maro1959 21.02.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Jako że jest o mój pierwszy post na forum: Witam wszystkich serdecznie, Chciałbym się dowiedzieć informacji na temat wykonania nadbudówki nad istniejącą werandą, która jest posadowiona na ławach fundamentowych. Pokój powstanie po obrysie, a przejście do niego przez istniejący otwór okienny, który zostanie przekształcony w drzwi. Przewidywane jest ogrzewanie podłogowe. Jestem na etapie wydania warunków zagospodarowania. Mapki geodezyjne mam z 1989 roku i są aktualne, więc chyba wystarczy. 1. Czy muszę mieć pozwolenia od elektryka/hydraulika itd? Chciałem projekt zrobić sam, gdyż umiem działać w Cadzie, a dobudówka to pomieszczenie po prostokącie z jednospadowym dachem bez lukarn i nie będzie stropu. 2. Czy wystarczy jak zrobię opis techniczny i rysunki wszystkie i podpisze mi to jakichś kierownik (czy może być z uprawnieniami ograniczonymi w projektowaniu, gdyż mam znajomego kierownika właśnie z takimi uprawnieniami)? 3. Czy inwentaryzację konstrukcji i potem prowadzenie dziennika budowy też może ten sam kierownik zrobić? Proszę o wszelkie wskazówki na pytania, które napisałem, jak również informacje związane z takim przedsięwzięciem. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.02.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Jedno pytanie:Czy ten "kierownik" należy do lokalnego UKŁADU biznesowo-towarzysko-rodzinnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro1959 21.02.2014 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Tak to kierownik należący do rodziny i posiadający uprawnienia nieograniczone w wykonawstwie i ograniczone w projektowaniu, więc nie wiem czy może podpisać taki projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro1959 23.02.2014 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Czy pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.02.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Tak strzelam może się go spytać tego pana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro1959 23.02.2014 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 To akurat moja babcia i od 15 lat już nie pracuje w zawodzie ale ma uprawnienia, więc chciałem się dowiedzieć czy w świetle prawa ma możliwość wykonania takiego projektu czy musi to być inż architekt?Dodam, że ma uprawnienia do projektowania w ograniczonym zakresie (uprawnienia po technikum budowlanym).Bez sensu mi wydawać pieniędzy na kierownika, który weźmie pieniądze za coś co mogę mieć za darmo (lub za opłacenie babci składki w izbie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.02.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Nu to spytaj babcię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro1959 23.02.2014 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Jejj czy trudno zrozumieć, że jakby wiedziała to bym się nie pytał? Od czasów kiedy była czynnym kierownikiem minęło troche czasu i prawo też..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.02.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Skoro osoba najbardziej właściwa i kompetentna nie wie, to sobie odpuść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro1959 23.02.2014 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Dzięki wielkie za nie pomoc. Myślałem że forum jest stworzone, żeby pomóc ludziom, a nie od nabijania sobie postów przez nic nie wnoszący sarkazm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.02.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Ale o co chodzi?.... Skoro przyszła projektantka i kierowniczka budowy nie orientuje się w swoich możliwościach to jedynym rozwiązaniem jest znalezienie kogoś kto się orientuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro1959 23.02.2014 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Widać ktoś ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Po co mam płacić tysiąc czy nawet więcej złotych komuś obcemu jak mogę mieć to za darmo, kwestia tylko czy mogę? Prosta dobudówka, nic skomplikowanego, a byle jaki architekt zażyczy sobie za sam podpis na projekcie, który mogę sobie zrobić sam ,od groma kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.02.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Widać ktoś ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Po co mam płacić tysiąc czy nawet więcej złotych komuś obcemu jak mogę mieć to za darmo, kwestia tylko czy mogę? Prosta dobudówka, nic skomplikowanego, a byle jaki architekt zażyczy sobie za sam podpis na projekcie, który mogę sobie zrobić sam ,od groma kasy. Dziękuję za ocenę. Trudno, jestem jak widać słabo-rozwinięty Tylko, autorze wątku, ty zdaje się nie potrafisz ze zrozumieniem skontaktować się z swoją Babcią. Na temat jaką ma ona wiedzę i uprawnienia zawodowe. EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts