Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Poczyniłem nieco adaptacji i wg autora tego projektu nie naruszają one konstrukcji - nie wymagają zmiany osadzenia dachu tudzież ponownego obliczania wytrzymałości, podciągów itd.

Oryginalny projekt

Mój pomysł na adaptacje

Z zewnatrz

Moze macie jakies uwagi, chetnie odpowiem na kazda krytyke i usmiechne sie do aprobaty :-).

tOMEK

Nie za wąska ta kotlownio- spiżarnia? Wygląda, że jest na szerokośc drzwi, wieć ok 1m - nie zmieszczą sie pólki na bocznej ścianie tylko na tylnej. Poszerz ja trochę. Reszta ok, choć mam kilka uwag. :

1. brakuje mi miejsca na stól jadalny (w kącie obok kominka kczęść wypoczynkowa nie bardzo sie zmieści.

2. Sypialnie A i B z powodu drzwi przy samej ścianie maja zmarnowaną powierzchnie za nimi, a przy tak niewielkim metrazu to ważne, przynajmniej w aypialni A osduń drzwi od sciany na przynajmniej 65cm, zmieści sie za nimi szafa, a przy braku garderoby to bardzo istotne.

3.To okienko do łazienki trzeba umieścic bardzo wysoko, zasłonić bo może byc problem z podgladaniem :wink:

4.W holu i przedsionku nie ma miejsca na szafę :(

5. Jedna łazienka dla domowników, gości, jako pralnia i suszarnia brrrr - duzo tego

Generalnie chyba pierwotna wersja mi bardziej odpowiada

Tomku, wydaje mi sie , ze Wwiola ma sporo racji ;

1.waska kotlownia/spizarnia-mozna - poszerzyc ja kosztem sypialni C

2. drzwi do sypialni C przesunac max. w prawo, zeby na lewej scianie pokoju zmiescic szafy

3.drzwi w mniejszych sypialniach tez odsunac w miare mozliwosci (bedzie miejsce jesli nie na szafe to chociaz na regal)

4. jesli cofniesz sciane miedzy kuchnia a przedpokojem znajdzie sie tam miejsce dla szafy na ubrania wierzchnie

5. faktycznie miejsce usytuowania kominka jest nieoptymalne, ale tu trzeba pomyslec o umeblowaniu

6.dobrze, gdy wc jest osobno, zwlaszcza, gdy rodzina wieksza a lazienka spelnia jeszcze funkcje pralni,

natomiast okienko do lazienki, to moim zdaniem nie problem,w koncu szyba nie musi byc przezroczysta

Dobrym posunieciem bylo przyjecie wersji odbicia lustrzanego (ze wzgl. na strony swiata)

Ogolnie ;domek jest sympatyczny i mysle, ze sam znajdziesz rozwiazanie optymalne dla swojej rodziny, czego Ci serdecznie zycze.

Powodzenia :D

Gość krab

Tomku,

Z wielką chęcią dzięciął pień ciął, wierszyki są super!!

Zobacz Żuczka z archetonu jak widziałeś to ok.

1. Ściana konstrukcyjna gruba nad kominkiem .

2. Sprawdz czy dostaniesz zgody na zmiany od architekta.

3. Hall mój błąd myślałem o przedsionku.

4. Powinieneś zrobić wszystkie zmiany podcień , okna połaciowe chociaż ja tego nie rozumiem gdzie je chcesz wstawić przez rozpoczęciem budowy aby nie było potem kłopotów z PINB Państwową Inspekcją Nadzoru Budowlanego bo wszelkie zmiany Elewacji i konstrukcji a zwłaszcza obrysu budynku magą zostać zakwalifikowane jak samowola budowlana a mandat słono kosztuje.

Powodzenia

• 2 weeks później...
Cóż jak to często chyba bywa, okazało się jednak, że wybrałem inny.

Nie wiem czy tak akurat bywa czesto ze w ostatniej chwili sie zmienia projekt.....moze..

Zwroc uwage ze w tym nowym to masz drabine a nie schody (14 stopni na poddasze ) to wyjdzie po 20cm stopien :(

Nie ma jak to przemyślane decyzje :wink: . Parter ładny specjalnie dokładnie nie analizowałam, ale na pierwszy rzut oka nie widzę problemów, ale jeśli przyjdzie ci do głowy faktycznie adaptowac poddasze to koniecznie zmień schody !!!. Może od razu pomyśl o lepszym miejscu dla nich, albo... zrezygnuj z adaptacji niech tam zostanie stryszek - wtedy drabina zamiast schodów nie przeszkadza 8)