stfur 23.02.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Witam, mam problem z nową wylewką pod parkiet w mieszkaniu. Moja ekipa wykonała wylewkę jastrychową o grubości 1-4 cm (wcześniejsza posadzka była bardzo krzywa). Na tej wylewce ma byc położony parkiet (60mkw), ale fachowiec od parkietu stwierdził, że się nie nadaje (wylewka rzeczywiście w kilku miejscach trzeszczy i klawiszuje). Uważa, że wylewka nie związała się z podłożem i parkiet odklei się po pewnym czasie razem z nią. W perspektywie mam zrywanie całej nowowylanej posadzki i parkiet położony na płyty OSB. Na poniższym filmie widać, jak to wygląda: Czy tak zachowuje się prawidłowo zrobiona posadzka (powinna tak łatwo odchodzić od podłoża?)? Czy mam prawo żądać od wykonawcu usunięcia tej wylewki na własny koszt? pozdrawiam stfur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 25.02.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Witam, mam problem z nową wylewką pod parkiet w mieszkaniu. Moja ekipa wykonała wylewkę jastrychową o grubości 1-4 cm (wcześniejsza posadzka była bardzo krzywa). Na tej wylewce ma byc położony parkiet (60mkw), ale fachowiec od parkietu stwierdził, że się nie nadaje (wylewka rzeczywiście w kilku miejscach trzeszczy i klawiszuje). Uważa, że wylewka nie związała się z podłożem i parkiet odklei się po pewnym czasie razem z nią. W perspektywie mam zrywanie całej nowowylanej posadzki i parkiet położony na płyty OSB. Na poniższym filmie widać, jak to wygląda: Czy tak zachowuje się prawidłowo zrobiona posadzka (powinna tak łatwo odchodzić od podłoża?)? Czy mam prawo żądać od wykonawcu usunięcia tej wylewki na własny koszt? pozdrawiam stfur 1-4cm to za cienko nie wytrzyma pracy drewna,nie moze nic skrzypiec ,klawiszowac czy pekac.musisz kuc obydwie wylewki pod parkiet polozyc hydro i termo izolacje i wylac z kruszywem 2-8mm jak na tym filmie by podklad mial wytrzymalosc na zrywanie drewna,czyli wykonawca usuwa na swoj koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stfur 25.02.2014 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 1-4cm to za cienko nie wytrzyma pracy drewna,nie moze nic skrzypiec ,klawiszowac czy pekac.musisz kuc obydwie wylewki pod parkiet polozyc hydro i termo izolacje i wylac z kruszywem 2-8mm jak na tym filmie by podklad mial wytrzymalosc na zrywanie drewna,czyli wykonawca usuwa na swoj koszt Dziękuję za odpowiedź. Co myślisz o wykorzystaniu zamiast nowej wylewki płyt OSB? Mój parkieciarz sugeruje takie rozwiązanie, żeby nie opóźniać niepotrzebnie dalej montażu parkietu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 27.02.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 tak,tym bardziej ze czekaloby Cie okolo 8-10miesiecy schniecia,tylko kto to wypoziomuje,jesli zerwiesz skrzypiaca wylewke ktora pewnie robiles by uzyskac poziom,bo nie wiem czy zostawiajac ja bedzie ok .Twoj parkieciarz bedzie wiedzial co robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 07.03.2014 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Z tego co widzę to jastrych zrobiony jak najbardziej żle. 1-4 cm to dużo za mało jeśli chodzi o drewno. Jeśli jest to aktualne to mogę podać Ci namiary do firmy która od 20 lat zajmuje się tego typu pracami. Szefem tej firmy jest facet rzeczoznawca z Polskiego Stowarzyszenia Posadzkarzy. Ma w swojej ofercie przyspieszacze do jastrychów które zdecydowanie skracają czas schnięcia tego rodzaju posadzki. Ostrożnie z przyśpieszaczami do jastrychów. Dodając taki przyspieszacz musisz znać wilgotność równoważną (resztkową) przy której można bezpiecznie położyć drewno!!! Wiedza na temat procesów schnięcia podkładów specjalnych podłogowych, wśród producentów tych domieszek jest niewielka lub w ogóle jej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts