piboy 21.02.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Witam, mam problem z plamami na schodach po lakierowaniu. Schody są dębowe, po cyklinowaniu. Nie wiem jakim lakierem były kiedyś pokryte. Obecnie użyłem lakieru Domalux polieuretanowy bezpodkładowy - połysk i widoczne są przebarwienia. Nie używałem podkłądu przed lakierowaniem. Plamy były już widoczne podczas samego krycia lakierem, ale byłem pełny nadziei, że jak wsiąknie to zejdą... Przerwałem na szczęście pracę w połowie i szukam rozwiązania. Próbowałem stosować lakier wodny akrylowo-polieuretanowy na próbę w innym miejscu, ale plamy są tak samo widoczne.Co mogę zrobić aby skutecznie po ponownym wycyklinowaniu polakierować te schody? Załączam zdjęcie: Nie wiem czy lakier, który był kiedyś używany był woskowy czy jakieś inne cholerstwo, ale tego już się nie dowiem, a polakierować trzeba. Proszę o szybką i konkretną odpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 21.02.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Witam, mam problem z plamami na schodach po lakierowaniu. Schody są dębowe, po cyklinowaniu. Nie wiem jakim lakierem były kiedyś pokryte. Obecnie użyłem lakieru Domalux polieuretanowy bezpodkładowy - połysk i widoczne są przebarwienia. Nie używałem podkłądu przed lakierowaniem. Plamy były już widoczne podczas samego krycia lakierem, ale byłem pełny nadziei, że jak wsiąknie to zejdą... Przerwałem na szczęście pracę w połowie i szukam rozwiązania. Próbowałem stosować lakier wodny akrylowo-polieuretanowy na próbę w innym miejscu, ale plamy są tak samo widoczne.Co mogę zrobić aby skutecznie po ponownym wycyklinowaniu polakierować te schody? Załączam zdjęcie: [ATTACH=CONFIG]244311[/ATTACH] Nie wiem czy lakier, który był kiedyś używany był woskowy czy jakieś inne cholerstwo, ale tego już się nie dowiem, a polakierować trzeba. Proszę o szybką i konkretną odpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Prawdopodobnie masz źle wycyklinowane schody! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 22.02.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Witam Podczas cyklinowania ( kto cyklinował ???) została niedokładnie zeszlifowana stara warstwa lakieru/oleju...itp. (renowacje schodów warto przeprowadzać przy silnym-jasnym oświetleniu).Widzmy błyszczące w świetle pozostałości np.lakieru. Podczas lakierownia schody dębowe będą robiły sie ciemne, magą również wystąpić minimalne przebarwienia, które po wyschnieciu znikną, nastepnie aplikujemy drugą warstwe. Przed trzecim lakierowaniem schody należy zmatowić- przepolerować, dokładnie odkurzyć i nałożyć lakier. Należy uważać podczas cyklinowania aby nie narobić "zacięć" tarczę urządzenia szlifującego trzymamy "płasko" do płaszczyzny stopnicy podczas szlifowania. Pozdrawiam (Nasze ujecia: renowacje schodów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 22.02.2014 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) Najprawdopodobniej zle wyszlifowane jak juz koledzy napisali.. Musisz zdzierac wszystko do golego drewna , jesli widzisz jakies przebarwienia na surowym to lakier to jeszcze bardziej uwydatni..Lakier domalux silver?? Pod domaluxy lepiej dac podkład ( capon) bo domalux plami - wałkiem małym lub pędzlem. dla pewności daj 2 razy potem bardzo delikatnie bardzo drobnym papierem przeszlifuj zeby zlikwidowac szorstki efekt . nałóż lakier z umiarem aby nie spływał bokami.Potem matowienie - jesli połysk to bardzo drobnym papierem i najlepiej wzdłuż stopnia bo na połysku widać kazda ryske.Odkurzanie -Potem drugi lakier. Matowienie - odkurzanie- wilgotna szmatka zetrzyj stopnia, odczekaj i Ostatni lakier.. Na schody warto nałożyc podkład i lakier 3-4 warstwy w miejscach czesciej chodzonych., jeśli na strych to podkład i 2 warstwy wystarcza. Miedzy lakierami odczekaj 24h przy matowieniu lakieru ma leciec pyłek zamiast gumowych klusek Domalux jest mocny i ma bardzo dobry stosunek ceny do jakości Edytowane 22 Lutego 2014 przez monkey222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piboy 23.02.2014 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Witam , parkiet szlifowałem sam szlifierką oscylacyjną 24000obr/min. Parkiet był stary, malowany niegdyś lakierem wodnym głęboko penetrującym. Po szlifowaniu nie było widać śladów lakieru, jednak rzeczywiście powierzchnia plamiasta jest delikatnie błyszcząca, czyli to lakier. Nie jestem sam w stanie cyklinować tego kolejne 2 tygodnie bo najnormalniej w świecie szlak by mnie trafił od tej roboty, a na firmę w tej chwili mnie nie stać. Postarałem się więc w jakikolwiek sposób zapobiec sytuacji i dla ludzi mających ten sam problem, może usłużę pomocną radą. Część pomalowaną wycyklinowałem ponownie. Reszty nie poprawiałem. Zakupiłem z polecenia obsługi w jednym z marketów budowlanych bejcę V33. Dobrałem ciemniejszy kolor (dąb średni) i pomalowałem całość. Oczywiście koleś nie miał większego pojęcia o lakierach i spieprzyłem sprawę jeszcze bardziej.Plamy były bardziej widoczne. Widząc taką tandetę postawiłem wszystko na jedną kartę i zakupiłem ostatni z lakierów Altax Lakier do podłóg – TWARDY JAK DIAMENT koloryzujący, kolor brąz, półmat. W chwili obecnej pociągnąłem 2 warstwy tym oto lakierem. Parkiet ściemniał, ale plamy są niemal niewidoczne. Jestem przekonany, że 3cia warstwa pokryje wszystko. Zastanawiam się tylko, czy jeśli zdecydował bym się dołożyć 4tą warstwę lakieru tego samego lub innego producenta, ale połysk, to czy znów czegoś nie schrzanię. Jeśli możecie to doradźcie proszę. Ja również popytam i jak skończę z tym dziadostwem to podzielę się rezultatem. W każdym razie chciałby mieć te schody w połysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 23.02.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Witam , parkiet szlifowałem sam szlifierką oscylacyjną 24000obr/min. Parkiet był stary, malowany niegdyś lakierem wodnym głęboko penetrującym. Po szlifowaniu nie było widać śladów lakieru, jednak rzeczywiście powierzchnia plamiasta jest delikatnie błyszcząca, czyli to lakier. Nie jestem sam w stanie cyklinować tego kolejne 2 tygodnie bo najnormalniej w świecie szlak by mnie trafił od tej roboty, a na firmę w tej chwili mnie nie stać. Postarałem się więc w jakikolwiek sposób zapobiec sytuacji i dla ludzi mających ten sam problem, może usłużę pomocną radą. Część pomalowaną wycyklinowałem ponownie. Reszty nie poprawiałem. Zakupiłem z polecenia obsługi w jednym z marketów budowlanych bejcę V33. Dobrałem ciemniejszy kolor (dąb średni) i pomalowałem całość. Oczywiście koleś nie miał większego pojęcia o lakierach i spieprzyłem sprawę jeszcze bardziej.Plamy były bardziej widoczne. Widząc taką tandetę postawiłem wszystko na jedną kartę i zakupiłem ostatni z lakierów Altax Lakier do podłóg – TWARDY JAK DIAMENT koloryzujący, kolor brąz, półmat. W chwili obecnej pociągnąłem 2 warstwy tym oto lakierem. Parkiet ściemniał, ale plamy są niemal niewidoczne. Jestem przekonany, że 3cia warstwa pokryje wszystko. Zastanawiam się tylko, czy jeśli zdecydował bym się dołożyć 4tą warstwę lakieru tego samego lub innego producenta, ale połysk, to czy znów czegoś nie schrzanię. Jeśli możecie to doradźcie proszę. Ja również popytam i jak skończę z tym dziadostwem to podzielę się rezultatem. W każdym razie chciałby mieć te schody w połysku. Powiem klrótko! lepsze jest wrogiem dobrego. Wyszło dobrze zostaw i się ciesz! Nie kombinuj. Mówię z własnego doświadczenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts