blood12 23.02.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Witam. Pilnie potrzebuję porady odnośnie dostarczenia prądu do działki na której chcę rozpocząć budowę. Jestem na końcu załatatwiania pozwolenia. Za miesiąc będę mógł wchodzić i zaczynać budowę. Problemem jest - PRĄD, który zostanie mi przez energę podłączony dopiero najwczesniej za 14 miesięcy, - pytanie jest następujące - jaki kabel musiałbym zakupić i jaki zastosowac jako przedłużacz, jeśli będę chciał pociągnąć prąd od sąsiada - odległość jakieś 100-150 metrów???? Czy lepiej zainwestować w agregat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 23.02.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Jeśli mowa o zasilaniu jednofazowym 230V to wystarczy kabel 2,5mm2 i zabezpieczenie u ciebie 10A.Pozwoli ci to na podłączenie niezbędnych urządzeń elektrycznych (moc do 2300VA) co najmniej do stanu SSZ, czyli betoniarka, szlifierka, wiertarka, czajnik elektryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 23.02.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) Nie kolego.Dopuszczalna długość przedłużacza to w sumie 50mb.A to, że jakieś urządzenia według tego co proponujesz będą pracowały nie oznacza, że będą pracowały bezpiecznie.Więc o wiele lepszym bo bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie zakupienie odpowiedniego agregatu prądotwórczego. Edytowane 23 Lutego 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 23.02.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 (edytowane) racjadopiero co liczylem spadek napiecia w DC wg przepisow morskich i nie zmienilem dopuszczalnego spadku napiecia w excelu, przepraszam za pomylke Edytowane 23 Lutego 2014 przez Crisiano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts