agndro 20.02.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Witam czy możliwe aby rachunek za prąd za okres pół roku mógł wynieść 560zł jeżeli jest to dom w budowie w którym nie prowadzi się żadnych prac i przez cały ten okres ani razu nie używało się prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuxszyk 20.02.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Jest to mozliwe. Masz taryfe budowlana gdzie doliczane sa do rachunku dodatkowe oplaty. Ja tez nie mieszkam i zuzycie jest praktycznie zerowe, a raschunki za 2m-ce to ponad 230pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 21.02.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Oj możliwe możliwe, za pół roku i 85kWh zapłaciliśmy 485zł, teraz za kolejne 2 miechy mamy 110zł nie przewidziany żaden pobór, tylko opłaty wyssane z palca. A w taryfie jak byk że maja prawo UCZCIWIE policzyć koszty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 21.02.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 A ile macie kWh mocy przyłączeniowej i jakie zabezpieczenia, bo podobno to jest związane ściśle potem z opłatami. Płaciłam co miesiąc, nawet bez zużywania prądu wychodził abonament ok 60-80zł/mies. Najtaniej wychodziło duże zużycie, tylko ok 1zł/kWh.Przy kilku kWh poboru prądu, to wychodziło nawet 60 zł/kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.02.2014 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 nie kWh tylko kW mocy przyłączeniowej - około 6 zł za kW/m - stawka zależna od operatora Więc jeśli zamówiłeś na budowę przyłącze 16 kW to będziesz płacił 96 zł /m za samą przyjemność posiadania przyłącza. Rachunki kończą się wraz z odbiorem domu i przejściem na normalną taryfę "G". W niektórych zakładach energetycznych przejście na tą taryfę jest mozliwe wcześniej bez odbioru domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 22.02.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 W niektórych zakładach energetycznych przejście na tą taryfę jest mozliwe wcześniej bez odbioru domu. Jaki ma kolega w tym interes by tak pisać??? Proszę zapoznać się z tematem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2579654.html I proszę też uświadomić sobie, że prawo w tym względzie jest jednakie dla wszystkich ZE. Nie ma "niektórych" ZE, ale niektóre ZE mogą to prawo naginać/łamać dla swych potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.02.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Jaki ma kolega w tym interes by tak pisać??? Proszę zapoznać się z tematem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2579654.html I proszę też uświadomić sobie, że prawo w tym względzie jest jednakie dla wszystkich ZE. Nie ma "niektórych" ZE, ale niektóre ZE mogą to prawo naginać/łamać dla swych potrzeb. Jaki mam interes? Oczywiście ogromny:lol2: Oczywiście że prawo jest jedno. I co z tego??? Poszukaj tematów na tym forum - w kilku ZE nie było problemu ze zmianą taryfy przed zakończeniem budowy. W większości taki manewr nie przechodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 22.02.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Skoro jak piszesz prawo jest jedno i w jednym ZE można a w drugim nie można to ktoś to prawo łamie.Należy dociekać i wyjaśniać gdzie leży prawda a nie być tubą propagandową chorej rzeczywistości kolego.Chyba, że masz rzeczywiście w tym interes. A jeśli gdzieś coś nie przechodzi to należy domagać się podania podstawy owego "nieprzechodzenia" a nie pisać, że nie bo nie bez zagłębiania się w szczegóły.Tak jak postąpił autor wątku pod wskazanym linkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 22.02.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) w kilku ZE nie było problemu ze zmianą taryfy przed zakończeniem budowy. W większości taki manewr nie przechodzi. To zastanów się dlaczego w jednych ZE "taki manewr" przechodzi a w innych nie. Podpowiem - ci pierwsi dostali już "po uszach", drudzy jeszcze nie. Ale to kwestia czasu. Ci drudzy mają po prostu mniej kumatych prezesów. Edytowane 22 Lutego 2014 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.02.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 i należy z tego korzystać - chyba że masz ochotę przez 1,5 - 2 lata budowy płacić po 100zł/m bez zużycia prądu. Chyba że wcześniej było się sprytnym i na czas budowy przyłączyło się moc 3 kW. Wtedy rachunki są do przełknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.02.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 . Należy dociekać i wyjaśniać gdzie leży prawda a nie być tubą propagandową chorej rzeczywistości kolego. Chyba, że masz rzeczywiście w tym interes. Antoni - wytropiłeś kolejny spisek??? Chorą rzeczywistością jest kwalifikowanie placu budowy domu jednorodzinnego do taryfy C. Takie mam zdanie. I co mi zrobisz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 22.02.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) Chorą rzeczywistością jest kwalifikowanie placu budowy domu jednorodzinnego do taryfy C. Twórcy tej rzeczywistości wyszli z założenia, że Polak to idiota i samodzielnie domu pobudować nie potrafi. Zleci to, jak każdy szanujący się obywatel US lub UK, firmie specjalizującej się w budowaniu domów - zatem budowa domu będzie działalnością gospodarcza. Nie zajarzyli że Polak to sprytna bestia, sam se poradzi i firm budowlanych nie potrzebuje... a nawet potrafi mieszkać w niepobudowanym domu Edytowane 22 Lutego 2014 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 22.02.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Nie spisek a wskazywanie gloryfikowania głupoty hasłem "tak być musi bo zmienić się nie da".Otóż da się co widać po zawartości wskazanego linku.A kto przeprowadza ową "kwalifikację" ???Otóż ZE, który wszystkie place budów wsadza do jednego wora, o czym pisze Zbyszek.Jednak czasy hegemonii ZE mijają bezpowrotnie. Więc jeśli kolego chcesz zgodnie z "prawem" płacić haracz za to, że doprowadzono Ci zasilanie do placu budowy to płać i jeśli chcesz przechodzić nad tym do porządku dziennego to przechodź, lecz przedtem wskaż kto łamie prawo.Czy ten ZE w którym można, czy ten ZE w którym nie można?Bo, że prawo jest łamane to nawet ślepy zauważy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.02.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 no dobra. Ja wezmę koktajle mołotowa Ty weź granaty i idziemy pod PGE. Albo inny Tauron. Tylko takie rozwiązanie widzę w Twoim stanie ducha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 22.02.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Bzdury prawisz Waść.A mój stan ducha jest ok a we wskazanym linku nikomu taka myśl nawet przez głowę nie przeszła.Więc najpierw proszę byś czytał i zrozumiał że jednak można, a dopiero później pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.02.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 w Tauronie na Śląsku wystarczy zaświadczenie o odebraniu instalacji przez elektryka i możemy przechodzić na "normalną" taryfę. pisał o tym na forum np. Arturo72. ja sam dzwoniłem na infolinię i potwierdzili mi tę informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.02.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 w Tauronie na Śląsku wystarczy zaświadczenie o odebraniu instalacji przez elektryka i możemy przechodzić na "normalną" taryfę. pisał o tym na forum np. Arturo72. ja sam dzwoniłem na infolinię i potwierdzili mi tę informację. Potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 23.02.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Taryfa budowlana nie ma żadnych podstaw prawnych, istnieje w celu oskalpowania osób fizycznych oraz firm zajmujących SIĘ BUDOWĄ DOMU, CZYLI TZW KLUCZ. Ja właśnie przebrnęłam przez tę procedurę i mam już umowę na G11 mimo bardzo odległej perspektywy zamieszkania. Trwało to długo i kosztowało mnóstwo nerwów dzięki PGE, które "zagubiło"moją umowę...Założyłam wątek-przeczytaj:cool: Antoni - wytropiłeś kolejny spisek??? Chorą rzeczywistością jest kwalifikowanie placu budowy domu jednorodzinnego do taryfy C. Takie mam zdanie. I co mi zrobisz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpbud 01.03.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Jest to bardzo możliwe. U mnie ostatnio rachunek przyszedł na ponad 400 zł, a korzystałem z urządzeń podobnie jak wtedy co rachunki przychodziły po 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 01.03.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Przecież masz wyżej opisane, jak nie płacić. Chyba że chcesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts