Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa powietrze - woda md50d - niezwykłe parametry

leniwybudowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a czyściłeś skraplacz kiedyś bo skoro naprawa droga to pewnie spr. zwykle padaja jak się oszczędza i nie czyści skraplacza stare klimy nie maja presostatów hp i lp i czujników temp. skraplania parowania temp sprężarki był tylko klikson który po wystygnięciu załączał spr aż padła

mi zawsze się nasuwa ten słynny cud motoryzacji sang yong ludzie nakupili a po 3 latach chiczycy zwinęli się

spr do P kosztuje 1600zł to przy cenie pompy chyba opłaca się naprawić jak padnie po 5latach gwarancji

Edytowane przez mkm silesia

Kolego wyobraź sobie że wiem z czego składa się pompa ciepła jak byś nie nazwał ten agregat chłodniczy - "wyspawałem" od podstaw nie wiem ile już sztuk bo nie wiem czy liczyć do tego np. zespoły sprężarkowe miałem tez takie szczęście składać do kupy dość spore instalacje nie domowe stąd wiem co np. dają elektroniczne zawory rozprężne sterowanie wydajnością itd. ty nazywasz to zbędną elektronika ale jednocześnie przyznałeś że stosujesz elektroniczne pompy obiegowe w celu oszczędności to jest sprzeczność z tym co piszesz a pompa obiegowa to tylko mały % oszczędności.

Nie kupię od ciebie tego urządzenia ponieważ nie robię z moich klientów królików doświadczalnych poza tym nie będę ich narażał na:

-wysokie koszty eksploatacji (po 5 normalnych zimach wyjdą na zero w porównaniu z zakupem dobrej markowej pompy pw)

-monoblok uważam za pomyłkę w naszym klimacie ryzyko zamarznięcia lub wymiennik (wyższe skraplanie) lub całe co na glikolu (gorsze parametry)

Poza tym

-mam obawy że może się to skończyć jak z firma sang yuong ludzie mają te tanie samochody ale producenta już nie ma - wiesz co się z tym wiąże

-nie lubię tracić czasu i opinii (pieniędzy bo czas to pieniądz)na reklamacje i naprawy

-obawiam się także że może się to skończyć dla mnie mniej ciekawie (np sąd) z rożnych powodów (np. hałas zbyt mała moc - niezadowolenie klienta) nie zamierzam firmować tego swoim nazwiskiem.

Twoje wyliczenia to bzdury ponieważ przy -15 miting już przestanie działać a Panasonic nadal będzie miał 9kw i cop ok. 2,5 i pokryje 100% zapotrzebowania .

podajesz w swoich wyliczeniach temp. -10 jaka moc ma miting przy -10? Panasonic zapewni pokrycie 100% zapotrzebowania nawet poniżej -15 przy pomocy pompy ciepła bez grzałek a miting oczywiście będzie działał ale będzie miał zbyt małą moc i załączy grzałkę więc cop można miedzy bajki włożyć.

To prawda że wersje t-cap podrożały znacznie ale można kupić wersje 9kw 400V która przy -15 ma 8,3kw i cop lepszy od t-cap w całym zakresie pracy.

zakres pracy mitinga kończy się na -15 a przy -10 ma 9kw ( pompa opisana jako 18kw) to jaka moc ma przy -15? patrząc na liniowy spadek mocy chyba 4kw optymistycznie

p.s tak bezsenność tak to jest jak człowiek leży na L4 nawet spać się nie chce

Edytowane przez mkm silesia