Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Na poczatku napisze ze szukalem podobnego tematu ale niestety nie znalazlem.

Jesli juz taki istnieje prosze o przeniesienie.

Chce dobodowac garaz do istniejacego domu ktora budowalem 3 lata temu. Garaz mialby byc doklejony do sciany szczytowej domu.

W tedy niestety nie widzialem ze garaz bedzie mi tak niezbedny jak dzisiaj.

Chcialbym aby garaz mial dach dwuspadowy, byl pokryty blachodachowka (tak jak dom) i byl w kolorze domu, nie wiem czy to ma znaczenie i tutaj mam pytanie, a mianowicie:

1) czy moge taki garaz wybudowac tylko na zgloszenie?

wiem ze ludzie tak buduja do 25m2 w miescie, a 35m2 na wsi, tylko czy tak wygladajacy garaz moze byc na zgloszenie?

2) jesli zgloszenie nie wystarczy to co musialbym zalatwic? Chodzi mi tutaj o projekt, mapki geodeta, kierownikow budowy itd.

3) jakie sa koszta kierownikow budowy, geodetow itd jesli chodzi o dobudowanie takiego garazu?

Czy sa takie same jak przy budowie domu, czy oni to jakos inaczej licza?

Prosze o przeniesienie temuatu do dzialu Wymiana Doswiadczen.

Z gory dziekuje.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/187824-dobodowa-garazu-do-istniejacego-domu/

gdybyś nie zauważył, to jesteś w dziale "OGRZEWANIE" ;)

tylko nie pisz że pasuje idealnie do tego działu twój wątek, bo garaż będziesz ogrzewał :bash:

niech się specjalista wypowie, bo w/g mnie gdy przytykasz do budynku to tego nie da się potraktować jak piszesz, a zmienia się powierzchnia zabudowy (czyli wymiar istotny) i nie da się traktować oddzielnie tych dwóch budynków

https://forum.murator.pl/topic/187824-dobodowa-garazu-do-istniejacego-domu/#findComment-6346630