Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samobudujący się JAREK II G2 w Wlkp

Recommended Posts

Podczas okrążania domu chciałem również zakończyć temat przyłączenia domu do kanalizy.

W tym celu odkopałem przykanalik aby podłączyć do niego rurę.

I okazało się, że Z.U.K. który wykonywał ten montaż osadził przykanalik bez zachowania spadu.

Po złożeniu reklamacji przysłali ludzi, odkopali i osadzili poprawnie.

IMG_1934.jpg

Dzięki temu mogłem kłaść rurę dalej, ale niestety przesunęło się to o jakiś miesiąc.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie nadal piach, taczka, piach, taczka, piach... już mam go powoli dosyć.

Ale z całego domu przy fundamentach zasypaną mam całą ścianę tylną, jedną boczną i większość przodu.

Wczoraj była super pogoda, więc walczyłem z ostatecznym podłączeniem kanalizy, żeby również przód zasypać i skończyć.

Przeszkodziło mi w tym uszkodzenie studzienki do rewizji zaworu zwrotnego. Pękła w dolnej części i muszę to zgrzać.

W poniedziałek jak się uda to podjade i zainstaluję już "zespawaną".

A z piachu po zasypaniu przodu zostanie mi już tylko lewy bok - obok garażu.

Tam jest największa dziura i drenaż od sąsiada do wypoziomowania.

Muszę też zrobić studzienkę zbiorczą na końcu mojego drenażu i od niej poprawić połączenie z rowem.

Pod wieczór wstawię fotki jak zgram z telefonu.

IMG_2007.jpg

Edytowane przez Bridges

• 1 month później...

Czas odkurzyć co nieco dziennik, bo prawie dwa miechy się pozbierały, a zmieniło się sporo.

W międzyczasie przeglądając zakładki mojego dziennika zauważyłem, że w historii pominąłem w ogóle to co zamierzamy zbudować :)

Uzupełnię to :)

Jest to projekt Archipelagu - Jarek II wersja G2 (czyli garaż dwustanowiskowy). Wg projektu powierzchnia użytkowa to około 145m2.

Nie jest to dom pasywny, ani inny energooszczędny kosmos - po prostu domek.

[ATTACH=CONFIG]318148[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]318149[/ATTACH]

W projekcie zmieniliśmy kilka drobiazgów - mianowicie powiększyliśmy salon kosztem kawałka tarasu pod zadaszeniem, spiżarnia wylądowała w narożniku kuchni, zmieniliśmy ściankę działową na wejściu do salonu.

Garaż jest na dwa stanowiska, co daje na piętrze całkiem sporą powierzchnię. Zaplanowaliśmy tam dwa symetryczne równe pokoje dla dzieciaków przedzielone ścianą. Będą miały po 15m2 królestwa do dyspozycji :)

Zamiast pieca gazowego planujemy wstawić pompę ciepła - jeszcze to rozważam i rozpytuję, bo zebrałem kilka niekorzystnych opinii nt. kosztów za prąd przy pompie ciepła.

Niestety przez idiotyzm banku i doradców mamy dom niepotrzebnie zmniejszony o 80cm wszerz (konkretnie garaż). Pisałem o tym wcześniej na etapie starania się o kredyt był taki epizod - mówi się trudno i buduje się dalej. :)

Niestety w necie nie znalazłem nikogo kto budowałby Jarka tak więc czuję się odosobniony :)

W kwietniu kończyłem zasypywanie i rozrzucanie nieprzyjaznej gliny, a także wypoziomowałem ostatni kawałek drenażu od sąsiada do miejsca gdzie zrobię studzienkę zbiorczą.

Te drobiazgi wypełniały mi czas, w którym pogoda była w kratkę. W końcu doczekałem się odpowiedniego okna pogodowego :-)

24.04 przyjechał Roben - nie, nie - nie Arjen Robben ;) - cegła Roben :)

W końcu, bo dłuuugich miesiącach babrania się w ziemi i poprawiania spartaczonej roboty coś wzniosło się nad stan zero.

IMG_0617.jpg IMG_0618.jpg IMG_0619.jpg

To zmieniło już myślenie o budowie. Poczyniłem ostatnie kroki w kierunku wyposażenia się w sprzęt odpowiedni do murowania.

Wasserwagi, długa, kątowa, malutka, młotek gumowy, sznurek itp.

Długo zastanawiałem się nad wyborem: betoniarka kontra mieszadło i finalnie padło na mieszadło.

Nie mam żadnego zaplecza w postaci baraku, domku lub garażu. W kombi betoniara mi nie wejdzie, poza tym murując samemu co chwila trzeba by ją czyścić żeby nie pozasychała do wyrobienia kolejnej porcji.

Zakupiłem sobie w castoramie MAC ALISTERA dwu-wrzecionowego 1350W, dwa biegi z regulacją szybkości i 3 lata gwarancji :)

09.05.2015 stało się - wymurowałem pierwszą cegłę i pierwszy narożnik.

Pojechałem z ojcem, aby wsparł mnie mentalnie i merytorycznie oraz udzielił kilku cennych wskazówek.

Rozpoczęliśmy od kuchni.

IMG_0689.jpg IMG_0693.jpg

Zapomniałem wspomnieć, że kilka dni wcześniej podjechałem z kolegą i wymierzyliśmy poziomicą wodną fundamenty jak trzymają poziom w narożnikach. Generalnie nie było źle - patrząc od strony salonu/jadalni/kuchni i idąc w lewo było ok, natomiast po dojściu do garażu zaczął się spad który zaowocował w jednym narożniku brakiem aż 5cm :confused:

IMG_0689.jpg

Kolejne dni przyniosły kolejne cegły. Po raz kolejny z kolegą wymierzyłem odpowiedni poziom pierwszej warstwy pustaków i powstały narożniki.

5cm zaprawy w jednym rogu garażu okazało się faktem :)

IMG_0707.jpg IMG_0709.jpg

A następne dni kolejne ścianki i cegły.

IMG_0723.jpg IMG_0729.jpg

Jedyne co utrudnia mi robotę to fakt, że te cegły są krzywe :(

Jak w pionie na zewnątrz ustawię ją prosto i na zewnątrz też trzyma pion to już na górze jest przechylona :bash:

Edytowane przez Bridges

Gość grend
zawsze mnie zastanawia co jest przyczyna że buduje się z ceramiki ? Dlaczego wybrałeś taką cegłe ? Bo ja miałem taki podział - chce mieć ciepła ścianę to solbet, jak chce mieć akumulacje to Silikat - i jedna wazna rzecz - wtedy budujesz na klej a nie zaprawe

Witam,

Widzę, ze jesteśmy prawie na tym samym etapie prac, ja zaczynam murowanie porothermu jutro, u mnie różnica na ścianach fundamentowych wyniosła

5 mm ;)

Ile pustaków jesteś w stanie wymurować na godzinę?

A co do betoniarki to przy murowaniu fundamentów myłem po zakończonej pracy wieczorem i elegancko się domywała,

Muszę policzyć dokładnie wydajność na godzinę.

Na razie rozrabiałem sobie zaprawę albo w małej kastrze - na 8 pustaków, albo w 90 litrowej okrągłej - na 13 pustaków.

Na trzeciej warstwie mam nadzieję że dojdę to takiej wprawy, żeby warstwa zaprawy była chudsza niż 2cm.

Jak na razie niestety dopiero ostatni piątek okazał się najbardziej wydajny i trzepnąłem 29 pustaków - dwa razy rozrabiałem sobie ciasto.

A tak w tygodniu wpadam popołudniami i zwykle pacnę albo 8 albo 13szt.

A teraz w sobotę miałem testowanie nowego zwierzaka na budowie, albowiem sprawiłem sobie zabawkę na dzień dziecka - aligatora :)

[ATTACH=CONFIG]318473[/ATTACH]

Ponieważ w niektórych miejscach potrzebowałem już coś przyciąć - spisała się rewelacyjnie :)

• 3 weeks później...

Rzucę zdjęciem rzucę, ale ostatnie tygodnie to wieczna gonitwa, jak byłem na budowie to wieczorem zmęczony, a jak w robocie to też nadganiam do późna.

Te moje cegły chyba nie nadają się na piankę bo nie są szlifowane.

Generalnie z nimi jest tak, że staram się trzymać pion wewnątrz bardziej niż na zewnątrz :)

Cegły układam w pionie, ale jak wewnątrz mam pion to już na zewnątrz cegła ma delikatny prawie-pion :)

I nie chce wyjść inaczej jak 10szt na godzinę.

• 1 month później...

A na 14.07 wygląda to tak:

2015 07 14_01.jpg 2015 07 14_02.jpg 2015 07 14_03.jpg

Co chwila deszcze i pogoda w kratkę. A propos deszczu mam pytanie, jak napada i górna połowa cegieł jest mokra, można murować następną warstwę, czy trzeba odczekać aż to wyschnie?

Od 18 do dzisiaj miałem urlop więc odpoczywałem od budowy.

Przed wyjazdem jeszcze aligator mi padł i oddałem do naprawy na czas urlopu. Mam nadzieję go odebrać jak wrócę.

Nabrałem sił i energii do następnej roboty, poczytałem sobie dziennik Przemka Kadrysia w wolnych chwilach i będę trzymał kciuki za pogodę.

Zejdzie Ci, oj zejdzie.

Na Twoim miejscu skoro już budujesz z nieklejnej ceramiki, to zaprawę rozrabiałbym sobie w większych ilościach. Skombinuj sobie kilka kasterków i rozmieszaj od razu ze 3-4 wory. Netbet robił zaprawą z wora i sobie chwalił. Ja robiłem pierwszą warstwę Quick Mixem Z01 i też było spoko, tylko szybko się kończyła. Dlatego trzeba zaopatrzyć się w mieszarkę (ja mam Celmę PRDa 150DEO za 250zł - bardzo dobra) i rozbabrać tego więcej. Potem przykrywasz jakim styropianem albo czymkolwiek i przed murowaniem dolewasz ciut wody. Wtedy masz musa żeby to wyrobić, a ponadto nie pierdzielisz się co chwilę z dorabianiem zaprawy.

Skoro nie kleisz na klej, to dbaj wyłącznie o piony. Mokre cegły też lepiej się muruje niż suche, bo woda z zaprawy nie jest tak szybko odsysana i ma szanse związać się z zaprawą i cegłami.

Mnóstwa sił!

• 3 weeks później...

Upały ostatnio nie zachęcają do robót.

W związku z tymi temperaturami jeżdżę od rana do 13:00 max na dwie kastry, a potem wracam około 18:00 jeszcze na jedną kastrę.

Od kilku dni zmieniłem też technikę, wcześniej dawałem za dużo zaprawy, teraz jadę po obwodzie cegły. Zwiększyła mi się wydajność z kastry o 50% :)

Dzięki temu wczoraj pacnąłem 46 cegieł, a dzisiaj od rana poprzycinałem sporo plomb i wykleiłem jeszcze 34 cegły z dwóch kastr.

Można powiedzieć że zamknąłem czwartą warstwę. W kuchni i jadalni zacząłem już piątą.

Wymyśliłem sobie podesty z palet, stawianych na czterech cegłach, aby było wyżej, a jak to nie będzie już zdawało egzaminu przywiozę rusztowanie.