Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe - ile? weryfikacja oferty

Michał_ZG

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym zweryfikować ofertę na wykonanie ogrzewania podłogowego w domu parterowym o powierzchni 130m2. W skład oferty wchodzą materiały wg poniższej specyfikacji:

- kocioł kondensacyjny MCR3A 24 BS 150l

- moduł hydrauliczny 2 obiegi EA104 firmy Tece,

- regulator dla dwóch obiegów grzewczych cMix,

- rozdzielacz kpl.1 z rotametrem 12sekcji firmy tece

- rury wavin pex-al.-pex 16*2 ok. 1200m ,

- rury wavin pex-al.-pex 26*3 ok. 50m,

- grzejnik do garażu Profil-V 22 600/800 zasilany ze ściany.

- folia izolacyjna pod wełnę mineralną

- folia pod ogrzewanie podłogowe

- pozostałe akcesoria potrzebne do wykonania poniższych prac

Cena za materiały - 23.000 PLN brutto

oraz robocizna:

- ułożenie foli izolacyjnej na chudziaku,

- ułożenie wełny mineralnej 15 cm

- całkowity montaż instalacji CO + CWU

Cena za robociznę - 10.000 PLN brutto

Co sądzicie o tej cenie?

Witam,

Ad. 1. Taki piec proponuje mi wykonawca.

Ad. 2. Nie wiem... Rozumiem, że powinien być jeden?

Ad. 3. Wełnę kupiłem bardzo okazyjnie.

Mam przy okazji pytanie od sam kocioł. Mam okazję kupić kocioł VITODENS 100-W z zasobnikiem 100l po dobrej cenie. Jak wygląda porównanie tych dwóch kotłów? Obecnie jest nas troje - czy 100l wystarczy?

Pozdrawiam

Potrzebujesz kotla o jak najnizszej mocy minimalnej bo glownie bedzie na takiej pracowal. sa kotly co zaczynaja od okolo 1kw - poszukaj. Co do welny to niewiem czy sie nadaje pod ogrzewanie podlogowe. Jesli tak to musi byc bardzo twarda.

Przemysl jeszcze grzanie dwuch obiegow CO, czy napewno ich potrzebujesz?. Jezeli bedziesz mial tak jak piszesz tylko 1 grzeik scienny tylko w garazu, to uwazam ze mozesz go zasilac ta sama woda co podlogowke, najwyzej kup odpowiednio wiekszy kaloryfer. Grzanie jednego obiegu niskotemperaturowo wyjdzie ci duzo taniej a pozatym cala kotlownia wyjdzie taniej ( odejda mieszacze, zawory, sprzeglo, pompa i pewnie jeszcze kilka innych elementow). uwazam ze twoj wykonawca chce sobie wiecej dorobic a tobie bardzej skomplikowac kotlownie.

Edytowane przez cyrylll

Dzięki Cyrylll za odpowiedź,

Wełna to STEPROCK HD Rockwool'a. Chyba nic twardszego nie mają na podłogi i chyba będzie ok. Natomiast z tym rozdzielaczem, to oczywiście chcę jak najtaniej z zachowaniem rozsądku i dlatego w pierwszej fazie rozmów sam proponowałem aby grzać go trójnikiem prosto na wyjściu z kotła (w uproszczeniu oczywiście). Generalnie wykonawca jeszcze nad tym myśli :) i myślę, że będzie ok. Nie mogę natomiast znaleźć 1-obiegowego modułu hydraulicznego Dietrich'a? Czy oni coś takiego oferują?

Pozdrawiam

Nie potrzeba Ci zadnego 1obiegowego modulu bo i po co? prosto z kotla wyprowadzasz dwie rurki, jedna na zasilenie rozdzielacza a druga na powrot. I to jest najfajniejsze i najtansze z mozliwych rozwiazan. Grzejnik z garazu podlaczasz rowniez bezposrednio do rozdzielacza podlogowego jako jeden z obiegow. Sterowanie tym jest proste poprzez rotametry oraz pogodowke (chyba wszystkie sprzedawane obecnie kotly maja elektronike ktora to umozliwia) oraz termostat pokojowy.

Dzięki bardzo. Mam jeszcze pytanko dotyczące pompy wodnej. Wszyscy zalecają mi jednak dodatkową pompę, która ma wzmocnić obieg w układzie. Rozumiem, że Ty u Siebie jej nie dawałeś? Jak widzisz wykonawca wyliczył mi długość sumaryczną obiegów na jakieś 1200mb, przy czym dom jest parterowy, więc nie też większego problemu z pionami. I tak przy okazji - mam 130m2 (bez szaf i łóżka wyjdzie pewnie ze 120m2) i 1200mb instalacji, co daje około 10mb/m2, co z kolei daje rozstaw co 10cm. Czy to nie za gęsto?

Tak u siebie nie dawalem zadnej dodatkowej pompy a mam prawie 1400 m pexa i pompa chodzi na drugim biegu. Wrazie czego pozniej jak by sie okazalo ze u Ciebie pompa jednak by nie wydolila to zawsze w kazdej chwili mozna dodac druga pompe. zawsze jedna pompa to mniejsze zuzycie pradu.

Acha rurki rozkladaj wszedzie nawet pod szafami i luzkiem, przeciez moze cos sie wam odwidzi i postawicie meble w innym miejscu niz wczesniej planowaliscie a ogrzewania podlogowego po fakcie juz nie dolozycie.

planowalem ogrzewanie pompa ciepla wiec dawalem gesto rurki, zakup PC nie wyszedl w dobrej cenie wiec zdecydowalem sie na kociol gazowy kondensacyjny ale nie zaluje. w najwieksze mrozy ok -20 *C na zewnatrz, w podloge wpuszczalem 37 *C a w domu mialem okolo 22*C.

Ja ukladalem rury w meander - strefy brzegowe i lazienki co okolo 5-7 cm a reszta pomieszczen 10-15 cm. korytarz i wiatrolap ogrzewaja przesyly.

Trochę Cię podpytam jeszcze, póki masz cierpliwość :) Stosowałeś automatyczną regulację temperatury w poszczególnych pomieszczeniach (siłowniki i osobne regulatory temperatury). Myślałem o tym, ale wykonawca odradzał ze względu na koszty. Teraz przejrzałem sobie katalog Viessmanna i rzeczywiście siłowniki trochę kosztują... ale w kontekście całej ceny nie jest to aż tak dużo..

ja uwazam ze przy ogrzewaniu podlogowym nie ma sensu zabawy sterowania przez termostaty automatyczne poszczegulnych obwodow, bo podloga dlugo sie nagrzewa i dlugo oddaje temperature. A sterowsnie jest przez rotametry -szybkosc przeplywu wody w petli, raz ustawisz, ewentualnie w kolejnym roku poprawisz i zapomnisz co to wogule jest schowane w szafce. ale jesli chces to na wszelki wypadek mozesz poprowadzic tych kilka dodatkowych przewodow do sterownikow.

• 4 months później...

Cena za materiały - 23.000 PLN brutto

Cena za robociznę - 10.000 PLN brutto

Co sądzicie o tej cenie?

Mam podobny metraż. Jestem przekonany że zmieszczę się w 2/3 o ile nie w 1/2 tej kwoty.

1. Warstwą izolacji jest styropian.

2. Całkowita długość rur to ok.1000 mb (rozstaw średni 15 cm)

3. Sterowanie pogodowe + centralny sterownik pokojowy, rotametry

4. Kocioł Immergas VICTRIX X 12 2 I

Edytowane przez inwestorbb

Zależy od tego, w jakim rejonie Polski budujesz i jakiej jakości materiały chcesz użyć, generalnie ceny powinny się wahać od 21 do 43 tysięcy (materiały + robocizna). Możesz sobie szczegółowo obliczyć te koszty na tym kalkulatorze

http://kalkulatorybudowlane.pl/budowa/parterowy-z-piwnica/ogrzewanie/

• 7 months później...
  • 3 months później...