Jarek-Krakow 20.02.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Z racji naszego chorego Państwa i zmianie prawa, chcę zmienić mój wybudowany już garaż (40m2) w cały czas budowanym domu na pomieszczenie gospodarcze lub spiżarnię lub coś innego, byle nie był garażem.Proszę o radę czy łatwiej robić to teraz, gdy jeszcze budynek jest budowany i nie został oddany do użytku (obecnie sso, skończenie połowa 2015) czy poczekać na oddanie i dopiero wtedy zmieniać przeznaczenie tego pomieszczenia.Czy nie będzie problem, jeżeli w tym pomieszczeniu nie będącym prawnie garażem będzie brama garażowa? Sprawa wydaje się śmieszna, ale podejrzewam że wątek stanie się w niedalekiej przyszłości bardzo popularny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 20.02.2014 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Czytałem ostatnio ten artykuł: http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/774909,podatek-od-nieruchomosci-od-garazy-podwyzka-stawek.html Piszą tu że:"Projekt nowelizacji wprowadza również definicję garażu. Proponuje się, aby za taki uznać budynek lub jego część przeznaczoną konstrukcyjnie do przechowywania i niezawodowej obsługi samochodów osobowych." Zatem chodzi pewnie o wentylację, bramę garażową itd. Generalnie jest dużo niewiadomych w tych proponowanych zmianach. Chociażby to że podatek ma obejmować nieruchomości przeznaczone na garaż ale z osobnym aktem notarialnym a więc w przypadku kiedy miejsce w garażu kupujesz osobno a jednak budynki jednorodzinne mają zazwyczaj jeden akt notarialny. Zresztą polecam raz jeszcze artykuł - tam jest to opisane. Będzie problem napisać to prawo jednoznacznie i bezbłędnie. Niem jakie są zasady zmian przeznaczenia użytkowania tego pomieszczenie - to chyba w urzędzie najlepiej Ci powiedzą. Dowiedz się tego przed kupnem bramy garażowej żebyś jej potem nie musiał demontować i zwężać wjazdu/wejścia do garażu, który już nie będzie garażem:pPomijam już fakt że lepiej wszystko za jednym razem murować, ocieplać, kłaść tynk itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek-Krakow 21.02.2014 04:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Niestety dla większości z nas, podatek ma objąć nas wszystkich.Może jakiś prawnik kolega / koleżanka na forum podpowie (lub ktoś, kto pracuje w urzędzie)?Czy można mieć pomieszczenie gospodarcze z bramą garażową w ścianie?Brzmi to jak sytuacja z Misia, ale co innego pozostaje? "Dom z garażemJak wyjaśnia dr Bogumił Pahl z Katedry Prawa Finansowego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, również osoby, które mają garaże w bryle jednorodzinnego budynku mieszkalnego, zapłacą podatek od nieruchomości według stawki właściwej dla budynków lub ich części pozostałych. Dotychczas płaciły niższą stawkę, jak za część mieszkalną. Garaże w budownictwie jednorodzinnym są zazwyczaj większe niż miejsca postojowe w blokach. A zatem podwyżki podatku dotkną mocniej właścicieli domów niż mieszkań. Przykładowo, posiadacz domu z garażem o powierzchni 40 mkw. w tym roku zapłaci maksymalnie 29,6 zł od części garażowej, a po zmianach będzie musiał uiścić 309,2 zł rocznie." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 21.02.2014 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Tak, ok, ale przeczytaj dalej ten artykuł - jest tam napisane że potrzebne mają być dwa akty notarialne a ja np. mam cały budynek na jednym akcie( i podejrzewam że tak ma większość właścicieli domków jednorodzinnych). Oczywiście pewnie da się to zrobić inaczej ale na obecnym etapie trzeba poczekać nie na projekt ustawy a na finalny jej kształt, bo wiele się jeszcze może zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts