Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż nowych drzwi garażowych przy nietypowym nadprożu.

Recommended Posts

Witam.

W moim domu przygotowuję się do wymiany drzwi garażowych. Najchętniej zamontowałbym bramę segmentową. Istnieje jednak pewien problem.

Sam garaż ma tylko 2.10 wysokości, a nadproże zaledwie 14cm. Jednak nie to jest największym kłopotem. Poniżej nadproża, czyli w świetle garażu biegnie rura, która chyba uniemożliwia montaż bramy uchylnej bądź segmentowej.

Jedyne co mi pozostaje to raczej montaż bramy dwuskrzydłowej. Moje pytanie brzmi czy da się taką bramę zautomatyzować, czy jestem skazany na ręczne otwieranie, gdyż nie spotkałem się jeszcze z automatyczną bramą dwuskrzydłową w garażach?

Sam garaż ma tylko 2.10 wysokości, a nadproże zaledwie 14cm. Jednak nie to jest największym kłopotem. Poniżej nadproża, czyli w świetle garażu biegnie rura, która chyba uniemożliwia montaż bramy uchylnej bądź segmentowej.

Jaka jest odległość między sufitem a górną płaszczyzną rury ? Jaka jest odległość między nadprożem a rurą w kierunku wgłąb garażu ? Może dałoby radę jednak zmieścić tam segmentową.

Napędy w bramie dwuskrzydłowej zawsze będą miały jakieś problemy, a to śniegu za dużo nawaliło, a to wiatr za mocno wieje. Musiałbyś dać mocniejsze siłowniki, co będzie kosztować 2-3 razy drożej niż napęd do bramy segmentowej.

Co do innego rodzaju bramy to jeszcze mogłaby być brama rolowana montowana od zewnątrz.

Aiki - a nie będzie zbierała się woda i inne zanieczyszczenia przy bramie chowanej w podłoże? Osobiście nie znam nikogo, kto miałby takie rozwiązanie.

Rogas2000 w temacie pyta o automatyzację bramy 2 skrzydłowej - na pewno się da. Serwomotory + sterowanie z pilota. Na 10000% da radę zrobić takie rozwiązanie. Uwaga do Ciebie, abyś robił wtedy najazd pod większym kątem aby otwierająca się brama nie musiała w zimie odśnieżać podjazdu, bo wszystkie mechanizmy padną ;)

Hmm, mam nadzieje, ze naped nie zabrałby za duzo bo wjazd i tak nie jest za szeroki - okolo 2.40m. Ale jesli jego szerokosc jest nie wieksza niz lusterek w aucie to okej.

A czy w drzwiach automatycznych dwukskrzydlowych mógłbym otwierac recznie tylko jedno skrzydlo? Pytam poniewaz obecnie bardzo czesto tak robie.

Jeśli będziesz miał serwomotor to niekoniecznie będzie to wygodne ze względu na to, że będziesz musiał ręcznie pokonać opór jaki będzie stawiał siłownik.

Z drugiej strony robienie automatyki tylko na jedno skrzydło mija się z celem, bo i tak będziesz musiał wyjść z samochodu aby otworzyć drugie skrzydło.

Może rozwiązaniem byłyby drzwi w skrzydle. Automatyka otwiera całość, a w razie potrzeby aby wślizgnąć się do garażu będziesz miał drzwi. Utrzymanie ciepła będzie gorsze oraz mniej bezpieczne rozwiązanie pod względem zabezpieczeń antywłamaniowych.