commilito 22.02.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) Witam serdecznie, chciałbym w nadchodzącym sezonie wiosenno-letnim wybudować sobie domek narzędziowy murowany o wymiarach 2,5m (szerokość) na 5m (długość) na 3m (wysoki). Tak ogólnie domek bez okien, 4 ściany, jedne drzwi wejściowe, dach o jednym spadzie i co najważniejsze chcę go wykonać sam system gospodarczym. Nigdy czegoś takiego nie robiłem i dlatego będę prosił o pomoc osoby które mogłyby coś w tym temacie się wypowiedzieć i poradzić. Wiadomo, że najważniejszy jest solidny fundament - trochę poczytałem tak na szybko narysowałem na podstawie aktualnej wiedzy schemat fundamentu pod mój przyszły domek - proszę o opinie - czy tak to może być wykonane. Na pewno w razie rozwoju i postępu prac będę zadawał jeszcze masę pytań. Póki co schemat - od czegoś trzeba zacząć. Edytowane 22 Lutego 2014 przez commilito Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/187796-domek-narz%C4%99dziowy-25-x-50-x-30/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commilito 22.02.2014 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) Mam również pytanie odnośnie samego kopania dołu pod te fundamenty - czy należy wykopać szeroki rów i włożyć tam deski aby stworzyć szalunek i ten szalunek zalać na odpowiednią szerokość po to aby gdy beton wyschnie móc go posmarować jakimś środkiem izolacyjnym czy nie ma potrzeby i lepiej zalać po prostu wykopany rów? Kolejne pytanie jakie mi się nasuwa - jakie zbrojenie - czy w ogóle potrzebne pod taki obiekt czy nie, jeżeli tak to jakie grube pręty powinienem zakupić i w którym miejscy umieścić dokładnie zbrojenie (wyżej, niżej? bo chyba nie na całej wysokości 1m?) Jeszcze jedno - czy pod ten tłuczeń powinna być położona warstwa papy? A może na ten tłuczeń? bardzo proszę o jakieś pokierowanie - wiem, że może te pytanie mogą wydać się głupie ale... tak jak już pisałem - jestem raczej laikiem. Edytowane 22 Lutego 2014 przez commilito Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/187796-domek-narz%C4%99dziowy-25-x-50-x-30/#findComment-6345270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts