rogas2000 22.02.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Witam.W moim domu przygotowuję się do wymiany drzwi garażowych. Najchętniej zamontowałbym bramę segmentową. Istnieje jednak pewien problem.Sam garaż ma tylko 2.10 wysokości, a nadproże zaledwie 14cm. Jednak nie to jest największym kłopotem. Poniżej nadproża, czyli w świetle garażu biegnie rura, która chyba uniemożliwia montaż bramy uchylnej bądź segmentowej. Jedyne co mi pozostaje to raczej montaż bramy dwuskrzydłowej. Moje pytanie brzmi czy da się taką bramę zautomatyzować, czy jestem skazany na ręczne otwieranie, gdyż nie spotkałem się jeszcze z automatyczną bramą dwuskrzydłową w garażach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 22.02.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 a może brama przesuwana ? Zwija się na ścianę i rura może nie będzie przeszkadzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogas2000 22.02.2014 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Niestety wtedy również rura będzie przeszkadzać, także takie rozwiązanie odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 22.02.2014 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Gdybyś uważnie oglądał "Rodzinka.pl" to byś wiedział, że da się zautomatyzować.Miłego serialu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.02.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Nie oglądałem Rodzinki ale tak sobie myślę czy nie można zastosować podobnego rozwiązania jak przy bramach wjazdowych dwuskrzydłowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz S1 23.02.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Sam garaż ma tylko 2.10 wysokości, a nadproże zaledwie 14cm. Jednak nie to jest największym kłopotem. Poniżej nadproża, czyli w świetle garażu biegnie rura, która chyba uniemożliwia montaż bramy uchylnej bądź segmentowej. Jaka jest odległość między sufitem a górną płaszczyzną rury ? Jaka jest odległość między nadprożem a rurą w kierunku wgłąb garażu ? Może dałoby radę jednak zmieścić tam segmentową. Napędy w bramie dwuskrzydłowej zawsze będą miały jakieś problemy, a to śniegu za dużo nawaliło, a to wiatr za mocno wieje. Musiałbyś dać mocniejsze siłowniki, co będzie kosztować 2-3 razy drożej niż napęd do bramy segmentowej. Co do innego rodzaju bramy to jeszcze mogłaby być brama rolowana montowana od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogas2000 23.02.2014 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Miedzy nadprożem a rura jest zaledwie 3 cm w głąb, od góry z 5, więc chyba nie da rady. Co do bramy rolowanej to myślałem o tym, ale między światłem garażu, a balkonem który jest nad garażem mam tylko 12 cm. Już kompletnie nie wiem co zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.02.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 nie jestem specjalistą ale o ile dobrze pamiętam są rozwiązania bram segmentowych nie wymagające większego luzu nad nimi ,, stosuje się jakieś dodatkowe maskownice czy coś tam jeszcze i nawet napęd zastosować będziesz mógłNormalna brama Krispola z prowadzeniem SL wymaga 8 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 23.02.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) Nie wiem, ale może coś Ci to pomoże Edytowane 23 Lutego 2014 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogas2000 23.02.2014 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Niestety nawet bramy z niskim prowadzeniem odpadają, bo u mnie rura jest w świetle bramy, jutro wstawię zdjęcia jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 23.02.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Nie będziesz ocieplał i tynkował nadproża od dołu? Niestety nawet bramy z niskim prowadzeniem odpadają, bo u mnie rura jest w świetle bramy, jutro wstawię zdjęcia jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 23.02.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 To nie pozostaje Ci nic innego jak brama rolowana, pod tarasem masz 12 cm najwyżej skrzynka zmniejszy Ci wysokość wjazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 23.02.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Jest jeszcze brama chowana w dół coś ala gilotyna w ziemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 24.02.2014 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Aiki - a nie będzie zbierała się woda i inne zanieczyszczenia przy bramie chowanej w podłoże? Osobiście nie znam nikogo, kto miałby takie rozwiązanie. Rogas2000 w temacie pyta o automatyzację bramy 2 skrzydłowej - na pewno się da. Serwomotory + sterowanie z pilota. Na 10000% da radę zrobić takie rozwiązanie. Uwaga do Ciebie, abyś robił wtedy najazd pod większym kątem aby otwierająca się brama nie musiała w zimie odśnieżać podjazdu, bo wszystkie mechanizmy padną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 24.02.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 O bramie skrzydłowej automatycznej też pisałem, że się da.A brama ala gilotyna na pewno musi posiadać odprowadzenie wody. Widziałem tylko na youtube takie cuda.Wspomniałem raczej jako ciekawostka bo wiem iż wykonanie takiej bramy to nie lada wyczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogas2000 24.02.2014 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Brama skrzydłowa na pewno na miałaby problemu ze śniegiem, ponieważ nad garażem jest balkon. Wklejam obiecane zdjęcia. Rura jest oklejona, ale jakby wszystko ściągnąć, to jej promień będzie mniejszy tylko o 2-3 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 25.02.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 To nie pozostaje nic innego jak dwuskrzydłowa brama z mechanizmami jak w bramach wjazdowych. Troszkę pomniejszy się światło wjazdu do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogas2000 25.02.2014 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Hmm, mam nadzieje, ze naped nie zabrałby za duzo bo wjazd i tak nie jest za szeroki - okolo 2.40m. Ale jesli jego szerokosc jest nie wieksza niz lusterek w aucie to okej. A czy w drzwiach automatycznych dwukskrzydlowych mógłbym otwierac recznie tylko jedno skrzydlo? Pytam poniewaz obecnie bardzo czesto tak robie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 25.02.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Jeśli będziesz miał serwomotor to niekoniecznie będzie to wygodne ze względu na to, że będziesz musiał ręcznie pokonać opór jaki będzie stawiał siłownik.Z drugiej strony robienie automatyki tylko na jedno skrzydło mija się z celem, bo i tak będziesz musiał wyjść z samochodu aby otworzyć drugie skrzydło.Może rozwiązaniem byłyby drzwi w skrzydle. Automatyka otwiera całość, a w razie potrzeby aby wślizgnąć się do garażu będziesz miał drzwi. Utrzymanie ciepła będzie gorsze oraz mniej bezpieczne rozwiązanie pod względem zabezpieczeń antywłamaniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogas2000 25.02.2014 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Nie, oczywiście automatyka ma być na oba skrzydła. Kwestia tylko czy dało by się je normalnie otwierać, bo "drzwi w drzwiach" nie wchodzą w grę. Jak jest z zamkiem w takich bramach? Ciężko byłoby go sforsować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts