Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka w salonie

Arek87

Recommended Posts

Witam,

ostatnio położyłem w kuchni płytę OSB 22 mm na stropie drewnianym, teraz interesuje mnie wyrównanie podłoża z salonu z tym w kuchni. Różnica poziomu to ok 3 cm.

W salonie jest inny strop, nie wiem dokładnie jak się nazywa ale co określoną szerokość biegną wzdłuż metalowe pasy.

Nad tym nic się nie znajduje i tak jak pisałem wyżej muszę dolać hmmm.... jakiejś zaprawy wyrównującej, gotowej mieszanki cementu ?? aby wyrównać te 3 cm do poziomu w kuchni

Co polecacie??

Masa samopoziomująca - ale przy dużej powierzchni + spadek 3cm + ewentualne nierówność (wgłębienia) będzie to dość kosztowna zabawa.

Wiem, bo przerabiałem to na własnym portfelu, gdzie cały worek dosłownie uciekł mi do kąta (w formie płynnej) i ledwie wypełnił jedno zagłębienie.

http://youtu.be/9F39JeNQQYA?t=3m32s = moment wylewania.

• 2 weeks później...

Podłoże można wyrównać tradycyjną metodą, aczkolwiek przy niewielkich powierzchniach warto sobie ułatwić życie kupując gotową mieszankę. Możemy polecić np. szybkoschnący podkład cementowy firmy Atlas POSTAR 20, który może być stosowany nawet do 8 cm wylewki, jest niedrogi i dla domowego użytku jest w zupełności wystarczający (mocniejszy to POSTAR 40).

Polecam także wylewkę samopoziomującą SAM100 z Atlasa, która zalecana jest do wyrównywania wylewek w pomieszczeniach suchych. To szybkoschnąca masa wyrównująca od 5-30 mm. Na pewno dobrze się sprawdzi.

• 2 weeks później...