Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rachunek za prąd

Recommended Posts

A ile macie kWh mocy przyłączeniowej i jakie zabezpieczenia, bo podobno to jest związane ściśle potem z opłatami.

Płaciłam co miesiąc, nawet bez zużywania prądu wychodził abonament ok 60-80zł/mies.

Najtaniej wychodziło duże zużycie, tylko ok 1zł/kWh.Przy kilku kWh poboru prądu, to wychodziło nawet 60 zł/kWh

nie kWh tylko kW mocy przyłączeniowej - około 6 zł za kW/m - stawka zależna od operatora Więc jeśli zamówiłeś na budowę przyłącze 16 kW to będziesz płacił 96 zł /m za samą przyjemność posiadania przyłącza. Rachunki kończą się wraz z odbiorem domu i przejściem na normalną taryfę "G". W niektórych zakładach energetycznych przejście na tą taryfę jest mozliwe wcześniej bez odbioru domu.

W niektórych zakładach energetycznych przejście na tą taryfę jest mozliwe wcześniej bez odbioru domu.
Jaki ma kolega w tym interes by tak pisać???

Proszę zapoznać się z tematem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2579654.html I proszę też uświadomić sobie, że prawo w tym względzie jest jednakie dla wszystkich ZE. Nie ma "niektórych" ZE, ale niektóre ZE mogą to prawo naginać/łamać dla swych potrzeb.

Jaki ma kolega w tym interes by tak pisać???

Proszę zapoznać się z tematem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2579654.html I proszę też uświadomić sobie, że prawo w tym względzie jest jednakie dla wszystkich ZE. Nie ma "niektórych" ZE, ale niektóre ZE mogą to prawo naginać/łamać dla swych potrzeb.

Jaki mam interes? Oczywiście ogromny:lol2:

Oczywiście że prawo jest jedno. I co z tego??? Poszukaj tematów na tym forum - w kilku ZE nie było problemu ze zmianą taryfy przed zakończeniem budowy. W większości taki manewr nie przechodzi.

Skoro jak piszesz prawo jest jedno i w jednym ZE można a w drugim nie można to ktoś to prawo łamie.

Należy dociekać i wyjaśniać gdzie leży prawda a nie być tubą propagandową chorej rzeczywistości kolego.

Chyba, że masz rzeczywiście w tym interes.

A jeśli gdzieś coś nie przechodzi to należy domagać się podania podstawy owego "nieprzechodzenia" a nie pisać, że nie bo nie bez zagłębiania się w szczegóły.

Tak jak postąpił autor wątku pod wskazanym linkiem.

w kilku ZE nie było problemu ze zmianą taryfy przed zakończeniem budowy. W większości taki manewr nie przechodzi.

To zastanów się dlaczego w jednych ZE "taki manewr" przechodzi a w innych nie.

Podpowiem - ci pierwsi dostali już "po uszach", drudzy jeszcze nie. Ale to kwestia czasu. Ci drudzy mają po prostu mniej kumatych prezesów. ;)

Edytowane przez zbich70

i należy z tego korzystać - chyba że masz ochotę przez 1,5 - 2 lata budowy płacić po 100zł/m bez zużycia prądu.

Chyba że wcześniej było się sprytnym i na czas budowy przyłączyło się moc 3 kW. Wtedy rachunki są do przełknięcia.

.

Należy dociekać i wyjaśniać gdzie leży prawda a nie być tubą propagandową chorej rzeczywistości kolego.

Chyba, że masz rzeczywiście w tym interes.

Antoni - wytropiłeś kolejny spisek???

Chorą rzeczywistością jest kwalifikowanie placu budowy domu jednorodzinnego do taryfy C. Takie mam zdanie. I co mi zrobisz???

Chorą rzeczywistością jest kwalifikowanie placu budowy domu jednorodzinnego do taryfy C.

Twórcy tej rzeczywistości wyszli z założenia, że Polak to idiota i samodzielnie domu pobudować nie potrafi. Zleci to, jak każdy szanujący się obywatel US lub UK, firmie specjalizującej się w budowaniu domów - zatem budowa domu będzie działalnością gospodarcza.

Nie zajarzyli że Polak to sprytna bestia, sam se poradzi i firm budowlanych nie potrzebuje... a nawet potrafi mieszkać w niepobudowanym domu :D

Edytowane przez zbich70

Nie spisek a wskazywanie gloryfikowania głupoty hasłem "tak być musi bo zmienić się nie da".

Otóż da się co widać po zawartości wskazanego linku.

A kto przeprowadza ową "kwalifikację" ???

Otóż ZE, który wszystkie place budów wsadza do jednego wora, o czym pisze Zbyszek.

Jednak czasy hegemonii ZE mijają bezpowrotnie.

Więc jeśli kolego chcesz zgodnie z "prawem" płacić haracz za to, że doprowadzono Ci zasilanie do placu budowy to płać i jeśli chcesz przechodzić nad tym do porządku dziennego to przechodź, lecz przedtem wskaż kto łamie prawo.

Czy ten ZE w którym można, czy ten ZE w którym nie można?

Bo, że prawo jest łamane to nawet ślepy zauważy.

Gość Arturo72
w Tauronie na Śląsku wystarczy zaświadczenie o odebraniu instalacji przez elektryka i możemy przechodzić na "normalną" taryfę. pisał o tym na forum np. Arturo72. ja sam dzwoniłem na infolinię i potwierdzili mi tę informację.

Potwierdzam :)

Taryfa budowlana nie ma żadnych podstaw prawnych, istnieje w celu oskalpowania osób fizycznych oraz firm zajmujących SIĘ BUDOWĄ DOMU, CZYLI TZW KLUCZ.

Ja właśnie przebrnęłam przez tę procedurę i mam już umowę na G11 mimo bardzo odległej perspektywy zamieszkania. Trwało to długo i kosztowało mnóstwo nerwów dzięki PGE, które "zagubiło"moją umowę...Założyłam wątek-przeczytaj:cool:

Antoni - wytropiłeś kolejny spisek???

Chorą rzeczywistością jest kwalifikowanie placu budowy domu jednorodzinnego do taryfy C. Takie mam zdanie. I co mi zrobisz???