Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa powietrze - woda md50d - niezwykłe parametry

leniwybudowniczy

Recommended Posts

Przekonać się ich nie da bo większość instaluje cuda za 35000 wzwyż i jak widzą meetinga za 6825zł, to ich rozum nie przyjmuje że to może się opłacać.

Porażka..... jak człowiek może być ograniczony.

Forumowicze jeszcze pamiętają Twoja wycenę meetinga na ponad 18tys. zł do domku 100m2;) Więc farmazonów tu nie opowiadaj:sick:

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po chyba rocznym zastanawianiu się chyba zdecyduję się jednak na meetinga 18 kw w wersji split. Wiem,wiem na pewno jest on gorszy od panasów nie mówiąc już o gruntówkach. Natomiast całą kotłownię mam wyliczoną na ok 20 tyś (zbiornik cwu 300 maxi i mały bufor niestety ) Myslę że na jesień ją odpalę więc już wkrótce bedę wiedział czy popełniłem błąd czy nie no i bez ściemniania napiszę o tym na forum. Będzie to więc reklama albo antyreklama tej pompy :)

Do P pewnie musiałbyś dołożyć koło 7 ~ 8 po 5 latach wyjdziesz na zero potem będziesz dopłacać do interesu.

Napisz jak z hałasem i funkcjonalnością sterownika i oby nie było tak jak z tymi tanimi autami u mnie straszy rudera gdzie te cuda sprzedawali

Kup sobie niemiecką pompę, zapłać jak za niemiecką, płać rachunki jak niemiec, ale też zarabiaj w euro.

wtedy będziesz zadowolony

Jak kupi niemiecką za cenę niemiecką, to jakość również będzie miał niemiecką.

A chiński wynalazek wiadomo że ubogi do granic wytrzymałości, niech również będzie odpowiednio i proporcjonalnie tańszy.

Jeśli cena zbliża się do 20000zł, to ja czegoś także nie rozumiem, jak poprzednicy.

ostatnio zdrożały o 6% a tutaj chodziło o kompletna kotłownię z cwu 300l itd. porównywalna albo lepsza od tego chińczyka 18kw przy +15 i z 6kw przy -15

Ale ja rozumiem o co chodziło.

O kompletną kotłownię za 27 - 28k.

Czyli tak jak napisałem, ociera się to o gruntową prawie..... 8 - 10 kW niezależnie od temperatury zewnętrznej.

Czyli tak jak napisałem, ociera się to o gruntową prawie..... 8 - 10 kW niezależnie od temperatury zewnętrznej.

Z odwiertami?

tutaj też 8kw przy -15 i cop 2,5 to tylko o 1 gorzej od gruntowego "Strzegomia"

Edytowane przez mkm silesia

Jeśli Szanowny Wihajster zrobi mi kompletną kotłownie za cenę "ocierającą się" się o 27-28k to zapraszam do Kielc Koszt wiercenia w Świętokrzyskiem jest wysoki a kolektor poziomy odpada bo mam piasek. Najtańszy bodajże ghs wyszedł mi ponad 40 a wszystko dobrane na styk . Wiadomo że gruntówka jest lepsza ale nie ma co prowadzić "krucjaty" przeciw powietrznym. Aha ,gdybym miał gaz to miałbym wszystkie pompy głęboko w ...poważaniu

Wiadomo że gruntówka jest lepsza ale nie ma co prowadzić "krucjaty" przeciw powietrznym. Aha ,gdybym miał gaz to miałbym wszystkie pompy głęboko w ...poważaniu

Jak miałbym miec gaz to bym wybrał bufor z grzałkami w II taryfie, inwestycyjnie najtaniej, duzo, duzo taniej niz gaz, jednakowy koszt grzania i całkowity brak kosztów serwisu, to jakie zalety ma gaz?

Jeśli Szanowny Wihajster zrobi mi kompletną kotłownie za cenę "ocierającą się" się o 27-28k to zapraszam do Kielc Koszt wiercenia w Świętokrzyskiem jest wysoki a kolektor poziomy odpada bo mam piasek. Najtańszy bodajże ghs wyszedł mi ponad 40 a wszystko dobrane na styk . Wiadomo że gruntówka jest lepsza ale nie ma co prowadzić "krucjaty" przeciw powietrznym. Aha ,gdybym miał gaz to miałbym wszystkie pompy głęboko w ...poważaniu

Jakbyś miał gaz to dopiero byś płakał na wysokość rachunków, więc może lepiej dla Ciebie, że nie masz;)

A co do odwiertów to potwierdzam - gdyby ceny w realu były takie jak tu podają na fm to każdy miałby gruntówkę z odwiertami. Ja jak zbierałem wyceny to wszyscy zgodnie mówili, że poniżej 80zł/m i porządnie się nie da, więc po podliczeniu wychodziło mi najbiedniej 10tys. drożej niż porządna PW z chłodzeniem. Licząc optymistycznie, że dzięki lepszej sprawności zyskam rocznie 500zł na rachunkach to czas wyrównania wyjdzie 20 lat - sorry, ale to za długo. Za 20lat mogą być już inne technologie;)

Z odwiertami?

tutaj też 8kw przy -15 i cop 2,5 to tylko o 1 gorzej od gruntowego "Strzegomia"

A Ty uwzględniłeś w wycenie Mitsubishi ZUBADAN?

Nie? -to dlaczego ode mnie wymagasz więcej?

Przyjąłem dolne źródło poziome i już niewiele brakuje do powietrznej.

Jak komu indywidualne warunki gruntowe nie pozwalają, to co ja poradzę ;)

A Ty uwzględniłeś w wycenie Mitsubishi ZUBADAN?

Nie? -to dlaczego ode mnie wymagasz więcej?

Przyjąłem dolne źródło poziome i już niewiele brakuje do powietrznej.

Jak komu indywidualne warunki gruntowe nie pozwalają, to co ja poradzę ;)

Poziomek? to raczej z chłodzenia nici trzeba doliczyć jakąś klime szczególnie jak jest poddasze użytkowe no i mieć dużą działkę to też kosztuje ;-)

Poziomek? to raczej z chłodzenia nici trzeba doliczyć jakąś klime szczególnie jak jest poddasze użytkowe no i mieć dużą działkę to też kosztuje ;-)

Dzialki "na wsi" kupuje sie minimum 10 arow. Na takiej zrobisz kolektor poziomy bez problemu.

Jak kogos stac na kupno 7-arowej dzialki w miescie, to go bedzie i stac na odwierty. ;)