Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pomału męczy mnie utrudniony kontakt z wieloma firmami budowlanymi lub totalne zlewanie kiedy pytam się o wycenę. W końcu to ja jestem klientem, nie petentem, to nie ja potrzebuję pieniędzy i utrzymać się na rynku. A więc w związku z tym, oraz faktem że na forum jest wielu próbujących się kamuflować (ale im sie to nie udaje..) właścicieli firm budowlanych daję cynk, że szukam firmy która wybuduje mi dom szkieletowy całoroczny. Początek inwestycji - wczesne lato, okolice Inowrocławia (a więc firmy np. ze Śląska odpadają), interesuje mnie kompleksowa usługa najlepiej z udzieleniem pełnomocnictwa do załatwiania wszelkich formalności. Pod klucz ale to w zależności od ceny.

Proszę napisać prywatną wiadomość a wyślę szczegóły, link do projektu itd.

Ale bardzo proszę - jeśli nie potraficie Państwo z jakiś względów podzielić wyceny na etapy i szczegóły, nie macie doświadczenia w takiej budowie lub wygórowane ceny - prosze nie zawracać mi głowy. Bo i tak się zapytam o wcześniej wybudowane domy. Podobnie firmy które dają tylko kilka lat gwarancji lub w ogóle - proszę nie pisać.

Jak mam na ślepo uderzać do firm, które nie potrafią odczytać emaila albo mimo próśb o szczegóły dają zbiorczą wycenę "z widełkami 50 tyś" to nie ma sensu. Bo narobiło się teraz tych firemek że tylko utrudniają trafienie do profesjonalistów. Jak spam.

Tylko wiadomość prywatna.

PS. Proszę od razu podać link do strony firmy, bo wiele firm przedstawia się jako "firmy budujące domy" a okazuje się że w dorobku mają same letniskowe szopy. Firmy "niewidy" - proszę nie pisać.

Edytowane przez Gryl

• 4 weeks później...

Gryl,

Witaj w klubie. Znam to jak podszewki. Wysylasz maila szczegolowego ze wszystkimi danymi co potrzebujesz przy czym Zdzichu ze Zbyszkiem (nic do Zdzichow i Zbyszkow nie mam) nie potrafia nawet tego przeczytac.

Jak zadzwonisz to slyszysz ''Czego, HALooo'' i od razu masz ochote odlozyc sluchawke.

Niestety tez mialem wrazenie ze jestem petentem a nie klientem :) powodzenia Gryl ale mysle ze za duzo oczekujesz z tym wszystkim. Jak chcesz miec spokoj z tymi wszystkimi formalnosciami to niestety musisz zlecic to konkretnemu deweloperowi. Nazw nie bede podawac bo to nie miejsce na reklame a w google ich troche wychodzi pod haslem budowa domow.

yendrek3

Tak, formalności sobie odpuszczę bo nikt tego nie robi w budownictwie szkieletowym. Ale kompleksowa budowa od prac ziemnych do stanu deweloperskiego to niektórzy robią. Niestety nie każdy czyta to co napisałem.

Z tym wszystkim jest tak, że już dwa, trzy razy byłem przekonany do firmy i... nagle kontakt się urwał. Wycena w porządku, technologia w porządku, miałem tylko kilka pytań szczegółowo-organizacyjnych i już byśmy jechali z koksem. I wtedy pada pytanie o gwarancję czy możliwość obejrzenia poprzednich inwestycji i ... koniec :)

Jedną firmę byłem obejrzeć osobiście, wcześniej były maile i telefony, świetna wycena (bardzo szczegółowa). Zdecydowałem się i nie szukałem dalej. Kontakt się jednak urwał, nie otrzymałem poprawek do wyceny a plan się zmienił więc...byłem zmuszony - z żalem - szukać dalej. A jak zacząłem szukać dalej to znalazłem lepsze oferty....

Tak się traci klientów. Jak ja miałem firmę usługową to pryorytetem było - zdążyć przed innymi i nie pozwolić klientowi rozglądać się po konkurencji. A tutaj niedbalstwo. Wycena typu "2000zł/m2 pozdrawiam". Czy ja się pytam o tkaninę na obrus? Przecież niektórzy potrafią wyszczególnić wszyściutko - fundament tyle, ściany tyle, izolacja tyle, dach tyle, dojazd ekipy tyle a geodeta i zmiany w projekcie gratis. Więc można.

Dodam, że nie potrzebuję brać kredytu, mam gotówkę, czeka w banku więc to aż się prosi żeby "gościa dziabnąć i przekonać". No taka prawda. Tylko to trzeba poinformować w detalach żeby człowiek mógł sobie wszystko przeliczyć i wybrać najlepszą ofertę.

Ja już raczej wybrałem firmę, pozostaje tylko uściśnić parę rzeczy i powinno być dobrze. Chyba że znajdę do tego czasu jeszcze lepszą, wyjątkową propozycję.

• 6 months później...

Zlecę wykonanie domu parterowego z nieużytkowym poddaszem firmiedo stanu SSO.

Rozpoczęcie prac wiosna 2015r.

Dom 90m2 powierzchni użytkowej i 120 powierzchni całkowitej. + zadaszenie tarasu około 25m2 + wiata na samochód około 50m2.

Materiał to fundament z bloczków betonowych, ściany Porotherm 24P+W w systemie Dryfix, dach więźba kryta balachodachówką.

Budowa w powiecie głubczyckim woj. opolskie, przy granicy z Czechami.

Czekam na propozycje. Tel: 507-832-455.

• 1 month później...

Od roku użytkujemy dom wybudowany przez firmę DOMIKON -Czerniewice i z czystym sumieniem możemy ją polecić. To firma solidna, dotrzymuje terminów. Właściciele odpowiedzialni, mają doświadczenie i potrafią doradzić jeśli chodzi o rozwiązania dotyczące wnętrza domu. Podwykonawcy (wod-kan,co,prąd, tynki) solidni, bardzo dobra współpraca. Dom pod klucz (do zamieszkania) w 6 miesięcy.

Grażyna i Karol Staroń.