pablojarocin 22.02.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Witam.Mam takie pytanko mam przyłącze wody zrobione z rury PE 32, chodzi o to że w domu jest ta rura skręcona i leży na gruncie.Ja chciałbym teraz wylać chudy beton na ten grunt i jak to mam zabezpieczyć???Czy normalnie wylać na to beton i owinąć to folią??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 23.02.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 WitamZrób zdjęcie i pokaż tutaj o wiele łatwiej będzie powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 23.02.2014 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Tak to wygląda jak na rysunku, Przepraszam ale zdjęcia nie mam a na budowie będę dopiero za 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.02.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 A nie możesz tego łączenia zrobić poza budynkiem? Po prostu odkopać rurę przed domem, tam ją połączyć i do domu wejść już jednym kawałkiem? Robienie łączenia pod chudziakiem... no ryzykowne trochę jest. Jeśli bardzo musisz, może jeśli nad tym jest jakiś garaż. piwnica czy kotłownia, choć studzienkę rewizyjną zrób w posadzce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 24.02.2014 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 A jak nie mam to może w jakąś rurę osłonową to włożyć?? I zalepić i może jakieś pianki albo silikonu tam napchać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.02.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Rura osłonowa nie jest potrzebna (o ile chudziak nie będzie leżał bezpośrednio na złączce, bardziej chodzi o to, żeby się kiedyś sama złączka nie rozszczelniła, bo wtedy będziesz miał problem. Co to jest za złączka? Taka skręcana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 24.02.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 A nie możesz tego łączenia zrobić poza budynkiem? Po prostu odkopać rurę przed domem, tam ją połączyć i do domu wejść już jednym kawałkiem? Robienie łączenia pod chudziakiem... no ryzykowne trochę jest. Jeśli bardzo musisz, może jeśli nad tym jest jakiś garaż. piwnica czy kotłownia, choć studzienkę rewizyjną zrób w posadzce? To musiałaby być dość konkretna studnia aby cokolwiek zrobić w razie awarii łączówki. Łączenie poza budynkiem, w życiu nie pod chudziakiem. W razie cieknięcia złączki rozkopiesz najwyżej ziemię, naprawisz i tyle - a pod chudziakiem? Ja profilaktycznie nie robiłem polbruków nad przyłączem kanalizacyjnym - i właśnie w sobotę z nim walczyłem. Gdyby pozostało pod polbrukiem - byłby większy kłopot. Złączka jak na rysunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.02.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Myślałem o studzience, która pozwoli choć stwierdzić, że jest problem i trzeba pruć podłogę Taka złączka oczywiście nie musi się rozszczelnić. Ale może. I co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 24.02.2014 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Tak taka sama identyczna złączka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 25.02.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 A są jakieś przeciwwskazania, problemy aby zrobić łączenie przed budynkiem a nie pod chudziakiem? Nie chcesz? Nie da się czy jest inny powód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.02.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Podejrzewam, że tak już jest zrobione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 25.02.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 No ok, ale przeróbka tego podejrzewam jest możliwa - nawet jak nie ma innego odcięcia wody niż w drodze to i tak łączyłbym tego PE albo na zewnątrz w glebie albo na wierzchu w piwnicy (bo właśnie przejrzałem wątki autora i wynika z nich że ma piwnicę - po co zatem chować złączkę pod chudziakiem...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 25.02.2014 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Chyba przesunę to na zewnątrz budynku. Na jakiej głębokości zakopać taką rurę?? Bo jak już będę to przerabiał to do budynku wbije się w innym miejscu np. tam gdzie jest łazienka albo tam gdzie jest kotłownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.02.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Poniżej głębokości zamarzania gruntu. Półtora metra zwykle starcza, ale to może zależeć od konkretnego rejonu kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 25.02.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Poniżej strefy przemarzania określonej w twojej okolicy - czyli pewnie 1 - 1.20m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts