mrmeX 22.02.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Witam, ostatnio zauważyłem pęknięcie wylewki (kolor czerwony na rysunku). Pęknięcie prostopadłe do zrobionej dylatacji. Pod wylewką ogrzewanie podłogowe, jeszcze nie grzane. wylewki z końca listopada, przy ścianach i w drzwiach też są dylatacje. Zbrojenie rozproszone, ze względu na podłogówkę dałem lepsze. Zastanawiam się czy takie pęknięcie można było przewidzieć i inaczej dylatacje zrobić? Na wylewce będą panele. Nie wiem czy to klamrować czy nacinać? Poczekać na wygrzanie, bo wtedy więcej popęka?http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0d339e10b86508b0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 22.02.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Witam, ostatnio zauważyłem pęknięcie wylewki (kolor czerwony na rysunku). Pęknięcie prostopadłe do zrobionej dylatacji. Pod wylewką ogrzewanie podłogowe, jeszcze nie grzane. wylewki z końca listopada, przy ścianach i w drzwiach też są dylatacje. Zbrojenie rozproszone, ze względu na podłogówkę dałem lepsze. Zastanawiam się czy takie pęknięcie można było przewidzieć i inaczej dylatacje zrobić? Na wylewce będą panele. Nie wiem czy to klamrować czy nacinać? Poczekać na wygrzanie, bo wtedy więcej popęka? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0d339e10b86508b0.html Jest różnica między pęknięciem a rysą. Pęknięcie przechodzi przez cały przekrój podkładu. Rysa moze pozostać rysą i wcale nie musi być głęboka. Jaką ma szerokość to pęknięcie? Rysa może się powiększyć (poszerzyć) i stać pęknięciem w trakcie wygrzewania podkładu. Pęknięcie powstało prawdopodobnie z nadmiaru wody w podkładzie i zbyt szybkiego jej wyparowania z podkładu. Warto sprawdzić jego twardość. Włókna nie wiele pomogą jeżeli są zbyt krótkie, gdy jest zła receptura na podkład, brak pielęgnacji po ułożeniu podkładu. Jaką wytrzymałość na ściskanie wylewki kazałeś zrobi, a jaką deklarował wykonawca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts