Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja łazienki

Recommended Posts

Jak wykonać wentylację w łazience?? Łazienka będzie zrobiona w innym miejscu jak miała być. Mam pytanie czy rurę muszę poprowadzić na sam dach??? Czy mogę wykuć w ścianie na wylot i dać zwykłą kratkę??? Czy dać kratkę z silnikiem??

Jaki przekrój rur, czytałem że 160mm ale nie wiem.

Jak wykonać wentylację w łazience?? Łazienka będzie zrobiona w innym miejscu jak miała być.

Wentylację w łazience wykonaj według projektu.

Czy mogę wykuć w ścianie na wylot i dać zwykłą kratkę??? Czy dać kratkę z silnikiem??

Możesz wykuć w ścianie na wylot i dać zwykłą kratkę lub taką z silnikiem , możesz nawet mieć w kranie tylko zimna wodę, tylko po co?

Jaki przekrój rur, czytałem że 160mm ale nie wiem.

Pytasz o przekrój , podawany w wentylacjach w cm 2 , a piszesz o średnicy w mm. Gdzie Rzym a gdzie Krym?

Zamieść zdjęcia z opisem, rzuty z projektu to może ktoś pomoże a nie zgadnie o co ci chodzi i jak ci pomóc.pozdrawiam.

Nie chcę z rekuperatorem.

Chciałbym coś pomyśleć nad normalną wentylacją nawiewno-wywiewną.

A można taki rekuperator zamontować i dać np. jeden wyciąg w łazience na dole, jeden w górnej łazience i jeden w kuchni. A nawiew tylko skierować na salon??

I czy jak będzie mi ciągło powietrze z łazienki takie wilgotne to czy mi się to nie będzie skraplała w rurze i mi kapać nie będzie??

Chciałbym coś pomyśleć nad normalną wentylacją nawiewno-wywiewną

Normalna wentylacja na dom Szanownego Pana to 130m3/h - ogrzanie tego (130m3/h) z 0 st,C so +20st. To 1kWh czyli 24kWh dziennie - nie warto zrobić odzysku 20kWh? to kwestia na taki dom 6000zł brutto 23% w najtańszej wersji .

Gość Konto usunięte_12*

Chciałbym coś pomyśleć nad normalną(?) wentylacją nawiewno-wywiewną.

A jaka wg Ciebie wentylacja nawiewno-wywiewna jest normalna :confused:

Aby zimą z mieszkania nie zrobić chłodziarki (a latem sauny), to taki nawiew trzeba by jakoś podgrzać lub ochłodzić, nieprawdaż?

Przepraszam może pytanie nie na miejscu( nie znam) taki rekuperator to on tez grzeje?? Czy tylko np. wyciąga ci ciepłe powietrze z kuchni i łazienki i leci tymi kanałami do rekuperatora i poźniej leci np. ogrzane powietrze prze filtry na jakiś pokój?? Czy np. taki rekuperator ma jakąś grzałkę??

Mógłbym mi to ktoś wytłumaczyć??

Może by ktoś na moim rysunku pokazał gdzie powinny być nawiewy i wywiewy?? Dom 200 metrów kwadratowych. Parter i 1 piętro, poddasze nie użytkowe.rzut domu.jpg

Gość Konto usunięte_12*

Na temat rekuperatorów niech Ci pan Tomasz B. odpowie.

Mój znajomy w drugim końcu Polski taką "prościuchę" sobie zainstalował:

http://www.darco.com.pl/aktualnosci/art,33,24,nawietrzak-z-grzalka-110mm.html

Twierdzi, że mu wystarcza:)

Oczywiście powietrze w "tym" samo wchodzi ;)

Przepraszam może pytanie nie na miejscu( nie znam) taki rekuperator to on tez grzeje?? Czy tylko np. wyciąga ci ciepłe powietrze z kuchni i łazienki i leci tymi kanałami do rekuperatora i poźniej leci np. ogrzane powietrze prze filtry na jakiś pokój?? Czy np. taki rekuperator ma jakąś grzałkę??

Mógłbym mi to ktoś wytłumaczyć??

Może by ktoś na moim rysunku pokazał gdzie powinny być nawiewy i wywiewy?? Dom 200 metrów kwadratowych. Parter i 1 piętro, poddasze nie użytkowe.[ATTACH=CONFIG]244744[/ATTACH]

W takiej wentylacji jest wymiennik ciepłą - powietrze wywiewane zanim wyjdzie odda ciepło powietrzu świeżemu, nawiewanemu do pokoi.