MarcinSK 20.02.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Witam mam problem z lewym skrzydem okiennym, ostatnio otwierając okno wylecialo mi z dolego zawiasu i srodkowego ;/ Dolny zawias jest ewidentnie złamany a ten srodkowy tez jest cos z nim nie tak. Wstawie zdjecia zeby było mozna zobaczyc o co mi chodzi , i stad moje pytanie dostane gdzies takie zawiasy , i czy sam uda mi sie to wymienic czy niezbędna jakas firma ? nie wiem dokladnie jakie one maja być(rozmiar itd.) Dlatego zgłaszam sie na forum o pomoc , zebyście mi coś doradzili . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 20.02.2014 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Wymiana to żaden problem. Gorzej znaleźć miejsce gdzie kupić taki zawias. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinSK 20.02.2014 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 No właśnie teraz bd musiał sie niezle naszukac zeby dostać gdzies taki zawias .. najgorsze jest to ze nie wiem jaki on ma byc konkretniee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 20.02.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Mam ten sam problem. Moje okno ma 16 lat a firma produkująca już dawno nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.02.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Te zawias podobny jest do starego Winkhausa. Ale mogę się mylić, dlatego zanim kupisz poczekaj na potwierdzenie kogoś bardziej kumatego Jak otworzysz okno, to na okuciu będzie jakiś znak - może napis Winkhaus, może SI a może jeszcze coś innego. Nie ma wielu producentów okuć, więc jest o tyle łatwiej. By wymienić ten zawias, musisz zdjąć skrzydło (czyli wczesniej wypiąć bolec na górnym zawiasie). Jak odkręcisz dolny, przemierzysz - to możesz zamawić nowy. I jeśli jest tak jak mi się wydaje, to dostaniesz go np. tu: http://okucia24.com/zawias-ramowy-zawias-skrzydla-esv-6-3-16-wersja-biala-winkhaus,id752.html Firewall - Ty, doświadczony forumowicz masz problem? No to ucz się od nowego kolegi i szybciutko wrzucaj fotkę. Damy radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 21.02.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Nie muszę wrzucać fotki bo poszedł mi zawias dolny ramy Aubi EB001. Masz dostęp do takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 21.02.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Fin, napisy na zasuwnicy nie zawsze potwierdzają jaki zawias dolny został zawarty, niestety, z tym różnie bywało, nawet u dużych producentów sprzed lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.02.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) Nie muszę wrzucać fotki bo poszedł mi zawias dolny ramy Aubi EB001. Masz dostęp do takiego? Wrzuć ogłoszenie na forum oknonetu. Tam są wyłącznie sprzedawcy i może któryś z nich ma w sklepie jakiś stary narożnik okna z takim zawiasem.. a to o ten chodzi: http://www.ebay.ca/itm/Aubi-EB001-EW203-Ecklagerset-verzinkt-fur-Holz-Kunststofffenster-Neu-/300752763366 ? Edytowane 22 Lutego 2014 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 25.02.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Tak, potrzebuję ten element Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henioo 30.03.2021 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Witam, jestem tu pierwszy raz - sorki że wznawiam tak stary temat, ale potrzebuję pomocy. Jak widać na zdjęciach - pękł mi stary zawias w oknie, dolny. Jak to ustrojstwo można wymienić? Jest jakaś możliwość? Jeśli tak, to gdzie kupić taki zawias? Pomocy! Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 30.03.2021 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 zrobiłeś zdjecie tak jak sie urwało, czy wyrwało zawias całkiem / czy brakowało tam wkrętów i odpadł? zdejm osłonke białą z zawiasu lub zadzwoń 502080438 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 30.03.2021 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Pękły wkręty i bolce bo zawias zardzewiał i podczas obrotu był za duży opór. To Roto, wymiana na taki sam jest kiepskim pomysłem bo w otworach zostały urwane wkręty i nie zrobisz tego. Albo wymiana na inny z inną otworówką albo taki sam i przesunięcie o 3-4 mm obu elementów , na skrzydle i ramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henioo 30.03.2021 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 zrobiłeś zdjecie tak jak sie urwało, czy wyrwało zawias całkiem / czy brakowało tam wkrętów i odpadł? zdejm osłonke białą z zawiasu lub zadzwoń 502080438 Jacek, dziękuję. Ściągnę osłonkę i zrobię zdjęcie. Skontaktuję się z Tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henioo 30.03.2021 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Pękły wkręty i bolce bo zawias zardzewiał i podczas obrotu był za duży opór. To Roto, wymiana na taki sam jest kiepskim pomysłem bo w otworach zostały urwane wkręty i nie zrobisz tego. Albo wymiana na inny z inną otworówką albo taki sam i przesunięcie o 3-4 mm obu elementów , na skrzydle i ramie. Ivo, dziękuję za odpowiedź. Faktycznie było, jak piszesz, podczas obrotu/otwierania okna pękło. Dla mnie to dziwna sprawa, bo nigdy się z takim czymś nie spotkałem, ale to nieważne w sumie już teraz. Piszesz, że przesunięcie o 3-4 mm obu elementów, czyli można kupić taki sam zawias (mam nadzieję, że są dostępne w sprzedaży), i zamontować 3-4 mm wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.03.2021 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Piszesz, że przesunięcie o 3-4 mm obu elementów, czyli można kupić taki sam zawias (mam nadzieję, że są dostępne w sprzedaży), i zamontować 3-4 mm wyżej? Tak, właśnie to IVO napisał. Jeśli się czujesz na siłach to pewnie sobie poradzisz. Jeśli nie - to pierwszy lepszy serwisant Ci to zrobi. Ps. Ciekaw jestem porady kolegi od telefonu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 31.03.2021 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Tak, właśnie to IVO napisał. Jeśli się czujesz na siłach to pewnie sobie poradzisz. Jeśli nie - to pierwszy lepszy serwisant Ci to zrobi. Ps. Ciekaw jestem porady kolegi od telefonu.. Widzę lekką szyderę w twoich literkach pewny jesteś że wkrecili wszystkie wkręty w zawias? Wiekle widziałem już zawiasy nie rdzewieją same z siebie:) Dawno tu nie zaglądałem ponad 10 lat telefon podałem po to by pomóc koledze i ewentualnie podesłać zawias za frii bo nie siędze stale na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.03.2021 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 (edytowane) Pewna jest tylko mała "szydera", ale szczerze ciekaw jestem porady. Zwyczajnie sam chcę się czegoś nauczyć (bez szydery!). Jak widać - tematy i odpowiedzi służą także kolejnym "pokoleniom". Mam rozumieć, że zakładasz iż zawias siedział tylko na bolcach? Na fotkach widać 4 dziury i ślady po zerwanych bolcach, przerdzewiały dół. Także chyba diagnoza kolegi IVO jest słuszna. Edit: doceniam chęć pomocy i ofertę przesłania części. Edytowane 31 Marca 2021 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 31.03.2021 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Pewna jest tylko mała "szydera", ale szczerze ciekaw jestem porady. Edit: doceniam chęć pomocy i ofertę przesłania części. Czasami takie akademickie stukanie nie daje potomności wiedzy, ona gubi się w chaosie nadmiaru treści. Myślę ,że kolega ściągnął osłonke i potrafił to sam rozwiązać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 31.03.2021 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Nie sprzeczać się proszę, po pierwsze to zawias Roto z bolcami 3mm, nie ma szans żeby to siedziało bez wkrętów ( w odróżnieniu od bliźniaczego zawiasu z długimi bolcami 6mm ), po drugie widać po otworach że wkręty (teraz już urwane) były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 01.04.2021 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Nie sprzeczać się proszę, po pierwsze to zawias Roto z bolcami 3mm, nie ma szans żeby to siedziało bez wkrętów ( w odróżnieniu od bliźniaczego zawiasu z długimi bolcami 6mm ), po drugie widać po otworach że wkręty (teraz już urwane) były. Tylko co stało się z bolcami? Też zżarte przez rudą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts