Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wytrzymałość konstrukcji okapu kuchennego KG

sql

Recommended Posts

witam,

posiadam okap kuchenny zbudowany z płyt KG na stelażach, wiszący na ścianie z silki.

chcę zawiesić na tym okapie obudową dębową i zastanawiam się, czy przyklejenie tego solidnie do okapu będzie wystarczające.

obudowa to lity dąb, więc troszkę waży (ok. 15kg), ale z drugiej strony konstrukcja jest dość płytka.

Zdjęcia i wymiary poniżej. Czy według Was konstrukcja KG wytrzyma taka obudowę, czy konieczne będzie kombinowanie z jakimiś kotwami do ściany?

CIMG0001.jpgCIMG0002.JPGCIMG0003.jpgCIMG0004.jpgCIMG0005.jpg

To jest konstrukcja "wolnowisząca"? Czy te fikuśnie filary stanowią dodatkowe wzmocnienia?

Jeżeli to pierwsze, to NA BANK popękają ci łączenia płyt przy takim obciążeniu, szczególnie jak tam wilgoć z kuchni będą przyjmować.

Natomiast jeżeli jest dodatkowe podparcie przez filary, to nie powinno być problemu.

PS.

Piękna kuchnia!

Edytowane przez Zagurski

dzięki za odpowiedź,

te "filary", to sklejone ze sobą "wycinanki" z KG - tyle co się opierają na płytkach tymi kilkoma centymetrami.

myślałem o tym, żeby wwiercić w ścianę kotwy takie 3-4mm, które wpuszczę w odpowiadające im dziury w obudowie okapu (które zaleję jakąś żywicą czy czymś w tym stylu), tylko obawiam się, że dopasowanie tego będzie piekielnie trudne.

Jakoś zupełnie nie pomyślałem o tym ciężarze niestety, zanim miałem "fajny pomysł".

Rozumiem, że okap wisi na standardowych profilach, używanych do płyt kartonowo-gipsowych. Tzn. nie sam okap, ale jego obudowa. I do tej obudowy chcesz przykleić drewno.

Aby to się trzymało, to musisz jakimś sposobem wwiercić się w to drewno po bokach i przymocować bezpośrednio do profilu. A resztę na klej.

Wtedy powinno być OK, kosztem estetyki. Ale zawsze te dziurki po wierceniu można jakoś zamaskować.

No nic, kombinuj, innej opcji nie ma - to musi być jakoś przymocowane do prowadnic.