Gość TwojPan 22.02.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 (edytowane) Witam.Wywaliłem dziś ceramikę z kotła RBR 11kW .Tylna ceramika w komorze spalania była tylko dokładką,tzn.nie była nawet dolegająca do wymiennika kotła,była też cieńsza i nie została przyklejona..Reszta ,czyli jak widać na fotkach,została "przyklejona" (lecz klej nie przywarł do metalu) w sposób na "grzebień".Cała resztę pozostawiam userom tego kotła.Proszę zwrócić uwagę na elementy wymiennika które są jakieś takie zaśniedziałe....pod ceramiką-po jej zdjęciu...Ale może tak ma być .Temperatura spalin spadła o ok 30-40%,wymiennik odbiera to pozytywnie....Więc chyba dobry ruch. Pozdrawiam. Edytowane 22 Lutego 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 22.02.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Witam.Wywaliłem dziś ceramikę z kotła RBR 11kW .Tylna ceramika w komorze spalania była tylko dokładką,tzn.nie była nawet dolegająca do wymiennika kotła,była też cieńsza i nie została przyklejona..Reszta ,czyli jak widać na fotkach,została "przyklejona" (lecz klej nie przywarł do metalu) w sposób na "grzebień".Cała resztę pozostawiam userom tego kotła.Proszę zwrócić uwagę na elementy wymiennika które są jakieś takie zaśniedziałe....pod ceramiką-po jej zdjęciu...Ale może tak ma być .Temperatura spalin spadła o ok 30-40%,wymiennik odbiera to pozytywnie.... Pozdrawiam. Hmmm. Zdjęcia 1 i 4 mi coś nie pasują, ja tak swojej kierownicy spalin tam nie ustawię. Chyba, że te zdjęcia nie są z 11 kW albo wyjąłeś suchą półkę ? Poza tym, po co "nowe" konto zakładać, żeby się chwalić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.02.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Hmmm. Zdjęcia 1 i 4 mi coś nie pasują, ja tak swojej kierownicy spalin tam nie ustawię. Chyba, że te zdjęcia nie są z 11 kW albo wyjąłeś suchą półkę ? Poza tym, po co "nowe" konto zakładać, żeby się chwalić ??? Zdjęcia są po usunięciu ceramiki także w wymienniku,deflektor spalin został założony po zdjęciu ceramiki.Na fotce 2 widać jeszcze nie wyjętą ceramikę w górnej części..... Ja wiem,dla WAS trzeba film na youtube,nie po to to zrobiłem.Tak zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 22.02.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Zdjęcia są po usunięciu ceramiki także w wymienniku,deflektor spalin został założony po zdjęciu ceramiki.Na fotce 2 widać jeszcze nie wyjętą ceramikę w górnej części..... Ja wiem,dla WAS trzeba film na youtube,nie po to to zrobiłem.Tak zostaje. A skąd miałeś deflektor i kierownicę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 22.02.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 A skąd miałeś deflektor i kierownicę ??? Nie odbiegajmy od tematu.Za wszelaka cenę.Proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 22.02.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Nie odbiegajmy od tematu.Za wszelaka cenę.Proszę. Novy! i jak teraz , spalanie spadło ? Czy tylko temp spalin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.02.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 spalanie spadło ? Czy tylko temp spalin ? Napisze do Instalco o zwrot kasy za opał .Prawie 5cm ceramika nie przylegająca do ścian kotła...W zimie potrzebowała ponad 200deg by coś przenieść do wody w wymienniku,a jak woda traciła temp.-stygła moment.Teraz spaliny są na poziomie 90deg dla 8kW.Wykres wygląda jak klasyczny dwustan Musiałem zmniejszyć nadmuch o 2% na tym samym opale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.02.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Zamiast bić pianę po prostu daj podgląd steru i zdjęcia z palnika i popielnika - bo na razie pier....lisz o niczym. Albo raczej o tym, co Ci się wydaje. Aha - już Ci spaliny poniżej setki nie przeszkadzają? Przecież moje na takim poziomie jeszcze niedawno miały być dramatem dla kotła i komina a ja głupem co zbędnie kasę w dodatkowe ocieplenie komina wywalił tylko po to żeby sobie zainstalować przewymiarowany kocioł i go kisić przez 90% sezonu z zerową sprawnością. Zajrzyj jak ten przewymiarowany kocioł pali syf najgorszy na rynku ( czech z Ledvic czy Komoran to przy tym extra opał jest ) - opis i zdjęcia są na wątku o SKAM P, a jak kocioł idzie zawsze przez link w stopce możesz sprawdzić. Jak masz jaja - dasz podgląd. No chyba że tam dalej po 30 kropek na dobę pod tabelą wykresów i to nie sterownik kocioł prowadzi, tylko palacz całą dobę w ekran się lipi i walczy. Sekundę z przerwy w dół. Za kwadrans w górę. Dmuch o 2 punkty w dół. Za pół godziny punkt w górę. To jest sterownik z podglądem przez neta, nie gra RPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.02.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Zamiast bić pianę po prostu daj podgląd steru i zdjęcia z palnika i popielnika - bo na razie pier....lisz o niczym. Albo raczej o tym, co Ci się wydaje. Aha - już Ci spaliny poniżej setki nie przeszkadzają? Przecież moje na takim poziomie jeszcze niedawno miały być dramatem dla kotła i komina a ja głupem co zbędnie kasę w dodatkowe ocieplenie komina wywalił tylko po to żeby sobie zainstalować przewymiarowany kocioł i go kisić przez 90% sezonu z zerową sprawnością. Zajrzyj jak ten przewymiarowany kocioł pali syf najgorszy na rynku ( czech z Ledvic czy Komoran to przy tym extra opał jest ) - opis i zdjęcia są na wątku o SKAM P, a jak kocioł idzie zawsze przez link w stopce możesz sprawdzić. Jak masz jaja - dasz podgląd. No chyba że tam dalej po 30 kropek na dobę pod tabelą wykresów i to nie sterownik kocioł prowadzi, tylko palacz całą dobę w ekran się lipi i walczy. Sekundę z przerwy w dół. Za kwadrans w górę. Dmuch o 2 punkty w dół. Za pół godziny punkt w górę. To jest sterownik z podglądem przez neta, nie gra RPG. Facet,kim Ty jesteś że sobie na tyle pozwalasz.W życiu Cię nie widziałem ,ani wódy z tobą nie piłem.Co mnie interesuje twój kocioł jaki by on nie był.Co mnie obchodzi czym palisz?Chory czy co?Podasz za chwilę jeszcze numer buta.Masz kocioł z ceramiką?Tak czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 23.02.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 ,,,, Tylna ceramika w komorze spalania była tylko dokładką,tzn.nie była nawet dolegająca do wymiennika kotła,była też cieńsza i nie została przyklejona..Reszta ,czyli jak widać na fotkach,została "przyklejona" (lecz klej nie przywarł do metalu) w sposób na "grzebień". ,,,, Bardzo duzi gracze robią przekręty na 6 miliardów, mniejsi zadowalają się 6 milionami, dla płotek zostaje skromna kwota 600 zł (minus koszty). Wychodzi na to, że powietrze jest dobrym przewodnikiem ciepła, o szamocie to nawet nie wspominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 23.02.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Bardzo duzi gracze robią przekręty na 6 miliardów, mniejsi zadowalają się 6 milionami, dla płotek zostaje skromna kwota 600 zł (minus koszty). Wychodzi na to, że powietrze jest dobrym przewodnikiem ciepła, o szamocie to nawet nie wspominam.Nie rozumiem twojej wypowiedzi, możesz mi wytłumaczyć o co w tym chodzi? Masz taki kocioł i wykonałeś w nim takie testy czy tylko opierasz się na tym co jest napisane przez niezadowolonego posiadacza kotła z podajnikiem który chciałby aby on pracował jak kocioł gazowy? Miał możliwość wymiany kotła bez robocizny i dodatkowych kosztów na taki bez szamotu , dostawał pozwolenie na zdjęcie szamotu i to parę miesięcy temu. Dlaczego teraz? Bo wiosna? Po co takie teksty i to ze zmienionym nickiem? Przypominają mi się teksty które pisał na poprzedni kocioł z którego też nie był zadowolony i co pisał zaraz po wymianie. Zaczyna się to samo czyli powtórka z rozrywki. Twoje teksty też pamiętam jakie wtedy pisałeś i wydaje mi się że jakoś mało obiektywny teraz jesteś w stosunku do tego co pisałeś wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 23.02.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) Nie rozumiem twojej wypowiedzi, możesz mi wytłumaczyć o co w tym chodzi? ,,,, ,,,, Twoje teksty też pamiętam jakie wtedy pisałeś i wydaje mi się że jakoś mało obiektywny teraz jesteś w stosunku do tego co pisałeś wcześniej. Ja się nie czepiałem kotła, tylko medialnej euforii podsycanej umiejętnie przez osoby zainteresowane sprzedażą kotła, w stosunku do okładzin ceramicznych. Na tym forum swoje posty wykasowałem z tematu o kotle RBR, ponieważ nie chciałem przeszkadzać. To co nieudolnie technicznie opisywałem na forum eSterownik pozostało i można się zaznajomić z moimi wpisami na temat izolacji ceramicznej zastosowanej w komorze dopalania kotła wodnego RBR-ekouniwersal. http://esterownik.pl/forum/posty,1067/szamot-w-komorze-spalania-dyskusja ps. ,,,,Masz taki kocioł i wykonałeś w nim takie testy czy tylko opierasz się na tym co jest napisane przez niezadowolonego posiadacza kotła ,,,, Nie mam takiego kotła, ale mam wyobraźnie techniczną. Gdyby ta płyta ceramiczna była pokryta klejem na całej powierzchni to na pewno by pękła. Edytowane 23 Lutego 2014 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 23.02.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) Gdy pisał o poprzednim kotle krzyczeliście ze to są słowa prawdy!!!!!!!!!!!Ze jest jedynym trzeźwo patrzącym itd,cytowaliście go. I co??? nagle okazało się ze teraz kłamie?????????? Ciekawie się robi Edytowane 23 Lutego 2014 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 23.02.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Ja się nie czepiałem kotła, tylko medialnej euforii podsycanej umiejętnie przez osoby zainteresowane sprzedażą kotła, w stosunku do okładzin ceramicznych. Na tym forum swoje posty wykasowałem z tematu o kotle RBR, ponieważ nie chciałem przeszkadzać. To co nieudolnie technicznie opisywałem na forum eSterownik pozostało i można się zaznajomić z moimi wpisami na temat izolacji ceramicznej zastosowanej w komorze dopalania kotła wodnego RBR-ekouniwersal. http://esterownik.pl/forum/posty,1067/szamot-w-komorze-spalania-dyskusjaJedno co to pamiętaj o tym że jeżeli coś jest nieudolnie technicznie to musi to być udowodnione a spostrzeżenia obsługującego kocioł i to jeszcze w sposób dyskusyjny nie są testami na których można się opierać i wyciągać wnioski. Co do twojego wskazania dyskusji na innym forum to wiesz że jestem i tu i tam, czytam i też wyciągam wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 23.02.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Gdy pisał o poprzednim kotle krzyczeliście ze to są słowa prawdy!!!!!!!!!!!Ze jest jedynym trzeźwo patrzącym itd,cytowaliście go. I co??? nagle okazało się ze teraz kłamie?????????? Ciekawie się robi Czyli co? O poprzednim kotle pisał prawdę i teraz też? Trochę umiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.02.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Gdy pisał o poprzednim kotle krzyczeliście ze to są słowa prawdy!!!!!!!!!!!Ze jest jedynym trzeźwo patrzącym itd,cytowaliście go. I co??? nagle okazało się ze teraz kłamie?????????? Ciekawie się robi Ty jak zwykle jeśli chodzi o RBR to atrakcji szukasz. Pamiętasz jak niedawno straszyłeś i ubolewałeś na tymi co po kupili 11kW ? jaka jazda miała się zacząć jak mróz przyciśnie, jak będą marzli w domach ? Nawet widzisz Novy w swoim durszlaku nie musiał używać klimatyzatorów żeby ogrzać to co ma do ogrzania. Aaa, ja jeszcze poczekam cierpliwie jak skończysz ze swoim och i ach, ciekawe czy napiszesz wszystko wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 23.02.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) Czyli co? O poprzednim kotle pisał prawdę i teraz też? Trochę umiaru Przeczytaj co napisałem ,w jakim kontekście Karoka ,nie szukam atrakcji!! powiedzmy graliście nie fer i teraz mści się na was.A była zima????????????? U was . W górach kilka dni na -16/-18 to nie zima .Co cie interesuje w moim piecu? Może zdjęcia ci porobić? .Akurat ja mam zawsze ster upubliczniony jak i spalanie Edytowane 23 Lutego 2014 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 23.02.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Przeczytaj co napisałem ,w jakim kontekście Karoka ,nie szukam atrakcji!! powiedzmy graliście nie fer i teraz mści się na was.A była zima????????????? U was . W górach kilka dni na -16/-18 to nie zima .Co cie interesuje w moim piecu? Może zdjęcia ci porobić? .Akurat ja mam zawsze ster upubliczniony jak i spalanie Tyle znaków zapytania na końcu twojej wypowiedzi świadczy że dla ciebie jest to pisanie prawdy lub bardzo wielkie zdziwienie. Ja przyjąłem to pierwsze, czy źle wybrałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 23.02.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Jeszce raz przeczytaj .I może odnieś się do sposobu zamocowania szamotu. To najważniejsze w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.02.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Możesz napisać w czym nie fer ? Co się mści ? Tak tylko Ci się wydaje Jak coś jest na wierzchu to przynosi to efekt odwrotny bo cepów niema kolego i normalny człowiek który czyta potrafi odsiać ziarno od plew. Wiem jak wygląda Twój kocioł, ba widziałem go prawie po narodzinach i nie potrzebuje zdjęć, widzę je nader często na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts