kipi 23.02.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Niedługo rozpoczynam ocieplanie poddasza i mam dyskusję z wykonawcą odnośnie szczeliny pomiędzy wełną a membraną dachową. Wykonawca chce zrobić taką szczelinę na 3 cm jak to się robi przy pełnym deskowaniu a ja wolałbym jednak zmieścić jak najwięcej wełny przy jak najmniejszym opuszczaniu sufitu i skosów, które i tak są nisko.Kąt nachylenia dachu 40 stopni, dachówka ceramiczna, na każdej połaci po 3 dachówki wentylacyjne przy kalenicy, długość połaci około 5m. Krokwie 18 cm wysokie. Dach bez deskowania - z membraną Ventia. Czy można pomiędzy krokwie dać 18 cm wełnę, żeby przylegała do membrany, czy grozi jej zawilgocenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 23.02.2014 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Wykonawca bardzo dobrze radzi , daj szczelinę, poddasze zawsze jest za mało wentylowane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 24.02.2014 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Niedługo rozpoczynam ocieplanie poddasza i mam dyskusję z wykonawcą odnośnie szczeliny pomiędzy wełną a membraną dachową. Wykonawca chce zrobić taką szczelinę na 3 cm jak to się robi przy pełnym deskowaniu a ja wolałbym jednak zmieścić jak najwięcej wełny przy jak najmniejszym opuszczaniu sufitu i skosów, które i tak są nisko. Kąt nachylenia dachu 40 stopni, dachówka ceramiczna, na każdej połaci po 3 dachówki wentylacyjne przy kalenicy, długość połaci około 5m. Krokwie 18 cm wysokie. Dach bez deskowania - z membraną Ventia. Czy można pomiędzy krokwie dać 18 cm wełnę, żeby przylegała do membrany, czy grozi jej zawilgocenie? Teoretycznie Ty masz rację, bo tak przedstawiają rysunki. Jednak on praktycznie - bo zabezpiecza się przed wypchnięciem membrany. To co mój przedmówca napisał, uważam za ważny argument, dodatkowo ryzyko wypchnięcia membrany, zamknięcia przepływu powietrza - problem gotowy. Niestety o takich rzeczach jak grubość izolacji myślimy podczas projektu. Pozdrawiam Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 26.02.2014 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 Dziękuję za rady. Będzie jednak ze szczeliną dla świętego spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts