map78 15.06.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Przekonać się ich nie da bo większość instaluje cuda za 35000 wzwyż i jak widzą meetinga za 6825zł, to ich rozum nie przyjmuje że to może się opłacać. Porażka..... jak człowiek może być ograniczony. Forumowicze jeszcze pamiętają Twoja wycenę meetinga na ponad 18tys. zł do domku 100m2;) Więc farmazonów tu nie opowiadaj:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.06.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Po chyba rocznym zastanawianiu się chyba zdecyduję się jednak na meetinga 18 kw w wersji split. Wiem,wiem na pewno jest on gorszy od panasów nie mówiąc już o gruntówkach. Natomiast całą kotłownię mam wyliczoną na ok 20 tyś (zbiornik cwu 300 maxi i mały bufor niestety ) Myslę że na jesień ją odpalę więc już wkrótce bedę wiedział czy popełniłem błąd czy nie no i bez ściemniania napiszę o tym na forum. Będzie to więc reklama albo antyreklama tej pompy Do P pewnie musiałbyś dołożyć koło 7 ~ 8 po 5 latach wyjdziesz na zero potem będziesz dopłacać do interesu. Napisz jak z hałasem i funkcjonalnością sterownika i oby nie było tak jak z tymi tanimi autami u mnie straszy rudera gdzie te cuda sprzedawali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKJANK 15.06.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 18000:- Tyle bym jednak za Chinczyka nie dal.... nawet z najlepszym Czerwcowym COP Kup sobie niemiecką pompę, zapłać jak za niemiecką, płać rachunki jak niemiec, ale też zarabiaj w euro. wtedy będziesz zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKJANK 15.06.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 18000:- Tyle bym jednak za Chinczyka nie dal.... nawet z najlepszym Czerwcowym COP jak widzę że od lutego 2013 ma ktoś 6479 postów to, albo jesteś na rencie, albo jest z Tobą bardzo źle..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.06.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Kup sobie niemiecką pompę, zapłać jak za niemiecką, płać rachunki jak niemiec, ale też zarabiaj w euro. wtedy będziesz zadowolony Jak kupi niemiecką za cenę niemiecką, to jakość również będzie miał niemiecką. A chiński wynalazek wiadomo że ubogi do granic wytrzymałości, niech również będzie odpowiednio i proporcjonalnie tańszy. Jeśli cena zbliża się do 20000zł, to ja czegoś także nie rozumiem, jak poprzednicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.06.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Do P pewnie musiałbyś dołożyć koło 7 ~ 8 po 5 latach wyjdziesz na zero potem będziesz dopłacać do interesu. Ooo proszę, to już się o "grunt" wyceny powietrznych ocierają A miały tanieć???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.06.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Ooo proszę, to już się o "grunt" wyceny powietrznych ocierają A miały tanieć???? ostatnio zdrożały o 6% a tutaj chodziło o kompletna kotłownię z cwu 300l itd. porównywalna albo lepsza od tego chińczyka 18kw przy +15 i z 6kw przy -15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.06.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 ostatnio zdrożały o 6% a tutaj chodziło o kompletna kotłownię z cwu 300l itd. porównywalna albo lepsza od tego chińczyka 18kw przy +15 i z 6kw przy -15 Ale ja rozumiem o co chodziło. O kompletną kotłownię za 27 - 28k. Czyli tak jak napisałem, ociera się to o gruntową prawie..... 8 - 10 kW niezależnie od temperatury zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 15.06.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Ale ja rozumiem o co chodziło. O kompletną kotłownię za 27 - 28k. Czyli tak jak napisałem, ociera się to o gruntową prawie..... 8 - 10 kW niezależnie od temperatury zewnętrznej. Z odwiertami? tutaj też 8kw przy -15 i cop 2,5 to tylko o 1 gorzej od gruntowego "Strzegomia" Edytowane 15 Czerwca 2014 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 16.06.2014 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Ale ja rozumiem o co chodziło. O kompletną kotłownię za 27 - 28k. Czyli tak jak napisałem, ociera się to o gruntową prawie..... 8 - 10 kW niezależnie od temperatury zewnętrznej. Jeśli Szanowny Wihajster zrobi mi kompletną kotłownie za cenę "ocierającą się" się o 27-28k to zapraszam do Kielc Koszt wiercenia w Świętokrzyskiem jest wysoki a kolektor poziomy odpada bo mam piasek. Najtańszy bodajże ghs wyszedł mi ponad 40 a wszystko dobrane na styk . Wiadomo że gruntówka jest lepsza ale nie ma co prowadzić "krucjaty" przeciw powietrznym. Aha ,gdybym miał gaz to miałbym wszystkie pompy głęboko w ...poważaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 16.06.2014 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Sama prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.06.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Wiadomo że gruntówka jest lepsza ale nie ma co prowadzić "krucjaty" przeciw powietrznym. Aha ,gdybym miał gaz to miałbym wszystkie pompy głęboko w ...poważaniu Jak miałbym miec gaz to bym wybrał bufor z grzałkami w II taryfie, inwestycyjnie najtaniej, duzo, duzo taniej niz gaz, jednakowy koszt grzania i całkowity brak kosztów serwisu, to jakie zalety ma gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.06.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Z odwiertami? tutaj też 8kw przy -15 i cop 2,5 to tylko o 1 gorzej od gruntowego "Strzegomia" Jesli dla Ciebie jako instalatora roznica COP o wartosc 1 to jest "tylko 1", to bron nas Boze przed takimi "fachfocami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.06.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Aha ,gdybym miał gaz to miałbym wszystkie pompy głęboko w ...poważaniu Ja mialem gaz 10 lat. Nidy wiecej i za zadna kase. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.06.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Jeśli Szanowny Wihajster zrobi mi kompletną kotłownie za cenę "ocierającą się" się o 27-28k to zapraszam do Kielc Koszt wiercenia w Świętokrzyskiem jest wysoki a kolektor poziomy odpada bo mam piasek. Najtańszy bodajże ghs wyszedł mi ponad 40 a wszystko dobrane na styk . Wiadomo że gruntówka jest lepsza ale nie ma co prowadzić "krucjaty" przeciw powietrznym. Aha ,gdybym miał gaz to miałbym wszystkie pompy głęboko w ...poważaniu Jakbyś miał gaz to dopiero byś płakał na wysokość rachunków, więc może lepiej dla Ciebie, że nie masz;) A co do odwiertów to potwierdzam - gdyby ceny w realu były takie jak tu podają na fm to każdy miałby gruntówkę z odwiertami. Ja jak zbierałem wyceny to wszyscy zgodnie mówili, że poniżej 80zł/m i porządnie się nie da, więc po podliczeniu wychodziło mi najbiedniej 10tys. drożej niż porządna PW z chłodzeniem. Licząc optymistycznie, że dzięki lepszej sprawności zyskam rocznie 500zł na rachunkach to czas wyrównania wyjdzie 20 lat - sorry, ale to za długo. Za 20lat mogą być już inne technologie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.06.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Jesli dla Ciebie jako instalatora roznica COP o wartosc 1 to jest "tylko 1", to bron nas Boze przed takimi "fachfocami". No tak bo od października do kwietnia mam non stop -15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.06.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Z odwiertami? tutaj też 8kw przy -15 i cop 2,5 to tylko o 1 gorzej od gruntowego "Strzegomia" A Ty uwzględniłeś w wycenie Mitsubishi ZUBADAN? Nie? -to dlaczego ode mnie wymagasz więcej? Przyjąłem dolne źródło poziome i już niewiele brakuje do powietrznej. Jak komu indywidualne warunki gruntowe nie pozwalają, to co ja poradzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.06.2014 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 A Ty uwzględniłeś w wycenie Mitsubishi ZUBADAN? Nie? -to dlaczego ode mnie wymagasz więcej? Przyjąłem dolne źródło poziome i już niewiele brakuje do powietrznej. Jak komu indywidualne warunki gruntowe nie pozwalają, to co ja poradzę Poziomek? to raczej z chłodzenia nici trzeba doliczyć jakąś klime szczególnie jak jest poddasze użytkowe no i mieć dużą działkę to też kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 17.06.2014 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 A w ogóle, to niezwykłe są parametry MD50D - bo o tym toczy się dyskusja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.06.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Poziomek? to raczej z chłodzenia nici trzeba doliczyć jakąś klime szczególnie jak jest poddasze użytkowe no i mieć dużą działkę to też kosztuje Dzialki "na wsi" kupuje sie minimum 10 arow. Na takiej zrobisz kolektor poziomy bez problemu. Jak kogos stac na kupno 7-arowej dzialki w miescie, to go bedzie i stac na odwierty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts