Adam626 22.02.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Ogrzewanie w domu będzie realizowane przez kocioł CO na gaz sieciowy.Oprócz tego będzie kominek. Czy warto robić kominek z płaszczem wodnym czy też sobie darować? Jeden doradca mi mówi - wydam 10 tyś na kominek z płaszczem a jako ogrzewanie dodatkowe - nie zwróci się to. Lepiej zrobić zwykły kominek a też znacząco ogrzeje dom. Drugi mówi: zapalę w kominku a przy okazji będę miał w całym domu ciepło. Przy zwykłym kominku większość ciepła pójdzie w komin Jak radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 22.02.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 to też zależy jak często masz zamiar palić w tym kominku, jeśli od święta raz na jeden/dwa tygodnie to wybór wiadomy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 22.02.2014 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 No własnie tego nie wiem - bo nie mialem nigdy kominka;) KOtłowni z salonu na zasadzie "bo taniej" nie planuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tazz 22.02.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 nie warto, zamontuj zwykły powietrzny i ewentualnie załóż dodatkowy wymiennik na spaliny(wodny), lub jeszcze lepsza opcja zamontuj wymiennik ceramiczny na wylocie.Instalacja wodna przy kominku potrzebuje obsługi, energii i itp, ceramiczna tylko czyszczenia, koszty wszystkich opcji mogą być podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 22.02.2014 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 czy stosuje się takie rozwiązania jak wymiennik na spaliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.02.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 .Instalacja wodna przy kominku potrzebuje obsługi, energii i itp..... Jakiej??? Mam już swój parowóz chyba 6 sezonów i jeździ wyśmienicie.Alternatywa dla gazu zajefajna.Podtrzymanie ciepła gwarantowane.Opcja wyjdź z domu sprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 23.02.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Osobiście mam dom 130m, z grawitacyjnym rozprowadzeniem powietrza, i wystarcza. Wszędzie ciepło. Płaszcz wodny za to jest lepszy przy metrażu powyżej 150m - bo wtedy grawitacyjnie cieżko ciepło wszędzie dostarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts