PATI_KG 22.02.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) Witam mam duży problem(jak dla mnie) w moim mieszkaniu,które kupiłam 2 lata temu, na jednej ze ścian jest położony styropian,na niego jakaś siatka,gładź i farba (nie znam się na tym za dobrze,opisuję co widzę ) każde mocniejsze (przypadkowe) puknięcie w tą ścianę powoduje,że odpada ta gładź z farbą , widać tą siatkę,powstają paskudne dziury dołączyłam zdjęcie największej dziury )Chciałabym zrobić coś ,by to zamaskować i by nie było w przyszłości tego problemu , ale chciałabym też uniknąć zrywania styropianu,gładzenia tej ściany i szlifowania,bo wiąże się to z ogromnym bałaganem i kurzem,który wejdzie wszędzie czy jest jakaś inna możliwość?myślałam o położeniu tapety,najlepiej trwałej, bo mam dwójkę małych dzieci np. z włókna szklanego...proszę o pomoc i radę .... z góry dziękuję Edytowane 22 Lutego 2014 przez PATI_KG zmiana tytułu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PATI_KG 22.02.2014 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Zawies obrazki, plakat z idolem jeśli to miało być zabawne...to chyba kiepsko wyszło ...przynajmniej mi do śmiechu nie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.02.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 jeśli to miało być zabawne...to chyba kiepsko wyszło ...przynajmniej mi do śmiechu nie jest...Wiele więcej nie zrobisz. To jest spartolone. Nie ma gwarancji, że tapeta nie odlezie razem z tą gładzią. Może się okazać, że samo zagruntowanie spowoduje odpadnięcie pół ściany. Za flashbacka się nie złość. Zna się na tym więc pewnie coś ci podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 22.02.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Cześć Nie bardzo rozumiem skąd styropian na ścianie od wewnątrz, ale ustalmy, że tak ma być. Ta siatka wygląda na zbrojącą w tynkach zewnętrznych. Jak widać gładź nie bardzo z nią współpracuje. Patrząc na fotę myślę, że jedynym sposobem na pozbycie się problemu powstających ubytków jest zdarcie całej gładzi i zaciągnięcie ściany choćby klejem do styropianu. Dopiero na to można dać gładź i pomalować. Przyklejanie tapety do tak słabego podłoża spowoduje, że całość odejdzie razem z tapetą, o ile w ogóle da się przykleić. Podsumowując: -trzeba usunąć gładź, zapewne odejdzie wraz z siatką, -zaciągnąć styropian klejem, wtedy ta siatka zbrojąca będzie miała w tym wykonaniu jakiś sens, -wygładzić nierówności, można położyć gładź -zagruntować i pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.02.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Cześć Nie bardzo rozumiem skąd styropian na ścianie od wewnątrz, ale ustalmy, że tak ma być. Ta siatka wygląda na zbrojącą w tynkach zewnętrznych. Jak widać gładź nie bardzo z nią współpracuje. Patrząc na fotę myślę, że jedynym sposobem na pozbycie się problemu powstających ubytków jest zdarcie całej gładzi i zaciągnięcie ściany choćby klejem do styropianu. Dopiero na to można dać gładź i pomalować. Przyklejanie tapety do tak słabego podłoża spowoduje, że całość odejdzie razem z tapetą, o ile w ogóle da się przykleić. Podsumowując: -trzeba usunąć gładź, zapewne odejdzie wraz z siatką, -zaciągnąć styropian klejem, wtedy ta siatka zbrojąca będzie miała w tym wykonaniu jakiś sens, -wygładzić nierówności, można położyć gładź -zagruntować i pomalować.Oj, tam jest styropian!!! Jeżeli jest to ocieplenie to jeszcze jakąś paroizolację trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PATI_KG 22.02.2014 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 być może styropian miał pełnić funkcję wyciszająca sąsiadów zza ściany,być może ocieplającą ścianę...nie wiem co autor miał na myśli...fakt jest faktem,że przy nawet małym stuknięciu odpada gładź ze ścianą..takich dziur mam kilkanaście...dlatego nie wydała mi się śmieszna ta rada z zawieszaniem plakatów i obrazków,nie wątpię,że FlashBack się zna na rzeczy,dlatego też zapytałam co mogę w tej sytuacji zrobić ( tak na serio ) ....by zrobić jak najmniejszy bałagan i mieć ładnie w mieszkaniu,a ponieważ ściana wygląda coraz gorzej to i ja to znoszę coraz gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.02.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) być może styropian miał pełnić funkcję wyciszająca sąsiadów zza ściany,być może ocieplającą ścianę...nie wiem co autor miał na myśli...fakt jest faktem,że przy nawet małym stuknięciu odpada gładź ze ścianą..takich dziur mam kilkanaście...dlatego nie wydała mi się śmieszna ta rada z zawieszaniem plakatów i obrazków,nie wątpię,że FlashBack się zna na rzeczy,dlatego też zapytałam co mogę w tej sytuacji zrobić ( tak na serio ) ....by zrobić jak najmniejszy bałagan i mieć ładnie w mieszkaniu,a ponieważ ściana wygląda coraz gorzej to i ja to znoszę coraz gorzej Niestety musisz podjąć decyzję co do zakresu prac. Porządnie tzn zwalić wszystko co odlatuje, jeżeli to ocieplenie to dać paroizolację, jeżeli wygłuszenie to zamienić styro na grubą płytę pilśniową miękką która będzie o niebo bardziej skuteczna albo tylko jakoś to zasłonić. Tapeta, przy takim stanie ściany może nie dać się w ogóle położyć. Może z tym obrazkiem to nie jest taki zły pomysł? Jakaś tkanina w ramkach? Myślę o takim wariancie na już i bez żadnego bałaganu. Może takie coś: http://mala-rzecz-a-cieszy.blogspot.com/2013/04/obraz-kilkuczesciowy-pomysem-na-prezent.html Możesz to zrobić sama; ramy plus jakieś wypełnienie. Może tez takie coś: http://www.e-izolacje.pl/a/15775,panele-wyciszajace-sciany Edytowane 22 Lutego 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PATI_KG 22.02.2014 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Niestety musisz podjąć decyzję co do zakresu prac. Porządnie tzn zwalić wszystko co odlatuje, jeżeli to ocieplenie to dać paroizolację, jeżeli wygłuszenie to zamienić styro na grubą płytę pilśniową miękką która będzie o niebo bardziej skuteczna albo tylko jakoś to zasłonić. Tapeta, przy takim stanie ściany może nie dać się w ogóle położyć. Może z tym obrazkiem to nie jest taki zły pomysł? Jakaś tkanina w ramkach? Myślę o takim wariancie na już i bez żadnego bałaganu. Może takie coś: [ATTACH=CONFIG]244445[/ATTACH] http://mala-rzecz-a-cieszy.blogspot.com/2013/04/obraz-kilkuczesciowy-pomysem-na-prezent.html Możesz to zrobić sama; ramy plus jakieś wypełnienie. Może tez takie coś: http://www.e-izolacje.pl/a/15775,panele-wyciszajace-sciany bardzo dziękuję za rady...piękny pomysł z tym obrazem częściowym,tylko on nie zda egzaminu...owszem zasłoniłby dziury ,ktore mam,ale coz następnymi,ktore i tak powstaną przy normalnym użytkowaniu mieszkania?wychodzi na to,ze sie nie da nie zrobić bałaganu a co myslisz o zwaleniu styro i polożeniu płyt g-k a na nie tapety np tej trwalej wlasnie z wlókna szklanego?bo mnie najbardziej przeraża gładzenie i szlifowanie...wiadomo,ze z tym najwiecej balaganu,bo ten pyl wlazi wszedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.02.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 bardzo dziękuję za rady...piękny pomysł z tym obrazem częściowym,tylko on nie zda egzaminu...owszem zasłoniłby dziury ,ktore mam,ale coz następnymi,ktore i tak powstaną przy normalnym użytkowaniu mieszkania?wychodzi na to,ze sie nie da nie zrobić bałaganu a co myslisz o zwaleniu styro i polożeniu płyt g-k a na nie tapety np tej trwalej wlasnie z wlókna szklanego?bo mnie najbardziej przeraża gładzenie i szlifowanie...wiadomo,ze z tym najwiecej balaganu,bo ten pyl wlazi wszedzie Przepraszam pati ale nie jestem specjalistą od takich prac. Mogę pisać tylko o swoich doświadczeniach a w tym zakresie akurat nie są one zbyt duże. Wszystko tak naprawdę zależy od tego co jest pod spodem. tego nie napisałaś. To jest ściana z czego? Murowana? Może najprostszym rozwiązaniem będzie to które sugerował carver z jedną korektą: ...-trzeba usunąć gładź, zapewne odejdzie wraz z siatką, -zaciągnąć styropian klejem, wtedy ta siatka zbrojąca będzie miała w tym wykonaniu jakiś sens, -wygładzić nierówności, można położyć gładź -zagruntować i pomalować.Zamiast kłaść gładź na klej po wyrównaniu nierówności położyć jakąś tapetę? Myślę, że po weekendzie ktoś się tu jeszcze odezwie więc może cierpliwie poczekaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 22.02.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 wychodzi na to,ze sie nie da nie zrobić bałaganu a co myslisz o zwaleniu styro i polożeniu płyt g-k a na nie tapety np tej trwalej wlasnie z wlókna szklanego?bo mnie najbardziej przeraża gładzenie i szlifowanie...wiadomo,ze z tym najwiecej balaganu,bo ten pyl wlazi wszedzie Jak zauważyłaś bez syfu się nie da, ale trzeba zrobić to szybko, by dzieci nie ucierpiały zbytnio. Proponuje nie zrywać styro ani gładzi która odchodzi bo to robienie niepotrzebnego syfu, trzeba zamocować do ścian stelarz z profili CD i do niego przykręcić płyty KG , wyszpachlować szwy bez szlifowania( nakładać szpachlę parę razy,minimalne niedokładności ukryje tapeta), na całość tapeta z włókna szklanego,połączenia ze ścianami i syfitem na silikon akrylowy i wymalować całość dobrą farbą akrylową ( która działa jak paroizolacja) . Szybciej i z mniejszym syfem się nie da. I jest jeden problem , jak zamocować stelarz. żeby nie zmiejszać pokoju proponuję wstawić profil CD w styropian. Czyli przkładasz profil pionowo do styro co 60 cm, odrysowyjesz linie wzdłuż boków , po liniach nacinasz brzeszczotem styro z siatką tak by profil dał się włożyć w styro , potem tylko kołkami złapać tak włożony w styro profil do sciany( w profilu wiercisz otwór np. 4 mm ,przykładasz do ściany ,odznaczasz, wiercisz z udarem pneumatycznym pod kołek 8 mm , wbijasz kołek w otwór, jest zabawy ale się da bo już tak robiłem) i masz stelarz do którego przykręcasz KG. Musi to robić kumata osoba, musi dobrać wkręty mocujące profil CD przez styro do kołka w ścianie itp. To najmniej upierdliwe i wytwarzające najmniej syfu rozwiązanie i proste do wykonania we dwie osoby w dwa ,trzy dni ( trzeba czakać aż wyschnie szpachla i klej tapety) . Jak nie zrozumiesz to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PATI_KG 22.02.2014 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Przepraszam pati ale nie jestem specjalistą od takich prac. Mogę pisać tylko o swoich doświadczeniach a w tym zakresie akurat nie są one zbyt duże. Wszystko tak naprawdę zależy od tego co jest pod spodem. tego nie napisałaś. To jest ściana z czego? Murowana? Może najprostszym rozwiązaniem będzie to które sugerował carver z jedną korektą: Zamiast kłaść gładź na klej po wyrównaniu nierówności położyć jakąś tapetę? Myślę, że po weekendzie ktoś się tu jeszcze odezwie więc może cierpliwie poczekaj. Bardzo dziękuję poczekam cierpliwie ale dzięki Waszym radom utwierdzam się w przekonaniu,że ktoś tu spaprał robotę i trzeba to naprawić nawet jeśli to będzie równoznaczne z bałaganem...życie dziękuję jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 24.02.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Moim zdaniem (choć nie wiem co to jest za ściana i co jest pod styropianem) powinno się wywalić ten cały styropian. Zobaczysz co masz na ścianie i dlaczego ktoś położył ten styropian (izolacja termiczna czy akustyczna). Może ktoś chciał zatuszować bardzo zły stan ściany i akurat styropian miał pod ręką?Na ścianę (bez styropianu) dałbym GK + ewentualna tapeta. P.S. coś mi tu śmierdzi z tym styropianem. Jeśli jest to ściana szczytowa to OK, powiedzmy izolacja termiczna. Jeśli jest to ściana pomiędzy Tobą a sąsiadem, to albo sąsiad miał wigor wieczorem i nie dało się zasnąć przy tym i musiał poprzednik to wygłuszyć albo ściana jest w opłakanym stanie. Tak czy siak - bałaganu nie unikniesz ale za to będziesz miała zrobione od początku do końca dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PATI_KG 27.02.2014 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 jeśli to miało być wygłuszenie to i tak nic nie dało,bo sąsiadów słychać,tak ogólnie ,o igraszkach nie ma raczej mowy bo za ścianą jest ich kuchnia no chyba,że lubią baraszkować w kuchni czego ja nie słyszałam dziękuję za rady, za 2 tygodnie zwalę styro i zobacze co tam się dzieję ze ścianą i podejmę decyzję co dalej z tym zrobić dzięki jeszcze raz i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sznajci 27.02.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Nie strasząc Cię, pod ścianą równie dobrze możesz znaleźć niezłą kolonię grzyba jeśli jakimś cudem doszło do zawilgocenia tego miejsca bez możliwości odparowania wody. Dla bezpieczeństwa naszykuj trochę więcej funduszy na ewentualną chemię i walkę z niechcianym lokatorem pod styropianem, bo tak na prawdę może być tam wszystko. Takie patenty stosuje się w mieszkaniach na sprzedaż, które trzeba podpicować najtańszym kosztem. Później człowiek tylko może zaciskać zęby i pluć sobie w brodę ale nie da się wszystkiego sprawdzić nawet z większą wiedzą budowlaną. Głowa do góry, podciągnij rękawy i trzymamy kciuki! P.S. maseczka przeciwpyłowa wskazana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miras12 05.03.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 no i koniecznie napisz jak poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts