Bridges 05.10.2015 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Budowa mnie wsysnęła Relacja foto na dzień 01.10: Napieram ostro, a czas nieubłaganie biegnie do przodu. Zmartwiłem się bo zaczyna się robić zimno... Postawiony cel to: zamknąć dachem przed zimą, a jak zamówię okna to i wstawić okna. Życie zweryfikuje. Dałem do wyceny ponownie więźbę (bo wycenę mam sprzed 1,5 roku oraz prośbę przeliczenia zamiany terivy (już kupionej) na smarta, aby było szybciej z montażem stropu. Tymczasem na tym etapie pojawiają mi się pytania związane z wysokością nadproży i tak: w projekcie mam założony standardową chyba wysokość posadzki 18cm z tego 10cm styropian. Znajomy poradził mi zwiększyć to do 15cm przynajmniej, z tego 10cm dać na pierwszej warstwie szczelnie, a w 5cm warstwie położyć sobie instalacje. Co o tym myślicie, ile kładliście u siebie, jak to się sprawdza? Jakie jest wasze zdanie o zamknięciu domu na zimę oknami - wietrzenie i te sprawy? Tynków robić nie będę, dopiero na wiosnę. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Trzymajcie się na Waszych budowach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 08.10.2015 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 No widzę, że ruszyłeś z kopyta, plan na ten rok mam podobny Co do ocieplenia, nie pamiętam co masz pod spodem. U mnie jest 10 cm XPS pod płytą, dlatego na płycie planuje tylko 10-12 cm EPSu, ogrzewanie podłogowe, wylewka i wykończenie (razem 20 cm). Co do zamykania na zimę, jeśli starczy czasu (i będzie kasa), ja chciałbym zamknąć domek na zimę z oknami. Ważna sprawa to lokalizacja, jeśli masz pewność, że przez zimę nikt Ci tych okien nie wystawi (masz sąsiadów, monitoring, grupę interwencyjną, itp) to ja bym zakładał okna i możesz przez zimę bawić się dalej z instalacjami. Jeśli nie masz jednak pewności, to zastanów się dobrze - słyszałem że ostatniej zimy w Poznaniu i okolicy z domów potrafiły znikać okna i wszystkie inne wartościowe przedmioty (łącznie z całymi tablicami elektrycznymi). Byli tak bezczelni, że podjeżdżali w biały dzień i wyciągali okna. Jak ktoś się zainteresował tematem, to przedstawiali się jako ekipa producenta okien, przepraszali że popełnili błąd - dali gorsze okna i że te zabierają, a jutro przywiozą nowe.... Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bridges 09.10.2015 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 No właśnie ja pod płytą mam pioch - klasyczny fundament Dlatego chcę wsadzić więcej niż dali w projekcie. Okolica u mnie dość spokojna, sąsiedzi też są, ale jeśli uda się zamknąć oknami, to kolega zdeklarował się że założy mi prosty alarm i tyle na ten czas. Bezczelność złodziei nie zna granic, więc lepiej być ubezpieczonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bridges 12.10.2015 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Dzisiaj kiepski dzień na budowie. Od rana jak przyjechałem okazało się, że nie ma prądu. Więc z murowania nici. W związku z małą zmianą ścianki działowej pomiędzy salonem, a korytarzem do biura z 11cm na 24cm, w związku z czym nie trzeba robić ramy z betonu przytrzymującej w tym miejscu strop. Odległość zmniejszy się na tyle, że można zastosować strunobetonone nadproże. Uzgodniłem to z kierbudem.Sąsiad zalewał dzisiaj nadproża to skorzystałem z betonu i zalałem te dwa miejsca gdzie miały być słupy. Teraz tylko pozostanie podmurować cegłami w tym miejscu gdzie miał być beton. Poza tym odbywały się tylko prace na po...Pomierzenie kilku rzeczy i wysokościPoprzycinanie pustaków do jutrzejszego murowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bridges 20.10.2015 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Takie pytanie mam na szybko, w związku z podniesieniem przeze mnie warstwy styropianu o 5cm na całej powierzchni mieszkalnej:czy podnosić również w garażu o tyle samo? Jakie są Wasze za lub przeciw? Garaż nie będzie ogrzewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 20.10.2015 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 jakieś schody mogą być wysokie i niewygodne jeśli nie podniesiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 20.10.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 .... ja bym nie wstawial okien na zimę, i tak zimą bez ogrzewania za dużo nie zrobisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 20.10.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 No i jak zimą będziesz kupował okna to na pewno taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bridges 21.10.2015 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Jedynie powstanie stopień z garażu do pomieszczenia gospodarczego /kotłowni. Ale jak kozę wstawię to już można będzie coś-niecoś podziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.10.2015 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Jedynie powstanie stopień z garażu do pomieszczenia gospodarczego /kotłowni. Ale jak kozę wstawię to już można będzie coś-niecoś podziałać no faktycznie zdjęcia z 01.10 świadczą że całą zimę nie będziesz miał co robić.... Kupuj od razu farby abyś w lutym mógł pomalować ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bridges 29.10.2015 01:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 no faktycznie zdjęcia z 01.10 świadczą że całą zimę nie będziesz miał co robić.... Kupuj od razu farby abyś w lutym mógł pomalować ściany Malowanie w styczniu, w lutym już chcę płytki i parkiety kłaść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bridges 11.12.2015 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Wieje brakiem informacji Stan na dziś przed pracą: Z dzisiejszych prac osadziłem z frontu nadproże nad oknem w PG i skończyłem ścianę dzielącą salon z korytarzem. W ostatnich tygodniach przyjechał komin systemowy i kształtki do smarta. Osadziłem już 4 pustaki komina. Jak jutro pogoda dopisze to podciągnę ponad strop. Zostało wymurowanie drobiazgów pod największe nadproża w sumie w czterech miejscach. Potem zaproszę ponownie brata żeby to razem osadzić i zabieram się za szalunki i wiązanie koszy. Najpierw muszę wylać słup z przodu z podciągiem oraz jedną podporą do smarta, przy okazji nadproże garażowe i narożniki w jadalni i kuchni. Jak to wyleję zabieram się za kształtki. Na szalowanie i kształtki chciałem wziąć ekipę, żeby to zrobili rach-ciach, ale niestety rozpoczęli inwestycję i nie dadzą rady, może jak wpadnie mi ktoś jeszcze z polecenia to zlecę. Tymczasem podłubie dalej sam Edytowane 11 Grudnia 2015 przez Bridges Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bridges 11.12.2015 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Nie wiem dlaczego takie małe zdjęcia się dodały :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts