ogoli etc.

Podsumowując Panie Bloch.

Żyje pan ze sprzedaży i serwisu narzędzi na pewno w dużej części są to narzędzia instalatorów czyli zarabia Pan na instalatorach natomiast instalatorom zarobić Pan nie da w przyrodzie taka postawa to pasożyt w kapitaliźmie nie wiem bo nie jestem ekonomistą ale dla mnie prostego instalatora to coś przed handlem wymiennym jeszcze.

To już lepszą postawę wykazują żyjący z moich podatków urzędnicy bo taki urzędnik to instalatorowi da zarobić - raczej sam nie zrobi.

Mało tego gryzie Pan ręce które Pana żywią szkalując instalatorów na tym forum - tego nie robił nawet mój pies jak go wziąłem ze schroniska choć był podobno do usypania z powodu agresji...

Skoro jest Pan takim specjalistą od serwisu za jakiego się tu Pan podaje i jest Pan nie zadowolony z zarobków to polecam wziąć sprawy we własne ręce euro komuna pomoże da kasę na start ( z tego ja nie skorzystałem) a pomroczna zwolni na 2lata z zusu (z tego tak).

Edytowane przez mkm silesia
literówka