Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przymus podłączenia do sieci kanalizacyjnej ?

tofel3

Recommended Posts

Witam.

W zeszłym roku na mojej ulicy wybudowano sieć kanalizacyjną i wodociągową.

Dom stoi już kilkanaście dobrych lat.

Przy domu posiadam przydomową oczyszczalnie ścieków, raz na jakiś czas zamawiam szambowóz i po sprawie.

Oczywiście wszystko szczelne.

Po wybudowaniu sieci dostaliśmy pismo z urzędu że musimy przyłączyć się do kanalizacji inaczej zostanie nałożona kara 20% wartości nieruchomości.

Skoro mam własną przydomową oczyszczalnię czy muszę podłączyć się do kanalizacji miejskiej ? Czy mam taki obowiązek ?

Czy taki przymus jest zgodny z prawem ?

Dlaczego mam płacić co miesiąc, skoro mam własną oczyszczalnie i zamawiam wywóz z 2 razy do roku.

Dodam również że mam wodę z studni głębinowej (hydrofor), ale jak na razie nie ma przymusu podłączenia do sieci.

Witam.

W zeszłym roku na mojej ulicy wybudowano sieć kanalizacyjną i wodociągową.

Dom stoi już kilkanaście dobrych lat.

Przy domu posiadam przydomową oczyszczalnie ścieków, raz na jakiś czas zamawiam szambowóz i po sprawie.

Oczywiście wszystko szczelne.

Po wybudowaniu sieci dostaliśmy pismo z urzędu że musimy przyłączyć się do kanalizacji inaczej zostanie nałożona kara 20% wartości nieruchomości.

Skoro mam własną przydomową oczyszczalnię czy muszę podłączyć się do kanalizacji miejskiej ? Czy mam taki obowiązek ?

Czy taki przymus jest zgodny z prawem ?

Dlaczego mam płacić co miesiąc, skoro mam własną oczyszczalnie i zamawiam wywóz z 2 razy do roku.

Dodam również że mam wodę z studni głębinowej (hydrofor), ale jak na razie nie ma przymusu podłączenia do sieci.

Czy oczyszczalnia jest legalna? Jej budowa zgloszona, zinwentaryzowana itd?

Jesli w papierach jest szambo, to obawiam sie ze "mozesz im skoczyc"

marcin