Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa powietrze - woda md50d - niezwykłe parametry

leniwybudowniczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 181
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

2x 3,5kW chodniczej w sumie za 5600 zl. Majatek to to nie jest, jak by nie patrzec. :)

No ale jednak i masz " wiatraki " na elewacji jakbyś miał pc pw a parter dalej bez klimy.

Pieniądze na dz na klime następna kasa a wszystko po to żeby mieć rachunek niższy o 300 ~ 500zł/rok no ale każdy ma wolny wybór ile inwestować w budynek.

Masz multi split czy dwie skrzynie wiszą bo taniej jest dwa pojedyncze :-)

No ale jednak i masz " wiatraki " na elewacji jakbyś miał pc pw a parter dalej bez klimy.

Pieniądze na dz na klime następna kasa a wszystko po to żeby mieć rachunek niższy o 300 ~ 500zł/rok no ale każdy ma wolny wybór ile inwestować w budynek.

Masz multi split czy dwie skrzynie wiszą bo taniej jest dwa pojedyncze :-)

Nie na elewacji, ale na kominie od strony ogrodu. Jednego widac bokiem a drugiego wogole, bo od strony kalenicy jest, ale to zawsze jakis dodatkowy grat. Urody na pewno nie dodaje.

Inwestycja w klime to chyba po to, zeby miec wyzsze rachunki, a nie oszczedzic, bo na czym niby ta oszczednosc? Na chlodzeniu latem?. Ona na chlodzenie potrzebuje pradu i kreci licznikiem. :)

Mam 2x split. Nie dlatego ze bylo taniej, tylko za porada instalatorow z tego forum i nie tylko z tego oraz ogladajac mozliwosci jednego i drugiego rozwiazania. Mam wrazenie, ze multisplit zatrzymal sie technologicznie jakies 3-4 lata temu, a nad splitami troszke popracowali. Multislit nie mial programowania dobowego, osuszania wymiennika po chlodzeniu, osuszania pomieszczenia, trybu snu i jeszcze paru drobniejszych i mniej przydatnych "bajerow".

Nie na elewacji, ale na kominie od strony ogrodu. Jednego widac bokiem a drugiego wogole, bo od strony kalenicy jest, ale to zawsze jakis dodatkowy grat. Urody na pewno nie dodaje.

Inwestycja w klime to chyba po to, zeby miec wyzsze rachunki, a nie oszczedzic, bo na czym niby ta oszczednosc? Na chlodzeniu latem?. Ona na chlodzenie potrzebuje pradu i kreci licznikiem. :)

Mam 2x split. Nie dlatego ze bylo taniej, tylko za porada instalatorow z tego forum i nie tylko z tego oraz ogladajac mozliwosci jednego i drugiego rozwiazania. Mam wrazenie, ze multisplit zatrzymal sie technologicznie jakies 3-4 lata temu, a nad splitami troszke popracowali. Multislit nie mial programowania dobowego, osuszania wymiennika po chlodzeniu, osuszania pomieszczenia, trybu snu i jeszcze paru drobniejszych i mniej przydatnych "bajerow".

A co na to kominiarz?

Oszczędność na kosztach inwestycji i eksploatacji także w/g producentów chłodzenie płaszczyznowe jest tańsze w eksploatacji.

Poza tym nie ma problemu z legionellą i smrodkiem z klimatyzacji.

A co na to kominiarz?

Oszczędność na kosztach inwestycji i eksploatacji także w/g producentów chłodzenie płaszczyznowe jest tańsze w eksploatacji.

Poza tym nie ma problemu z legionellą i smrodkiem z klimatyzacji.

Przeciez nie jest zainstalowana do gory komina tylko z boku. :)

Ja potrzebuje 20-30 dni w roku ochlodzic 2 pomieszczenia na poddaszu. Ot i cala filozofia. Nie jest to klima kanalowa ktora sie trudno czysci. Plyn do dezynfekcji i deodoracji wymiennika to na Allegro 50 zl i pewnie starczy na pare latek (chyba, ze poprosze Ciebie o "serwis" za 150 zl ;)).

Jak sie powiedzialo A, to trzeba powiedziec B.

Przeciez nie jest zainstalowana do gory komina tylko z boku. :)

Ja potrzebuje 20-30 dni w roku ochlodzic 2 pomieszczenia na poddaszu. Ot i cala filozofia. Nie jest to klima kanalowa ktora sie trudno czysci. Plyn do dezynfekcji i deodoracji wymiennika to na Allegro 50 zl i pewnie starczy na pare latek (chyba, ze poprosze Ciebie o "serwis" za 150 zl ;)).

Jak sie powiedzialo A, to trzeba powiedziec B.

No i na te 30 dni to wystarczy podłogówka + ewentualnie ściana.

Z punktu widzenia technicznego to ważniejsze jest umycie skraplacza to u ciebie technika alpinistyczna albo zwyżka ;)

Tutaj znajdziesz stopniodni chłodnicze

http://www.andretti.pl/wxdegreedetail.php

No i na te 30 dni to wystarczy podłogówka + ewentualnie ściana.

Z punktu widzenia technicznego to ważniejsze jest umycie skraplacza to u ciebie technika alpinistyczna albo zwyżka ;)

Tutaj znajdziesz stopniodni chłodnicze

http://www.andretti.pl/wxdegreedetail.php

Mowisz, ze legionella w jednostce zewnetrznej moze byc problemem? ;)

Z puntu widzenia technicznego, to ja tam mam obok komina wylaz i lawe kominiarska. Dostep pezproblemowy.

Policze mniej wiecej ile tych dni "chlodniczych" bedzie u mnie tego lata oraz ile te "wspaniale inwertery" nakreca na liczniku.

Mowisz, ze legionella w jednostce zewnetrznej moze byc problemem? ;)

Z puntu widzenia technicznego, to ja tam mam obok komina wylaz i lawe kominiarska. Dostep pezproblemowy.

Policze mniej wiecej ile tych dni "chlodniczych" bedzie u mnie tego lata oraz ile te "wspaniale inwertery" nakreca na liczniku.

Nie - wysokie skraplanie jak wymiennik się zawali brudem z komina np. albo tym co lata z topoli - to jak wysoka temp. gz

Nie - wysokie skraplanie jak wymiennik się zawali brudem z komina np. albo tym co lata z topoli - to jak wysoka temp. gz

Przy moim paleniu nie grozi. Za malo pale i tylko brykietem drzewnym. Okopcony mam jedynie daszek od komina. Ogladalem to wczoraj z bardzo bliska.

Topolami tez mnie "straszyl" ten co instalowal. Widac na szkoleniach o tym mowia. ;)

Ludzie z pompami PW pewnie ze 2-3x do roku musza czyscic. Ta klima bedzie pracowala ze 150h w roku, a pompa ciepla PW pracuje pewnie z 1500h, a wiec 10x wiecej.

BTW:

Nie kojarze sytuacji doladowania czynnika do instalacji. Taszczyli na dach jakies manometry z rurkami i pompe prozniowa. Zadnego dodatkowego pojemnika czy czegos takiego nie przyuwazylem. Klima ma wg opisu 1kg czynnika i powyzej 5m instalacji powinno sie doladowac 20g/m. U mnie jest ten instalacji z 8-9m, powiniej jakies 60-80g dolozyc (R410A). Dopytywac i scigac? Moglem to przeoczyc?

Edytowane przez Pyxis

Przy moim paleniu nie grozi. Za malo pale i tylko brykietem drzewnym. Okopcony mam jedynie daszek od komina. Ogladalem to wczoraj z bardzo bliska.

Topolami tez mnie "straszyl" ten co instalowal. Widac na szkoleniach o tym mowia. ;)

Ludzie z pompami PW pewnie ze 2-3x do roku musza czyscic. Ta klima bedzie pracowala ze 150h w roku, a pompa ciepla PW pracuje pewnie z 1500h, a wiec 10x wiecej.

BTW:

Nie kojarze sytuacji doladowania czynnika do instalacji. Taszczyli na dach jakies manometry z rurkami i pompe prozniowa. Zadnego dodatkowego pojemnika czy czegos takiego nie przyuwazylem. Klima ma wg opisu 1kg czynnika i powyzej 5m instalacji powinno sie doladowac 20g/m. U mnie jest ten instalacji z 8-9m, powiniej jakies 60-80g dolozyc (R410A). Dopytywac i scigac? Moglem to przeoczyc?

He he jak chłopakom od klimy padnie zatowarowana chłodnia to nie trzeba będzie na szkoleniach powtarzać.

Przy pw wystarczy max 2 razy/rok miękką miotłą przejechać i raz na dwa trzy lata umyć.

Inwerter jak ma za mało czynnika to nie osiągnie max wydajności.

Z zimną podłogą ma problemu.

Dobry pomysł, zamontujmy chłodzenie od dołu a ogrzewanie od góry.... W szkole chodziłeś na mirabelki zamiast na fizykę?

A powiedz to tym u których działa

Proponuję udać się do zabytkowych obiektów w których to działa od ho ho widać kiedyś lepiej uczyli fizyki.

Kiedyś używali do tego wody z górskich rzek ale tera jest forum muratora a ten beton co tu pisze wie lepiej.

A w basenie m. śródziemnego do teraz nie izoluje się podłóg jak myślisz po co

Jesli czynnika zamiast 1080g jest tam tylko standardowe 1000g, to jaka bedzie skala tego spadku maksymalneju sprawnosci?

Jak duzy to bled w sztuce ze strony instalatora?

To 8% braku czy to odpowiada wydajności mniejszej o 8% to może wie producent.

Sam musisz sobie odpowiedzieć czy to duży czy mały błąd.

Gdyby to było mało znaczące producent nie wymagałby uzupełniania.

Sam widzisz jak to jest z instalatorami. Na chwile oko oderwiesz i juz Cie rypia....

A ja im mineralke z lodoweczki... koowa ... guma i waskie drzwi. :)

przyznaj szukałeś najtaniej więc chłopaki zaoszczędzili na czynniku ;)

jak masz najtańszy lg to zarobili po 800zł minus materiały na sztuce o ile podajesz cenę netto to się dziwisz że liczyli każdy grosz - cennik mam z 2013:)

to nic u mnie jest gość co robi za 300 (te z castoramy)bo dostał kiedyś dotację na firmę w tym roku nie robi bo fura się sypnęła a on goły :)

słyszałem że na koniec to robił taki numer że podpinał puste butle i kasował za czynnik ale był najtańszy :)

przyznaj szukałeś najtaniej więc chłopaki zaoszczędzili na czynniku ;)

Facet kupuje u mnie lacze internetowe. "Poczestowal" pracownikow co instalowali mu neta wizytowka. Ta trafila do mnie na biurko. Akurat myslalem o klimie i sie napatoczyla. Zadzwonilem i popwiedzialem co potrzebuje. Facet zaproponowal Gree i kwote za calosc z instalacja. Po szperaniu w necie i rekonesansie co to jest to "Gree", zgodzilem sie i nawet nie zajaknalem co do ceny (2800,- z instalacja od sztuki do reki). Ja przygotowalem zasilanie i ja przygotowalem przepusty w dachu. Czego do ciula jeszcze oczekiwal? "Clintona" po robocie? ;)