tofel3 22.02.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) Witam.W zeszłym roku na mojej ulicy wybudowano sieć kanalizacyjną i wodociągową.Dom stoi już kilkanaście dobrych lat.Przy domu posiadam przydomową oczyszczalnie ścieków, raz na jakiś czas zamawiam szambowóz i po sprawie.Oczywiście wszystko szczelne.Po wybudowaniu sieci dostaliśmy pismo z urzędu że musimy przyłączyć się do kanalizacji inaczej zostanie nałożona kara 20% wartości nieruchomości.Skoro mam własną przydomową oczyszczalnię czy muszę podłączyć się do kanalizacji miejskiej ? Czy mam taki obowiązek ?Czy taki przymus jest zgodny z prawem ?Dlaczego mam płacić co miesiąc, skoro mam własną oczyszczalnie i zamawiam wywóz z 2 razy do roku. Dodam również że mam wodę z studni głębinowej (hydrofor), ale jak na razie nie ma przymusu podłączenia do sieci. Edytowane 22 Lutego 2014 przez tofel3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 22.02.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Jeżeli masz własną oczyszczalnię to nie mogą cię przymusić fizycznie, poprzez egzekucję administracyjną, ale opłatę adiacencką nałożą. Rozumiem, że oczyszczalnia wybudowana na zgłoszenie w starostwie i zgłoszona do eksploatacji w gminie , czyli legalna i bezpieczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 04.06.2014 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 A jak jest z siecia wodociagowa ? Mam zamowiona ekipe na podlaczenie kanalizy, ale wody nie chce mam swoja lepsza. Czy do przylaczenia wody jest nakaz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts