Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga z OSB

szkutnik

Recommended Posts

Witam.

Mam problem z podłogą na piętrze w korytarzu długim na 5 m i szerokim na 1,15m.

Jest tam wylewka zrobiona na trocinach i jest nierówna tj tam gdzie opiera się na belkach betonowych jest wyżej (w dwóch miejscach) a pomiędzy nimi opadła o ok 4 -5 cm. Mało tego nie, mogę wyrównać do najwyższego poziomu bo będzie zdecydowanie wyżej niż w pokojach. W związku z tym wymyśliłem sobie że zrobię podłogę z płyt OSB . Od stropu do poziomu podłogi jest ok 20 cm. Planuję dać tam legary co 0k 50 cm , między nimi styropian, a na to dwie warstwy płyt OSB. Mam w związku z tym kilka pytań:

Ogólnie czy mój pomysł jest ok?

Jaki dać tam styropian?

Czy mogę dać jedną warstwę płyt pomiędzy te belki nośne a drugą warstwą je połączyć ponad belkami (poziom podlogi niestety wychodzi ok 1,5cm ponad te belki.)

Czy dawać coś pomiędzy strop a legary i pomiędzy legary a OSB?

Jak połączyć to z wylewkami betonowymi w pokojach (tj drzwiach do nich)?

Z czego zrobić legary i jakie powinny być ich wymiary?

A może jest jakiś inny lepszy pomysł na tą podłogę, ale wolałbym żeby byla to technologia sucha bo zależy mi na czasie a poza tym budynek jest zamieszkały.

Witam.

Mam problem z podłogą na piętrze w korytarzu długim na 5 m i szerokim na 1,15m.

Jest tam wylewka zrobiona na trocinach i jest nierówna tj tam gdzie opiera się na belkach betonowych jest wyżej (w dwóch miejscach) a pomiędzy nimi opadła o ok 4 -5 cm. Mało tego nie, mogę wyrównać do najwyższego poziomu bo będzie zdecydowanie wyżej niż w pokojach. W związku z tym wymyśliłem sobie że zrobię podłogę z płyt OSB . Od stropu do poziomu podłogi jest ok 20 cm. Planuję dać tam legary co 0k 50 cm , między nimi styropian, a na to dwie warstwy płyt OSB. Mam w związku z tym kilka pytań:

Ogólnie czy mój pomysł jest ok?

Jaki dać tam styropian?

Czy mogę dać jedną warstwę płyt pomiędzy te belki nośne a drugą warstwą je połączyć ponad belkami (poziom podlogi niestety wychodzi ok 1,5cm ponad te belki.)

Czy dawać coś pomiędzy strop a legary i pomiędzy legary a OSB?

Jak połączyć to z wylewkami betonowymi w pokojach (tj drzwiach do nich)?

Z czego zrobić legary i jakie powinny być ich wymiary?

A może jest jakiś inny lepszy pomysł na tą podłogę, ale wolałbym żeby byla to technologia sucha bo zależy mi na czasie a poza tym budynek jest zamieszkały.

to o czym piszesz najlepiej gdy się widzi! Pomysł dobry. Zamiast styropianu możesz dać wełnę mineralną i częściowo keramzyt. Jak powiedziałem najlepiej gdy problem widać.

Witam. Legarów nie mocuje się bezpośrednio do podłoża – kotwy przenosiłyby dźwięki udarowe i bardzo negatywnie wpływały na akustyczne parametry stropu. Pierwszą warstwą ułożoną na stropie powinna być folia paroizolacyjna, a na to dodatkowo kładziemy pasy izolacji akustycznej, na których leżeć będą legary (guma techniczna, filc). Dopiero na to układamy legary. Na nich, od góry także powinna znaleźć się przekładka w postaci pasów filcu, a dopiero na to kładziemy płyty.

Drewno na legary może być np. sosnowe, jednak najważniejsze jest żeby było dobrze wysuszone.

Generalnie twój pomysł wykonania podłogi na legarach jest dobry, natomiast proponuję poczytać jeszcze o samym wykonaniu: http://www.dom.pl/podloga-na-legarach-ukladanie-podlogi-krok-po-kroku.html