Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobudowanie pokoju nad werandą

Recommended Posts

Jako że jest o mój pierwszy post na forum: Witam wszystkich serdecznie,

Chciałbym się dowiedzieć informacji na temat wykonania nadbudówki nad istniejącą werandą, która jest posadowiona na ławach fundamentowych. Pokój powstanie po obrysie, a przejście do niego przez istniejący otwór okienny, który zostanie przekształcony w drzwi. Przewidywane jest ogrzewanie podłogowe.

Jestem na etapie wydania warunków zagospodarowania. Mapki geodezyjne mam z 1989 roku i są aktualne, więc chyba wystarczy.

1. Czy muszę mieć pozwolenia od elektryka/hydraulika itd?

Chciałem projekt zrobić sam, gdyż umiem działać w Cadzie, a dobudówka to pomieszczenie po prostokącie z jednospadowym dachem bez lukarn i nie będzie stropu.

2. Czy wystarczy jak zrobię opis techniczny i rysunki wszystkie i podpisze mi to jakichś kierownik (czy może być z uprawnieniami ograniczonymi w projektowaniu, gdyż mam znajomego kierownika właśnie z takimi uprawnieniami)?

3. Czy inwentaryzację konstrukcji i potem prowadzenie dziennika budowy też może ten sam kierownik zrobić?

Proszę o wszelkie wskazówki na pytania, które napisałem, jak również informacje związane z takim przedsięwzięciem.

Z góry dziękuję :)

To akurat moja babcia i od 15 lat już nie pracuje w zawodzie ale ma uprawnienia, więc chciałem się dowiedzieć czy w świetle prawa ma możliwość wykonania takiego projektu czy musi to być inż architekt?

Dodam, że ma uprawnienia do projektowania w ograniczonym zakresie (uprawnienia po technikum budowlanym).

Bez sensu mi wydawać pieniędzy na kierownika, który weźmie pieniądze za coś co mogę mieć za darmo (lub za opłacenie babci składki w izbie).

Widać ktoś ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Po co mam płacić tysiąc czy nawet więcej złotych komuś obcemu jak mogę mieć to za darmo, kwestia tylko czy mogę?

Prosta dobudówka, nic skomplikowanego, a byle jaki architekt zażyczy sobie za sam podpis na projekcie, który mogę sobie zrobić sam ,od groma kasy.

Widać ktoś ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Po co mam płacić tysiąc czy nawet więcej złotych komuś obcemu jak mogę mieć to za darmo, kwestia tylko czy mogę?

Prosta dobudówka, nic skomplikowanego, a byle jaki architekt zażyczy sobie za sam podpis na projekcie, który mogę sobie zrobić sam ,od groma kasy.

Dziękuję za ocenę. Trudno, jestem jak widać słabo-rozwinięty :wiggle:

Tylko, autorze wątku, ty zdaje się nie potrafisz ze zrozumieniem skontaktować się z swoją Babcią.

Na temat jaką ma ona wiedzę i uprawnienia zawodowe. :wiggle:

EOT.