Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa powietrze - woda md50d - niezwykłe parametry

leniwybudowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trzymam kciuki za chińczyka

Trochę świeżego powietrza konkurencji zawsze wskazane.

Silesia może kwestionować parametry przy - 15C ale jakoś na temat kosztów inwestycyjnych do eksploatacyjnych cisza

Ok to złożymy optymistyczne ze miting ma 6kw przy -15 to odpowiada P 9kw 230V za 16k zł ale miting ma mieć 5m3/h przepływu to pompa za 2k zł tylko raczej nie w domowej instalacji taki przepływ więc sprzęgło i druga pompa na ok 2m3/h to znów ok 1k zł ale jak będzie +5 to miting przewymiarowany że hej no to bufor żeby nie taktował no i teraz cena z tym wszystkim i jaki cop instalacji.

Za 5 lat jesteśmy z kosztami na zero mamy chińskiego gniota i dokładamy co rok do rachunku z 1,5k zł

miej proporcjum mocium panie

18kW to ona ma przy 20C powietrza - taki sobie chińczyk wybrał model marketingu

a że nie ma modulacji, to potrzebny ten przepływ by te moc odebrać przy w miarę rozsądnych parametrach.

Na co dzień spokojnie wystarczy 2,5 m3/h dla mocy ok 12 kW. Dla podłogówki i drugiej taryfy pasuje jak najbardziej, z grzejnikami i klimakonwektorami będzie problem.

Podobny problem będzie z grzaniem CWU latem o ile w ogóle sterownik taka możliwość oferuje. Jedyne sensowne wyjście to bufor combi tzw "mamka", z nim pójdą już i grzejniki, ale cena skacze o kolejne 5-6 tys.

Jak ktoś go zaaplikuje bezpośrednio do podłogówki, to COP będzie nie wiele niższy i z kosztami nigdy na zero nie wyjdziesz.

Oni zamiast jednej dużej powinni zacząć montować dwie mniejsze w tandemie. Wtedy problemy by znikły, a cena nie wiele wzrosła.

Ja natomiast, wszczepił bym mu regeneracyjny i nabił propanem. Wtedy czesałaby wszystkie capy w okolicy.

miej proporcjum mocium panie

18kW to ona ma przy 20C powietrza - taki sobie chińczyk wybrał model marketingu

a że nie ma modulacji, to potrzebny ten przepływ by te moc odebrać przy w miarę rozsądnych parametrach.

Na co dzień spokojnie wystarczy 2,5 m3/h dla mocy ok 12 kW. Dla podłogówki i drugiej taryfy pasuje jak najbardziej, z grzejnikami i klimakonwektorami będzie problem.

Podobny problem będzie z grzaniem CWU latem o ile w ogóle sterownik taka możliwość oferuje. Jedyne sensowne wyjście to bufor combi tzw "mamka", z nim pójdą już i grzejniki, ale cena skacze o kolejne 5-6 tys.

Jak ktoś go zaaplikuje bezpośrednio do podłogówki, to COP będzie nie wiele niższy i z kosztami nigdy na zero nie wyjdziesz.

Oni zamiast jednej dużej powinni zacząć montować dwie mniejsze w tandemie. Wtedy problemy by znikły, a cena nie wiele wzrosła.

Ja natomiast, wszczepił bym mu regeneracyjny i nabił propanem. Wtedy czesałaby wszystkie capy w okolicy.

Nie mogę potwierdzić zanim " nastały " inwertery montowałem on off renomowanego producenta z naprawdę dobrym sterowaniem między innymi krzywa grzewcza budowana na podstawie temp. wew. zew. i w instalacji sterowanie w/g taryfy grzałkami i spr. itd. rachunki obecnie proporcjonalnie większe o te ok 1k zł/sezon od inwerterów w zależności od wielkości obiektu nie sądzę że chinczyk będzie lepszy

Ok to złożymy optymistyczne ze miting ma 6kw przy -15 to odpowiada P 9kw 230V za 16k zł ale miting ma mieć 5m3/h przepływu to pompa za 2k zł tylko raczej nie w domowej instalacji taki przepływ więc sprzęgło i druga pompa na ok 2m3/h to znów ok 1k zł ale jak będzie +5 to miting przewymiarowany że hej no to bufor żeby nie taktował no i teraz cena z tym wszystkim i jaki cop instalacji.

Za 5 lat jesteśmy z kosztami na zero mamy chińskiego gniota i dokładamy co rok do rachunku z 1,5k zł

Ale sę teraz czepiłeś tych -15*C , jakie to ważne , a jeszcze niedawno tak te -15*C bagatelizowałeś , jak mało jest dni z taka tem w roku , że nie warto dla tych kilkudziesięciu godzin w roku wchodzić w pc gruntową .To teraz ci powiem że dla tych kilkudziesięciu godzin w roku nie warto inwestować tak dużych pieniędzy w tą twoją pc

Nie mogę potwierdzić zanim " nastały " inwertery montowałem on off renomowanego producenta z naprawdę dobrym sterowaniem między innymi krzywa grzewcza budowana na podstawie temp. wew. zew. i w instalacji sterowanie w/g taryfy grzałkami i spr. itd. rachunki obecnie proporcjonalnie większe o te ok 1k zł/sezon od inwerterów w zależności od wielkości obiektu nie sądzę że chinczyk będzie lepszy

Moja chinka pociągneła z sieci 1520 kw za sezon grzewczy.

Przy różnicy w COP ok 1, by nastukać 1tys zł różnicy rachunki musiały by być ponad 3000zł. Nie wiem w którym obiekcie ktoś tyle płaci za ogrzewanie z PC.

Prawda jest taka, że wynalazki typu inwerter nie nadają się do podłogówki i 2 taryfy, za to znakomicie odnajdzie się w tym chińczyk za 6 tyś.

Nawet mógł bym się zakładać, że w takich warunkach wyczesał by capa pracującego z modulacją w G11

• 1 month później...
może już ktoś użytkuje takiego powietrznego meetinga i mógłby opisać jak się sprawuje i jakie ma parametry w stosunku do tych z materiałów informacyjnych

Na forum widzę fachowców od pomp ciepła. Jestem amatorem, elektrykiem okrętowym potrafiącym naprawić zepsuty kontener z 30 tonami bananów, wymienić żarówkę na maszcie czy odpalić silnik o mocy 30000 kW bez common shaftu, sterowany ekranami dotykowymi.

Rok temu zainstalowałem sobie sam pompę Meeting MD50D. Podłączyłem równolegle do istniejącej instalacji elektrycznej CO. Do CWU od 5 lat używam Buderusa Logatherm a jak coś dobrze działa nie widzę sensu przerabiać. Dom jest prawie 20-letni, 160 m2 plus pełne podpiwniczenie z garażem. Bez ogrzewania podłogowego, instalacja CO przygotowana pod gaz na który nie mogłem się doczekać ale jest od roku przed domem. Od początku grzałem prądem dwutaryfowym plus kominkiem. Na drugiej taryfie temperatura w domu o 1,5 stopnia wyższa . Sterowane Auratonen. Każdy dom sam w sobie jest akumulatorem ciepła, grzanie głównie na 2 taryfie

Od końca września ubiegłego roku do dzisiaj PC pobrała 5500 kW, zainstalowałem podlicznik. Jeżeli była to tylko 2 taryfa to daje to około 2.000 zł jeżeli mieszana to nie więcej niż 3.000 zł) Sterowana jest tak samo jak poprzednio Auratonem ( nowym nad starym, aby odczyt był identyczny) ale mam nastawę o 1,5 stopnia wyższą. W dzień 19,5 a w nocy 21 °C, ± 0,25°C. Auraton został umieszczony w najzimniejszym miejscu domu, przez instalatora CO 20 lat temu. W pomieszczeniach termometry pokazują od 21 do 23 stopni. Poprzednio dom był dogrzewany kominkiem, około 8 m3 drzewa na sezon. Tej zimy poniżej pół metra zostało zużyte, w weekendy dla przyjemności syn czasami popalał. PC działała nawet przy tych kilkudniowych mrozach w nocy w okolicy - 15°C i dawała rady. Jako ogrzewanie awaryjne cały czas jest gotowy podgrzewacz elektryczny, ręcznie trzeba przestawić dwa zawory i dwa bezpieczniki.

Rachunki za prąd są niższe niż poprzednio o około 300 zl miesięcznie. Była podwyżka cen a w domu dużo cieplej i wygodniej. Codzienne palenie w kominku to utrapienie a nie przyjemność.

Być może rachunki byłyby niższe i cieplej w domu gdybym zainstalował inny typ PC, innej firmy ale z jakim kosztem dodatkowym? W cenach dzisiejszych instalacja PC MD50D kosztowała mnie dużo poniżej 9.000 zł. Zanim znalazłem MD50D na allegro miałem kilka wycen różnych firm na zainstalowanie różnych typów PC, od 35.000 do 65.000 zł. Dla mnie były one z kosmosu. Gdy fachowcowi od 65.000 powiedziałem, że procentami bankowymi od tej kwoty ogrzewam dom elektrycznie to wyszedł obrażony. Rachunki za prąd (całość = oświetlenie, kuchnia, komputery, itp.) za lata 2009 do 2013 były w od 8.000 do 8.800 zależnie od zimy plus około 1.000 za drzewo.

Mogłem również zainstalować gaz ale zapewne dużo drożej niż te 9.000 zł.

Niektórzy sąsiedzi w okolicy mają gaz w domu budowanym taką samą technologią jak mój, w tym samym czasie i podobnej wielkości.

Z rozmów sąsiedzkich wynika, że moje obecne sumaryczne rachunki za prąd są niższe od ich połączonych za prąd i gaz w zimnych miesiącach o ponad 300 zł do 500zł. A oni jeszcze zużyli po 10 m3 drzewa lub więcej. Przy tych samych temperaturach w domu.

Zdaje sobie sprawę, że chińskie urządzenie nie jest wieczne. Trzeba też pamiętać że nawet piece gazowe trzeba po czasie wymieniać na nowe a o kosztach bieżącego serwisu nie wspomnę. Tak samo z najlepszymi pompami ciepła. Ile lat bez serwisu może pracować wymiennik woda – woda w pompie głębinowej ?

A z innej strony, kiedyś lodówki pracowały po 30 lat a obecne? Przykładów jest więcej, ale jak ktoś ma pecha to i nowe BMW rozsypie się mu po miesiącu.

Pozdrawiam:D

Rok temu zainstalowałem sobie sam pompę Meeting MD50D.

Dom jest prawie 20-letni, 160 m2 plus pełne podpiwniczenie z garażem. Bez ogrzewania podłogowego, instalacja CO przygotowana pod gaz na który nie mogłem się doczekać ale jest od roku przed domem.

Od końca września ubiegłego roku do dzisiaj PC pobrała 5500 kW, zainstalowałem podlicznik. W pomieszczeniach termometry pokazują od 21 do 23 stopni. Tej zimy poniżej pół metra zostało zużyte. PC działała nawet przy tych kilkudniowych mrozach w nocy w okolicy - 15°C i dawała rady.

W domu bez podłogówki jak się stanie CUD to masz COP tego chińczyka 2.0. CUD nawet tej zimy. Co oznacza, że 5500 kW x 2 = 11000kWh na rok dla domu 160m2 sprzed 20 lat. Czyli 81kWh na m2. GRATULACJE. Chyba sam TB ci doradzał jak dom budowałeś albo zapomniałeś napisać, że dołożyłeś minimum na ściany domu 20cm styropianu, 30cm wełny pod dach a na suficie piwnicy wisi 15 cm styro. A takie informacje tylko marketingowiec może pominąć.

Zanim znalazłem MD50D na allegro miałem kilka wycen różnych firm na zainstalowanie różnych typów PC, od 35.000 do 65.000 zł. Dla mnie były one z kosmosu. Gdy fachowcowi od 65.000 powiedziałem, że procentami bankowymi od tej kwoty ogrzewam dom elektrycznie to wyszedł obrażony. Rachunki za prąd (całość = oświetlenie, kuchnia, komputery, itp.) za lata 2009 do 2013 były w od 8.000 do 8.800 zależnie od zimy plus około 1.000 za drzewo.

może ty wszystko źle liczysz? Bo nie wiem czy wiesz, ale nawet te najwyższe 65000 zł daje rocznie na 3,8% odsetek ok 2470 zł. To gdzie tu do zapłaty rachunków rocznych za 8800 zł? A od 35000 zł to już tylko 1330 zł odsetek. Byś się przyłożył choć nieco do tych bajek. I nie pisz, ze 8000 zł płacisz razem z prądem do codziennego użytku bo ile go może być? 2000zł, czy może 2800 zł rachunku 8800 zł. Zostaje jak nic 6000 zł na grzanie prądem.

Mogłem również zainstalować gaz ale zapewne dużo drożej niż te 9.000 zł.

Niektórzy sąsiedzi w okolicy mają gaz w domu budowanym taką samą technologią jak mój, w tym samym czasie i podobnej wielkości.

Z rozmów sąsiedzkich wynika, że moje obecne sumaryczne rachunki za prąd są niższe od ich połączonych za prąd i gaz w zimnych miesiącach o ponad 300 zł do 500zł. A oni jeszcze zużyli po 10 m3 drzewa lub więcej. Przy tych samych temperaturach w domu.

Ten twój Meeting to prawie perpetuam mobile jak w takich samych domach z podobnych okresów jest tańszy w eksploatacji od gazu o 500 zł (co jest absolutnie realne) ale on jeszcze jeszcze nadrabia za 10m3 lub więcej drewna spalonego niż sąsiedzi. Chwała mu, chwała. Weź te Meetingi na Ukrainie zacznij sprzedawać. tam szybko potrzebują się przestawić z gazu. Kontakty z Chinami mają lepsze niż Polska. Tam Meetingi będą sprzedawane po 3-4 tys.

Daj lepiej zdjęcia jak wchodzisz na ten masz po żarówkę to może w coś i ktoś Ci uwierzy. Forum ma być pomocne a tu taki marketing nachalny. Ja ci w ani 1 słowo nie wierzę!

Edytowane przez lukasza

Mozesz wykupic platny profil. Bedziesz wtedy bardziej wiarygodny. :)

Mnie interesuje ile płacę za energię elektryczną, to jest takie coś dostarczane u mnie na wsi ( przejęta przez miasto Gdynia ) przez takie kable z transformatora. Nic reklamuję bo nic nie sprzedaję. Ale widzę, że sami fachowcy się odzywają, nawet procenty potrafią liczyć ( ale czemu dzisiejsze a nie sprzed paru lat? ) i na budowie domów się znają ( grubości styropianu i betonu podają) . Odpowiedziałem na prostego posta a gromy lecą na mnie. To tak po polsku drodzy przyjaciele, tak trzymać dalej, a Ukraina sama przyjdzie do nas.

Pozdrowienia, z ciepłego domu grzanego Meetingiem MD50D :rolleyes:

W domu bez podłogówki jak się stanie CUD to masz COP tego chińczyka 2.0. CUD nawet tej zimy.

Dziękuję, obliczenia prawie się zgadzają. W roku 2009 zapłaciłem 6.000 zł za 17.500 kWh (6.000 kWh na pierwszej taryfie i 11,500 kWh na drugiej ) a w roku 2010 zapłaciłem 8.000 zł za 21.000 kWh ( odpowiednio 6.600 + 14.400 ), ale zawsze plus drzewo za około 1.000 zł. Widocznie cuda się zdarzają.

Moja idea meetinga to jeszcze obniżyć zużycie prądu czyli kosztów. Jeżeli „COP tego chińczyka 2.0” to zapłacę za ogrzewanie o połowę mniej, a jak padnie po trzech latach to już będę pewnie na swoim.

Dla ułatwienia, CWU w obiegu (na piętrze ciepła woda po spuszczeniu tylko tej z rureczki ze ściany do kranu ) kosztuje mnie 130 do 150 zł miesięcznie dzięki ( uwaga, pewnie bezpłatna reklama ) Buderus’wi Logafix WPT ( kupione na Allegro, 4 lata temu ) a bez obiegu tylko 60 do 70 zł miesięcznie na 3 osoby w domu i 300 ltr ciepłej wody.

Jak zauważał kolega z Białegostoku mieszkam nad morzem, nie mam - 30°C przez 2 miesiące w roku a poniżej - 10°C jest kilka dni w roku. Gdybym mieszkał w okolicach Szczecina byłoby pewnie jeszcze lepiej. O Neapolu nie wspomnę ale tam bym chłodził meetingiem.

Tymczasem

:)

• 4 weeks później...
Niejaki Marek J od mitingow dostał banana a zaraz pojawia się następny fan mitinga z takimi samymi rozwlekłymi wywodami :-)

do mkmsilesia

JAKIEGO BANA? Sezon jest człowieku, pracować trzeba, czasu nie mam na siedzenie jak Ty non stop i pisanie głupot!!!

Weź się za robotę, ale z takimi poglądami jak ty to pewnie ciężko się z ludźmi dogadać.

Witam, Panie Julianie dziękuję za obiektywną opinię, tutaj na forum też chciałem się kiedyś udzielać, ale tu są sami handlowcy, beton taki że aż słów brak.

Przekonać się ich nie da bo większość instaluje cuda za 35000 wzwyż i jak widzą meetinga za 6825zł, to ich rozum nie przyjmuje że to może się opłacać.

Porażka..... jak człowiek może być ograniczony.

Pozdrawiam, i życzę udanego korzystania i niskich rachunków.

Po chyba rocznym zastanawianiu się chyba zdecyduję się jednak na meetinga 18 kw w wersji split. Wiem,wiem na pewno jest on gorszy od panasów nie mówiąc już o gruntówkach. Natomiast całą kotłownię mam wyliczoną na ok 20 tyś (zbiornik cwu 300 maxi i mały bufor niestety ) Myslę że na jesień ją odpalę więc już wkrótce bedę wiedział czy popełniłem błąd czy nie no i bez ściemniania napiszę o tym na forum. Będzie to więc reklama albo antyreklama tej pompy :)