Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobodowa garazu do istniejacego domu

selius

Recommended Posts

Witam

Na poczatku napisze ze szukalem podobnego tematu ale niestety nie znalazlem.

Jesli juz taki istnieje prosze o przeniesienie.

Chce dobodowac garaz do istniejacego domu ktora budowalem 3 lata temu. Garaz mialby byc doklejony do sciany szczytowej domu.

W tedy niestety nie widzialem ze garaz bedzie mi tak niezbedny jak dzisiaj.

Chcialbym aby garaz mial dach dwuspadowy, byl pokryty blachodachowka (tak jak dom) i byl w kolorze domu, nie wiem czy to ma znaczenie i tutaj mam pytanie, a mianowicie:

1) czy moge taki garaz wybudowac tylko na zgloszenie?

wiem ze ludzie tak buduja do 25m2 w miescie, a 35m2 na wsi, tylko czy tak wygladajacy garaz moze byc na zgloszenie?

2) jesli zgloszenie nie wystarczy to co musialbym zalatwic? Chodzi mi tutaj o projekt, mapki geodeta, kierownikow budowy itd.

3) jakie sa koszta kierownikow budowy, geodetow itd jesli chodzi o dobudowanie takiego garazu?

Czy sa takie same jak przy budowie domu, czy oni to jakos inaczej licza?

Prosze o przeniesienie temuatu do dzialu Wymiana Doswiadczen.

Z gory dziekuje.

Pozdrawiam

gdybyś nie zauważył, to jesteś w dziale "OGRZEWANIE" ;)

tylko nie pisz że pasuje idealnie do tego działu twój wątek, bo garaż będziesz ogrzewał :bash:

niech się specjalista wypowie, bo w/g mnie gdy przytykasz do budynku to tego nie da się potraktować jak piszesz, a zmienia się powierzchnia zabudowy (czyli wymiar istotny) i nie da się traktować oddzielnie tych dwóch budynków