pablojarocin 22.02.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Jak wykonać wentylację w łazience?? Łazienka będzie zrobiona w innym miejscu jak miała być. Mam pytanie czy rurę muszę poprowadzić na sam dach??? Czy mogę wykuć w ścianie na wylot i dać zwykłą kratkę??? Czy dać kratkę z silnikiem??Jaki przekrój rur, czytałem że 160mm ale nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 22.02.2014 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 ... Łazienka będzie zrobiona w innym miejscu jak miała być. ... jezusku, jak można wydawać setki tysięcy złotych na dom, nie wiedząc jaki się chce??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 23.02.2014 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Jak wykonać wentylację w łazience?? Łazienka będzie zrobiona w innym miejscu jak miała być. Wentylację w łazience wykonaj według projektu. Czy mogę wykuć w ścianie na wylot i dać zwykłą kratkę??? Czy dać kratkę z silnikiem?? Możesz wykuć w ścianie na wylot i dać zwykłą kratkę lub taką z silnikiem , możesz nawet mieć w kranie tylko zimna wodę, tylko po co? Jaki przekrój rur, czytałem że 160mm ale nie wiem. Pytasz o przekrój , podawany w wentylacjach w cm 2 , a piszesz o średnicy w mm. Gdzie Rzym a gdzie Krym? Zamieść zdjęcia z opisem, rzuty z projektu to może ktoś pomoże a nie zgadnie o co ci chodzi i jak ci pomóc.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 23.02.2014 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 jezusku, jak można wydawać setki tysięcy złotych na dom, nie wiedząc jaki się chce??? Nie wydawać setki na dom, ten dom dostałem od dziadka i jest w stanie surowym zamkniętym. A wybudowany był 20 lat temu. A ja chcę go teraz wykończyć. Tak mniej więcej to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.02.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 likwiduj kominy i rób WM, po co kombinować jak można poprawnie coś wykonać w SSZ i nie mieć problemów potem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 23.02.2014 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 likwiduj kominy i rób WM, po co kombinować jak można poprawnie coś wykonać w SSZ i nie mieć problemów potem Jeden komin musi zostac bo bedzie piec podłączony CO(na paliwo stałe). Tobie chodzi żeby zrobić wentylację mechaniczną?? Taką z rekuperatorem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.02.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 23.02.2014 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Nie chcę z rekuperatorem.Chciałbym coś pomyśleć nad normalną wentylacją nawiewno-wywiewną.A można taki rekuperator zamontować i dać np. jeden wyciąg w łazience na dole, jeden w górnej łazience i jeden w kuchni. A nawiew tylko skierować na salon??I czy jak będzie mi ciągło powietrze z łazienki takie wilgotne to czy mi się to nie będzie skraplała w rurze i mi kapać nie będzie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.02.2014 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 czytaj, czytaj, czytaj ... w tym dziale masz wszystko nie bądź leń, bo nigdy tego nie wykończysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.02.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Nie chcę z rekuperatorem. Chciałbym coś pomyśleć nad normalną wentylacją nawiewno-wywiewną Normalna wentylacja na dom Szanownego Pana to 130m3/h - ogrzanie tego (130m3/h) z 0 st,C so +20st. To 1kWh czyli 24kWh dziennie - nie warto zrobić odzysku 20kWh? to kwestia na taki dom 6000zł brutto 23% w najtańszej wersji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.02.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Nie chcę z rekuperatorem. Chciałbym coś pomyśleć nad normalną(?) wentylacją nawiewno-wywiewną. A jaka wg Ciebie wentylacja nawiewno-wywiewna jest normalna Aby zimą z mieszkania nie zrobić chłodziarki (a latem sauny), to taki nawiew trzeba by jakoś podgrzać lub ochłodzić, nieprawdaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 24.02.2014 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Przepraszam może pytanie nie na miejscu( nie znam) taki rekuperator to on tez grzeje?? Czy tylko np. wyciąga ci ciepłe powietrze z kuchni i łazienki i leci tymi kanałami do rekuperatora i poźniej leci np. ogrzane powietrze prze filtry na jakiś pokój?? Czy np. taki rekuperator ma jakąś grzałkę?? Mógłbym mi to ktoś wytłumaczyć?? Może by ktoś na moim rysunku pokazał gdzie powinny być nawiewy i wywiewy?? Dom 200 metrów kwadratowych. Parter i 1 piętro, poddasze nie użytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.02.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Na temat rekuperatorów niech Ci pan Tomasz B. odpowie. Mój znajomy w drugim końcu Polski taką "prościuchę" sobie zainstalował: http://www.darco.com.pl/aktualnosci/art,33,24,nawietrzak-z-grzalka-110mm.html Twierdzi, że mu wystarcza:) Oczywiście powietrze w "tym" samo wchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.02.2014 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Przepraszam może pytanie nie na miejscu( nie znam) taki rekuperator to on tez grzeje?? Czy tylko np. wyciąga ci ciepłe powietrze z kuchni i łazienki i leci tymi kanałami do rekuperatora i poźniej leci np. ogrzane powietrze prze filtry na jakiś pokój?? Czy np. taki rekuperator ma jakąś grzałkę?? Mógłbym mi to ktoś wytłumaczyć?? Może by ktoś na moim rysunku pokazał gdzie powinny być nawiewy i wywiewy?? Dom 200 metrów kwadratowych. Parter i 1 piętro, poddasze nie użytkowe.[ATTACH=CONFIG]244744[/ATTACH] W takiej wentylacji jest wymiennik ciepłą - powietrze wywiewane zanim wyjdzie odda ciepło powietrzu świeżemu, nawiewanemu do pokoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts