Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RBR 11 kW ceramic off (czyli wywalić ceramikę)

Gość TwojPan

Recommended Posts

Możesz napisać w czym nie fer ?

Co się mści ?

Tak tylko Ci się wydaje :)

Jak coś jest na wierzchu to przynosi to efekt odwrotny bo cepów niema kolego i normalny człowiek który czyta potrafi odsiać ziarno od plew.

Wiem jak wygląda Twój kocioł, ba widziałem go prawie po narodzinach i nie potrzebuje zdjęć, widzę je nader często na żywo.

Tak z ciekawości często robisz przeróbki modyfikacje w naszych [niebieskich]bestiach...napisz JAKIE?? Aha i odnieś się do sposobu zamocowania szamotu w tym kotle. W końcu to przewodni temat,nie odwracaj uwagi sprzeczając się z moja osoba:) .

Tak z ciekawości często robisz przeróbki modyfikacje w naszych [niebieskich]bestiach...napisz JAKIE?? Aha i odnieś się do sposobu zamocowania szamotu w tym kotle. W końcu to przewodni temat,nie odwracaj uwagi sprzeczając się z moja osoba:) .

Nie zajmuję się jakimiś przeróbkami "Waszych" kotłów jak je nazwałeś.

Nie mam na to czasu i chęci.

Czy ja montuję ceramikę w kotłach ? ja je tylko sprzedaję i powiem Ci że nawet o tym nie wspominam sam jak jestem nie pytany, jak i o odpopielaczach.

Kolega Novy jak będzie chciał to powie jak to było choć to jego i moja sprawa.

Chodzi o prawidłowość założenia szamotu.Czy tak dobrze jest założony.Pytam bo niebieski wieczny nie jest..myślę na zapas :) .

No dobrze że zacząłeś mysleć :)

Czy dobrze ? nie wiem.

Ja go nie montuję, czy zamontowałbym go inaczej ? nie wiem.

Wuwok może też zrozumiesz że to robi producent ?

Podjedź gdzieś do hurtowni czy do Casto i zapytaj sprzedawcy dlaczego w danym kotle tak i tak coś zrobił.

Co on tam zrobił ?

Rozumiesz ?

chodzi mi o TWOJA opinie jako człowieka który zawodowo zajmuje się kotłami! Czerpie zyski z tego i zna się na rzeczy .Ocen to ty jako sprzedawca,zwykły użytkownik,laik...Ocen,napisz co myślisz na temat tej przerwy,luki powietrznej.

Odnosnie pieca,następny będzie na pelet :)

Wuwok, zawodowo to ja jestem kierowcą autobusu :)

Nie mnie jest oceniać ale powiem Ci tak od siebie że to bardzo źle że ta płyta tam odeszła, dlaczego nie wiem, może w transporcie się odkleiła.

Jak pewnie pamiętasz boje na E-S gdzie próbowałem to wytłumaczyć chyba Darase jak on świrował z układaniem cegieł w koło wymiennika ?

Tak jeśli nie przylega dokładnie do blachy i jest tam poduszka powietrzna, to, to powietrze izoluje.

Co do przyszłości są już prototypy i są szykowane do badań, kasa na ten cel też już jest, także trzymaj rękę na pulsie :)

Może tym razem, hehe

Gość TwojPan

Panowie spokojnie.To nie są żadne rewelacje ani chęć oskarżenia producenta,tym bardziej sprzedawcy.

Jest to jedynie relacja z usunięcia ceramiki w tym kotle.Co miałem powiedzieć ,napisałem :p Fotki leżą na forum.Nie biorę udziału w dyskusji o TYM ani żadnym innym kotle na tej ziemi.Chciałem jedynie opisać co zaobserwowałem czyli to że,ceramika tej grubości (na tylnej ściance była ok 2,5cm na pozostałych ok 5cm z klejem,górny deflektor grubości tylnej ceramiki-nie mierzyłem tego) nawet pomijam sposób montażu,choć swego czasu jeden ze sprzedawców pisał że jest klejona do styku (klejenie na grzebień nie do końca jest do styku)-nie ma prawa działać.Przesłania komorę spalania w ok. 65% ,jaki to może dać efekt-każdy niech sobie odpowie sam.

Na koniec.Kocioł bez ceramiki spisuje się o niebo lepiej.Odbiera ciepło dużo szybciej,stygnie po odstawieniu wolniej.Jest "brudniej" w komorze spalania.Zamiast deflektora ze stali powinien pracować deflektor ceramiczny,i tak to zrobię.Sam kocioł jest ok.Tyle mam do powiedzenia jako laik.

Dziękuję za uwagę.

Edytowane przez TwojPan

Temat ciutkę bez sensu. Zdjęcia porobione w taki sposób, że nikt postronny nie połapie się gdzie była ceramika i w jakim celu. Tylko właściciele takich samych kotłów mogą coś zrozumieć. Nie opisałes też, czy po przeróbce spalasz mniej? Czy spalasz lepiej, czyściej? Przede wszystkim, czy porównywałeś to w takich samych warunkach? Piszesz, że w zimie trzeba było 200 stopni, a kocioł szybko stygł w porównaniu do zachowania kotła teraz. Tylko czy teraz mamy zimę, gdy wszędzie dodatnie temperatury? Mi też teraz kocioł wolniej stygnie i mniej spala niż w mrozy, chociaż pełno mam w nim szamotu i żadnego kawałka nie wyjąłem.

Czepiasz się sposobu zamocowania szamotu na blasze? Różna rozszerzalność materiałów i warunki pracy w kotle robią swoje. Pytanie: czy pomimo lipnego kleju szamot trzymał sie na swoich miejscach? Można by też dyskutować nad celowością jego zastosowania, ale do tego trzeba pokazać jak dokładnie był rozmieszczony w kotle.

Edytowane przez gondoljerzy

Jedno co to pamiętaj o tym że jeżeli coś jest nieudolnie technicznie to musi to być udowodnione a spostrzeżenia obsługującego kocioł i to jeszcze w sposób dyskusyjny nie są testami na których można się opierać i wyciągać wnioski.

Co do twojego wskazania dyskusji na innym forum to wiesz że jestem i tu i tam, czytam i też wyciągam wnioski.

A mnie coś się tak wydaje, że udowodnione powinny być, przede wszystkim, parametry techniczne uzyskiwane przez kocioł. I to producent ma obowiązek je udowodnić, anie użytkownik. Tak mi się jakoś wydaje.

Jak myślisz zbigmaz?

Jak myślisz karoka?

Gość TwojPan
A mnie coś się tak wydaje, że udowodnione powinny być, przede wszystkim, parametry techniczne uzyskiwane przez kocioł. I to producent ma obowiązek je udowodnić, anie użytkownik. Tak mi się jakoś wydaje.

Jak myślisz zbigmaz?

Jak myślisz karoka?

Jeszcze tylko słówko.Sposób niektórych "znawców i sprzedawców" w jaki gaszą niezadowolonych z jakiegokolwiek produktu w naszym kraju (tu w szczególności) jest karygodny.Udając "pomagierów" i "wujków dobra rada" zmierzają tylko w jednym celu....Takie forum jak to powinno być wolne od jakiegokolwiek typu sprzedawców,z płatnymi czy tez nie profilami.

Zawijan od myślenia to Ty jesteś.

Ja zajmuję się sprzedażą kotłów, sterowników ( + ewentualny serwis ), węgla itd i itp.

Aż strach się bać jak ja jeszcze zacząłbym myśleć :)

Został byś normalnie bezrobotnym :)

Każdy wg. zasług i umiejętności.

Ty myśl a ja będę sprzedawał.

Chyba odpowiedni podział ?

Takie forum jak to powinno być wolne od jakiegokolwiek typu sprzedawców,z płatnymi czy tez nie profilami.

Najpierw wypleń tych bez profili, jest ich dużo i to dużo więcej.

Ja nie muszę tu w ogóle pisać ani za nic płacić.

Może Ty zajmiesz się tymi radami na etat ?

Bez jednych i drugich to forum by umarło niestety.

Byłoby tak: daj nastawy, kurde u mnie działa, u mnie działa, co widać na niektórych wątkach.

O takie rady komuś chodzi ?

Facet,kim Ty jesteś że sobie na tyle pozwalasz.W życiu Cię nie widziałem ,ani wódy z tobą nie piłem.Co mnie interesuje twój kocioł jaki by on nie był.Co mnie obchodzi czym palisz?Chory czy co?Podasz za chwilę jeszcze numer buta.Masz kocioł z ceramiką?Tak czy nie?

Zobaczyć mnie możesz, ja się nie ukrywam bo na jakieś fobie nie cierpię. Ale wódy to z byle kim nie pijam więc tutaj szanse masz raczej mizerne. Ty oprócz kotła z ceramiką - czy tam może już bez - masz też ganek który przeszkadza w wymianie kotła, wątpliwości czy możesz usunąć ceramikę, poczucie zagrożenia które Cię powstrzymuje przed udostępnieniem sterownika ( bo wtedy i lokalizacja by się może rypsła ) i jeszcze kilka takich. Zawijany Ci groziły. Morrosophi itd. To wszystko jeszcze można znaleźć w Twoich postach - leć szybciorem usuwać. Teraz cytujesz Zawijana, przywołujesz jego bloga. Jak na moje to poza wszystkim wymienionym jeszcze jedno masz na pewno: niezłego pier....ca.

Jak myślisz zbigmaz?

Jak myślisz karoka?

Nie to było tematem mojej odpowiedzi ale z tym co napisałeś się zgadzam.

Jeszcze tylko słówko.Sposób niektórych "znawców i sprzedawców" w jaki gaszą niezadowolonych z jakiegokolwiek produktu w naszym kraju (tu w szczególności) jest karygodny.Udając "pomagierów" i "wujków dobra rada" zmierzają tylko w jednym celu....Takie forum jak to powinno być wolne od jakiegokolwiek typu sprzedawców,z płatnymi czy tez nie profilami.
To twoje żale by były przez dwa dni i dałbyś spokój bo nie było by odzewu a tak możesz jeszcze pół roku narzekać, zadawać pytania sprzedawcom czy serwisantom i dyskutować co jest nie tak w twoim kolejnym kotle.

Na koniec.Kocioł bez ceramiki spisuje się o niebo lepiej.Odbiera ciepło dużo szybciej,stygnie po odstawieniu wolniej.Jest "brudniej" w komorze spalania.Zamiast deflektora ze stali powinien pracować deflektor ceramiczny,i tak to zrobię.Sam kocioł jest ok.Tyle mam do powiedzenia jako laik.

Dziękuję za uwagę.

No cóż....ale to juz było... nie raz... najpierw ze 2-3 miechy będą peany pochwale, jaki to dobry jest kocioł bez ceramiki...pozniej będzie że- ci "kolesie" z e_s maja skopany sterownik,następnie że jednak kocioł jest do bani...a pozniej pewnie personalne żale do Karoki że ''wcisnął " mu kocioł....za 2 lata pewnie kupi skampa i znowu będziemy to przerabiać :lol2: